¿Habla español?

Morgen begint de cursus, op een voor mijn doen vroeg tijdstip springt de cd-speler aan en word ik gewekt door de stem van Ingrid. Na een snelle douche en een bruine pindakaasboterham met thee moet ik eerst nog een half uur fietsen naar de Heemraadssingel. Daarna gauw het cursusboek aanschaffen en dan ben ik precies op tijd voor m’n allereerste les. Ik ben benieuwd naar de andere cursisten en ik hoop dat er ‘amable gente’ bij zitten. Leuk om eindelijk weer een nieuwe taal te leren waar ik niets van weet op wat woordjes als conejo, piscina, mar en amor na. M’n voorkeur ging in eerste instantie uit naar Italië met z’n Rome en Venetiaanse gondels, meer dan naar Spanje, al blijft het mooie Andalusië me intrigeren net zoals de Extremadura waar ik ooit samen met H. een boek over vertaald heb. Toch viel de keuze op Spaans, want toen ik een tijdje geleden op de cursusmarkt van de Centrale Bibliotheek was bleek Italiaanse les al om negen uur ’s ochtends te beginnen en dat zag ik niet zitten.

Inmiddels is de eerste les achter de rug en loop ik met een medecursist over de Nieuwe Binnenweg op zoek naar een leuk eettentje. Uiteindelijk belanden we bij het Wester Paviljoen, een café waar ik in het verleden vaker met E.* ben geweest, een vriendschap die vorig jaar plotseling en zielloos eindigde. Aan de overkant zit Ari, het stamcafé van Jules Deelder vertelde ze me ooit. Bij een tosti ham-kaas geven we onze eerste indrukken van de cursus. Over de Spaanse lerares zijn we allebei positief, ze zet er tenminste flink vaart achter, zij het een beetje ongeduldig, maar vrijwel alles is beter dan degene die ik vorig jaar bij de Alliance Française had, toen heb ik helemaal niets geleerd. Dat zal me deze keer niet gebeuren. ‘Kom maar op met dat Spaans’, denk ik, ‘ik heb er zin in’.
Marjelle

Lady in Spain Ingrid Michaelson

*Als ik terugfiets naar de stad zie ik opeens een bekend gezicht verschijnen, het is voor het eerst in een jaar dat ik E. tegenkom, ik roep vriendelijk ‘hallo!’ en zie haar nog net verbaasd opkijken. Toeval bestaat niet.

39 Reacties op “¿Habla español?

 1. Leuk, hoor, Succes!

 2. zelfstandig_journalist

  Westerpaviljoen is een leuke tent. Verder is de Binnenweg toch hard achteruit gegaan in de meer dan vier jaar dat ik uit Rotterdam weg ben. Zeker het stuk tussen ’s Gravendijkwal en Heemraadsplein geeft een sombere indruk wanneer ik er met lijn 4 weer eens lang rij.
  Buenos dias!

 3. Waar is de H. gebleven?
  Aangezien eega het een aantal jaren gaf, heb ik ook ooit 20 lessen Spaans gehad. 🙂

 4. *Bedankt, AJ, de eerste les viel mee. 😉
  *Vind ik ook, ZJ, je kunt er lekker op je gemak zitten, volgende keer ga ik mss naar ‘Ari’, ik kom er toch langs op de terugweg. Normaal kom ik daar nooit, dus heb er niet zo op gelet.
  Y buenos dias tu tambien! Volgens mij is dit doublespanish. 😉

 5. Onze reacties kruisten, Kitty. H. is mijn ex-liefste vriend die toen vlak na mijn verhuizing vanuit Weesp terug naar Rotterdam (waar hij ook woonde) opeens uit mijn leven is verdwenen na ca. 25 jaar. Ik heb er af en toe over geschreven, al drong het de eerste maanden niet echt tot me door…
  Leuk, dus ik kan af en toe in ’t Spaans tegen je lullen (voorzover ik dat kan, beide). 😉

 6. O. Ik bedoelde de H van Habla.
  Si, esta is possible perro no bloggo(wat is bloggen in het Spaans?) mas en este momento.

 7. Ha ha, meteen al een fout in de titel, Kitty, ik zal het even aanpassen, thanks.
  Geen idee wat bloggen is, ‘zoeken we op’. Ik begrijp eruit dat het goed is/kan, maar dat je op dit moment niet veel blogt. 😉

 8. Heerlijk over al die mij bekende Rotterdamse plekken en instituten te lezen; succes net Spaans !
  Ennuh .. Jules Deelder woont naast cafe Ari.

 9. zelfstandig_journalist

  Veel verder komt mijn Spaans helaas niet. Daar is drieenhalve dag Ibiza in een internationaal georiënteerd hotel toch wat te kort voor :-).

