55 jaar voor een moord die je niet gepleegd hebt!

Aan het begin van de Dr. Phil-show kwamen een aantal jongens aan het woord die een inbraak hadden gepleegd. So what, denk je dan, er breken duizenden mensen in, niets nieuws onder de zon. In dit geval waren er een paar bijzonder vreemde dingen aan de hand waardoor ik gefascineerd bleef kijken. Een korte reconstructie: ‘vier ongewapende jongens in de leeftijd van 16-21 jaar breken op 3 oktober 2012 in in een huis in Elkhart, Indiana. De vijfde jongen, Levi, blijft in de auto wachten. De jongens kloppen eerst op de voordeur om te verifiëren of er iemand thuis is en als niemand reageert forceren ze de toegang. Op de gangtafel liggen een portemonnee en sleutels. Opeens horen ze iemand. In paniek rennen ze weg en proberen in de slaapkamer een kast in te vluchten. De huiseigenaar, die later verklaarde niet bang te zijn, komt ze achterna en schiet meermalen op de kastdeur, getuige ook de kogelgaten. Daarbij wordt een van de vier jongens gewond en één gedood, Danzele van 21′.Dat de jongens, beter bekend als de ‘Elkhart 4’, schuldig zijn aan inbraak is een feit. Mede gelet op hun leeftijd¹ en het feit dat ze ongewapend zijn zou je een veel lagere straf verwachten dan normaal voor inbraak geldt. Maar dan krijgt het verhaal een bizarre wending.  Er is namelijk een wet in Indiana die zegt dat als er ten tijde van een misdrijf iemand om het leven komt (‘felony murder’) de wetsovertreders, in dit geval dus de inbrekers, veroordeeld kunnen worden voor moord, zelfs al hebben zij de trekker niet overgehaald. Daarnaast kennen ze in Amerika ook juryrechtspraak. Een van de juryleden was in de show en papegaaide telkens als hij geen antwoord wist dat er sprake was van ‘imminent danger’. Stel je voor dat je lot afhangt van een gemiddelde burger die niets van rechtssystemen weet en kampt met vooroordelen zoals wij allemaal. De kunst is om je van die vooroordelen bewust te zijn en ik acht een rechter daar net iets meer toe in staat.

Wat ook opviel was dat de verdediging die voornamelijk uit pro-Deoadvocaten bestond geen getuigen had opgeroepen die iets meer over de jongens hadden kunnen vertellen en ook de jongens zelf kwamen niet aan bod. Verder werd er met geen woord gerept over de daden van de huiseigenaar, het feit dat hij het vuur opende op wegvluchtende inbrekers en daarbij een van hen verwondde en één doodschoot werd kennelijk beschouwd als volkomen legaal & normaal. Dankzij dit soort juryrechtspraak – juryleden die beïnvloedbaar zijn, wellicht goede bedoelingen hebben, maar zonder kennis van zaken – en een rammelend rechtssysteem dat geen enkele rekening houdt met de leeftijd van de vier jongens (16-18) en archaïsche wetten zoals deze, werden de tieners veroordeeld tot extreme gevangenisstraffen van 45 tot 55 jaar voor een moord die ze niet begaan hebben. Welcome to America².
Marjelle

Update! In januari 2016 is de veroordeling van de Elkhart 4 herzien en de jongens werden nu alleen veroordeeld voor inbraak. Ook de straf van Jose Quiroz is herzien. Levi Sparks is 28 januari jl. al vrijgekomen, de andere twee komen waarschijnlijk dit jaar nog vrij en Anthony Sharp in 2018.

Elkhart Four timeline: From fellony murder conviction to new convictions
The  Elkhart Truth 18-09-2015

“Alarmingly, a report from Human Rights Watch and Amnesty International shows that approximately 26 percent of the 2,500 juveniles in the U.S. sentenced to life without parole received these sentences based on felony murder convictions. Though these children did not kill or intend to kill the victim, they have been sentenced to die behind bars.

(Uit: The Huffington Post 10-04-2013)

¹ Het brein is pas volgroeid vanaf 25 jaar
² My America – Interessante serie van Michiel Vos

Free the Elkhart 4.com
Dr. Phil
17-01-2014 (RTL 8-uitzending 08-08-2014)
Three Elkhart teens appear on ‘Dr. Phil’ The Elkhart Truth 17-01-2014
Teen would-be burglars convicted of felony murder receive ‘extreme’ 50-year sentences for ‘crimes they didn’t commit’ The National Post of Canada 09-10-2013
The Elkhart Four and the Unjust Application of the Felony Murder
Rule on Teens
The Huffington Post 10-04-2013

11 Reacties op “55 jaar voor een moord die je niet gepleegd hebt!

 1. Ik ben blij dat ik daar niet woon.
  En ik vraag me af waarom, van alle plaatsen op de wereld, we toch altijd moeten weten hoe het in Amerika zit. Je ziet 2 x zoveel Amerika als Europa op televisie, terwijl hier meer mensen wonen.

