Als de rook om je hoofd is verdwenen!

Aangezien ik de afgelopen paar jaar de Volkskrant-bloglayout was gewend, had m’n allereerste kennismaking met WordPress nogal wat voeten in de aarde. Niet alleen deden de widgets niet precies wat ik wilde, er was zelfs eentje spoorloos verdwenen.  Wat ik ook probeerde, de ‘Recente reacties’-widget kreeg ik maar niet boven water. Later bleek dit met de verschillende thema’s te maken te hebben, een optie die niet door mijn Coraline ondersteund werd. Ook het essentiële verschil tussen pagina en bericht werd allengs pas duidelijk nadat ik voor de zoveelste keer pagina- en berichtinstellingen had aangepast en ze tot mijn verbijstering onvermurwbaar op een andere plek bleven staan.

Door het exporteren van m’n Volkskrant-blog naar WordPress gebeurden er onderweg wat vreemde dingen met foto’s, witregels, lettertypen en hoofdletters. Zo kwam ik erachter dat je hier niet even snel een lettertype kunt aanpassen in de  tekst. Sterker nog, je kunt behalve door middel van je themakeuze, paragraaf- of kopinstellingen er zo te zien verder niets aan wijzigen. De optie ‘Typekit Fonts’ sprak me daarom ook aan, een goede manier om aan extra lettertypen te komen. Helaas kreeg ik een foutmelding nadat ik m’n Typekit-ID had ingevuld. Positief is dat de foto’s op WordPress veel meer tot hun recht komen, al ben ik qua mogelijkheden na ‘formaattypen en foto uitlichten’ nu blijven steken bij ‘CSS Class’ en ‘Rand’.

‘Wat moet dat?’

Bij de uitlichtoptie is het onderschrift het enige zichtbare verschil, maar wellicht kijk ik ergens overheen, inmiddels ben ik een beetje duizelig geworden van alle twinkelende knopjes op het Dashboard. Dat hier veel meer kan qua layout, overzichtspagina’s en andere snufjes is onderweg steeds duidelijker geworden, dat er nog een hele hoop te ontdekken en te leren valt ook. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je ‘Galery’ aanvinkt, welke handige opties zijn er allemaal nog meer… Kortom, de rook is nog lang niet om m’n hoofd verdwenen, maar er gloort wel licht aan het einde van de tunnel.
Marjelle

Limit to your love James Blake

33 Reacties op “Als de rook om je hoofd is verdwenen!

 1. Dit ziet er anders toch heel keurig en netjes uit!

 2. Vind ik ook, Grutte, het heeft alleen wel wat bloed, zweet & tranen gekost, maar ja, dan heb je ook wat. 😉

 3. Mooi! Ziet er heel mooi uit. En voor de rest blijft het toch zuchten en proberen, ik ben ook nog lang niet uitgezucht, maar we komen er wel.

 4. Bedankt!
  Ha ha, jij zucht voor twee volgens mij, Apie. 😉 Ik ben meer van het type schouders ophalen – af en toe een pc uit het raam smijten (moet kunnen ;)) – en weer doorgaan met frisse tegenzin…
  We komen er wel idd, in the end… als ook de laatste widget verplaatst en doorgrond is…

 5. Je maakt het jezelf ook niet makkelijk met al die verschillende onderwerpen :-).

 6. We waren daarnet kruislings aan het reageren op elkaar, geloof ik.
  Ik begrijp niet helemaal (helemaal niet ;)) wat je bedoelt met al die verschillende onderwerpen, pagina’s zoals ‘Interview’, ‘Foto’, etc.?
  Makkelijk is voor mietjes… :p

 7. Dat bedoel ik ja. Je bent gelijk een hele website aan het opbouwen, zo lijkt het …

 8. Het lijkt niet alleen zo, het is zo, vandaar al dat bloed, zwe…, etc. 😉
  Een mooie layout is heel belangrijk, vind ik, iemand kan nog zulke mooie teksten schrijven, maar de woorden verliezen aan kracht als de opmaak slecht is, onnodige witregels, verkeerd lettertype, etc., dan wordt het storend en leidt af van de tekst terwijl het juist de tekst iets extra’s moet geven… maar ik laat me even meeslepen. 🙂

 9. Ziet er toch wel strak uit hier vind ik. Blijft een beetje proberen inderdaad en rondkijken bij anderen wat wel kan en niet kan. Kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.
  Nieuw voor mij is weer de term “galery” die je gebruikt. Wat is dat?

