Op z’n Delfts!

Om half drie besluit ik naar Delft te gaan met in m’n hoofd de kinderboerderij en de botanische tuin van de TU. Het is voor het eerst in de tien maanden dat ik hier woon, terwijl het toch zo vlakbij is. In de trein bedenk ik dat ik beter een fiets kan huren, ik ben nu eenmaal veel meer een fietser dan een loper. Heerlijk is het om even later op een onbekende NS-fiets over vreemde paden te vliegen, wat een verschil met mijn oude, afgetrapte fiets die nog steeds wel m’n trouwe maatje is.

Steeds dieper dring ik door in het groene hart tot er opeens uit het niets links van mij Th eeschenkerij Het Rieten Dak opdoemt, een idyllisch plekje in de Delftse Hout. Ik parkeer m’n fiets in de schaduw van een boom en worstel met het nieuwe slot. ‘Damn’, het lukt me niet, er zit niks anders op dan het terras op te lopen en het iemand te vragen. Hulpeloos kijk ik rond, dat gaat vanzelf in zo’n situatie, gelukkig springt er een man op. Hij rommelt wat met het slot en voordat ik het weet staat m’n fiets nu op veilig.Mooi is het uitzicht
op de met rietkragen omzoomde plas, de tijd staat hier werkelijk stil. Ik voel de zon door m’n rode tuniek heen branden, terwijl de wespen vrij spel hebben boven de tafels ondanks de bakjes gevuld met citroen en kruidnagel. Het is al vier uur zie ik op de display van m’n mobieltje, ik ben veel te laat vertrokken. Dieren kijken kan maar tot half vijf en planten zo natuurgetrouw mogelijk op de foto zetten tot vijf uur. Ik besef dat het ditmaal bij anderhalve kinderboerderijgeit zal blijven en dat ik de tuin tegoed hou voor een volgende keer.

Via de korte weg rij ik terug naar het centrum en beland op een groot plein vol fleurige terrassen en een imposant bronzen beeld. Ik ben niet bepaald de enige met camera, het wemelt van de toeristen, hier en daar vang ik flarden Frans op, daarnet zag ik vlak bij Het glimmende Blauwe Hart een Spaanse touringcar staan, ik waan me een beetje in het buitenland. Bij Bagels & Beans drink ik een glas jus d’orange, sla de zoveelste wesp van me af en besluit terug te gaan naar Rotterdam. Even een momentje van paniek, waar had ik ook alweer m’n leenfiets neergezet?
Delft, bijzondere oude stad, met je studenten, mooie grachten, leuke steegjes, je doet me aan Haarlem denken. Toch mis ik iets, maar wat het precies is, misschien lag het wel aan mij of aan de waan van de dag, je kwam niet echt tot leven.
Marjelle

Sky Ingrid Michaelson

24 Reacties op “Op z’n Delfts!

 1. Ik had een lagere schoolvriendje in Delft ooit. Gingen we naar de Roxy films kijken van Louis de Funes en zo. Ja, Delft.. die bioscoop bestaat niet meer.

 2. Delft, wel bekend dus bij jou, Iris, al is het langer geleden. Mooie stad wel, veel rustiger dan Rotterdam ook, maar dat is niet zo gek natuurlijk. 😉

 3. De bakjes water met kruidnagels hielpen hier ook geen moer, zonde van de moeite!
  Ik verwijs dit ‘wondermiddel’ bij deze graag naar het rijk der fabeltjes, ik kreeg de indruk bijna dat de wespen het wel erg lekker vonden ruiken, haha…
  Jammer dat je een beetje aan de late kant was, het is natuurlijk veel ontspannenderder fotograferen als je lekker ruim in de tijd zit… 🙂
  Dus dat hou je dan inderdaad tegoed, er komt wel een volgende keer…
  Nog-laat-op-voor-mijn-doen-groeten, Bart 😉

 4. Ik had ook al het idee dat de wepsen er ‘gezellig’ naast gingen zitten, Bart. 😉
  Laatst zater er zelfs drie exemplaartjes gulzig van m’n tonic te drinken. Mwaoh.
  Klopt, ik ben iemand van het laatste nippertje, dit was gewoon deel 1, wordt vervolgd. Ik zag dat je een OV-fiets kunt nemen (abonnement), mss toch wel handig voor mij die een hekel heeft aan openbaar vervoer en ‘wandelen’. 😉
  Mss ben je al naar je mandje, anders sweet dreams!

