Voor het blok!

Vanmiddag had ik een afspraak met dezelfde verhuurmakelaar van Havensteder die er verantwoordelijk voor was dat de verhuizing naar de Noordsingel op het laatste moment niet doorging. Deze keer gaat het om een driekamerparterrewoning die op een heel wat minder sprookjesachtige locatie ligt dan het pand met uitzicht op een bruisende fontein en ganzen. De makelaar was toen vergeten te melden dat er een jaar lang een bouwproject naast mijn deur zou komen terwijl hij wist dat ik juist vanwege geluidsoverlast wilde verhuizen. Met als gevolg extra stress, vijftig uur weggegooide tijd, allerlei gevolgschade en veel negatieve effecten op m’n gezondheid. Toen die affaire een paar maanden geleden speelde verdween hij van de ene dag op de andere van het toneel. Als ik hem nu een paar kritische vragen stel over die nachtmerrie wuift hij de verantwoordelijkheid weg. Ik confronteer hem met z’n uitspraak dat hij ‘van geen bouwproject wist’ en dat dit tegengesproken werd door zijn teammanager.

‘Dat project zat natuurlijk wel ergens in m’n achterhoofd’, zegt hij en vervolgt dat hij er na de fusie van twee woningbouwverenigingen nieuw in is komen rollen en geen tijd heeft gemaakt om dat soort dingen goed uit te zoeken. Iets wat hij een seconde later verandert in ‘daar was geen tijd voor’. Verantwoor-delijkheid nemen voor je fouten is niet iedereen gegeven, zo blijkt maar weer. Ik kijk om me heen naar de rode, roze en groene muren in de living, het rafelende gouden behang in de kleine kamer met een deur naar een lief tuintje waar meteen de buurtpoes kennis komt maken. Er moet hier heel veel gebeuren, een paar likjes verf dekken de lading niet, er moet gestript, behangen, gesausd en gespoten worden. Ik krijg het benauwd, dit lijf en deze rug zitten er zo doorheen, ik vraag me af of ik momenteel überhaupt in staat ben om weer te verhuizen laat staan te klussen nauwelijks twee maanden na de bijnaverhuizing. Niet alleen oververmoeid door buren en pijnperikelen de laatste tijd, inmiddels heb ik ook een nieuwe wortelontsteking en moet misschien weer onder het mes.

Buren waarbij ik aanbelde, de vrouw verstond me niet en riep haar zoons erbij, zeiden dat het wel redelijk rustig was hier. Een voorbijganger vertelde me daarstraks dat dit deel van de Agniesebuurt niet zo goed bekend staat, maar Crooswijk waar ik nu woon is ook niet best. Bovendien heeft de woningbouw mij inmiddels voor het blok gezet. Dit is hun laatste bod, als ik daar nee tegen zeg doen ze niks meer voor me. Zeer onterecht, de vorige twee aanbiedingen waren echt niet gelijkwaardig aan het appartement op de Noordsingel, maar in je eentje opboksen tegen zo’n woonmastodont is bijna onbegonnen werk en dat weten ze. Ik ijsbeer door de kamers, kijk af en toe door het raam naar de buitenplanten, voors en tegens, terwijl de makelaar verder door het huis flierefluit en me op ditjes en datjes wijst. Op de valreep bagatelliseert hij nog even de veertig M/V die op deze galerij woont en meermalen per dag via trap of lift pal naast m’n eventuele toekomstige voordeur naar binnen en buiten banjert. Dit weekend moet ik beslissen, neem ik de gok of blijf ik zitten waar ik zit.
Marjelle

28 Reacties op “Voor het blok!

 1. Tja … moeilijk hoor. Een beslissing die je helemaal zelf moet nemen Marjelle.
  Duidelijk is dus wel dat dit mogelijk verhuisproject ook niet over rozen gaat.

  • Ja, ik sta er alleen voor idd. Ik vind het heel lastig, m.n. die ca. veertig mensen op de galerij (nu komen er hooguit zo’n vier, vijf mensen langs op de trap) een aantal keer per dag over trap of in lift op allerlei tijden, daar heb ik grote twijfels bij qua gehorigheid. Morgen ga ik weer even langs, ik heb de sleutels t/m zondag, en dan hoop ik i.i.g. ook de bovenburen te spreken.

