Wat gebeurde er toen het licht uit was?

De manier waarop er in Nederland met asielzoekers wordt omgegaan tart elke beschrijving. Degenen die via land arriveren worden in een asielzoekerscentrum geplaatst, 9% van de mensen komt echter via Schiphol binnen en wordt dan meteen gevangengenomen. Elk jaar verdwijnen zo honderden onschuldige mensen in detentiecentra waar een streng regime heerst. Mensen die zestien uur per dag vastzitten in een kleine cel en extreme maatregelen riskeren als opsluiting in een isoleercel. Ook zieke, zwangere, oudere en getraumatiseerde vluchtelingen worden op deze inhumane manier behandeld. Een aantal van hen zijn in hongerstaking gegaan uit protest daartegen. Een van die mensen is asielzoeker Bah die in Nieuwsuur vertelt hoe hij is mishandeld door het IBT-team. Ondanks het feit dat hij erg verzwakt is door de honger- en dorststaking klinkt hij nog steeds enigszins strijdbaar in zijn pogen menswaardig behandeld te worden.


Als meneer Bah op 17 mei
vanuit het Justitieel Medisch Centrum Scheveningen overgeplaatst wordt naar het Vreemdelingendetentiecentrum Rotterdam wordt hij later tegen zijn uitdrukkelijke wil met geweld opgesloten in een isoleercel. Vertrouwensarts Elcke Bonsen bevestigt dat hij onder de blauwe plekken zit, maar het wordt haar verboden om foto’s te maken voor haar dossier. Een dag later wordt de man die nauwelijks nog op zijn benen kan staan door een van de particuliere bewakers van G4S aangevallen met als gevolg een grote buil en snee in zijn gezicht plus verscheidene bloeduitstortingen. Vandaag heeft Elcke Bonsen in Rotterdam aangifte gedaan van mishandeling en obstructie van het verlenen van medische zorg. De mishandelingen moeten door de bewakingscamera geregistreerd zijn, in een isoleercel worden mensen 24 uur per dag geobserveerd. De directeur van de gevangenis in Rotterdam beweert echter dat juist op dat moment de camera die altijd aan staat toevallig even uit stond.

Bah zou agressief geweest zijn is het verhaal van Justitie. Dat is onmogelijk volgens de vertrouwensarts, hij is te verzwakt om geweld te kunnen gebruiken. Getuige de snee in z’n gezicht is hij verwond met een scherp voorwerp, maar scherpe voorwerpen zijn helemaal niet aanwezig in een isoleercel. Hij zou gespuugd hebben, maar na een aantal dagen dorststaking kún je nauwelijks meer spugen stelt de arts. Staatssecretaris Teeven ontkent alles en houdt vol dat Bah ‘met grote zorgvuldigheid’ is behandeld. Hierna wordt de gewonde meneer Bah overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught waar de zwaarste criminelen zitten. Vervolgens is hij gisteren weer overgebracht naar het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen. Ik hoop dat hij daar wel menswaardig wordt behandeld en dat er geen tweede dode valt na de recente tragische zelfmoord van Dolmatov die onterecht vastzat. Ook hiervoor draagt Teeven de verantwoordelijkheid.
Marjelle

Foto Internet

Open brief aan staatssecretaris Teeven Vertrouwensarts Elcke Bonsen 22-05-2013
‘Ernstig verzwakte’ asielzoeker Bah overgeplaatst van Vught naar Scheveningen Dichtbij.nl 22-05-2013
Arts: Rotterdam blokkeert zorg aan asielzoekers Medisch Contact 21-05-2013
Vertrouwensarts: ‘Meneer Bah heeft forse verwondingen aan zijn hoofd’ Meedogenloos.nl 21-05-2013
Teeven verdedigt behandeling asielzoeker Bah Nrc 21-05-2013
Hoge Raad scherpt uitzettingsregels aan Volkskrant 21-05-2013
‘Justitie werkt hongerstakers tegen’ Nieuwsuur 18-05-2013
Ik schaam me diep!
Amnesty International
Groep asielzoekers op Schiphol in hongerstaking Elsevier 06-05-2013
De gevangenen van gebouw 4 Zembla 20-01-2012

14 Reacties op “Wat gebeurde er toen het licht uit was?

 1. En Teeuwen maar volhouden dat ‘alles humaan gebeurt’, het klinkt uit zijn mond totaal niet geloofwaardig, gezien ook de verhalen als dit nu weer.
  De PvdA weet niet hoe hard zich in allerlei gedoogbochten te wringen, en verloochent aan de lopende band oude idealen.

  • Teeven liegt als hij zegt dat meneer Bah ‘met grote zorgvuldigheid’ is behandeld, de man is mishandeld! Van een gedegen onderzoek is geen sprake geweest, zou ook niet kunnen in die zeer korte tijd.
   Als je de open brief van de vertrouwensarts aan hem leest, dan is het schokkend dat dit soort mishandelingen, initmidaties, en tegenwerking bij het verlenen van medische zorg in Nederland 2013 gebeuren. En de politiek doet niets. Er zijn gisteren een paar vragen gesteld door o.a. GroenLinks en ze laten zich met z’n allen weer afschepen door Teeven terwijl meneer Bah er heel slecht aan toe is, die heeft geen tijd om daar op te wachten.
   Ze hebben helemaal niks geleerd van de dood van Dolmatov, allang is bekend dat dit geen incidenten zijn maar dat er structureel iets danig mis is.
   Ik heb over de schrijnende situatie en de mishandeling van meneer Bah nog tweets gestuurd met een link naar de open brief van de vertrouwensarts naar o.a. Diederik Samsom, Pieter Hilhorst, Hans Spekman, Sander Terphuis en (nog) niets erop gehoord. Terwijl Samsom wel reageert op sommige van mijn andere tweets over strafbaarstelling illegaliteit.

 2. ‘Teeven’ moest dat natuurlijk zijn…

 3. De Tweede Kamer moet er maar weer snel een debat aan wijden.

 4. Update: inmiddels ook tweets gestuurd hierover met het verzoek in te grijpen aan Emile Roemer, Alexander Pechtold, Arno Bonte, Linda Voortman en Joël Voordewind.

 5. walgelijk machtsmisbruik

 6. Dit moet op internationaal/europees niveau aan de kaak gesteld. Kennelijk zijn we in Nederland de grens al over wat mensenrechten betreft.

  • In Nederland zijn we al veel langer die grens over helaas, misstanden o.a. in detentiecentra en asielzoekerscentra zijn niet nieuw. Interessant is ook de docu van Zembla over detentiecentra. Verder heeft o.a. de Nationale Ombudsman al veel vaker aan de bel getrokken en ook Amnesty International bv. houdt zich er intensief mee bezig.
   http://www.nationaleombudsman-nieuws.nl/nieuws/2012/ombudsman-snel-alternatieven-nodig-voor

   http://www.amnesty.nl/mensenrechten/dossiers/vreemdelingendetentie

   De politiek kijkt weg, onderhandelt, debatteert, krabt zich nog eens achter een oor, fronst, en er gebeurt vrijwel niets… de ver-van-mijn-bed-show. Ik heb tot nu toe op m’n tweets van gisteren en vandaag geen enkele reactie* gekregen, wel als ik een vraag stel waar ze antwoord op weten, maar niet als ik iets aan de kaak stel en van ze vraag om in te grijpen, iets te doen. Niet straks, later, misschien, wie weet, maar nu, hier, vandaag. Sommige zaken kunnen niet wachten en dit is er een van.

   *Inmiddels (25-05-2013) een reactie gekregen van Linda Voortman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.