 5. Nee, ik ben nog wakker, was vanavond laat thuis, en heb nog even lekker uitgebreid zitten bloglezen en -reageren… 🙂
  Goed blijven oppassen voor de wepsen hoor, wapper ze maar een beetje weg!
  Voor straks welterusten, ai, hier is wel het weer heel vroeg dag, morgenochtend…nu toch wel mandjestijd, dus!

 6. Als ik laat thuis ben kan ik ook nooit meteen naar bed, Bart (euh, anders ook niet, besef ik ;)). Je moet idd goed opletten dat je niet per ongeluk in eentje hapt die zich onder de kaas verstopt heeft bv.
  Bedankt, m’n ogen vallen bijna dicht en vinden het ook mandjestijd, maar de rest zegt nog eigenwijs ‘nee!’ 😉

 7. Ja, haarlem lijkt erop.Toch hebben ze beiden hun eigen kenmerken

 8. Delft. Ik moet er toch eens heen de volgende keer (zei ik, het toevoegend op mijn lange lijst van Nederlandse bestemmingen). Maar dan wel zonder de wespen.
  Lekker muziekje, trouwens. Ik had er nog nooit van gehoord.

 9. Nòoit zal ik een O.V.-fiets huren want ze hebben een terugtraprem, op zo`n fiets kan ik geen honderd meter rijden zonder op mijn snufferd te gaan. Recentelijk publiceerde ‘Het Parool’ een onderzoek naar wat de toeristen van Amsterdam vonden, één van de de hoogst genoteerde kritiekpunten waren de huurfietsen met terugtraprem welke men, volkomen terecht, levensgevaarlijk vind. Ik neem mijn eigen fiets mee, tja; ik heb een hele mooie fiets.
  Wat je in Delft mist begrijp ik niet. Met Gouda is het het mooiste pareltje in de Randstad, beide steden hebben aanmerkelijk meer allure dan Vlaardingen en Maassluis. De vergelijking met Haarlem vind ik niet voor de hand liggend, Haarlem is groter, kan beter worden vergeleken met Dordrecht. Zowat een kwart eeuw geleden schreef ik eens in een vergelijking tussen Dordrecht en Haarlem dat de overeenkomst tussen beide steden hun ‘nietselijk niets’ is. In die geest dat beide steden te dicht bij een andere grote stad -Rotterdam cq Amsterdam- zijn gesitueerd zodat mensen voor de werkelijk grote zaken daarheen gaan.

 10. *Beide ken ik nog (lang) niet goed genoeg om de opvallende verschillen te zien, Paco. Enlighten me. 😉
  *Ik ben benieuwd welke er nog meer op je lijst(je) staan, Ron. 🙂
  Ik ken Ingrid Michaelson sinds een tijdje via Sjaal en ik ben er enthousiast over. Haar nieuwe cd komt in september ook in Nederland uit en die wil ik. 😉

 11. Marjelle;
  Mis ook altijd ‘iets’ in Haarlem, terwijl het toch een prachtige stad is.
  De keurig-, burgelijk-, net- en daardoor saaiheid wellicht?
  You name it..
  Overigens ‘heeft’ Delft ‘het’ wel (vind ik), net als Mokum…..gniffel gniffel…..

 12. *Hai Guus, van die terugtraprem heb ik niet zo’n last, omdat m’n eigen fiets die ook heeft, wat me wel opviel was dat deze zoveel beter remde dat ik ook moest oppassen dat ik er niet te hard op trapte. 😉
  Grappig dat je over Gouda begint, ik overwoog juist om daar deze week naar toe te gaan, lekker dichtbij net als Delft en een mooi oud stadje weet ik van vorige keren.
  Wat ik miste in Delft*, ik zei het al, het was iets onnoembaars, mss is het er de volgende keer niet dat gevoel, het had iets met je wel of niet thuisvoelen te maken, met leven(digheid), gezien door mijn ogen, op dat moment, die dag. 😉 Mooie term ‘nietselijk niets’. In Dordrecht heb ik gewoond, die stad bekijk ik weer heel anders dan Haarlem, ik was i.i.g. erg blij dat we toen na een jaar teruggingen naar Rotterdam.
  *Ik heb even m’n reactie aangepast hierboven, Rubio, er stond per ongeluk Haarlem* i.p.v. Delft, Freud zou er waarde aan hechten. 😉
  Wat jij zegt over Haarlem doet me een beetje denken aan mijn gevoel bij Delft.
  Jaja, en wat is ‘het’ dan? ;)) Ik bedoel iedereen weet ‘Rotterdam heeft het’. Just kiddin’. 🙂

