Is it getting better or do you feel the same

‘You said love is a temple, love the higher law’, zing ik mee met Johnny Cash. Het geluid staat hard, zeer tegen mijn gewoonte in. Normaal ben ik heel rustig in huis – het woord thuis krijg ik niet uit m’n toetsenbord – en loop ’s avonds op zachte schoenen  door m’n nieuwe naoorlogse appartement, deuren op een kier voorzover dat kan, douche, keuken en living hebben nog geen deur. Nadat ik nu al een maandlang ’s ochtends vanaf kwart over zes uren wakker lig nadat de een na de andere buur deurenknallend is opgestaan, de muren zijn van karton en de vloer van hout, ben ik het meer dan zat. De benedenbuurjongen heeft een keiharde stem en praat aan een stuk door. Het is net of ik samenwoon met een wildvreemde. Zeer tegen mijn zin. Op sommige plekken kan ik hem letterlijk verstaan, de schelle stem boort zich door alles heen. Net als het basgeluid van de vader die halfdoof is aan een oor en het volume van de tv. Nu ben ik op het punt aanbeland dat ik in godsnaam dan maar zelf lawaai produceer. Om ze te overstemmen. Vlak na de verhuizing vroegen de buren of ik last van ze had. ‘Het is ontzettend gehorig’, zei ik, ‘de mannen kwaken overal doorheen’ – oké, dat laatste zei ik niet letterlijk – ‘en ik schrik elke ochtend wakker.’ Aangezien praten en in een latere fase stampen niet helpt, draai ik de volumeknop open. Vandaag voor het eerst. Zeer tegen mijn gewoonte in. Een mens moet wat. I want some peace. At last.
Marjelle

One Johnny Cash

16 Reacties op “Is it getting better or do you feel the same

 1. Tip, met volume op ongeveer 10, en de bas voluit: http://www.youtube.com/watch?v=CARo_bRIdDk

  Sterkte!

 2. Rock on! Probeer Godspeed You! Black Emperor (het uitroepteken hoort in de naam). Of Bardo Pond, daar gaan mijn buren ook van op de loop.

 3. Het kan voor korte tijd wel wat opluchting geven, al krijg ik al vrij snel last van mijn eigen herrie, dan, jammer genoeg… 😉
  Voor mij werkt het dus niet…

  • Ik heb ook vaak geen zin in harde muziek, zeker niet te lang achter elkaar, werken kun je er ook niet bij. Vanochtend weer om 20 over 7 wakker gemaakt en toen opgestaan met Johnny Nash. Afijn, ik ben gesloopt en letterlijk ziek geworden van alle stress toen ik 1 aug. in een onbewoonbaar huis terechtkwam en de hele gang van zaken voor en na de verhuizing. Blog daardoor ook bijna niet meer.

 4. zelfstandigjournalistantwerpen

  Godspeed … is een fijne suggestie van Blewbird. In Rotterdam had ik eens een Surinaamse bovenbuurvrouw die knalharde Surinaamse muziek draaide. Als ik dan Focus opzette, vond ze dat niet leuk. Begrijpelijk als je zes minuten naar ‘Hocus Pocus’ moet luisteren :-): http://www.youtube.com/watch?v=TnTGF5G5B6w Andere klassiekers die het goed doen, zijn natuurlijk Metallica en Rage Against the machine: http://www.youtube.com/watch?v=EzgGTTtR0kc en http://www.youtube.com/watch?v=8de2W3rtZsA Mocht je nog meer luidruchtige suggesties willen: laat maar weten!

  • ‘Hocus Pocus’ ken ik goed. Als je dat hard zet kan ik me voorstellen dat het bij sommige mensen op de zenuwen gaat werken. Ja, Metallica uiteraard, en Rage Against the Machine ga ik ook weer eens opzetten.

 5. Het wordt er maar niet beter op hè, en het beïnvloedt je leven op een negatieve manier.
  Een koptelefoon is ook nog een idee, maar wellicht brengt jouw muziek nu een discussie op gang met de mensen om je heen en kun je vertellen hoe hinderlijk het is in zo’n onrustig gebouw te moeten leven.
  Veel sterkte weer x

  • Klopt, daar komt bij dat ik al doodmoe aan de hele verhuizing begon. Na jaren overlast was dit de enige reden om te verhuizen. Ik heb elke druppel reserveenergie die ik nog had gebruikt om een ander huis te vinden afgelopen jaar. Ondertussen was ik ook nog druk bezig met herstart als freelancer en nieuwe website. Wrs heb je wel gelezen hoe het toen met niet nakomen afspraken van verhuurder gegaan is (door hun grove nalatigheid kwam ik in een onbewoonbaar huis), misleiding makelaar (geen buren) en kreeg ik ook nog een spitaanval kort daarna. Dank je!

 6. zelfstandigjournalistantwerpen

  Heb ondertussen gezien dat je ook System of a down hebt ontdekt :-). Dan is er natuurlijk ook altijd nog deze: http://www.youtube.com/watch?v=v2AC41dglnM en om eens iets anders dan gitaren op te zetten: http://www.youtube.com/watch?v=I6s5xhcBiDw DJ Shadow is niet negen minuten lang heftig, maar het voldoet zeker als je het voluit zet. Hm, eigenlijk is het triest dat het zo moet …

  • Nee, die had ik al ontdekt. 😉
   Het is zeker triest dat het zo moet, en of het ook maar iets helpt is nog zeer de vraag. Bovendien hoeft harde muziek voor mij ook niet zo en zeker niet te lang achter elkaar.

 7. Voor ik deze reacties las dacht ik dat de genoemde muziekjes bedoeld waren voor een goed gevoel. Wat een vergissing!
  Probeer ’s wat orgelwerken van Bach op een laatromantisch orgel.

 8. Och jee, ik heb erg met je te doen, maar hiermee maak je het mogelijk nog erger en gaan jullie op een gegeven moment hard tegen hard elkaar proberen te overstemmen . Kun je niet beter met je buren gaan praten?

  • Ik ben iemand van eerst praten en pas in laatste instantie overgaan (en zeer tegen mijn aard in) tot bv. harde muziek. Ook in dit geval heb ik ze eerlijk verteld hoe gehorig het hier is, hoe hard alles klinkt, deuren knallen bijna uit hun deurposten (qua geluid in deze vooroorlogse hal die een klankkast is) en hoe luid de mannen (1 halfdoof) praten. Na 4 1/2 jaar burenoverlast in Crooswijk was ik al behoorlijk gesloopt geraakt en dan vervolgens terechtkomen in een onbewoonbaar huis met buren tegen alle afspraken in, wat ook nog eens veel geld heeft gekost, is de druppel. Daarbij komt dat die langdurige stress en slaaptekort veel negatieve effecten op m’n gezondheid hebben en dat ook de recente herstart als freelancer veel moeizamer verloopt dan ik had gehoopt. Kortom, ik weet gewoon even niet meer hoe nu verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.