‘Hij was er niet…’

Zeist (1)


Slaperig zit ik in de vertraagde overvolle trein die me terugbrengt naar mijn stad. M’n vingers bewegen ritmisch op de klanken van m’n mp3-speler, de 59 minuten vliegen om met haar stem in m’n oor. Het was een vermoeiende middag in Zeist, de behandeling was weer pijnlijk en dat kost energie. Gisteren had ik me al voorgenomen om erna wat leuks te gaan doen, iets met foto’s en kastelen. Vandaar dat ik daarstraks opeens door een herfstig bos liep in een nevelig zonnetje, het slot dat omgetoverd was tot hotel lag op een steenworp afstand van waar ik moest zijn en m’n rugzakje deinde vrolijk mee terwijl ik verder liep, ook al houden we allebei helemaal niet van wandelen.
in de trein ernaartoe had ik een coupé voor mij alleen, zo’n gezellige ouderwetse met van die luxe veloursstoelen. zon, uitzicht, muziek… een typisch hollands landschap gleed voorbij, vlakke weiden waarin zwartwitte koeien, uitgestrekte groenstroken en wollige schapen elkaar afwisselden. ik kreeg zin om lekker mee te zingen, al had ik voor alle zekerheid wel de deuren dichtgeschoven. ik wil nog steeds zangles, besefte ik weer, na een paar workshops het afgelopen jaar heb ik er verder niets meer mee gedaan, de lessen waren of ’s avonds of te duur voor wekelijks.
toen ik daarstraks voorzichtig de spoorwegovergang driebergen-zeist overstak, dacht ik opeens aan de sleutel, niet als oplossing voor een dringend probleem, maar een echt sleuteltje dat ik bijna altijd bij me heb als ik op pad ga. langzaam drong tot me door dat ik het deze keer niet in m’n tas had gestopt. voor het eerst had ik m’n trouwe metgezel, m’n maatje door dik en door dun, niet op slot gedaan, afgeleid als ik was door 1001 gedachten. zou hij het volgehouden hebben daar in z’n eentje achter het centraal station, of zou iemand hem hardhandig bij zijn stuur gegrepen hebben en gedwongen hebben om weg te rijden?


signalement
merk: gazelle
leeftijd: onbekend

bijzondere kenmerken: scheur in zadel, bungelend verlichtingsdraadje, versleten fietstassen waarin een plastic ah-tas en een paar verdwaalde kurken, ietwat verbogen frame na twee valpartijen het afgelopen jaar, achterband recent opgepompt, kettingkast pas gemaakt door vriend buurvrouw
is altijd lief voor me geweest

marjelle


fade to black apocalyptica


p.s. ik kan tijden zonder man, maar geen dag zonder fiets, mocht iemand er een in de aanbieding hebben, dan hoor ik het wel. anders wordt het eerst huren en dan een goede tweedehands zien te vinden.
31 Reacties op “‘Hij was er niet…’

 1. Jammer van je fiets, ze hebben van mij ook minstens drie keer een fiets gestolen – en die stond altijd ook minstens 1 keer, en vaker twee of drie keer op slot.
  Ongelooflijk, wat kon ik daar chagrijnig over worden…
  Gelukkig zie ik hier happy little trees, who need some friends… :))
  En ja, ik ben nog wakker, goed hè! 😉

 2. Heel jammer, Bart, ik miste ‘m al meteen, want ik moest vanavond nu ook dat stuk naar huis lopen. En ik ben altijd blij met hem geweest, hij fietste lekker, we waren helemaal aan elkaar gewend.
  Vervelend als je je fiets idd op allerlei manieren vastgesnoerd hebt en dan is-ie nog weg!
  Happy little trees kunnen geen vriendjes genoeg hebben. ;))
  Je bent nog heel erg wakker idd, zelfs de alt-tags worden gezien. 😉 Ik wens je alvast welterusten voor nu, straks of later.

 3. Ik was nog even bij Aad en zijn quiz bezig, maar nu is het toch echt wel mandjestijd voor me, ben ik bang… 🙂
  Voor jou ook welterusten, Marjelle, en hopelijk ben je straks niet al té nijdig over het verlies van je trouwe fiets, want dat slaapt niet goed…

 4. Bedankt, m’n lichaam vindt het ook mandjestijd, zeker na die paar uur vannacht, maar m’n geest wil nog niet, dat heb ik wel vaker. 😉
  Ik ben helemaal niet nijdig* eigenlijk, ik vind het wel erg jammer, bovendien heb ik nu ook meteen een praktisch probleem ‘waar haal ik asap een fiets vandaan?’ want zonder kan ik echt niet, het is m’n enige vervoermiddel.
  *Of wat dan ook, these things happen, zeker als je ‘m niet op slot zet, daar ben ik heel zzzzen in. 🙂 Terwijl ik me over andere dingen, mensen bv. en onrecht, weer wél kan opwinden.

