Ik lust je rauw!

Er is al veel over gezegd en geschreven, bijna net zoveel als over bultrug Johannes die toch Johanna bleek te zijn. Ook nu weer las ik met verbazing sommige discussies over rauw eten1, de moeder van Tom en Tom zelf, een leuke slimme jongen van vijftien met skateboard en vriendin. Iedereen had er een mening over – ja ik ook –  en riep er schande van. Met dezelfde verbaasde blik zag ik even later verschillende natuur- en dierenwelzijnorganisaties over elkaar heen buitelen in hun koortsachtige ijver om een aangespoelde verzwakte walvis te redden2. Toen ik van de stille tocht erna en het condoleanceregister hoorde viel mijn mond bijna open. ‘Ik wist niet dat bultruggen konden lezen’, tweette ik, en ‘massaal jammeren over de #bultrug en ondertussen je volstoppen met plofkippen en kiloknallers #hoekromisdat #dierenmishandeling’. Als ik me ooit geen aardling3 gevoeld heb dan was het wel op dat moment. Een van de overeenkomsten tussen beide voorbeelden is behalve de hoeveelheid publiciteit ook de vasthoudendheid waarmee partijen beweren het béste met mens en dier voor te hebben. Persoonlijk lijkt mij het verplichten om een kind vanaf z’n vijfde jaar louter rauw te laten eten niet echt in het belang van dat kind. Ook een bultrug die op sterven na dood is nog naar zee willen slepen waarna het dier een waarschijnlijke verdrinkingsdood sterft – maar dat ziet niemand dus dat is niet zielig – vind ik niet bepaald van dierenliefde getuigen.


De moeder zegt dat Tom een ‘vrije keus’ heeft, niet erg geloofwaardig aangezien hij al die jaren al onder haar op dat punt dwingende invloed verkeert. Wel doet zich hierbij meteen de vraag voor: wat is er eigenlijk bekend over de effecten van rauw eten versus de effecten van bijvoorbeeld een overdosis aan koolhydraten, suikers en vetten op jonge kinderen? Het laatste zal misschien geen groeiproblemen opleveren onder andere door de groeihormonen in vlees, maar kan wel het ontstaan van ziektes als obesitas bevorderen. Hoe slecht zijn al die bewerkte producten en wat zijn de gezondheidsrisico’s daarvan? Ik heb nog nooit gehoord dat dat een reden was voor uithuisplaatsing terwijl je van beide kunt zeggen dat het op z’n minst zeer eenzijdige diëten zijn waarbij problemen kunnen optreden. Verder gaat het in het geval van Tom feitelijk om twee verschillende dingen4, enerzijds 100% rauw eten, anderzijds de leerplicht ontduiken. Wat dat laatste betreft vind ik ook dat hij weer naar school zou moeten, maar om Tom nu te dreigen met een extreme maatregel als uithuisplaatsing vind ik een bijzonder slechte zaak die geen rekening houdt met zijn gevoel en situatie. Het belang van het kind moet áltijd voorop staan.
Tom is inmiddels ondergedoken.5
Marjelle

Update
Groentekind is groot gegroeid Volkskrant 15-06-2015
Rauw-jongen Tom gaat tóch naar school Volkskrant 28-12-2012

1 Rauwer dokument 17-12-2012
2 Is het erg als een bultrug sterft? Helemaal niet Volkskrant 20-12-2012
3 Waarom ik geen aardling ben (part 2) 10-12-2012
4 ‘Scheid dieet van rauw voedsel en structureel schoolverzuim in discussie’ Volkskrant 20-12-2012
5 Rauw etende Tom ondergedoken Volkskrant 19-12-2012
Rauwer: de rauwe werkelijkheid van Francis en Tom DeJaap.nl 20-12-2012
Het kerstverhaal: Tom Watkins deStentor 22-12-2012

Foto Witold Riedel

15 Reacties op “Ik lust je rauw!

 1. zelfstandigjournalistantwerpen

  Jeugdzorg is wel weer lekker bezig de laatste tijd. Tom, nu weer de zeilbroertjes. Wat Tom betreft: ik las dat hij te klein en te slank is voor zijn leeftijd. Dat zijn zaken die je objectief kunt vaststellen. Als dat inderdaad zo is, dan moet zijn moeder daar toch eens over nadenken. Haar oudste zoon schijnt haar dieet ondertussen niet meer te volgen.

  • Vandaar mijn opmerking in het blog over groeihormonen (en muisover). 😉 Met objectief hoeft dat niet zoveel te maken te hebben al denkt men graag van wel. Je zou je daarbij het volgende af kunnen vragen, zoals: is die ‘groeiachterstand’ louter te wijten aan dat rauwe dieet en waar baseert men dat op? Het punt is o.a. dat men er vrij weinig van weet, maar alles wat anders is wordt algauw als eng en bedreigend gezien. Welke factoren spelen nog meer een rol? Wanneer heet iets een groeiachterstand, wordt zijn lengte o.a. vergeleken met die van kinderen die door bv. overdadige vlees- en melkconsumptie wellicht juist langer zijn geworden dan normaal? (Dat melk helemaal niet gezond is overigens, is inmiddels wel bekend, laat staan een dieet van koek, snacks, hamburgers en mayo.) Kortom op zichzelf zegt die opmerking/waarneming mij niet zoveel.