 13. De laatst keer dat ik in Delft was, was tijdens een mooie zomeravond in 2005. De kleuren waren zo mooi, het weerzien met de Oude Delft -mijn grootouders woonden in de jaren vijftig en zestig daar in een bejaardentehuis- was zo aangenaam. Gouda heeft het nadeel dat het station zowat een kwartier lopen van het centrum is, dus een minuut of vijf met zo`n O.V.-fiets. De datum dat men Gouda ècht moet bezoeken is 20 of 21 december omdat het dan daar ‘kaarsjesdag’ is. Branden er op het plein voor het unieke stadhuisje duizenden kaarsjes.
  Delft een zondagsmorgens een wandeling cq fietstocht waard, dat is ook het nogal ver van Rotterdam liggende Amersfoort. De laatste keer dat ik er was, was tijdens de zonnige, enigszins vriezende, Tweede Kerstdag in 2004. In het zonnetje op een terrasjes gezeten, op een ander plein was er een kunstijsbaan. Ook hier waren de kleur zo mooi. In de geveltjes talloze details. October 1979 interviewde ik in New York City mijn ex-buurman en toenmalig directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme voor Noord-Amerika en Canada, John G.Bertram. Tijdens een bepaald moment hief hij zijn handen omhoog terwijl hij wanhopig vroeg: "Hoe maak ik die Amerikanen duidelijk dat Nederland beduidend meer is dan alleen maar Amsterdam, Volendam en Marken, dat Nederland één van de hoogste pareltjesdichtheid in de hele wereld heeft?"
  Vanuit Rotterdam zou je ook eens de metro naar Spijkenisse kunnen nemen -aan die satellietstad is geen moer aan- van daaruit zou je een -redelijk lange- fietstocht kunnen maken naar Heenvliet-Geervliet met zijn unieke dorpsplein, Zwartewaal met zijn plezierjachthaven. Niet dat je in beide dorpjes ùren kunt slenteren maar toch…

 14. @Marjelle: Leuk bloggie en een verrie kjoet tegeltjeswandje.
  Wat heb jij overigens toch steeds met wespen?
  Groet,
  Kokopelli

 15. Als ik in Nederland ga wonen, dan in Delft, aan de Oude Delft, de mooiste gracht van Nederland. Ik heb er een jaartje gestudeerd aan de TU. Die studiekeuze (materiaalkunde) was een grote vergissing, maar Delft heeft mijn hart gestolen.

 16. *Leuk om te lezen, Guus, ik krijg nog meer zin om naar Gouda te gaan, ik heb daar een tijdje een vriendin gehad die het over de kaarsjesnacht had idd. 😉 Delft komt sowieso weer aan de beurt binnenkort, want ik wil de botanische tuin nog steeds zien en mss ook nog andere dingen(?). Maar vooral wil ik naar zee, de eerstvolgende warme zonnige dag wil ik nu echt m’n pootjes erin baden en het zand voelen. 😉
  Amersfoort ken ik niet, klinkt wel aanlokkelijk wat je erover vertelt. Zwartewaal en Heenvliet zegt me nog niets, wie weet ook een keer. Mooie opmerlking van John G. Bertram over de hoogste pareltjesdichtheid.:)