 10. Ja, het is mij ook een hele uitzoekerij gebleken, vooral als je niet zo snel tevreden bent… 😉
  Momenteel heb ik ook nog een blog bij Blog In Blik, dat wil ik nog even aanhouden om te kijken hoe dat zich ontwikkelt.
  Ik zag dat je je ook bij OBA hebt aangemeld, een goed idee, ik merk dat het wel degelijk meehelpt om gelezen te worden, en anderen te vinden.
  Who needs VKblog, dus, haha?! 🙂

 11. *Berestrak, Aad! 😉 Ik ben vooral bezig geweest met het Dashboard van WordPress zelf te bekijken en te doorgronden, daar moest ik ook het meeste aan wennen.
  ‘Galery’ is een term die je aan je rechterkant ziet verschijnen als je bericht in de bewerkingsmode staat, het heeft met fotoweergave te maken, erboven staat ‘Standard’ en ‘Aside’, even uit m’n hoofd gezegd.

  *Precies, dat ben ik ook zo snel niet, Bart. 😉
  OBA leek me idd handig om toch nog een soort van overzichtspagina te hebben en gelezen worden willen we allemaal toch, ik wel i.i.g. 🙂

 12. Ziet er toch prima uit! Je kunt bloggen en communiceren. De verfijning een kwestie van tijd.
  Ook druk aan het experimenteren met WordPress. Beetje extra lastig omdat ik een Duits MS-Word programma heb. Het gedonder begint al met het het Duitse toetsenbord. Heb iets lopen, niet onder VSp, en daar verschijnt dan Duitse reklame.
  Aanmelden bij OBA en anderen komt wel zodra de boel op orde is.

 13. Dan zijn we het eens, ik ben er ook heel tevreden mee, VSp. Het was juist de verfijning die het meeste werk kostte. 😉 Maar tevens de beste manier om meteen WordPress goed te leren kennen, zoals vaker geldt, ‘gewoon doen!’.
  Lastig idd met een Duits toetsenbord en MS-Wordprogramma.

 14. Ik begrijp wat je bedoelt. Alhoewel WordPress en blogger toch niet de facto zijn bedoeld als echte websites volgens mij. Ik gebruik mijn blog om te bloggen en that’s it. De echte website is er immers al :-).

 15. *Kort maar krachtig, Paco, en zo is het!

  *Ik dacht dat je het niet echt letterlijk bedoelde, ZJ, maar vooral om te beklemtonen wat een werk ik ervan had gemaakt, etc., wat ik beaamde. Uiteraard gebruik ik mijn blogs ook gewoon om te bloggen & te ontmoeten. 😉 Het moet er alleen wel goed uitzien, hier en daar een likje verf, wat plantjes, foto’s en dingetjes aan de muur… 😉

 16. Ha mooi gevonden en gelinkt, meteen even inschrijven dan hoef ik niets te missen 🙂
  Ik vind het er al mooi uit zien maar kom toch voor de verhaaltjes, ben er verslaafd aan geraakt, dus van harte en heel veel plezier in je nieuwe bloghuisje!

  Fijn weekend 🙂

 17. Oeps, inschrijven kan (nog) niet zie ik maar ik heb geduld 😉

 18. Bedankt, Beukmans!
  En jij ook. 😉

  Ik ben net bezig met allerlei soorten instellingen te bekijken, heb o.a. een paar share-opties toegevoegd.
  Waar kan ik die inschrijvingsoptie vinden? Of bedoel je de mogelijkheid om ‘Houd mij via e-mail op de hoogte van nieuwe berichten’ aan te vinken? Die staat er wel nl.

 19. Edit: na nog even doorzoeken denk ik dat je de optie ‘Email subscription‘ bij Widgets bedoelt. Hij staat er inmiddels op (in het Nederlands). 😉

 20. Sorry had even visite Marjelle, het is gelukt zie ik dus je mail box heeft er een bij 😉

 21. Prima, ik heb er alleen geen bericht van gekregen, maar ik zie het wel in m’n instellingen staan.

 22. Ik ben altijd serieus :-).

 23. Bij WP kies je een ‘thema’ en daar zit meestal ook het lettertype in. Je kunt wel binnen een thema aanpassen, maar dat kost veel extra stress. Probeer een van de andere thema’s als je niet tevreden bent (of laat het zo, want is best mooi).