 2. Wil je mijn mening weten? Bij twijfel nooit doen en de eerste indruk is altijd de beste. Mijn advies is woningruil en nog beter een andere woonplaats.

  • Normaal zeg ik dat ook, maar in dit geval ligt het toch anders: het is enerzijds de keus/afweging tussen blijven waar ik allang niet meer wil zijn en iets nieuws proberen (laatste kans). Hierna sta ik als woningzoekende (sociale woningbouw) weer onder aan de wachtlijst, want relatief kort ingeschreven. Anderzijds heb ik los van het vele verfwerk wat gedaan moet worden wat ik zelf niet kan doen (schouder), wel een goed gevoel bij het huis. Het is ook een lekker gevoel om uit het raam te kijken en daar een groenverzameling aan plantjes, boompjes & struiken te zien staan. 😉
   Woningruil heb ik al diverse malen geprobeerd, zonder succes. Andere woonplaats is vrijwel onmogelijk (behalve mss in Verweggistan) gezien mijn huidige situatie, geen baan, etc.

 3. Ja, moeilijk in te schatten. Ik lees tussen de regels door niet zoveel verbetering, te verwachten.
  Bij twijfel zeker niet doen, zou ik zelf zeggen.
  En dat ‘voor het blok zetten’ qua laatste bod van de woningbouwvereniging is hun probleem, ik zou me daar voor nu echt niks van aantrekken, en zeker niet voor je gevoel ‘gedwongen’ deze stap nemen…

  • Het is heel lastig inschatten idd. Ik hoop vandaag te kunnen testen hoe dat zit met die trap en lift naast m’n deur en ook de bovenburen te spreken.
   Het punt met de woningbouw is dat zij vinden dat ze drie keer een redelijk aanbod hebben gedaan en voor hen is daarmee de kous af. Ik kreeg gisteren ook hun reactie op mijn voorstel m.b.t. gemaakte kosten. Ik krijg nu een maand huur voor niks en als ik dit huis neem hoef ik ook de contractkosten niet te betalen.
   Het probleem is dat ik vind dat van de drie woningaanbiedingen er zeker twee niet gelijkwaardig zijn aan het eerste pand op de Noordsingel wat niet doorging, maar daarin staan we dus lijnrecht tegenover elkaar en dan trek je als individu toch aan het kortste eindje. Zij weten ook dat ik oververmoeid ben geraakt door alles en geen energie meer heb om terug te vechten. Het zou nl. betekenen dat ik het na al dat gedoe de afgelopen maanden hogerop moet gaan zoeken en in de publiciteit moet brengen. Ik ben tot nu toe heel netjes geweest en heb het consequent over ‘de woningbouw’. Er zit natuurlijk toch een bepaalde dwang achter – ik kan wel alle gelijk hebben van de wereld maar als ik het niet krijg… Als ik nu wist dat er nog een paar aanbiedingen zouden komen, dan kijk je toch anders.

 4. Voor het schilderwerk komt straks ‘vanzelf’ wel een oplossing, de locatie en de ligging binnen het gebouw zullen niet veranderen. Geen manier van doen om je zo onder druk te zetten! Je foto doet mee in de ‘Silhouetten’-wedstrijd van WordPress? Houd moed! Neem iemand mee om samen nog een keer te gaan kijken?

  • ‘Vanzelf’… euh, kom jij helpen dan. 😉 Locatie heb ik over nagedacht, de eerste keer dat ik ging kijken was het grijs en regenachtig weer, werd ik onderweg door een junkie toegeroepen dus dat was niet de beste kennismaking. Gisteren was het zonnig en zag het er allemaal iets anders uit, dus mss valt het toch wel mee als je er eenmaal zit. Crooswijk is ook niet alles. Qua onder druk zetten, zie reactie op Bart.
   Ik wist niet dat er een WordPress-wedstrijd was, maar hoezo doet-ie mee? Ik weet van niks. Ik probeer L. dit weekend mee te krijgen idd.

 5. Als je er zelf niet achter staat, is het moeilijk om daar nog een positieve draai aan te geven. Jij moet er eventueel gaan wonen. Niet iemand anders. Kun je niet eens een andere woningbouwvereniging contacteren of werken die allemaal samen?