 2. Prima straf..moet je maar niet inbreken

  • De extreme straffen van 45-55 jaar zijn niet opgelegd wegens inbraak, maar vanwege een moord die ze niet gepleegd hebben en dat is op zich al bizar. Verder worden deze vier tieners ook nog eens onterecht berecht volgens het volwassenenrecht terwijl ze dat toen niet waren (16-18 jaar).

 3. Ongelofelijk dat het vrije wapenbezit en gebruik in de Verenigde Staten nog steeds als een recht en normaal wordt gezien.

  Verbazend dat er daar zoveel kinderen door wapengeweld sterven.

  Bezorgde groet,

  • Niet echt verbazend helaas. En als er dan een shooting komt op een middelbare school is het hele land ‘even’ in rep en roer en wringen politici – Obama voorop – zich in allerlei bochten en beklemtonen hoe vreselijk het wel niet is allemaal… De commerciële belangen en wapenhandel gaan ondertussen onverminderd door. Nothing really changes. Ever.

 4. Inderdaad een vreemde rechtspraak maar mijn inziens zijn zij (inclusief het slachtoffer zelf) wel degene die verantwoordelijk zijn voor de dood van hun vriend. Maar ik vind de straf buiten proporties zwaar.
  Ik zou me kapot schrikken als er ineens 5 knapen bij mij in de keuken stonden als ik een dutje deed. Bovendien kan ik mij voorstellen dat er mensen zijn die daardoor een hartaanval krijgen en overlijden. Wie is dan de schuldige.
  De wapenwet in Amerika deugt niet maar hier gebeuren er ook steeds meer ongelukken doordat iemand een wapen bezit.

  Heb je ook het artikel gelezen van die man in Amerika die een jongen doodschoot vanwege de harde muziek in de auto.

  Doden jongen om harde muziek geen moord
  Een Amerikaan die in 2012 een 17-jarige jongen doodschoot na een discussie over te harde muziek zal niet worden aangeklaagd voor moord. Michael Dunn schoot de jongen dood na een woordenwisseling over muziek die hij uit zijn auto draaide. http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3597914/2014/02/16/Jury-in-VS-verdeeld-over-luidemuziekmoord.dhtml
  Onbegrijpelijk!

  • Felony murder is een archaische wet die allang afgeschaft had moeten worden en heeft hier dus in Indiana helaas tot gevolg dat deze vier tieners (toen 16-18 jaar) onterecht veroordeeld werden voor een moord die ze niet begaan hebben.
   Ik ben het niet met je eens dat de jongens verantwoordelijk zijn voor het feit dat de huiseigenaar – die naar eigen zeggen niet bang was, dus geen paniekreactie – op ze schiet terwijl ze wegvluchten en ongewapend zijn en hij daarbij de een verwondt en een ander ter plekke doodschiet.
   Ik ben geen jurist, maar het zou me niet verbazen als er in Nederland heel anders tegen aangekeken werd. Een ongewapende tiener die op de vlucht is neerschieten en doden, daar kom je niet zomaar mee weg. En terecht vind ik.

   Ik zou me ook kapotschrikken, dat is zeker, alleen moeten niet de verkeerde mensen opdraaien voor de daden van een ander zoals hier. Ja, het voorbeeld wat je noemt is lastig. Het lijkt mss voor de hand liggend, toch dient zich ook hier de vraag aan of je kunt bewijzen dat de hartaanval en het overlijden beide een direct gevolg zijn van de poging tot inbraak. Daarbij kan ook van belang zijn of die persoon al een hartkwaal had, etc. Afijn, ik denk even hardop.

   Ben het met je eens dat de wapenwet in de VS niet deugt. Als er weer een shooting is op een middelbare school dan roepen politici – Obama voorop – ach en wee. Maar de wapenlobby is heel machtig in Amerika en niemand is volgens mij echt van plan om er iets tegen te doen ondanks dat dat op die momenten wel wordt gesuggereerd.

   Nee, dat verhaal kende ik niet. Bizar idd. Het probleem wat ook speelt in Amerika is dat het nogal wat uitmaakt of je blank of zwart bent. Maar dat is weer een heel ander onderwerp, mss in een toekomstig blog.

 5. Een van de reacties die ik op dit blog kreeg kwam van de moeder van Jose Quiroz, een van de vier jongens die veroordeeld is. Hieronder een paar links naar berichten van haar zoon die ze op Facebook plaatste. Ik zet die links hier neer zodat mensen niet slechts schimmen zijn in fel oranje gevangenispakken, maar ze ook even een stem en ‘gezicht’ krijgen.
  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=336078849876573&id=246279735523152

  https://www.facebook.com/Support.Jose.Quiroz/posts/729404993767761

  https://www.facebook.com/Support.Jose.Quiroz/info

 6. Pingback: FreeTheElkhart4.com

 7. Pingback: The Case of the Elkhart 4 Captures the Imagination of an International Audience | FreeTheElkhart4.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.