Het regent zonnestralen…

Uit de luidsprekers klinkt ‘En het regent zonnestralen… nu rustig ademhalen’. Ik ben bij de optometrist in verband met oogmigraine en leesproblemen. Nadat ik daar een jaar geleden last van begon te krijgen,  zit ik nu met een beeldschermbril te werken achter de pc. Daarnaast heb ik f.lux geïnstalleerd, een programmaatje waarmee je de lichtintensiteit kunt verminderen. De optometrist vraagt hoe vaak ik last heb van oogmigraine. Ze vindt het veel te vaak en wil een uitgebreid onderzoek doen. Ook informeert ze of er oogproblemen in de familie voorkomen. Ik  herinner me dat mijn moeder vele jaren geleden naar het Oogziekenhuis in Rotterdam kwam voor laserbehandelingen. Elke keer als ze daar geweest waren – mijn vader ging altijd mee – kwamen ze nog even langs om thee te drinken. Ik woonde toen – in een leuk huis met lieve vriend – tegenover het Oogziekenhuis. Ik kan me niet meer herinneren hoe die aandoening precies heette, wel herinner ik me haar donkere zonnebril en kwetsbare gestalte.

blog zonnebril

De optometrist druppelt een verdovend goedje in mijn ogen. Omdat mijn oogdruk te hoog is, meet ze tevens de dikte van het hoornvlies. Gelukkig is dat vrij dik waardoor de oogdrukwaarde toch goed blijkt te zijn. Ze legt uit dat je dit altijd in combinatie met elkaar moet beoordelen, omdat het anders niets zegt. Ik heb ook vaatverwijdende druppels gekregen, zodat ze goed kan zien hoe het verder met m’n ogen gesteld is. Ze tuurt in beide ogen, pakt dan een andere lamp en weer een ander apparaat erbij… mijn ogen hebben nog nooit zoveel aandacht gehad. Opeens hoor ik haar zeggen, ‘daar zit een bloedinkje… en daar ook… en daar zie ik een schittering…’ Ik krijg het ter plekke benauwd. Ogen zijn zo teer, zo fragiel, ik vind het veel enger dan bijvoorbeeld iets aan je arm of been hebben. Ik kijk haar verdwaasd aan. Ze laat me de kleine bloeding zien op de foto en drukt me op het hart om binnen twee, drie weken een afspraak met de oogarts te maken in Tilburg en zsm bloed te laten prikken. Beduusd loop ik met de fiets aan de hand weer naar huis.
Marjelle

Foto Pixabay

8 Reacties op “Het regent zonnestralen…

  1. Het hele verhaal. Hopelijk valt het mee.

  2. oei Marjelle, ik duim voor je dat het iets is dat snel behandeld kan worden…

  3. Na al die onderzoeken komen ze er nu achter? Of is dit een nieuwe ontwikkeling? Jeetje, ik kan me goed voorstellen dat je nu dubbel benauwd bent. Maar houd moed: ze kunnen nu gericht gaan zoeken en verbeteren. Ik duim!!!

    • De vorige onderzoeken waren bij een andere optometrist en daar heb ik toen ook een beeldschermbril gekocht. De tweede keer dat ik er kwam (omdat het niet goed ging), hebben ze een paar standaarddingen herhaald en zeiden ze dat de bril nog goed was en oogmigraine iets was waar niks aan te doen viel.
      Ik ben uit mezelf nu naar deze andere optometrist gegaan die sinds kort bij de huisarts in het pand zit en die deed een veel uitgebreider onderzoek met vaatverwijdende druppels, hoornvlies meten, foto’s, etc. Het is onduidelijk hoelang dit al speelt, mss wel al de hele tijd… Ik weet het niet. Ik ben wel bang voor wat me te wachten staat – de situatie is al zo grimmig op veel vlakken – maar hoop nog steeds dat het meevalt of goed te behandelen is. Ik heb ook even zitten googlen erop, en dat kun je beter niet doen. Bedankt, alle positive vibes zijn welkom!

  4. Oh bah! Sterkte jij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.