 17. *Dank, Koko, dat tegelwandje was op een bord geplakt dat voor een winkel stond met de toepasselijke naam ‘De Blauwe Tulp’ en ik heb de foto gecropped totdat dit stukje met plastic tulpjes in de vaasjes overbleef. 😉
  Wat heb ik met… je bedoelt wat hebben wespen steeds met míj? 😉 Nou, ze wandelen over m’n broodje heen, drinken in trio van m’n tonic en vallen er soms zelfs in, dom dom!, ze landen op m’n arm, zoemen rond m’n hoofd, maar verder nergens last van. 😉 Maar mss is je ontgaan dat er een wespenplaag is 😛 (ik steek even m’n tong uit, moet kunnen toch) en ik kon het natuurlijk niet laten om even te zoeken op hoe vaak ik het over wepsen heb gehad in m’n blog, ach, vijf keer, valt reuze mee, joh. :)))
  *Leuk dat je in Delft gestudeerd hebt, M.O., qua stad bedoel ik, qua studie zegt het me niets en jou kennelijk toen ook niet zoveel. 😉 Als ik er weer ben geweest, dan zal ik het er later nog wel over hebben en wat botanische foto’s laten zien. Made in Delft. 😉

 18. Wat een mooie observatie! Delft is inderdaad een beetje verstild (positief) of doods (niet zo positief). Ik kom er graag, mede vanwege de platenwinkel (Plexus), vlak achter het plein.

 19. Het is zo gek hé dat ik om halfdrie altijd belangrijke dingen doe
  sorrie niet ingelogt maar die haldrie is heel belangrijk
  groet robert kruzdlo

 20. Dank, Blew. 🙂 Ja, er zit iets van die combinatie die je noemt in mijn gevoel, verstild is ook een toepasselijke term. Die heb ik niet gezien, anders had ik even gekeken of ze iets van Ingrid Michaelson hadden. 😉

 21. En wat wil je nou werkelijk zeggen, Robert?

 22. Had je mij maar achterop de fiets (ja, ik ben ge-emancipeerd) meegenomen in Delft.
  Zo vaak geweesd. Op het plein voor het stadhuis, kan je heerlijk op terrasjes zitten.
  Oh, een tip.
  Als je wat drinkt, geen glas gebruiken, dat gebruik je om op je flesje te zetten en drink je direct uit het flesje, daarna glas er weer op, omgekeerd natuurlijk dat ie er niet afvalt, maar alles afsluit.
  Zelfde met een pilsje, vragen om een flesje, kost iets meer, maar dan krijg je er een glas bij.
  Geen ge o.h. meer met wespen.
  Interesseert mij wat, dat mensen naar me kijken, "wat doet hij nou?".
  Tja wat dat broodje betreft, misschien een servetje er over heen? Dat het toegedekt is?
  Ik zie dat er een bijna naamgenoot is, ene Guus.
  Grappig.
  Maarrrrr, pak de trein en ga naar Den-Haag, de tram naar Scheveningen en rechts van de Pier, FF stukkie lopen, naar het ‘stille strand’ en de zee in.
  Lopend kan je natuurlijk ook doen door ondiep zeewater.
  Paar blikjes fris mee, bikini, handdoek, een pocket, boterhammetjes met kaas en…maar wees voorzichtig met zwemmen, doe dat maar niet!!!
  Please.
  Gewoon een beetje poedelen, want die onderstroom is veel te sterk.
  Dat trekt ontzettend aan je. Bij vloed, überhaupt hooguit kniehoog in het water.
  Het wordt Maandag/Dinsdag beter weer.
  Zomerse waarden zijn voorspeld.
  Ik ga nu FF op Bart z’n blog kijken.
  Alvast prettig weekend.
  Maar misschien heb je morgen weer een nieuw stukje staan?

 23. Ik ook, Gus, maar fietsen met iemand achterop is bij mij levensgevaarlijk. 😉
  Ja, afdekken helpt zeker, of een bierviltje op je glas leggen.
  Ik was eigenlijk van plan om naar Kijkduin te gaan, lekker rustig strand, las ik, maar eerst een half uur in de bus zitten hobbelen vanaf Rijswijk trekt met niet aan (understatement).
  Vandaar dat ik mss toch naar Scheveningen ga idd als het maandag of dinsdag mooi weer is en dan lekker pootjebaden en foto’s maken van de zee… :))
  M’n nieuwe blog stond er net en jij ook een fijn weekend nog.

 24. Ja jeetje, dan ga ik toch fietsen, Kijkduin, daar is’t ook lekker.
  Maar een half uur in de bus? Geen pretje.
  ( ik ben bang dat het zelfs ietsje langer duurt, overstappen en…)
  Maar joh, je hebt al weer 2 bloggers in beeld gemaakt, ik loop achter.
  ‘kga gauw even kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.