Zes miljoen voor hoedjes & jurkjes

Je hebt van die dagen dat je denkt, ik hoor hier níet thuis. Vandaag is zo’n dag. Niet alleen de pleinen, kranten en tv kleurden oranje, ook op Twitter waren #koninginnedag en #troon trending.  Het is een gekte die ik nooit heb begrepen, het dwepen met koningshuizen, koetsen en paleizen, een wereld van mooie plaatjes. Mensen zoals jij en ik, er stroomt hetzelfde rode bloed door de aderen, met dat verschil dat ze net even iets meer verdienen, een slordige € 825.000 per jaar. Wat peanuts is vergeleken met de € 6.000.000 zakgeld die er bovenop komt, daar kun je een héleboel hoedjes en jurkjes voor kopen. Daarnaast krijgen ze ook inkomsten uit aandelen en onroerend goed, wat toch algauw een paar ton hier en daar oplevert. Gelukkig doen ze er wél wat voor terug, ze zijn nooit te beroerd om een lintje door te knippen of een speech te houden. Een vervelende man lijkt de nieuwe koning me overigens niet, ik zou best een keer een pilsje met hem willen drinken en ook Claus had zeker gevoel voor humor.

Portret Peter Colstee

Helaas is belasting betalen niet bepaald een hobby van de Oranjes, daar doen ze dan ook domweg niet aan mee. Ik weet niet wie die constructie ooit bedacht heeft, maar dat is echt niet van deze tijd, aan geldgebrek zal het toch zeker niet gelegen hebben. Alsof dat al niet bizar genoeg is, de volgende zin moest ik twee keer lezen voordat het tot me doordrong, ze bezitten een aantal landgoederen waarvan de kosten door de staat betaald worden en de opbrengsten voor hen zijn. Wat verder ook weleens als argument voor de monarchie genoemd wordt is dat ze ‘zo typisch Nederlands zijn’. Uiteindelijk blijkt Willem-Alexander met zíjn Duitse vader Claus maar voor 6,25 procent Nederlands en Amalia met haar Argentijnse moeder zelfs nog maar voor 3,125 procent, dus met dat typisch Nederlandse valt het reuze mee, of tegen, het is maar net hoe je het bekijkt.
Marjelle

Zes miljoen aan ‘hoedjes- en jurkjestoeslag’ voor Willem-Alexander en Máxima Volkskrant 30-04-2013
Tien argumenten vóór de monarchie ontkracht door Arjen Lubach Volkskrant 30-04-2013
BREAKING: Er is al vijf minuten niets nieuws te melden omtrent het hele gebeuren Volkskrant 30-04-2013
Interview met activiste Joanna over arrestatie NOS 30-04-2013
De beste parodieën op het koningslied HP/De Site 26-04-2013
De Hells Angels van Máxima Volkskrant 30-04-2013
Het oranjekapitaal Philip Dröge

16 Reacties op “Zes miljoen voor hoedjes & jurkjes

 1. “Knabbelaars aan de Staatsruif’ noemde Domela Nieuwenhuis het al in 1890. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

 2. Het getetter op de radio ging onverdroten door, vanmorgen.
  Twee keer probeerde ik radio 1, en twee keer dat eindeloze gejengel over ontbijten van gasten en schoonmaakacties op de Dam.
  Of ik niet allang murw gebeukt was door die totale mediagekte, die ons meer en vaker dan me lief is overspoelt… 😉

  • Ik heb geen radio, dus wat dat betreft geen last en tv pas ’s avonds aangezet. Was niet echt een onverdeeld succes, het dedain waarmee andersdenkenden in P&W behandeld werden, o.a. de reacties van Sonja Barend, Van Haersma Buma en Claudia de Breij vond ik tenenkrommend. Dat je het ergens niet mee eens bent, soit, maar om die ander dan voor gek uit te maken vind ik bizar. Gelukkig waren Pauw en Witteman weer hun kritiekloze zelf. 😉

 3. Mee eens

 4. zelfstandigjournalistantwerpen

  De Oranjes zijn een product van eeuwenlange Nederlandse geschiedenis. Probeer daar nog maar eens vanaf te komen. Een president kost ook veel geld, dus dat argument gaat niet helemaal op. Hoop dat de gekte vanmiddag wel voorbij is als ik in Utrecht arriveer.

  • Dat is een misvatting, de monarchie bestaat nog geen tweehonderd jaar. Ik citeer even Arjen Lubach: ‘Abusievelijk wordt er altijd vanuit gegaan dat we een heel oud vorstendom hebben, vergelijkbaar met Engeland. Dat is een illusie. De Verenigde Staten, die als relatief nieuw land gelden, zijn in hun huidige vorm ouder dan ons Koninklijk Nederland’.
   Niemand zegt dat een alternatief voor niks is, het kan wel veel goedkoper, Nederland heeft de duurste monarchie van Europa. Niet alleen zijn de bedragen absurd hoog, het feit dat een van de rijkste families geen cent belasting betaalt is volstrekte waanzin. Laat ik het eens heel duidelijk zeggen. 😉 Daarnaast wordt een president gekozen ipv ‘geboren als’ en maar voor een beperkte periode van vier jaar terwijl hij zich moet verantwoorden voor al zijn daden.

