Beter laat dan nooit!

Toen Opstelten en Teeven gisteravond hun aftreden aankondigden moest ik meteen denken aan een blog uit 2013 ‘Niet optreden, maar aftreden!’.
Het opvallende aan beide mannen vind ik dat ze nog steeds dezelfde arrogantie tentoonspreiden en praten met een air van: ‘ík sta boven de wet en hoef aan niemand verantwoording af te leggen’.
‘Met die deal was niks mis’, bitste Teeven nog even voordat hij zijn biezen pakte. Regelfetisjist ‘voor volk en vaderland’ Teeven, die zelf de regels aan zijn laars lapte toen hij met drugscrimineel Cees H. een deal sloot van 4,7 miljoen gulden en bleef volhouden dat hij niet meer wist ‘welk bedrag’ er toen was overgemaakt.
Hieronder een terugblik op de zaak van de Russische asielzoeker Aleksander Dolmatov die zelfmoord pleegde in zijn cel en de rol van Teeven daarin.

Niet optreden, maar aftreden!
(19-04-2013)
‘Ik zeg geen sorry voor de bühne
want ik heb het oprecht moeilijk met deze zaak’, met die woorden betuigde Teeven zijn spijt over de vele fouten die er gemaakt zijn in de zaak Dolmatov waarvoor hij als staatssecretaris Veiligheid en Justitie verantwoordelijk is. Niet alleen zijn er systeemfouten gemaakt en kreeg Dolmatov niet de goede rechtsbijstand, ook was de medische zorg ontoereikend. De Russische asielzoeker waarvan bekend was dat hij depressief was en recent een zelfmoordpoging had gedaan werd toch niet in een observatiecel gezet. Bovendien zat hij volkomen onterecht in vreemdelingendetentie, door een fout in het systeem van de IND stond er geen vinkje bij het vakje ‘verwijderbaar’. Een enkel telefoontje naar zijn advocaat Marq Wijngaarden had veel leed kunnen voorkomen, maar ook dat gebeurde niet. Wat voorafging was een keten aan missers door overheidsinstanties, zo oordeelde de Inspectie Veiligheid en Justitie vorige week. Uiteindelijk heeft Aleksander Dolmatov op 17 januari in zijn cel zelfmoord gepleegd. Is dit een incident zoals Teeven wil doen voorkomen? Nee, het was al veel langer bekend dat er een aantal zaken mis waren rond vreemdelingendetentie, onder andere Amnesty International en de Nationale Ombudsman trokken vaker aan de bel.

Teeven, het law-and-order boegbeeld van de VVD, voorstander van een hard en inhumaan beleid¹ waarbij zelfs kinderen in een cel opgesloten worden, zei gisteren: ‘ík vind dat ik moet optreden, niet aftreden’. Dat eerste had hij dan eerder moeten bedenken, nu is hij niet meer geloofwaardig en mist de steun van een derde van de Kamerleden die voor de motie van wantrouwen van de SP hebben gestemd. Er is een nieuwe staatssecretaris nodig die met een schone lei op Veiligheid en Justitie aan de slag gaat, kritisch de IND onder de loep neemt en maatregelen treft om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt. Sowieso mag vreemdelingendetentie alleen als uiterste redmiddel² worden ingezet en moeten asielzoekers – in een land dat zich beschaafd noemt en andere landen de les leest over mensenrechten – niet als criminelen behandeld worden maar als mensen. Teeven zou er goed aan hebben gedaan om daadwerkelijk actie te ondernemen door af te treden in plaats van te blijven plakken aan het pluche. De PvdA  had er goed aan gedaan de motie van wantrouwen te steunen zoals ze ook had gedaan als ze niet in de regering had gezeten. Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Aan dat ene zinnetje moest ik denken toen Fred Teeven gisternacht, zoals de meesten al hadden zien aankomen ondanks veel debat & poppenkast, toch gewoon mocht aanblijven en de dames en heren politici vandaag weer overgingen tot de orde van de dag.
Marjelle

¹ Vreemdelingendetentie in de verkiezingsprogramma’s Amnesty International
² Na dood Dolmatov terugdringing gebruik vreemdelingendetentie hard nodig Amnesty International 14-04-2013

Meer informatie
Twijfels over veranderingen vreemdelingenbeleid zijn terecht Trouw 20-04-2013
Advocaat Dolmatov sceptisch over verbetering Volkskrant 19-04-2013
Debat-Dolmatov – Teeven overleeft debat, maar moet vertrouwen terugwinnen Volkskrant 18-04-2013
‘De misser was te groot: Teeven moet gaan’ Volkskrant 18-04-2013
Vreemdelingendetentie al langer probleem Trouw 18-04-2013
‘Fout vinkje’ bij driehonderd lotgenoten Dolmatov NRC 17-04-2013
‘Zaak Dolmatov lijkt geen incident’ NOS 17-04-2013
‘Overheid maakte meerdere fouten in zaak-Dolmatov’ NRC 12-04-2013
Nationale ombudsman: vreemdelingenbewaring is inhumaan Inlia 15-08-2012
‘IND past Europese regels te weinig toe’ Trouw 30-05-2012