 5. Je fiets is waarschijnlijk gejat door een junk. Die heeft van de opbrengst drugs gekocht, en via een hele lange keten heb jij nu een aandeel in een heel luxe jacht ergens in Zuid-Amerika.
  Dat is toch om warm van te worden ?

 6. @Marjelle: Pure Zen: de diepere metafysica van het onderhoud van een gestolen fiets…
  Maarruh, nee, aangezien iemand twee weken geleden de fiets van Vrouwe Ivy al gejat heeft hebben we geen courant modelletje meer voor je over (*zucht*)
  Groet,
  Kokopelli
  PS. Dus jouw lijf sjokt ook altijd rond deze tijd doodvermoeid achter jouw hersens aan… ;-)))

 7. *Knutselsmurf, ik word idd helemaal warm van jouw uitleg, gebeurt er toch nog iets ‘goeds’ mee. 😉
  Ik denk alleen dat meneer of mevrouw Junk in dit geval genoegen zal moeten nemen met een paar simpele joints. 🙂
  *Doet me ook weer denken aan dat boek over Zen en het motoronderhoud (o.i.d.), Kokopelli, wat ik overigens niet gelezen heb, maar een favoriet boek was van m’n laatste ex. 😉
  Dat kan ik me voorstellen idd, ik hoop dat jullie inmiddels een ander / ‘nieuw’ modelletje hebben kunnen regelen. 🙂 Nu ik nog.
  P.S. Volgens mij is dat des vissen. ;)))

 8. Tja. Dit heb ik zo vaak meegemaakt (na 20x ben ik opgehouden met tellen) dat het tot de ‘alledaagse ergernissen’ is gaan behoren.

 9. Ach boos word ik er niet meer om, maar het blijft een soort inbreuk op je bestaan.

 10. Het leest erg lekker, de muziek op de achtergrond….
  en ik hoop dat ingrid gelijk krijgt op korte termijn….
  aanbevolen,
  Groet

 11. antoinette duijsters

  Zou ook erg boos worden want ik ben ook zo gehecht aan mijn fiets, heb hem al 35 jaar. maar je heb in een mooi bos gewandeld.

 12. .
  Mooi omschreven persoonlijk drama.
  .

 13. Wat kun jij gezellig vertellen zeg, ik geniet
  Leuk, leuk, leuk was mijn eerste gedachte
  nu als tweede zin opgeschreven….
  ‘terwijl ik verder liep, ook al hielden
  we allebei niet van lopen’ schitterend….
  Zangles: doe het nu het nog kan is mijn
  ongevraagd advies…..
  (pas was ik bij mijn vriendin die lessen gaf
  in beren maken en zij had zo’n leuk boekje
  ‘De knuffels’ door Paul Haenen en M. de Vries
  uitg. Meulenhof 1980, de foto’s waren ontroerend
  en deed me meteen aan jou denken)
  ik ga nog even kijken of het te koop is…..

 14. Kan me goed voorstellen hoe vervelend het is. Echter gelijk een
  nieuwe tweedehands kopen zou ik zeggen. Dan is het afgerond
  anders blijft het door je hoofd spelen en komt nr. 1002 erbij.
  Bovendien moet je uiteindelijk toch en dan ben je het huurgeld
  kwijt.

 15. lees even naar boven
  je bent een Vissen?
  ik heb iets met Vissen
  (niet alleen om te eten)
  mijn z.g. leerpunt staat in
  Vissen (poezie, dromerigheid,
  sprookjes, ik ben al een eind
  op weg)

 16. Ik weet het; kwaad worden helpt niet, maar toch…

 17. *Na 20x wordt het wel alledaags bijna, Easywriter. 😉 Dit was ‘mijn eerste keer’, maar ik zie het niet als ergernis wel als iets dat ik verdomd snel moet oplossen. ‘Tom Poes, verzin een list!’, waar haal ik zo snel een nieuwe-oude fiets vandaan zonder dat het een miskoop wordt a la m’n roodleren bankje dat nog steeds niet echt lekker zit.
  *Qua niet boos zijn, zijn we het zeker eens, j-p. 🙂 Het was wel een raar gevoel toen ik daar gisteren tussen de (andere) fietsen stond, nog eens goed kijken en nog eens, ik heb zo’n beetje iedere fiets aan een nader onderzoek onderworpen. Op een gegeven moment dacht ik, ‘direct denken "ze" dat ík een fiets wil stelen’. ;))

