‘From Russia with love’

Op weg naar de Kralingse Plas probeer ik de takken te ontwijken die her en der op de grond liggen. Een windstoot rukt me bijna van de fiets, maar ik trap stug door. Ik wil even uitwaaien bij de Schone Lei, m’n hoofd leegmaken, m’n camera vol. Al ben ik geen fan van wind, toch heeft het iets moois als ik een kwartier later uitkijk over een deinende plas en aan weerszijden bomen heen en weer zie zwiepen. De oerkracht van de natuur tegenover de nietigheid van mensen. Vorige week was ik hier ook, toen had ik met V. afgesproken, een ex van lang geleden.

Het gesprek kwam op Rusland waar hij regelmatig naartoe reisde voor z’n werk, inmiddels is hij ook al jaren heel gelukkig met zijn Katya. Toen ik de enthousiaste verhalen over Sint-Petersburg en de gastvrijheid van Russen hoorde, werd ik steeds nieuwsgieriger naar dat land ver weg. Ik zag mezelf al haast door eindeloos prachtige parken met fonkelende fonteinen wandelen, langs imposante paleizen slenteren gewapend met camera en glimlach. Heel even in een andere wereld zijn. Steeds vaker voel ik een drang om vanaf m’n balkon eenhoog in Crooswijk weg te vliegen de wijde wereld in. Eenmaal thuis typte ik de woorden ‘Trans Siberië Express‘ in de Googlebalk.
Marjelle

Muzyka
Tsiganochka Tum Balalaika Klezmer Band
Oy, to ne vecher Kristina Vikhrova
Kalinka Red Russian Army Choir
Tirzah Cracow Klezmer Band
Russian dance Tom Waits

33 Reacties op “‘From Russia with love’

 1. Geweldig, die muziek, heftig!
  en dan te bedenken dat ik na drie wodka mee kan zingen.

 2. Lekker meezingen idd en dansen, Ghijsa!
  Spreek je Russisch, bedoelde je dat ook, of lijken na drie wodka alle talen op elkaar? 😉

 3. Misschien wordt het ooit waarheid? Je kan eventueel een gidsje (Marco Polo of ANWB Extra) lezen(circa 8 Euro) om het lot naar je toe te trekken? Je weet maar nooit tenslotte.

 4. Wie weet wordt het ooit werkelijkheid idd, Kitty, Ik was even aan het mijmeren, maar ik sluit niets uit, ondanks vliegangst en andere praktische bezwaren. 😉 Zo’n treinreis lijkt me ook wel een bijzondere ervaring, maar veel te duur en te lang. En als ik ga, kan ik aan m’n ex alles vragen over hoe, wat, waar en wie. 😉

 5. > lijken na drie wodka alle talen op elkaar?
  Na drie wodka’tjes spreek je alle talen van de wereld. Als het goeie wodka is tenminste.
  Overigens ook uit St. Petersburg afkomstig: Terem Qvartethttp://www.youtube.com/watch?v=N-AjoCtDE3g
  Twee keer live gezien en heb ook een live CD van ze ("1000th concert"), van harte aanbevolen…

 6. Doe mij maar veel jus erbij, want wodka is erg verraderlijk, hoewel wodka-jus mss zelfs nog wel erger is, want dat drink je weg als limonade, until it hits you real hard. 😉
  Bedankt voor je link, lekker opzwepende muziek! Ga ik meer van luisteren/youtuben.

 7. Echt goede wodka gaat net zo makkelijk zonder jus… Wel koud natuurlijk.
  > Ga ik meer van luisteren/youtuben.
  Probeer de CD te pakken te krijgen, de audio van youtube videos doet oha geen recht aan Terem’s performance… 🙁
  Of nog beter: Ga ze live zien. Ze toeren regelmatig.

 8. Mooie muziek Marjelle! Gewoon doen. Ooit. Naar Rusland gaan. Als dat een droom van je is, gaat het er vast van komen. Je voelt zelf wel wanneer je er klaar voor bent, en met de trein is het volgens mij wel een prachtige reis hoor!

 9. wodka valt wel mee, hakt minder erg dan wijn 🙂
  je kunt ook met de trein
  muziek ga ik morgen luisteren, er staat hier al wat op
  gr. d

 10. hmm, dat heb je ervan als je de reacties niet leest. Trein 😉 En het duurde weer zowat een uur voordat mijn reactie geplaatst werd en kan ik ook niet bewerken. Misschien mogen we ’s nachts niet bloggen….