 2. zelfstandigjournalistantwerpen

  Zover ik weet, zijn er maatstaven voor om te bepalen hoe lang iemand moet zijn en hoe zwaar op een bepaalde leeftijd. Ik neem aan dat men dan niet uitgaat van een menu van snoep, koek en cola maar eerder van de schijf van vijf (granen, groenten, zuivel, fruit en nog iets).

  • Ik had het over een vergelijking met kinderen die o.a. door bv. overdadige vlees- en melkconsumptie (in deze westerse maatschappij zijn dat er nogal wat) langer zijn geworden dan met een veel gebalanceerder dieet mogelijk het geval was geweest. De opmerking over koek, snacks stond er los van, was een vervolg op ongezonde producten als melk. Waar het om gaat is dat de vraag: wat is normaal, wat is goed, wat is gezond, niet zo makkelijk te beanwoorden is als veel mensen denken, er spelen meer factoren een rol. Ook die schijf van vijf is niet heilig, van bepaalde dingen die vroeger werden gepropageerd als enorm ‘gezond’ waaronder melk en kaas, komt men nu ook weer terug. Kortom, het is allemaal niet zo simpel.

 3. Hopen maar dat er geen tomtom bestaat die tom weer boven water krijgt 🙂

  Ik zag toevallig vandaag een stukje op het nieuws over twee zeilende disleksiese broertjes die jeugdzorg ontvlucht waren en nu veilig in spanje zitten.

 4. Ik heb die documentaire ook gezien en ik vraag me nu af waar mensen mee kijken.
  De moeder van Tom claimde dat Nederlandse kinderen te groot worden door groeihormonen in vlees en zo. De kinderarts zei dat ze daar rekening mee gehouden had, door goeicurves van over de hele wereld te vergelijken met die van Tom. Hij groeit langzamer dan een kind in een ontwikkelingsland.

  En dat die jongen zo slim is, waaruit blijkt dat dan ? Zijn moeder vertelt hem een paar keer per dag dat hij slimmer is dan de rest ( en dat gekookt voedsel gif is ). Heeft iemand een intelligentietest of schoolrapport gezien ?

  • Dat vraag ik me ook weleens af hoe mensen kijken, een kinderarts zegt een aantal dingen en op grond daarvan wordt bepaald dat iets alleen maar slecht en ongezond is en half Nederland valt meteen over Francis en Tom heen. Feit is dat er nog erg weinig bekend is over 100% rauw eten en de effecten ervan bij jonge kinderen, ook de kinderarts heeft daar geen specifieke kennis over. Verder zag Tom er niet alleen gezond uit, als hij allerlei dingen mankeerde en veel ziek was geweest dan hadden we dat ongetwijfeld van jeugdzorg en kinderarts gehoord. Bij dit soort onderwerpen stel ik vragen, geef ik een mening, zoals ook duidelijk in m’n blog staat ben ik er dus tegen om kinderen (in dit geval vanaf vijf jaar) te verplichten / manipuleren om dit soort eenzijdige dieten te volgen, maar dat geldt voor alle eenzijdige dieten dus ook voor alle ouders die hun kinderen obesitas-rijp maken dankzij hun eetgewoonten en opvoeding. Op basis van hoe Tom praat en reageert lijkt hij me een gevoelige, intelligente jongen, ik geef mijn indruk, dit is geen wetenschappelijk rapport, maar een blog. Verder kun je iemands intelligentie, waar voor mij o.a. ook emotionele intelligentie onder valt, niet louter uit schoolrapporten of tests afleiden, er is zoveel meer dan alleen een IQ-score.

 5. Bedankt voor je like, Geedebee.

 6. Ik dacht begrepen te hebben dat de uithuisplaatsing voornamelijk te maken zou hebben met de weigering van de moeder Tom naar school te laten gaan.
  Obesitas: == Ik heb nog nooit gehoord dat dat een reden was voor uithuisplaatsing == http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/08/jeugdzorg-stelt-te-dikke-kinderen-onder-toezicht/

  • Het gaat nu om de leerplichtontduiking idd. Daar zijn ze dan wel laat mee aangezien de weigering van de moeder om Tom naar school te laten gaan nu al ruim twee jaar duurt.
   Voor alle duidelijkheid ik denk dus dat uithuisplaatsing absoluut niet in het belang van Tom is.
   Bedankt voor je link. Een ondertoezichtstelling is wel veel minder drastisch en ik las in het artikel dat de meesten het zinloos vonden.

 7. (Onder-)gewicht is relatief. Alleen maar omdat iedereen zwaarder wordt, hoeft ‘Tom’ nog geen ondergewicht te hebben. Ik ‘zit’ ook aan de onderkant van de BMI-schaal. Nooit een probleem (alleen vroeger, met ouders die eet toch je moet er nog van groeien bleven roepen). Zo’n kind moet natuurlijk wel naar school.

  • Had Tom ook ondergewicht dan? Het ging er m.n. om dat men / de kinderarts zei dat hij een groeiachterstand en tekorten ‘zou hebben’ door 100% rauw eten.
   Ik had vanmiddag al een update erbijgezet (zie Volkskrant 28-12-2012), er zijn inmiddels afspraken gemaakt, Tom gaat weer naar school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.