Op Twitter onder andere
‏@KingaVI Telkens als Teeven “menselijke maat” zegt, schrik ik. Alsof je hond plots begint te miauwen. Freaky. #dolmatov

Foto Internet

14 Reacties op “Beter laat dan nooit!

 1. Blij je terug te lezen Marjelle!!! Blijkt opnieuw dat jullie politiek niet veel beter is dan die in Belgie. Het is misselijkmakend op wat voor een manier beleid wordt gevoerd.

  • En ook leuk om jou weer hier te zien! Ik denk dat een v/d problemen is dat naarmate je steeds langer in de politiek zit je steeds meer buiten de werkelijkheid komt te staan (uiteraard ben je daar zelf verantwoordelijk voor), maar sowieso macht corrumpeert… Het begint nog heel democratisch met water bij de wijn doen (dat is prima) en eindigt uiteindelijk in het keihard Jan en alleman (de kamer en de kiezers) voorliegen en bedriegen. Politici denken dat Zij boven de wet staan, wat dat betreft is het de hoogste tijd dat er een frisse (lees kritische) wind door de politiek en machtsverhoudingen/-spelletjes heen waait…

 2. Ik was mezelf nog aan het redigeren. 😉

 3. Wat de Teeven-deal betreft: hij krijgt nu wel de zwarte Piet toebedeeld, maar het was in die tijd volstrekt legaal zulke deals te maken, hoorde ik zijn toenmalige baas Vrakking vanmiddag in het Radio 1 journaal verklaren. Je kunt hem een boeman vinden, en erg sympathiek is hij niet, maar de vraag is en blijft wat hij nu precies fout zou hebben gedaan. Daar komen we nooit achter zolang de deal om veiligheidsredenen niet openbaar kan worden gemaakt. Opstelten is een ander verhaal. Die was totaal niet geschikt voor deze ministerspost.

 4. Het gaat er o.a. om dat Teeven geen toestemming zou hebben gevraagd voor het bedrag van 4,7 miljoen gulden als afkoopdeal met drugscrimineel Cees H. Verder beweerde Teeven dat hij niet meer wist hoe hoog het bedrag was, nu is er een groot verschil tussen de 1,25 miljoen gulden waarover Opstelten sprak en de 4,7 miljoen gulden die werkelijk betaald werd. Het komt volstrekt ongeloofwaardig over dat Teeven dat niet meer ‘wist’. Een deal overigens waarover de fiscus bewust niet werd ingelicht. Moesten jij en ik eens proberen. 😉
  ‘Het juridische steekspel werd dus uiteindelijk in het voordeel van de crimineel beslist. De overeenkomst is tot op de dag van vandaag omstreden’.
  Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/de-witwasdeal-een-drama-in-vier-bedrijven~a3885188/
  Verder is het standaard dat als de minister aftreedt ook de staatssecretaris opstapt.

  Daarnaast heeft Teeven op meer fronten gefaald, zie o.a. voorbeelden in dit blog. Ook hij was totaal ongeschikt als staatssecretaris op deze plek. Ik vind het een vreselijke man en dat zeg ik niet snel. Het soort van houwdegen dat denkt dat hij in z’n strijd voor ‘volk en vaderland’ boven de wet staat, met een vluchtelingenbeleid wat gespeend is van enige menselijkheid. Onder zijn verantwoordelijkheid belandde ook menig kind in de cel. Zie bv. ook het blog over de mishandeling van asielzoeker Bah: https://marjelleblogt.wordpress.com/2013/05/22/wat-gebeurde-er-toen-het-licht-uit-was/

 5. Ik heb de zaak niet tot in detail gevolgd, maar ben wel op de hoogte van het verschil in de genoemde bedragen. Daar zit natuurlijk ook iets gigantisch mis. Wat mij betreft, mag heel het kabinet opstappen. Ook Rutte had veel eerder in moeten grijpen. Ontzettend zwakke premier!

  • Er zitten een aantal dingen gigantisch mis. Van mij mogen ze ook opstappen, maar dat zal wrs toch weinig uitmaken. Meer van hetzelfde in een net iets ander jasje gegoten en met een andere naam. 😉 Ik ga sowieso stemmen, maar het wordt wel steeds moeilijker te bedenken waarop.

 6. Bedankt voor jullie likes, Ellen Denkers, Purplerays, Myriam en Doru.

 7. En ook bedankt voor je like, Leo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.