  • Ik probeer altijd het positieve te zien, maar het moet geen 180-graden-draai worden idd, want daar heb je niets aan. Een andere woningbouwvereniging heeft weinig zin, een woning zoeken in de sociale huursector gaat via Woonnet het overkoepelend orgaan. Als je aan de eisen (inkomen, etc.) voldoet kun je reageren, voor de meeste woningen moet je jaren ingeschreven staan anders kom je niet aan de beurt (’50 wachtenden voor u’).

 6. Ja, lastig. Wens je de juiste keuze en wijsheid met een vleugje geluk hierin!

  • Dankjewel!

   Update
   Ben net weer in het huis geweest. Vriendin die architect is, is ook komen kijken. We hebben wat dingen uitgetest, in feite is het zo dat als mensen bij de lift staan te praten of met hakken de trap oplopen (allebei pal naast ‘mijn’ voordeur) je dat heel goed binnen hoort. Als dat een aantal maal per dag is, geen punt natuurlijk, maar met ca. veertig mensen (18 naambordjes) op de trap (plus eventueel bezoek) diverse malen per dag op en neer, dat schiet ook niet echt op. Ze dacht wel dat een heel goede isolatie van muren en voordeur een stuk zou schelen, maar dat kost veel geld. Daarnaast heb ik nog steeds de bovenburen niet te pakken gekregen en ik ga niet ja zeggen tegen een huis als ik die niet gesproken heb. Verder moet er idd veel aan gebeuren, niet alleen diverse verflagen, maar ook behang eraf, opnieuw behangen wrs, op sommige stukken muur zit zelfs een soort van lakverf en ik ben o.a. door oververmoeidheid en schouderproblemen niet in staat om daar veel aan te doen. Ik merk dat ik nu de hete adem van de woningbouw wel heel erg in m’n nek voel, als ik deze woning niet neem moet ik hier blijven zitten in Crooswijk met zes mensen onder me vier boven me, en dat na alle ellende van de laatste maanden door de fout van Havensteder. Word er nu wel een beetje moedeloos van & voel me klemgezet. Ik ga morgen nog 1x langs en dan moet ik de knoop doorhakken.

 7. Dat Woonnet is dus ook niet alles en de privesector is peperduur in Rotterdam ook.

  • Als je lang ingeschreven staat en/of een baan en geld hebt is er geen probleem. Als je een vast inkomen hebt kun je ook huren bij bv. Direct Wonen. Al sluiten zij mij (geen baan, bezig met herstart als freelancer) niet 100% uit, het hangt van de policy van de eigenaar af, zeiden ze. In de praktijk betekent dat dat je dus toch niet aan de bak komt, omdat er genoeg kandidaten zijn om uit te kiezen die wel aan dat soort eisen voldoet. Sommige makelaars, o.a. MVM-makelaars die ik aan de telefoon heb gehad, weigeren je sowieso als klant als je geen baan hebt of niet minstens al drie jaar bezig bent als freelancer.

 8. Bedankt voor je like, Luc Dewaele.

 9. Je zit in een moeilijke spagaat …

 10. Ze maken het je wel ingewikkeld. Onzinnig dat dit het laatste aanbod zou zijn. Hoe durven ze.
  Dat je binnen al die mensen kunt horen die daar rond lopen lijkt me niet echt een aanbeveling trouwens.
  Sterkte met je keuze.

  • Bedankt! Precies, dat je mensen hoort praten in de hal en lopen op de trap als je in de living of slaapkamer bent is het laatste waar ik nu behoefte aan heb.
   Havensteder vindt dat ondanks dat ik door hen in die nachtmerrie ben beland de afgelopen maanden (na jaren burenoverlast waar een dossier van is) met drie woningaanbiedingen de zaak ‘volledig afgehandeld is’ zoals in de brief van vrijdag stond.
   Saillant detail is trouwens dat ik niet eens wist dat ze er max. drie zouden doen, dat hoorde ik pas tijdens het laatste gesprek. Zie blog: http://marjelleblogt.wordpress.com/2012/09/28/laatste-bod/

   Daarbij komt dat woning 1* en 2** op zo’n manier gebracht werden dat ik dat niet als officieel aanbod heb geinterpreteerd.

