Vecht je vrij!

Om 14:50 uur rolt de Vrijheidstrein station Rotterdam-Centraal uit. Nieuwsgierig kijk ik naar de expositie van foto’s en films, ondertussen probeer ik m’n evenwicht te bewaren terwijl ik vanuit soms onmogelijke hoeken plaatjes schiet van langsflitsende beelden. Ook de treinstellen en stoelzittingen hebben zich aan het thema vrijheid aangepast, met name de rode coupé is opvallend. Onderweg kom ik een aardige man tegen die bereidwillig voor me poseert. Inmiddels begin ik iets brutaler te worden, al ben ik van plan om de volgende keer een serie te maken in plaats van de twee haastplaatjes van daarnet. Vanuit de trein sms ik I. dat ik op weg ben naar de vrijheid… en krijg meteen een enthousiast berichtje terug.

Na een tussenstop in Roosendaal arriveer ik op m’n bestemming. Bergen op Zoom is het uiteindelijk geworden, een stadje waar ik niet eerder geweest ben. Eenmaal op de Grote Markt beland, kom ik langs een gevel waarop met gouden letters Hotel De Draak staat, ik wandel de chique lounge binnen en loop meteen door naar de receptie. Het monumentale pand dateert uit 1397 en is prachtig ingericht. De vriendelijke receptioniste vertelt me dat de keuken alleen opengaat voor het diner, maar ik weet haar over te halen om toch een tosti te regelen. In bepaalde situaties durf ik soms dingen te vragen die andere mensen niet in hun hersens zouden halen, maar op sommige momenten ben ik ook onzeker-verlegen. Ze geeft me een minirondleiding en uiteindelijk belanden we in de keldergewelven waar af en toe nog privéfeesten gegeven worden.

Vrijheid doet me tevens denken aan grenzen stellen en trekken in vriendschap en relaties. Elkaar ruimte geven zonder jezelf en de ander daarbij te verliezen, dat gevoel. In dit verband komen de woorden ‘wat jij wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander’ weer in me op. Maar vrijheid is ook de neiging om zomaar op een trein te springen de wijde wereld in, zoals ik een paar keer bijna heb gedaan toen ik de trein naar Parijs op een spoor zag staan. Toch zal dat laatste sneller werkelijkheid worden dan ik had gedacht, inmiddels heb ik een croissantafspraak met een mailmaatje. Binnenkort samen even in Franse sferen vertoeven op een terras in hartje stad en het leven bespreken bij een vin rouge. Vrijheid is soms dichterbij dan je denkt.
Marjelle

Bond between us Outlandish 

Een aantal dingen waar ik als eerste aan denk bij het woord vrijheid zijn
Amnesty International
Proefdiervrij
Daklozenkrant
Foreign prisoners
Pension Maaszicht
Guantánamo Bay
Dierenbescherming
Death Penalty Information Center

14 Reacties op “Vecht je vrij!

 1. Mooi vormgegeven en hoopvol positief besluit.
  Is die man op de foto die van Parijs?

 2. Dank je, Rene. Nee, dat is degene die ik in de trein ontmoette (van ‘Stilstaan bij vrijheid’, als je met je muis over de foto’s glijdt zie je de alt-tekst en soms zitten er ook nog muzieklinks onder of andere links). 😉

 3. Een mooi blog.

 4. Kitty Schoenmakers

  Heel graag gelezen!

 5. *Bedankt, Laila.
  *En graag geschreven, Kitty!

 6. Een mooie bijdrage, met veel ruimte (vrijheid?) tot associëren, door je links en alt-teksten…:-)
  Ik vind de portretfoto van de man-in-de-trein erg geslaagd!
  Hartelijke groet, Bart

 7. Mooie reis door en naar de vrijheid!
  Een bijzondere ervaring was het zo te lezen.

 8. Mooi blog. Zeker geen leden van de SGP tegengekomen in die trein?

 9. *Ja, ik hou van ruimte tot / en associeren, Bart. 🙂
  Thanks, het moest in een keer goed zijn, want de tweede foto was van de achterkant. 😉
  *De laatste jaren merk ik steeds meer hoe belangrijk het is ‘hoe’ je er zelf naar kijkt, Aad, als ik iets geleerd heb is het wel in de kleinste dingen nog iets moois zien en ook in de negatieve dingen iets positiefs (niet altijd natuurlijk, van dwangmatige opgewektheid word ik depri ;)).
  Zal ik je een kaartje uit Parijs sturen? 😉
  *Het zou zomaar kunnen, M.O. 😉 Het doet me even denken aan een jonge SGP-vrouw die ik gisteren bij Pauw zonder Witteman zag. Het grappige was dat ze zeer assertief het (anti-)vrouwenstandpunt van haar partij verdedigde.

 10. Mooi gemaakt, maar ik had nog wel meer willen horen over je bezoekje aan BoZ.

 11. *Er moet altijd wat te raden overblijven, Martin. 😉
  *Blew 🙂

 12. Mooi vormgegeven inderdaad

 13. Dan zijn we het daarover eens, Paco. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.