  Groetjes, Blew

 24. Klopt, dat heeft met het gekozen thema te maken, Blew. Wrs heb je de reacties niet gelezen, want ik ben juist heel tevreden met m’n Coraline. 🙂 Het lettertype zelf vind ik ook prima, alleen wel jammer dat door de export van m’n VK-blogs naar WordPress er nu in veel blogs stukken in verschillende lettertypen staat (wat niet te veranderen is), extra witregels en delen tekst zonder hoofdletters, dat ziet er erg slordig uit. Maar goed, so be it, ik ga die laatste twee dingen niet handmatig aanpassen overal:. 😉

 25. hoi Marjelle,
  Ziet er goed uit.
  Las je vraag wat ‘Galery’ betekende. Als je dat aanvinkt krijg je op jouw voorpagina maar een stukje tekst te zien van elk bericht met: lees verder eronder.
  Zo weet ik weer niet wat Aside betekent in datzelfde rijtje met opties.
  Ik ben verder al aardig thuis in wordpress en als ik je kan helpen…….
  Bij mij is net zoals bij jou in het vk-archief de lay-out niet geweldig door grote witregels.
  knutselsmurf zou er nog naar kijken.
  Maar ik heb mijn archief op een apart blog neer laten zetten zodat ik al of niet daar naar toe kan laten linken vanuit mijn hoofdblog.
  Dan kan ik op mijn gemak dat archief aanpassen of opnieuw iets plaatsen incl. de oude reacties is het idee.
  Kortom voor iedereen nieuwe creatieve processen.
  Veel blogplezier gewenst vanuit hier
  svara

 26. Ben er ook blij mee, Svara. Bedankt voor je uitleg over ‘Galery’ (ga ik even uitproberen) en je aanbod om te helpen. Daar zou ik zomaar eens gebruik van kunnen maken… 😉
  Wel handig om het archief ergens anders neer te zetten en op je gemak de oude bijdragen door te snuffelen en event. aan te passen. Ik wist niet dat dit soort layouteffecten er onderweg in zouden komen, anders had ik dat mss ook wel gedaan. En ik wens jou ook veel blogplezier. 🙂

 27. Edit: ik heb ook even ‘Aside’ voor je uitgeprobeerd, Svara.
  Daarbij vallen dingen als kop, datum en aantal reacties weg, zie voorbeeld*, en verschijnt er een verticale grijze kaderlijn aan de linkerkant van het bericht.
  *Vluggertje?
  Posted on 24 februari 2011 by Marjelle| 29 Reacties

  Nadeel lijkt wel dat als je een andere optie wilt je dat dan handmatig per bericht moet aanpassen, dus ik hou het maar op ‘Standard’ voorlopig.

  Inmiddels heb ik nog een vraag voor je. 😉
  Wat is het nut van die META-rubriek (ik heb ‘m er ook maar ingezet) aan de rechterkant?

 28. Hoi Marjelle
  Met META kunnen mensen bijv. makkelijk abbonneren via rss op je blog.
  Dan krijgen ze geen mail maar wel een waarschuwing in de mailbox.
  Uitloggen zoals er staat en ik zag net als ik er op klikte kwam ik meteen in mijn eigen dashboard terecht.
  Ik heb het overigens helemaal onder aan mijn blog gezet.
  Dat kun je doen door het in de ‘eerste footer widget’ te slepen
  Daar kun je ook je links neerzetten als je het aan de zijkant te druk vind.
  succes weer!
  Als je een vraag hebt kun je ook altijd even mailen als je wilt of even op mijn blog stellen.
  groet je

 29. ik bedoel dat als op sitebeheer klik dat ik dan op mijn blog uitkom…

 30. Bedankt voor je uitleg, Svara. Begreep dat idd van die feeds, alleen vraag ik me dan wel af wat het grote verschil is tussen abonneren op RSS-feeds of op ‘Houd mij via e-mail op de hoogte van nieuwe berichten’ of klikken op een webabonnement (rechts)… Ja, die widgets verslepen heb ik me ook al een tijdje mee geamuseerd de afgelopen dagen. Om erachter te komen wat alles precies was, heb ik gewoon de hele zwik stuk-voor-stuk naar de rechterkolom gesleept. Een heel gedoe, maar dan heb je ook wat. 😉

  Nu ik je toch ‘spreek’ of iemand anders die dit leest, hoe zet je op de goede manier een link in je blogbericht (bv. ‘Vluggertje’) naar een ander blogbericht (bv. ‘Meen je dat nou!?’) die beide op hetzelfde blog staan (dit=mijn blog dus)?
  Toen ik dat met de gehele url deed, kreeg ik een ping-mail en -reactie. Nu weet ik niet wat (het nut van) een ping is (zover ben ik nog niet ;)), maar dat dit niet de bedoeling is weet ik wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.