 11. *Ik hou niet van wodka, vandaar die jus, Ghijsa. 😉
  Toevallig heb ik vanmiddag nog op wereldmuziekoptredens in Rotterdam gegoogled en toen kwam ik iets van klezmer tegen, lijkt me leuk om dat ook eens live te horen.
  *Het is meer een geval van Fernweh, Flo, of het nou Sint-Petersburg is, of ergens anders, het gaat om een gevoel, een sfeer, even niet hier maar daar zijn, etc., en toen V. er zo levendig over vertelde werd ik ook enthousiast. 😉
  Ben benieuwd hoe lang de trein erover doet.
  *Bij mij precies andersom, Dianne. 😉
  Bedoell je de Trans Siberie Express waar ik het over had of een ‘gewone trein’ vanuit Nederland naar Sint-Petersburg (die ik niet heb gevonden overigens, maar ik was het gegoogle op een gegeven moment zat)?
  Waar luister jij naar?

 12. En ondertussen bleef mijn reactie voordat ik die van jou gelezen had ook hangen, Dianne, mss willen de goden & godinnen wel dat we gaan slapen. 😉

 13. zelfstandig_journalist

  Rusland: een land vol tegenstellingen, als ik de series van Jelle Brandt Corstius mag geloven die hij voor de VPRO-televisie heeft gemaakt. Wel fascinerend inderdaad. Hoe geraak je met de trein in Rusland? Ik weet dat je de trein naar Praag kunt nemen. Dan ben je al een heel eind op weg :-).

 14. Met Tom Waits kom je overal; ook als je gewoon thuis blijft.
  simongroet

 15. @Marjelle. Prachtige foto en leuke links. Genoten van je verhaal. Ik heb zelf een tijdje in Sint-Petersburg gewoond. Geweldige stad met geweldige mensen! Groet. Kretzsch

 16. het is warm toeven hier

 17. ik zou mongolie wel eens willen zien
  rusland trekt me minder sinds poetin
  maar toch zijn er gebieden die me heel bijzonder lijken
  syberie bijvoorbeeld waar zoveel geschiedenis is geschreven
  zoals hierboven al is gezegd, als je een droom vasthoudt
  komt hij vanzelf uit, puur door wilskracht

 18. Toen ik een jaar of zestien was speelde ik met het idee om ooit de Trans-Siberie Express te nemen naar Wladivostok en daar vandaan over te steken naar Japan. Tien dagen treinen en de onmetelijkheid van het land letterlijk voelen.
  Het is er nooit van gekomen. Tot nu toe. Maar het kost een paar centen, dat klopt.

 19. *Daar kan ik me iets bij voorstellen, ZJ. Dan ga ik eerst eens googlen op de trein naar Praag, ook de eerste stap… 😉
  *’In mijn gedachten ben ik altijd overal’, zoals Loesje ook zegt, Kuifje, maar op een gegeven moment wil je dat proeven, ruiken, zien, ervaren. 😉
  *Leuk om te horen dat jij er gewoond hebt, Kretzsch, dus mocht ik ooit… dan kan ik je mss wel wat dingen erover vragen. 😉

 20. *Dank je, Vuurjuffer.
  *Grappig dat je Mongolie noemt, Assyke, ik schreef laatst een blog ‘Heimwee naar Mongolie’ (ook alweer een geval van Ferrnweh) nadat ik de Mongoolse band Hanggai live had gezien. Ik kreeg gisteren ook een filmtip over een bijzondere film die zich daar afspeelt, prachtige natuurbeelden op de trailer, maar goed, ik dwaal af. 😉
  Dit is nog maar een prille droom, mss begin ik dan toch maar met een weekendje in Parijs, een iets kortere reis. 😉
  *Precies, de onmetelijkheid van het land voelen, Cor, dat kan alleen maar per trein of auto… Is ook deels een nadeel van vliegen, je wordt van het ene moment op het andere in een ander land, klimaat en andere cultuur gestort (even los van een vliegangstje hier en een fladderfobietje daar).
  Zou je het nog steeds willen ondanks dat het een dure reis is?

 21. Marjella,
  Kijk naar de Grote Zijderoute… die ik in 2015 geheel met reisvrienden ga uitvoeren… Maar Roesland daar ben ik geweest, Mokou maar ook de Ukraine, Polen en nog wat voormalige onderdrukte staten uit de oostblok.
  Mooi, heel mooi… DOEN!

 22. Heb je al naar de tekst van Kalinka gekeken: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalinka
  Ik wilde het wel eens weten Aaan het lied bleef ik weer
  hagen, terwijl de Red Russian Army Choir niet echt een
  naam is waar ik blij van wordt. Geweldig.