   En het allerbelangrijkste, minstens twee van de drie zijn niet gelijkwaardig aan de Noordsingel, terwijl in het laatste gesprek ook door Havensteder nog beklemtoond is dat het om gelijkwaardig moest gaan.
   Nog gekker is dat mij toen pas voor het eerst gevraagd werd waaraan het volgens mij moest voldoen. Dat was dus nadat er al twee woningen waren aangeboden en terwijl de teammanager aan het begin van datzelfde gesprek al aangekondigd had dat hij al een derde optie voor zich had liggen. Dan heeft mijn antwoord natuurlijk geen enkele zin als alles al geregeld is.

   * Consulente: ‘ik weet het niet, ben er doorheen gelopen maar qua sfeer en…’
   Ik: ‘ik ga gewoon toch even kijken.’

   ** Ik: ‘is die woning op de vierde etage zonder lift? Dat is wel erg hoog!’ [bekend was dat ik o.a. oververmoeid ben, rugproblemen heb, etc.]
   Consulente: ‘dat zijn wel veel trappen idd.’
   –> Aangezien ze voor deze woning nog toestemming moest vragen aan de teammanager heb ik toen gemaild dat vier hoog met trappen echt niet kon in mijn situatie, ik wilde hen beiden extra tijd besparen om niet onnodig dingen uit te zoeken terwijl ik toch al wist dat in de gegeven omstandigheden dit huis absoluut geen optie was.
   Vanaf dat moment kwam er een soort van radiostilte, op bepaalde (lastige?) vragen in m’n mail werd niet meer ingegaan, ondanks terugbelnotities werd ik opeens niet meer teruggebeld terwijl we al 3/4 jaar goed contact hadden, dit alles zonder enige uitleg. Ik gok erop (als niemand iets uitlegt moet je wel) dat zij ook een soort van spreekverbod heeft gekregen (net als de verhuurmakelaar van de Noordsingel toen) tot aan de meeting met haar en de teammanager een paar weken geleden (zie bovenste link).

 11. Bedankt voor je like, Atelier c157.

 12. Ik weet niet of je de Woonbond kent, maar als je daar lid van bent (of wordt) dan kunnen zij je denk ik ook wel advies geven. Wellicht sta je daardoor ook sterker. http://www.woonbond.nl/

 13. Verhuizen lijkt voor jou een zware klus. Als je onzeker bent zou dat kunnen betekenen dat je binnen een jaar nógmaals moet verhuizen. Bij (veel) twijfel dus maar niet doen. Afwijzen met een zelfgebakken taart erbij, en er komen zeker nieuwe opties! (ok, de makelaar verdient het niet, maar het hélpt wel!)

  • Het lijkt geen zware klus, het is een zware klus doordat ik twee maanden geleden al een verhuizing achter de rug heb, alleen 1 klein detail: op het laatste nippertje ging het niet door door een fout van Havensteder. Maar het heeft me wel veel stress opgeleverd (advocaten, aangetekende brief, etc.) los van de 50 uur extra werk voor niks (staat allemaal in blogs). Door de extra stress ben ik ook gaan kaakklemmen wat resulteerde in twee wortelontstekingen plus de gang naar de kaakchirurg. Dus de situatie ligt wel even anders.
   Ik weet niet waarom je dat zegt, maar er komen helemaal geen nieuwe opties, dit was het laatste aanbod van Havensteder (zie blog ‘Laatste bod’). De verhuurmakelaar is in dienst van de woningbouw en voert uit wat zij zeggen. In het blog van vandaag staat tussen de regels door mijn beslissing.

 14. Je weet over drie maanden pas of het inderdaad hun laatste bod was….

  • Nogmaals zoals ik in m’n vorige reactie ook al zei ‘er komen helemaal geen nieuwe opties’, dat staat ook in dit blog en in m’n blog ‘Laatste bod’ waarnaar ik al twee keer verwezen heb. Ik vind het prima als je het maar half leest, maar doe er dan ook geen uitspraken over. Hoe kom je opeens bij drie maanden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.