‘Work, work!’

De grote schaakstukken in de hal van de Centrale Bibliotheek met een aantal mannen zwijgend eromheen vormen een mooi schouwspel. Ik wil de serene rust niet verstoren, hou m’n camera in het gareel en loop door naar de informatiebalie. Het is 14:02 uur, de workshop is net begonnen maar moet nog betaald worden. Toen ik daarnet volkomen verkeerd gereden was, besloot ik een stuk af te snijden en baggerde eigenwijs voorbij het bord ‘Verboden voor onbevoegden‘. Helaas bood de andere kant van het hek geen enkele ontsnappingsmogelijkheid en inmiddels verhit fietste ik door de plassen het hele eind weer terug.
gehaast reken ik af en ren de roltrap op. echt iets voor mij om te laat binnen te vallen met alle ogen op mij gericht. terwijl ik breedglimlachend m’n excuses rondstrooi, kijken mensen me verstoord aan, op één man na die gauw een stoel vrijmaakt en me een blanco naambordje geeft waarop ik in sierlijke letters marjelle stift. k., het workshophoofd, is een van de schrijfdocenten aan de skvr. ik probeer me te concentreren op zijn verhaal over dialogen en zet ondertussen nog even snel m’n mobieltje uit. z’n stem en manier van vertellen boeien me niet zo, ik kijk om me heen naar de anderen die hem met interesse lijken te volgen en lachen om z’n grapjes.

‘Blijft dit steken bij een hoorcollege of gaan we nog wat doen’, vraag ik me een half uur later af terwijl ik ook het tweede blaadje voldroedel. Ik wil liever dingen dóen in plaats van passief luisteren, dat had ik op school al en later tijdens colleges werd dat nog sterker. Het is dan ook geen wonder dat ik ze in die tijd zo min mogelijk volgde en het vooral moest hebben van zelfstudie. ‘Hé, vrij associëren, leuk’, zes minuten lang schrijf ik elke gedachte, elke impuls op die door m’n hoofd schiet. Ondertussen hoor ik m’n maag en die van de buurvrouw knorren, ik ben niet gewend om zo lang niets te eten en neem nog maar een slok water.

aan het eind moeten we een korte dialoog schrijven, ook leuk om te doen, alleen best lastig in een tijdsbestek van tien minuten. aan voorlezen waag ik me nog even niet, wel knap van sommige anderen die dat zonder slag of stoot durven. na de workshop besluit ik bij hoge uitzondering iets bij de hema te gaan eten aangezien ik inmiddels rammel van de honger. als ik even later de kale buffetruimte en de vermoeide gezichten onder de felle lampen zie, overvalt me een gevoel van beklemming. ik wil hier helemaal niet zijn en loop de winkel weer uit. ‘wat was het dan laatst lekker op het scheveningse strand’, bedenk ik als ik op straat sta, ‘daar zou ik nu wel willen zitten met de zee aan m’n voeten’.
marjelle

Corner of your heart Ingrid Michaelson

15 Reacties op “‘Work, work!’

 1. Laatste zin: mijn geboorte zee

 2. Wat die workshop betreft, heb jij iets met bibliotheken? (als ega van een bibliothecaris (v) heb ik daar iets mee)
  Als ik had geweten dat je in de buurt was, was je meer dan welkom.

 3. *Het lijkt me ook fijn om vlak bij de zee te wonen, Kuifje, en door je raam naar de golven te kijken (oke, dan moet je wel heel dichtbij wonen).
  *Eerlijk gezegd, heb ik er niet zoveel mee (je moet zo stil zijn meestal), maar deze in Rotterdam, met die grote welkomsthal met mannen en schaakstukken vind ik wel mooi, Henk.
  Woon je in Rotterdam dan? 😉 En v.v.

 4. Ja, dat lijkt me ook nogal kort (na die lange inleiding), 10 minuten om zelf een dialoog te schrijven.
  Al werkt het bij sommigen (mezelf in ieder geval) goed, een beetje tijdsdruk.
  En inspiratie kun je vaak afdwingen, ‘door gewoon maar te beginnen’, is mijn ervaring.
  Zo heb ik al vaker een sluimerend stevig writersblock doorbroken, door gewoon te besluiten: ‘en nu is het over!’:-)

 5. Marjelle,
  De zee aan je voeten
  Het zand in je hand
  De wind in je haren
  Het geluid van de branding
  die beukt op het strand
  van verlangen
  Marjelle
  🙂

 6. antoinette duijsters

  Dat zou nu helemaal niets voor mij zijn, zo lang stilzitten.
  Nee, ik ben iemand van iets doen:-)

 7. zelfstandig_journalist

  Staat dat schaakspel er nog steeds? Goh, dat staat er toch al bijna een jaar of tien zo langzamerhand. Heb zelf nooit een poging gewaagd. Bij de SKVR heb ik ooit een cursus column schrijven gevolgd. Hopelijk valt het nog uit mijn blogs af te leiden :-).

 8. Moet idd imposant zijn, die bieb, mijn ma ging er regelmatig toen ze nog goed zag, dus zal er zeker eens een bezoekje brengen. Foto’s geven al een goed idee. Jammer van de workshop, er zijn niet veel mensen die boeiend kunnen uitleggen/vertellen!

 9. *Eeen beetje tijdsdruk maakt het ook wel weer spannender, Bart, dat klopt. Sowieso vind ik het leuk om te improviseren, allerlei verschillende opdrachtjes te krijgen.Beer moet glimlachen om dat laatste. 😉
  *Ja, dat gevoel, Lidy… 🙂
  *Het hangt er een beetje van af, als het boeiend is hou ik het wel vol, Antoinette, nog beter is stil-liggen en een ontspannen massage krijgen, dan is elke druppel ongeduld verdwenen als sneeuw voor de zon. 🙂

 10. *Om een antwoord op je vraag te geven, all will be revealed als je op de klink klikt, ZJ. 😉
  Ik kan zelf ook niet schaken, maar het is leuk om even stil te staan als je de hal binnenloopt, je kunt bijna de concentratie voelen die boven en naast het schaakbord hangt.
  Was het een leuke, leeerzame cursus toen? Morgen is open dag (dacht ik) met cursus- en workshopaanbod, mss ga ik er even langs.
  *Het is zeker een bezoekje waard, Annelies, en als je dan toch in de buurt bent geef even een gil, dan trakteer je op een terrasje vlakbij (in de Oude Haven), al weet ik niet of de zon dan ook meewerkt. 🙂
  Euh… als je met de muis over de foto’s glijdt, dan zie je een bijschrift staan. :o)

 11. zelfstandig_journalist

  Ik kan wel schaken, maar verlies altijd :-). Goh, het is geloof ik al zeven jaar geleden dat ik die cursus heb gevolgd. Gemengd gezelschap dat deelnam, dat kan ik mij nog wel wel herinneren. Iedere week een opdracht ook. De docente was al op vergevorderde leeftijd. Inhoudelijk is me dan niets bijzonders bijgebleven.

 12. graag gelezen Marjelle
  en ik vind die toevoeginkjes zo aardig onder die rode woorden.

 13. *Dat lijkt me minder leuk dan, ZJ. 😉 En bedankt voor de toelichting.
  *Af en toe wat hersenspinsels, Svara. 🙂

 14. Nu speelt The Average White Band door mijn hoofd: http://www.youtube.com/watch?v=_IEDC52o0nk

 15. Beetje late reactie, Paul, ik dacht dat ik hier al op gereageerd had.
  Idd, ‘work to do’, en ik kijk even /niet/ naar de stapel op m’n bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.