Als de rook om je hoofd is verdwenen

Een kind zet het op een blèren terwijl de moeder krampachtig haar geduld probeert te bewaren op het drukke Kunsthalterras waar alle hoofden nu haar kant opgaan. Ik sla het tafereel gade en vraag me ondertussen af of ik binnen moet bestellen of dat er nog een serveerster uit een hoed getoverd wordt in plaats van het konijn voor me. ‘Kijk, Nijntje’, hoor ik een man tegenover me zeggen.

Aangezien ik niet geloof in wonderen op klaarlichte dag loop ik naar binnen en bestel een panini en een kop thee. Als ik af wil rekenen vraagt het meisje aan de man naast me ‘hoort u bij elkaar?’ waarop hij glimlachend zegt ‘nog niet’ en ik beslist ‘nee’ roep. Ik moet wel om z’n snelle reactie lachen.
de nazomerzon kruipt elke dag vermoeider achter een wolk vandaan. zo’n beetje hetzelfde gevoel als wanneer ik onder m’n warme dekbed uit probeer te komen op een koude dag. ik kijk naar het grasveld voor me waar het konijn inmiddels gebukt gaat onder een zware last, kinderen hangen aan z’n oren, staan op z’n poten en gebruiken z’n rug als glijbaan. er is er één die ook z’n andere kant ziet, hij aait enthousiast over de glimmende snuit.
als roker die niet meer rookt heb ik nu af en toe zelfs last van de sigarettenrook die medeterraszitters mijn kant uitblazen besef ik met verbazing. ook broodjes worden een stuk minder lekker vermengd met dat tabaksaroma, toch verdom ik het om zo’n anti-roken-fanaat als klink te worden, dus neem ik manmoedig nog een hap en blaas in mijn gedachten de rook weer terug.
marjelle


naast jou boudewijn de groot


11 Reacties op “Als de rook om je hoofd is verdwenen

 1. Hm. a.k. donderdag ga ik naar een ‘stop met roken’ cursus.
  I don’t know.
  Trouwens Coby, daar was ik nooit op gekomen.
  Ik denk dat ik de harde waarheid onder ogen moet zien, ik ben niet goed in puzzelen.
  Maar toch ga ik de volgende keer er weer fanatiek tegen aan.

 2. Voor alle duidelijkheid, Gus, ik pleit niet voor doorroken tot je erbij neervalt, wel voor ‘live and let live’ en dat betekent o.a. dat er ruimte moet zijn voor rookvrije én roken-café’s om maar een voorbeeld te noemen. 🙂
  Ik heb trouwens zelf een middag Allen Carr gedaan voordat ik stopte.
  Alvast veel succes donderdag!
  Dat vind ik een beetje een voorbarige conclusie, je begrijpt soms mijn associaties niet, niets mis mee, mensen hangen van virtuele onduidelijkheid aan elkaar af en toe. 😉 Leuk dat je er toch nog steeds zin in hebt.

 3. Ja, die rook…sinds het rookverbod binnen in de horecagelegenheden wordt er dus nog meer buiten gerookt, zodat ik op terras en straat mag meegenieten. Ik heb er echt last van, dus…mijd ik die plekken maar, jammer maar helaas… 🙂

 4. Mooie foto’s Marjelle, grappig dat de de sfeer van de achtergrond zo hebt veranderd door een paar stappen naar achter te doen.

 5. Ben je nog in gesprek geraakt met die man?

 6. *Vervelend idd voor de mensen die er dan meer last van hebben zoals jij, Bart. Terrasjes aan zee, dan waait lekker alles weg. 😉
  *Bedankt, Diederik, Ik vond het ook wel grappig (en kan me dan een beetje uitleven in m’n title-tags), hoewel het meer een kwestie was van wachten tot het stoplicht op groen sprong. 😉
  *Leuk dat je dat er net uithaalt, M.O. 😉 Nee, dat niet, hij was ook m’n type niet, al leek hij best aardig.

 7. Toch maar weer binnen roken dan?

 8. Mogelijkheden voor rokers en niet-rokers, Paco, en niet doorslaan naar de ene of de andere kant is mijn bescheiden mening. 😉

 9. Het valt niet mee te wennen aan de eerste herfstdagen..

 10. -"nog niet" – is wel een leuke opmerking, vind ik.
  Zie jij dat aan de buitenkant of het jouw type is? 🙂

 11. *Dat klopt, Aad, en welcome back! 🙂 Het is zeker even wennen voor jou nu je weer terug bent, je klinkt een beetje moe(?).
  *Vond ik ook, K.
  Je krijgt vaak een heel aardige indruk daarvan idd, omdat de buitenkant zoveel meer is dan alleen een paar diepblauwe ogen, het is een combinatie waarbij ook de uitstraling die iemand heeft heel belangrijk is. Mensen kunnen nog zo plaatjemooi zijn, maar als er helemaal niets van uitgaat, dan ruil ik dat ‘mooi’ met liefde in voor iemand die er mss doodmoe uitziet maar wel echt iets uitstraalt. 🙂 O ja, deze man was een stuk ouder. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.