 23. *Alleen de naam ‘Grote Zijderoute’ klinkt al mooi, Nummer 22, maar dat je dat gaat doen in 2015 vind ik nog veel mooier!
  Inmiddels weet ik (voor iedereen die het interesseert): 😉
  – dat je de volgende ochtend al in Praag kunt zijn als je ’s avonds vertrekt;
  – dat je ook vanuit Rotterdam met de (slaap)trein naar Moskou kunt en op dag 3 aankomt, maar daar wil ik niet naar toe; 🙂
  – dat vliegen een stuk goedkoper is;
  – dat je dit soort reizen niet on-line kunt boeken bij NS;
  – dat het nog een heel gedoe is, o moe;
  – dat ik nu nog steeds niet weet wat de snelste manier is om per trein in Sint-Petersburg te komen, maar dat Tiara-tours me daar ongetwijfeld meer over kan vertellen;
  – dat ik even uitgegoogled ben, puf.
  *Dat niet, maar nu zal ik nooit meer vergeten dat het over een bloemetje gaat, Martin. 😉
  Kan ik me wel iets bij voorstellen, en heb zelf ook even getwijfeld of ik deze link erin zou zetten, maar de manier waarop ze het lied brengen vond ik te bijzonder. Wat ik ook heel apart vond waren die mannen met lang haar en krulschoenen die virtuoos over m’n scherm flitsten, met daarachter de uitgestreken gezichten van generaals, etc., ik hou van tegenstellingen. 🙂

 24. @Marjelle,
  Ooit nog eens met de trein en boot naar Japan? Nee, maar ik zit er hard over na te denken om met mijn vrouw eens stevig te gaan treinen door India. Chennai ( vroeger Madras) is maar 4 uur vliegen hier vandaan. Ik ben nog nooit in India geweest en vooral het zuiden trekt mij mateloos. Ik ben dol op Indiaas eten en verrassingen 😉

 25. zelfstandig_journalist

  Is Praag anders geen schoon alternatief? Prachtige stad! En van daaruit zal vast wel een trein richting Rusland gaan. Tja, je moet er wel iets voor over hebben :-). Ook ik heb 30 jaar vliegangst gehad en nog stap ik liever niet op een vliegtuig, maar met zulke verre afstanden zet ik me er maar over heen.

 26. Dit jaar reisde ik naar Sassnitz. (10 uur met de trein,
  boeken bij de Deutch Bahn, veel beter dan NS).
  Daar kan je boot nemen naar Leningrad.
  Heb even voor je gekeken. ’t Kost wel wat, maar dan
  heb je ook de perefecte aankomst: http://www.skandinavienreisen.de/finnland/finnlines/russland/luebeck_stpetersburg.htm#preise0
  Je kan dus ook uit Lubeck vertrekken. Een avond meer op zee,
  kortere treinreis (nog steeds bij DB boeken) en niet hondsvroeg
  op hoeven staan.

 27. Inmiddels heb ik (vervolg) net met Tiara Tours gebeld en blijkt dat je via Moskou naar Sint-Petersburg treint, maar dat je dat niet standaard (alleen-trein) kunt boeken, en toen zag ik dit plaatje. *kwijl*http://www.tiaratours.nl/reis/riviercruise-moskou-st-petersburg-gouden-ring
  *Op 4 uur vliegen is idd te doen vanuit Thailand en dan lekker rondreizen in India, Cor, ook een land waar ik nog nooit geweest ben. ‘Doen!’ om met Nummer 22 te spreken. 🙂
  *Ik neem aan dat je al in Praag geweest bent, ZJ, je klinkt zo enthousiast! Ik heb geen idee of het me aanspreekt (ik kijk zo nog well even). Tja, ik word al moe als ik eraan denk. 😉 Als je echt in een verwegland wilt komen dan is vliegen uiteindelijk de enige optie dat klopt. Jij gaat in september toch weer?
  *Sassnitz ken ik niet, maar de boot naar Leningrad is een mooi beeld, Martin, zeg ik ongezien. 😉 Ik ga zo even bij je link kijken, bedankt!

 28. zelfstandig_journalist

  Het is al negen jaar geleden dat in in Praag was, maar het staat nog steeds in mijn herinnering als de mooiste stedentrip die ik ooit heb gemaakt. Ik was gelijk verliefd op de stad. Vind Praag mooier dan Parijs. 16 September vlieg ik weer.

 29. Kristina Vikhrova leuk. Wodka met Spa rood en een schijfje citroen.

 30. *Ik las net dat het volgens Wiki ook een van de mooiste steden is, ZJ, en toen zag ik de temperatuur. 😉 Afijn, ik heb vanmiddag – zij het virtueel – al bijna de halve wereld gezien. Je kunt overigens wel met de trein met 1 overstap naar Sint-Petersburg, dat ‘ritje’ duurt ruim 40 uur tegen zo’n kleine 3 uur vliegen voor ca. 300 euro. Ik kan inmiddels zo bij een reisbureau aan de slag. 😉
  Dat is al snel!
  *Klinkt lekker zomers, Blew. 😉

 31. Trans-Mogolië. Amsterdam-Peking.
  Onvergetelijk.

 32. Misschien een leuke tip? "De grote spoorwegcarrousel" van Paul Theroux. Daarin reist hij met de trein van Londen naar Japan, en vanuit het uiterste oosten van Rusland terug naar Hoek van Holland. Echt een mooi boek.

 33. *Daar kan ik me wel iets bij voorstellen zonder er geweest te zijn, Vogel-vrij.
  *Bedankt voor je tip! 🙂 Ik dacht even aan Louis Theroux, Rob, mooie serie vond ik dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.