 10. *Leuk om te horen, Kuifje, en bedankt!
  Dat wist ik niet, mss kom ik hem de volgende keer wel tegen of z’n dochter (link Ari). 😉
  Edit:
  *Dat is wel een beetje kort idd, ZJ, maar wel leuk lijkt me zo’n zonnig weekendje even er helemaal uit. Nu ik Spaans ‘doe’, moet ik wel naar een Spaanstalig land natuurlijk, maar voorlopig moet ik eerst even eten. 😉

 11. spaans…heb ik ook een blauwe maandag gevolgd,
  is bijna niets van blijven hangen, behalve calle = straat, hermano = broer etc..
  losse woordjes
  italiaans ja…hmmmm…lijkt me wel weer een boeiende taal
  maar wat je zegt over andalusie, dan is het zeker de moeite waard om de taal te leren
  prachtig gebied

 12. joh, je bent een gore hija de puta!!!!!

 13. *Italiaans vind ik zelf ook mooier, Assyke, melodieuzer, Spaans heeft wel vrij harde klanken.
  Ik heb er alleen maar foto’s van gezien en erover gelezen, ben jij er vaker geweest?
  *Trol die zich voordoet als Joost Tibosch jr
  Je kunt ook al schelden in het Spaans, knap hoor. 😉

 14. marjelle,
  jij hebt toch vroeger je eigen kinderen misbruikt, waarvan jij nu uit je ouderlijke macht bent gezet? En je ouders waren bij de NSB he?!

 15. :-))
  leuk!
  ik heb ooit eens een cursus Frans gedaan die ik zo slecht vond, maar verder erg leuk, dat ik altijd na afloop pas kwam, als iedereen naar de kroeg ging… sta nu nog versteld van mijn moed: gewoon zeggen, ik vind jullie geweldig, maar de cursus vind ik stom. de lerares ging trouwens òòk mee naar de kroeg, maar vond het geen probleem.

 16. Leuk hoor,
  ik ben ook wel een keertje of twintig begonnen
  en het begin is natuurlijk het leukst
  als alle woordjes nog klinken naar zon
  knappe spanjaarden, paella en patatje oorlog
  Succes

 17. *Trol 🙂
  *Kan ik me wel iets bij voorstellen, Maria-Dolores, en knap dat je dat durfde te zeggen, zeker gezien het feit dat zij ook nog meeging. 😉
  *Dat zijn de leukste woordjes idd, Ghijsa, die naar zon klinken… dat patatje oorlog is toch echt een vreemde eend in de bijt. 😉 Maar hoe is jouw Spaans nu?

 18. Marjelle, helaas zijn we uit elkaar gegroeid.
  Gelukkig dat er nog geen kleine juanitaatjes waren.

 19. Jammer dat het zo gegaan is, Ghijsa (m.b.t. het eerste).

 20. Toch viel de keuze op Spaans, want toen ik een tijdje geleden op de cursusmarkt van de Centrale Bibliotheek was bleek Italiaanse les al om negen uur ’s ochtends te beginnen en dat zag ik niet zitten.
  Leuk hoe mensen keuzes maken! Plezier, Marjelle!

 21. Ik vond Spaans en Italiaans ook mooi. Ik ben ooit met beide tegelijk begonnen, maar dat werd verwarrend. Doorgegaan met Spaans. Respuesta a las preguntas siguientes:…………………..
  En koop een Spaanse krant.

 22. Marjelle een lekkere taal om te leren. Veel herkenning,
  makkelijke grammatica, met die diftongatie als leuke extra.
  Ik ben begonnen maar vond destijds anti-oorlogsacties
  belangrijker en stopte. Toch wel goede herinneringen.
  Een cadeautje. Niet gelijk stoppen. Al Jarreau heeft ook
  hele mooie versies gemaakt en dan heb je er woorden bij
  maar die kan je ook hier vinden:http://www.lyricsmode.com/lyrics/c/chick_corea/spain.html

 23. *Vond ik ook wel grappig, Blew, en gracias, voy a hacer mi mejor esfuerzo. 😉
  *Ik ken zelf maar een paar woorden Spaans en Italiaans, Blutch, en dat vind ik al verwarrend. 🙂
  Welke vragen had je voor me dan? …………..
  Dat van die krant is wel een goede tip idd, als ik die ergens kan krijgen.
  *Ben benieuwd of ik het snel oppak, Martin, morgen maar eens eerst ‘huiswerk’ maken. 😉
  Leuk dat jij ook een tijd(je) Spaans hebt gedaan en bedankt voor het toepasselijke ‘Spain’.

 24. valt me ineens in! Rico kan het refrein van een Spaans liedje: la cucaraca.
  we zingen het dagelijks met hem 🙂
  Manlief meldde vandaag dat Rico ook liedjes meezingt van TMF.
  Hij kijkt er zowat de hele dag naar, dus ik kan me er wel iets bij voorstellen.

 25. O ja, het moeilijkst was nog de echte Spaanse R. Daar heb ik een maand over gedaan. Een mooie rollende R, niet zo’n halfbakken als Mathijs van Nieuwkerk laat horen.

