Alarmbellen!

Muizen hebben soms iets liefs, dat pluizig zachte, die zwartglimmende kraaloogjes, al zijn ze bij hun geboorte wel erg naakt. Ooit liet een vriendin die ze als huisdier hield me vertederd zo’n pasgeboren gerimpeld roze lijfje zien, meteen was de aantrekkingskracht beduidend minder. De afgelopen jaren is dat gevoel alleen maar sterker geworden en dan heb ik het over computermuizen niet over hun piepende soortgenoten. De doorsnee Logitech-muis moest ik na verloop van tijd noodgedwongen inruilen voor een ergonomisch exemplaar met de roepnaam Contour.


Toen later rsi zo hevig werd dat ik m’n linkerpols niet goed meer kon gebruiken terwijl ik als freelancer m’n geld met redactiewerk verdiende, ging ik ten einde raad over op rechts muizen wat heel lang prima ging. Tot ik een paar maanden geleden steeds meer last kreeg van m’n schouder, rsi was terug van weggeweest en had zich deze keer aan de rechterkant genesteld. Ik schrok. Uitgerekend nu ik bezig was met de herstart van puzzelsite en -werkzaamheden kon ik nauwelijks meer met de muis uit de voeten. Bij elke klik schreeuwde m’n schouder ‘nee!’ Van de ene dag op de andere moest ik het virtuele contact minimaliseren, tweeten, mailen en bloggen ging alleen nog mondjesmaat.

Sinds m’n oude pc een aantal maanden geleden de geest heeft gegeven is de laptop de hoofdattractie op m’n bureau geworden, verre van ideaal dus voor rug, nek en schouders. Bovendien is de stress die ondermeer door stampende bovenburen wordt veroorzaakt ook niet bevorderlijk voor een zenhouding achter de pc. Afgelopen week heb ik mezelf een spoedcursus toetsenbordcombinaties gegeven maar bevind me nog in de beginnersfase, daarnaast heb ik besloten om zo snel mogelijk een nieuwe pc te kopen, alleen erg lastig googlen als je op muisdieet bent en er bovendien geen verstand van hebt. Ik mis de dagelijkse virtuele interactie, maar ook het fotograferen en schrijven, vandaar dat ik met veel minipauzes toch dit stukje heb getypt.
Marjelle

Life on Mars David Bowie

Foto Witold Riedel

16 Reacties op “Alarmbellen!

 1. Voorzichtig hoor! Ik ben ook ‘at risk’. Mijn therapie: wandelen en goed met armen zwaaien. De koude is ook niet bevorderlijk.

  • Ik doe erg voorzichtig idd, doe zo min mogelijk achter pc voorlopig, veel minipauzes en zo veel mogelijk muisloos, dus via toetsenbordcombinaties. Reageren bij anderen zit er nu helaas ook even niet in, dan moet ik weer te veel klikken. 🙁 Verder heb ik (nog steeds) triggerpointtherapie, maar vraag me af of dat hiervoor wel de juiste behandeling is. Ben daarnaast ook veel aan het sporten (aerobics).
   ‘At risk’ bedoel je dat je al ‘(veel) last hebt of een voorbode van?

 2. Niets forceren. Ik heb nu al meer dan vier jaar een laptop thuis en geen fysieke klachten. Sowieso, op het werk of thuis, is het altijd goed je lichaam voldoende rust en andersoortige beweging te geven. Hetzelfde geldt voor de ogen. Sterkte!

  • Zeker niks forceren idd, dat is de pest voor rsi.
   Gelukkig heb jij er geen last van. Ik heb nog nooit zoveel bewogen (soort van aerobics) als de laatste tijd, begin het zelfs leuk te vinden. 😉 Bedankt!

 3. Ja, ik had ook rsi klachten, in mijn rechterhand.
  Ben daarom maar gaan afwisselen, het links muizen gaat me op zich aardig goed af.
  Een nieuwe pc zal je vast veel beter bevallen – ikzelf vind het ook maar behelpen, een laptop, het werkt niet echt prettig.
  Hopelijk zijn dan je klachten ook verder terug te dringen.

  • Ja, ik heb er ook aan gedacht om weer links te gaan muizen, maar heb besloten om eerst te wachten tot ik een nieuwe pc heb om te voorkomen dat ik weer een andere blessure krijg door huidige laptop. Je schrijft ‘had’, dus ik hoop dat rsi helemaal verleden tijd is inmiddels.
   Ik hoop het ook, het was echt schrikken toen ik qua computergebruik opeens bijna niets meer kon, it brought back bad memories, en ik maak me ook zorgen over hoe dat verder moet met puzzelwerkzaamheden…

   • Ja, de afwisseling door ook links te muizen, en te variëren tussen ‘grote pc’ en laptop, én de broodnodige rust deden de klachten gelukkig slinken.
    Vooral het met de rechterhand veel scrollen, met dat scrollwieltje, is funest, ik doe dat dus maar een stuk minder voortaan.
    Sowieso ben ik aan het ‘minderen’ op Hyves, en doe het ook veel rustiger aan met het volgen van OBA, en andere bloggers.
    Niet alleen fysiek,maar ook geestelijk werpt dit zijn vruchten af. Wel krijg je dan weer vragen als: we zien je zoveel minder, hee kom op, hoe zit dat?
    De sociale media en hun gebruikers kunnen erg veeleisend zijn, ik heb wat dat betreft dus bewust de laatste tijd de teugels maar een beetje gevierd… 🙂

    Met je nieuwe pc straks zal het vast ergonomisch beter gaan, en…rustig aan maar! 🙂

    • Gelukkig heeft dat goed geholpen! Bij mij is het klikken dan weer desastreuzer dan het scrollen.
     Soms is het beter idd om het virtueel wat rustiger aan te doen, het moet geen ‘moeten’ worden ook.

     Eerst nog een keuze maken, geen idee waar ik op moet letten, mss dat ik gewoon de goedkoopste Dell neem(?).

 4. Ik zie een muis
  waar
  daar
  daar op de trap.
  (de rest weet ik niet meer precies;-)
  vlg mij van Rudy Carell

 5. Laptops zijn desastreus voor een goede zithouding. Arbo schrijft voor dat je achter een laptop maar max anderhalf uur per dag mag werken.
  Je hebt speciale laptophouders, en met een los toetsenbordje er bij kun je er voor zorgen dat je zithouding weer helemaal tiptop is. En dan nog een goede stoel erbij!

  • Klopt, Aad, het beeldscherm staat ook op de verkeerde hoogte zonder een laptophouder. Ik heb nog wel zitten experimenteren met zo’n ding, maar dan moest ik ook weer een ander toetsenbord kopen en het scherm blijft klein, al die losse dingen, kortom dus toch liever een nieuwe desktop.
   Die goede stoel is onontbeerlijk en ook daarvoor geldt dat het lastig is om te bepalen wat nu echt een goede en betaalbare stoel is. Ik heb ooit eens op een heerlijke ergonomische stoel gezeten aan een prachtig houten en elektrisch verstelbaar bureau, maar die (eerste) was rond de 350 euro, is wel erg veel voor een herstartende zzp’er.

 6. Ik wist niet eens wat het was, RSI (heb op je link geklikt).
  Lijkt me geen pretje iig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.