Píttig!

Bepaalde gewoontes van mensen kunnen irritatie oproepen. Zo hebben veel mensen er wel een paar die hoog op hun irritatie-index staan. De één vindt smakken aan tafel vreselijk of iemand die met zijn vingers knakt. Tergend langzaam, één voor één. Een ander krijgt bijna een waas voor ogen als iemand constant met een pen zit te tikken of met z’n voet op en neer aan het wiebelen is. Ik herinner me dat ik er ooit in een wachtkamer commentaar op kreeg van een zwaar geïrriteerde vrouw. ‘Stop daarmee!’ zei ze. Nu ben ik in de regel ongevoelig voor bevelen, of iemand moet er een pistool bij trekken, dus ik wiebelde gewoon – zij het iets minder relaxed – door.

Pepers

Zo is het ook met woorden. Bij sommige uitdrukkingen springen m’n haren bijna rechtovereind. Als mensen het er bijvoorbeeld voor de zoveelste keer over hebben dat iets moet ‘indalen’, dat ze gaan ‘knallen’ of dat ze er voor ‘duizend procent’ voor gaan. De gewoonte om bij alles ‘komt goed!’ te roepen vind ik ook tenenkrommend, maar er is één woord dat momenteel werkelijk vrijwel overal voor gebruikt wordt. Pittig. Kende ik het vroeger vooral in de betekenis van gekruid, pikant, inmiddels wordt het voor allerlei varianten gebruikt. Van apart, bijzonder, moeilijk, lastig, niet leuk, wél leuk, pijnlijk tot boeiend… Kortom, als je niet weet wat je moet zeggen, zeg dan gewoon ‘mmm, bést wel pittig’.
Marjelle

Foto Pixabay

20 Reacties op “Píttig!

 1. Inderdaad!
  Absoluut!
  Waanzinnig!
  Je haalt de woorden uit mijn mond 🙂

 2. Een pittig onderwerp, eigenlijk! 😉

 3. Oh, ben ik niet de enige bij wie dat opvalt? Al zal ik het woord zelf ook wel eens gebruiken misschien… :p

 4. Een pittig discours Marjelle, ik neem het woord mee voor in een volgende blog 😉

 5. Shit Marjelle je hebt gelijk. Ik ben die gewoon vergeten. Sorry daarvoor. Ik neem het zo snel mogelijk op. Eerst nog eens je blogpost terugvinden voor de vragen hé

  • Ik heb altijd gelijk. 😛 Geen probleem, kan toch gebeuren, je hebt zoveel aan je hoofd. Dus doe vooral rustig aan en alleen die Liebster-vragen beantwoorden als je puf en tijd hebt. Ze lopen niet weg. 😉

 6. Wordt ‘pittig’ te pas en te onpas gebruikt? Ik zal er eens op letten, want dat is me nog niet bepaald opgevallen.
  Waar ik echter wél het heen-en-weer van krijg: smakken aan tafel. Ik heb dan zin om die ‘smakkerds’ een langdurig in snelbeton gedrenkte spons vol in hun mond te rammen.

 7. Kijk, ik denk dat het er in Vlaanderen net iets minder pittig aan toe gaat.

 8. Straf blog! Straf is een woord dat mij hier in Vlaanderen de laatste tijd opvalt. Een straf verhaal of als iemand iets onwaarschijnlijks zegt ‘dat is straf’. Vind het verder niet vervelend.

 9. Hahaha jeetje joh deze tekst moet even indalen hoor. Bést pittig! Een woord dat ik af en toe volgens mij ook wel eens gebruik trouwens. Misschien is dit hét moment om daarmee te stoppen (behalve als het om eten gaat natuurlijk)! Echt, ik ga er voor duizend procent voor! Komt helemaal goed 😛

  • Hopelijk is-ie inmiddels ingedaald! 😉
   En als je dan net dit blog geschreven hebt, zegt opeens niemand meer ‘píttig’, maar dat is tijdelijk. 😛

 10. Hahaha, ik heb géén idee of ik die woorden gebruik. Ik ga er eens op letten. Pittig kan ik me wel voorstellen, indalen en 1000% en knallen kan ik me niet voorstellen want die vind ik zelf ook tenenkrommend.
  Je bent er eentje vergeten: omdat het kan. Jeuk krijg ik daar van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.