Hot hot hot…

Vandaag moest ik aan een strip van Calvin en Hobbes denken, een van de weinige stripfiguren die ik echt leuk vind. Op een snikhete dag sprongen ze als een paar opgejaagde vlooien door het hete zand… Deze week staat in het teken van golven van hitte en slaaptekort. Op zich hoeft tropisch heet helemaal niet erg te zijn, ik kan me nog goed de vakanties op idyllische Griekse eilandjes herinneren waar toenmalige vriend en ik verkoeling zochten aan zee. Ik met een handdoek om m’n hoofd gewikkeld als een soort van sherpa, hij dobberend op een luchtbed. Bij de lunch genoten we op een terrasje aan het water van heerlijke Griekse boontjes en een fles retsina, erna loom uitrusten op bed. Het was een droge hitte, niet de klamme vochtige lappendeken die nu hier thuis & buiten hangt.

Calvin and Hobbes - strip Bill Watterson
Hier konden ze weer afkoelen

Op m’n etage in Tilburg waar ik ruim een jaar woon, is het al dagenlang gemiddeld 30 °C, vandaag zelfs 32, de ongeïsoleerde zolder die als slaapkamer verhuurd wordt krijgt een dikke 35-40+. Ook een tuin of balkon ontbreekt. Aangezien ik thuis werk, is er geen ontsnappen aan. Ik heb het dan ook nog nooit zo benauwd warm gehad als hier, met achter me een kreunende ventilator en naast me een waterspuit waarmee ik me om de zoveel minuten natspuit. Dat veel mensen geen flauw idee hebben dat niet iedereen een tuin en een normaal huis heeft, viel me de afgelopen dagen op in social media en kranten. De ene helft van Nederland woont grofweg gezegd in goede huizen met schaduwrijke tuinen en balkons, de andere helft zit klem in benauwde flats. Als ik dan soms gespreksflarden voorbij zie komen als ‘o, met die warmte valt het reuze mee, mensen doen er zó moeilijk over! [haha] Ik zit met ’n wijntje op een schaduwrijk plekje in de tuin en in huis is het 21 °C‘, dan denk ik: zullen we ruilen?
Marjelle

Smeltie* Smeltie *

Voor iedereen die twijfelt of ’t echt een hittegolf is 😉
– Uit de koude kraan komt opeens warm water.
– Chocoladerepen worden chocopasta.
– Boter is keihard, omdat-ie uit de ijskast komt.
– De plantenspuit wordt multifunctioneel.
– De enige koele plek in huis is onder een lauwe douche.
– IJsblokjes smelten als je ernaar kijkt.
– Naakt slapen blijkt de enige optie.
– Ventilators draaien overuren.
– De was droogt in een oogwenk op zolder.
– Vlees voor de BBQ is niet meer nodig, je bent zelf al een gegrild worstje.

16 Reacties op “Hot hot hot…

 1. Pffffff, courage:(

  • Idd, ik tel de uren af tot morgen. Als het goed is zou het dan ‘slechts’ 29 graden worden. Hopelijk wordt het dan meteen wat minder warm in huis.

 2. Troost je. Ook op de vierde bij mij in Antwerpen is het niet uit te houden.

 3. 26.5 binnen. Er is een jaar geweest dat ik dacht te sterven boven op zolder voor de ventilator. Buiten is het altijd warmer.

  Vissen moeten ook zwemmen 🙂

  Het beste ermee…

  • Vanavond is de temperatuur gezakt van 32 naar 28 graden. Bibber… 😉 Ja, dat herken ik wel, de zolder is een soort van bakoven. Doordat de zon hier erop brandt van ’s ochtends tot ’s avonds, ondanks dat het raam afgeplakt is, en de warmte niet weg kan (er is maar 1 dakraam) is het daar een stuk warmer dan buiten.
   Euh, dat van die vissen snap ik niet. 😉

 4. Wij zijn (en ik prijs me elke dag gelukkig wegens het beseffen ervan) wel de bezitters van een huis met tuin, maar airco is tegen mijn principes, dus tellen we hier in huis nu toch ook zo’n 30 graden naar het einde van de dag toe. Slapen op het kussen werd zweten op het kussen.

  • Ja, kan me voorstellen dat jullie er blij mee zijn. 🙂 Waar het mij om ging zijn de mensen die vanuit een luxepositie even snel gaan ‘oordelen’ over anderen in een totaal andere situatie, terwijl ze geen flauw idee hebben waar ze over praten.
   Mijn principes smelten bij deze temperaturen wel een beetje. 😉
   Het is hier de continue hitte die slopend werkt. Ik merk het nu na een week, ik ben doodmoe, niet alleen door slaaptekort maar mijn lichaam is ook niet gebouwd op klamme temperaturen van gemiddeld 30 graden.

 5. Ooh, een C&H zijn mijn absolute favoriete stripfiguren.

 6. Hou moed. Straks regent het weer een paar weken aan een stuk en klagen we weer steen en been over onze ‘slechte’ zomer.

  • ‘We’… speak for yourself… 😉 Van mij mag het regenen… dan laaf ik me buiten aan een verkoelende douche en hoef ik niet meer in 35+ te slapen.

 7. En eindelijk is het wat afgekoeld! Ik had het zowaar fris vandaag, wat een heerlijkheid 🙂

  • Er waait hier een straf briesje… het lijkt op wind. 😉 En als het nu op zolder ook nog afkoelt, dan kan ik weer een beetje normaal slapen.

 8. Dat zijn benarde omstandigheden. Ik dacht dat het hier onder het dak al warm was (28). Sterkte ermee!

  • Dat vind ik inmiddels ‘koel’. 😉
   Dank je, de hittegolf is gelukkig voorbij (je kunt niet meer bijkomen als je continu in een sauna zit, dat is slopend). Ik zou dan ook heel graag hier weg willen en eindelijk een normaal huis krijgen. Dat mag toch wel na tien jaar huizenellende, vind je ook niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.