 18. *Dank je, Jan. 🙂 Ik denk niet dat Ingrid gelijk krijgt, maar het was wel heel lekker om mee te zingen gisteren (en niet alleen op dat moment), dan voel ik samen met de zon en onderweg zijn de restenergie die ergens nog verstopt zat weer een beetje stromen.
  *Ik ben juist helemaal niet boos, Antoinette (‘iedereen’ wil mij maar boos hebben). ;)) Wel fijn dat jij je fiets al zolang hebt weten te houden, die van mij heeft dat lang niet gehaald. Maar wie weet, mss krijgt-ie binnenkort wel een ander lief baasje. Het bos was mooi ondanks m’n aversie tegen herfst, eerlijk is eerlijk. 🙂

 19. *Dank, G.H. Duval. 🙂 Ik zie het niet als drama, maar wel als jammer, ik mis ‘m nu al (letterlijk, ik moet straks boodschappen doen). Ik ben benieuwd of je ook een voornaam hebt. 😉
  *Bedankt voor je complimenten, Annet. 😉
  M.b.t. die zangles, dat vind en wil ik dus ook, maar doordat ik niet ’s avonds wil, blijft er weinig betaalbaars over. I.i.g. heb ik het nog niet bij elkaar weten te googlen.
  Leuk zo’n berenboekje met Paul Haenen o.a., mss iets voor Beer. Hoewel die houdt niet van dingen in elkaar zetten netzomin als ik eigenlijk. 😉
  Ik ben een vis met maan in leeuw, een combinatie van dromerig en duidelijk. ;)))

 20. *Klopt, Martin, alleen is een fiets iets waar ik bijna dagelijks op zit en dat moet goed genoeg zijn (=lekker fietsen), daarom wil ik er toch (ondanks ongeduld & haast) even tijd voor nemen, voordat ik ‘uit verkeerde haast’ met een exemplaar zit wat klote rijdt. 😉 Tijdelijk een of ander oud barrel, prima, maar de aanbiedingen vliegen me nog niet om de oren, dus het wordt dan toch maar even een huurfiets.
  *Het helpt idd niet, Paco, vandaar dat ik berustend eerst naar de fietsenstalling liep (waar ik nog een adres kreeg van een gemeentedepot vol fietsen die om de een of andere reden door de politie zijn weggehaald), en vervolgens op inmiddels moeie pootjes in het donker naar huis sjouwde.

 21. Shit! Hoop dat je snel een nieuwe vindt. Mooi!

 22. Heb je al gefloten? De mijne rijdt meteen voor! Hier al gekeken? http://www.fietsdiefstal.nl/allesovergestolenfietsen.php
  Ik heb er wel eentje over, zie mijn blog http://www.vkblog.nl/bericht/279238/Trapondersteuning.
  Heeft wel een stang maar die kan ik er tussenuit zagen!
  Ik probeer je wat op te beuren, maar o wat was ik boos toen de mijne een keer gestolen was, gelukkig teruggevonden trouwens. Houd moed!
  p.s. Die behandeling, watteuuh, heb ik niet meegekregen, zonder dollen.

 23. ‘Hij was er niet’.. Was het een mannetjesfiets? Niet dat dat wat uitmaakt, wat een ellende. Van mij is gelukkig slechts een fiets gejat. Wel ben ik ooit op een barre winternacht tot de ontdekking gekomen dat iemand mij jas had gejat uit de garderobe van de jongerenvereniging. Toen heb ik toch mijn principes opzijgezet en een andere jas ‘geleend’. Doodvriezen door eerlijkheid ging me net iets te ver.
  Sterkte met het vinden van een nieuwe fiets.