 26. *Dat nummer ken ik niet, Kitty. Ja, als Rico veel naar TMF kijkt (ik kijk zelf vaak ’s nachts), dan blijven bepaalde liedjes toch hangen. 🙂
  *Ik heb die R (nog) niet, Blutch. 😉

 27. Voor Rico betekent zoiets wel wat aangezien zijn korte termijn geheugen nagenoeg niet meer werkt.
  Hij is 5 minuten later alles vergeten wat er gebeurd is. Als hij nieuwe liedjes terug herkent betekent dat wel dat hij in staat is iets nieuws ‘op te slaan’ en dat is een heuglijk feit. Gezien zijn hersenschade is dat niet logisch.

 28. Ik vind het soms lastig om dit soort dingen goed over te brengen, Kitty, ik bedoelde het i.i.g. niet zoals het bij jou overkomt (en bij nadere lezing kan ik me bij je reactie ook wel iets voorstellen), want ik weet dat het voor Rico bijzonder is. Dat het ‘logisch was’, is dan ook wel het laatste wat ik bedoelde.

 29. zelfstandig_journalist

  Spanje moet ook in de winter aardig vertoeven zijn.

 30. Leuk Marjelle, dat je Spaans gaat leren. Ik heb het in Mexico geleerd toen ik daar werkte. Ik sprak het zeer goed destijds, maar het begint wel aardig te roesten omdat ik het al tien jaar niet meer gesproken heb. Het heeft weinig zin om tegen een Thai in het Spaans te gaan koeren.
  Latijns Amerikaans Spaans is iets anders dan Castiliaans, makkelijker vind ik. Huren bijv. is "alguilar" in Spanje maar in Mexico zeggen ze gewoon "rentar" en auto is geen "coche" maar "carro". Een en ander heeft natuurlijk te maken met de nabijheid van de VS.
  Succes Marjelle

 31. Hola,
  Mucho exito con tus clases.
  Todavia mejor es ir a vivir por unos meses en un pais de habla Espanjol.
  Saludos muy cordiales

 32. *Met de muziek erbij is het leuker, Martin!
  Ik was niet de enige nachtbraker. 😉
  *In Zuid-Spanje zal het idd wel warmer zijn dan in Nederland, ZJ. 🙂 Wat dat betreft hebben de Canarische Eilanden de voor mij ideale temperaturen, zelfs in de decembermaand -die ze van mij om meer redenen mogen afschaffen, nu maar even niet aan denken- is het in Fuerteventura bv. zo’n 21 graden.

 33. *Jij ook al een beetje ‘Spaanstalig’, Cor. 😉 Als je het tien jaar niet meer gesproken hebt, dan verdwijnt het idd steeds dieper in de spelonken van je geheugen. Dat heb ik zelf ook met Frans gemerkt wat ik vroeger goed sprak toen ik nog in Brussel woonde, maar daarna niet meer, het zal wennen worden als ik (wrs over een tijdje) een* weekend naar Parijs ga.
  De termen ‘rentar’ en ‘carro’ vind ik dan duidelijker (makkelijker af te leiden wat de betekenis is) en bedankt!
  *Thanks, Peterus, en even uit de losse pols, straks zoek ik op wat er precies staat. 😉Hallo,
  ik vind het erg leuk dat je deze cursus gaat doen.
  Het beste wat je kunt doen is een maand in een land gaan wonen waar Spaans wordt gesproken!^
  Hartelijke groeten

  ^Grappig dat je dat schrijft, dat is nl. een idee dat steeds meer in m’n hoofd zit de afgelopen maanden.

 34. marjelle,
  jij bent zeker ook een van die vele parasieten / werkschuwe ratten, die door zijn hand op te houden van gemeenschapsgeld leeft, ipv zelf te werken. Hele dagen en nachten zit jij namelijk te bloggen en te posten.
  makkelijk he, niet te werken.
  gelukkig gaat alles nu veranderen met het nieuwe Rutte I kabinet.
  Ratten zoals jij zullen de nek worden omgedraaid (financieel) en het land dan worden uitgezet.
  Opgeruimd staat netjes.

 35. Leuk Marjelle, zelf ben ik al drie keer begonnen met een cursus Spaans, maar nooit afgemaakt helaas!!
  Misschien kan je eens een blog in het Spaans doen, ik zie dat er hier al verscheidene sprekers zijn. Succes!

 36. *Trol 🙂
  *Leuk dat jij er ook mee bezig bent geweest, Annelies. Doe je er nu niets meer mee? ’n Goed idee om binnenkort een blog in het Spaans te doen, momenteel spreek ik slechts anderhalf woord Spaans, maar met de hulp van een online woordenboek, etc., moet ik toch wel een eind komen. Uiteraard wordt het een kort blog, dat dan weer wel. 😉

 37. wow, las hier snel wat vuiligheid…..jammer. Wens je veel plezier en geniet.

 38. Lees ik gewoon overheen en als het me begint te vervelen delete ik het, hoor.
  Dankjewel, Kornelis, nu eerst naar buiten waar de vogeltjes nog harder fluiten omdat het 23 graden is! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.