 5. Willem heeft zijn salaris/toelages niet zelf in de hand, maar hij zal niet nee zeggen. Heel menselijk.
  Ik vind het heel gek, dat wij met onze belastingcentjes via defensie nog steeds het jaarlijkse onderhoud aan ‘hun bootje, de groene draeck, betalen. Was vorig jaar 47.000 euro.

  • Hij is toch koning. 😉 Maar serieus, hij kan er wel iets aan doen als hij dat zou willen: niemand verbiedt hem om de eventuele miljoenen die jaarlijks over zijn weg te geven. Kun je nog aftrekken van de be… o nee, hij betaalt geen belasting. 😉 Voor het bedrag wat het horloge van Maxima kostte (zo’n 16.000 euro las ik), kun je ook een aantal zinnige dingen doen. Zeker als je dat uitgerekend draagt tijdens een werkbezoek (in het kader van microkredieten) aan de lokale bevolking, laat je zien dat je er niets van begrepen hebt en in een ivoren toren leeft. Hier gaat het dan vooral om het psychologische aspect.
   Dat is een duur bootje idd (onderhoud).

   • Ja, en als je per feest twee jurken nodig hebt en een jurk maar één keer kunt dragen..ligt niet alleen aan haar, als ze in de media zien, dat je ooit ergens een jurk al eens eerder aan hebt gehad, is het commentaar in de media ook niet van de lucht. Wat zou ze na een ‘feest met zo’n jurk doen?

    Ik denk, om nog even op je logje terug te komen, dat Beatrix en Willem Alexander geworden zijn zoals ze zijn dankzij Claus. Ik vond de prinsesjes ook best lief.
    Wat er zich omheen afspeelt, koningslied, oppakken met een lullig smoesje van de waxinelichtjeshoudergooier, en die twee met het protestbordje, (waar ze eerst voor gingen staan met een groot bord opdat de koning en zijn familie het niet zouden zien vanaf het balkon, en toen ze een stap opzij deden) even werden opgepakt, was voor mij weer een teken, dat Nederland echt een dictatuur aan het worden is. De regering gaat ook echt die kant op. .
    Het koningshuis is een luxe, die we ons momenteel niet kunnen veroorloven.

    • Geen idee, weggooien/-geven?

     Ik ken ze niet, heb alleen maar een indruk, het zijn natuurlijk mensen die niet gewend zijn om tegengesproken te worden, die in een gouden kooi zitten i.p.v. midden in de maatschappij staan. Of ze zo aardig zijn weet ik niet, het relativerende van Claus sprak me wel aan, maar erg gelukkig was hij niet in die kooi had ik de indruk.
     Ja, dat vond ik ook bedroevend dat hele opgefokte gedoe rond lied en bordje.

 6. Eindelijk eens iemand die een kritische noot in de kantlijn plaatst. Hier in ons Belgenlandje gaat er mijns inziens ook veel te veel geld naar die koninklijke familie. Bij ons is het zelfs zo dat alle koningskinderen een toelage krijgen, bij jullie is dat denk ik enkel de kroonprins.
  Ik snap er dus geen snars van, van die oranjegekte !

  • Ja dat werd inderdaad tijd. 😉
   Ik heb het even voor je nagezocht: de leden van het Koninklijk Huis krijgen een toelage uit de staatskas. Het gaat dan om koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun kinderen, Prins Constantijn, prinses Laurentien en hun kinderen, prinses Margariet, Pieter van Vollenhoven en hun kinderen. (Prins Friso en prinses Mabel behoren niet meer tot het Koninklijk Huis, omdat zij geen toestemming hebben gevraagd voor hun huwelijk.)

 7. De vraag naar het benodigde soort staatshoofd hoeft (= moet) niet alleen op grond van financiële overwegingen worden beantwoord. Een democratisch gekozen president m/v kan meer voor Nederland betekenen dan dit koningshuis. Ik vraag mij wel af en toe af of er wel geschikte kandidaten zijn (boven de partijen, breed gerespecteerd) en of wij als volk wel in staat zijn om om te gaan met zoveel democratie.

  • Klopt, maar niemand zegt ook dat het alleen om financiële redenen gaat, het is een van de punten die een rol spelen. Behalve die schijnwereld van mooie plaatjes en het geen belasting betalen – wat absurd is – zijn er uiteraard meer dingen zoals ik ook al aangeef in mijn reactie van 12.16 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.