 24. Zen of de kunst van het motoronderhoud…maar, je kunt ook bij een oude fiets filisoferen. Er is zelfs een soort van spreekwoord, masculine, dat zegt: ‘Op een oude fiets moet je het leren’. Ik laat even in het midden wat je moet leren, laten we het op mediteren houden. Denken over het leven enzo. De zin en de onzin.
  Ik heb het boek ooit voor de helft gelezen. Moet het misschien nog eens pakken, net als ‘Wie is van hout’ , ook zo’n must.
  Goed, vervelend voor dat karretje en ik hoop dat ze je in Zeist niet te veel hebben afgebeuld.
  Mooie herfst daar.
  Herfstgroet, O., die teveel blaadjes ziet vallen voor leuk:-)
  PS Zoonlief was gister boos en heeft mijn 25 jaar oude fiets, waar hij op rijdt een beetje verder in de vernieling geschopt. Vanavond een verhelderend gesprekje met hem gehad…
  Ik moet een ander karretje voor hemzelf kopen. Denk ik.

 25. Zo’n ijzeren ros, daar kan je goed aan gehecht raken.
  Er zit niets anders op dan bij het asiel een nieuw ros op te gaan halen. Met wat spuitbussen waardoor die er zo gekleurd bij staat, dat niemand die meer wil berijden! Behalve jij natuurlijk!

 26. *Hoop het ook, Blew! 😉
  *Heb je me niet horen fluiten, Trek? Nada fiets, hoor… ;))
  Bedankt voor je link, ik zit nog een beetje te dubben wat ik het beste nu (=morgen) kan gaan doen. Ik loop maar eens een fietsenwinkel binnen, denk ik.
  Als je in de buurt woonde, dan probeerde ik het wel even uit met stang. 😉
  Lief dat je me op probeert te beuren, nu maar hopen dat er straks een fietsvondelingetje voor m’n deur ligt. 😉
  Hoe is die van jou teruggekomen eigenlijk?

 27. *Ha ha, als het niet uitmaakt, M.O., waarom zeg je het dan? ;)) Doe ik soms ook weleens plagerig. Maar ik wil best erop antwoorden, hoor. Als iemand mij vraagt waar m’n fiets staat, dan praat ik altijd in termen van ‘hij staat daar en daar’, verder was het natuurlijk ook met een hint naar… 😉
  Zoiets heb ik ook een keer meegemaakt, alleen waren wij toen met de auto, dus ik heb niets ‘geleend’. 😉
  En bedankt!
  *Je kunt overal bij filosoferen, Oliphant. 😉 Volgens mij moet een mens vooral veel humbug afleren die hij in zijn leven aangeleerd heeft (gekregen), maar dit terzijde.
  Mooie herfstkleuren idd.
  Vervelend, ik weet verder de context natuurlijk niet, maar sowieso het spullen vernielen van een ander, daar hou ik niet van. Ik zou denken dat hij dat zelf dan zou moeten oplossen. 😉
  *We wisten idd precies wat we aan elkaar hadden, Aad, de remmen deden het niet zo goed bv., dus daar moest je al ruim van tevoren mee beginnen, dat soort dingen. 😉
  Volgens mij is er in Rotterdam geen asiel, anders wel een idee om zo’n oud ros uit z’n kooi te bevrijden en een beter leven met een lief bazinnetje te geven. ;))
  Zal ik hem dan (zie je daar heb je die ‘hem’ weer ;)) rood-met-witte-stippen spuiten?

 28. Ah dank voor de sterreninfo Marjelle…
  Ik heb het boekje gevonden op internet…..
  Iets van 11 euro inclusief porto….
  Hele fijne zondag gewenst!

 29. Bedankt voor de info, Annet, en jij ook een zonnige dag gewenst morgen! 🙂

 30. Hoi Marjelle!
  Lees net pas over de scheiding tussen jou en je fiets. Sterkte meid! Je kunt natuuk een contact-advertentie voor een andere zetten. In de serie ‘oude barrels die weinig mogen kosten’ zou je eens kunnen binnenlopen bij dat fiestenproject voor daklozen en andere Swiebertjes in Blijdorp. als je jezelf wilt verwennen met een heus nieuw exemplaar, kan ik je alleen maar aanraden en tripje naar Haarlem te maken naar ’t Mannetje. Hans (de eigenaar van de zaak) neemt écht de tijd om met interesse voor wat jij zoekt in een fiets samen met jou te zoeken naar de voor jou ideale fiets. Zeker de moeite waard en een heerlijke ervaring! Succes!

 31. Hai Bus_Showfeur
  Het valt idd niet mee als hij altijd je trouwe maatje is geweest en je een hekel aan wandelen hebt.
  Bedankt voor je tips, die man uit Delft klinkt zeker goed, jammer dat-ie niet in Rotterdam zit. Ik wil hier een (tweedehands) fiets kopen, dat is ook makkelijker als er wat mee is (ik heb geen auto).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.