Bah!

Op de fluisterboot hoorde ik het woord hekel weer, een puzzelwoord waar ik zogauw de betekenis niet van wist, maar misschien was ik wel in de war met repel, dacht ik later. Ik fronste zo hard m’n voorhoofd dat ik de uitleg van de bootman uit Vianen net miste. Een hekel hebben aan, ken ik natuurlijk wel en heb ik af en toe ook.
Op een zonnig middagterras krijg ik opeens zin om alle hekeldingen van de laatste tijd en ver daarvoor op te schrijven. Als een soort van afleiding na het stukje van daarnet dat wellicht nooit het bloglicht zal zien.


Dit zegt Het Groene woordenboek erover:

he·kel • kam om vlas e.d. te zuiveren * iemand over de hekel halen, hekelen, scherp beoordelen [de (hij); -s] ιι • afkeer: een gloeiende, (gods)gruwelijke, (hart)grondige, ingekankerde hekel aan iem., iets hebben [de (hij)]”

Zo’n hekel als het woordenboek heeft, heb ik zelden, ik gooi nu alleen even een aantal prozaïsche en essentiële dingen op een hoop waar ik niet van hou.
“Vroeg opstaan, liegen, gezeur, humorloos, schelpen met glibberige beestjes erin, eromheen draaien, desinteresse, arrogantie, circus, winter, geweld, langdradigheid, u zeggen, hokjesgeest, zuurkool, elitair, vernederen, uiterlijk vertoon, dingen invullen, zwartwit, meepraten, uitdrukkingen als ‘dank voor het delen’ en ‘rugzakje’, humbug, roddelen, hypocrisie, krenterigheid, goeroes, materialisme, muizig grijs, kritiekloos, naar beneden trappen, spruitjessfeer, lintjes, racisme, bureaucratie, uitlachen, populisme, zonnebloempitten, onrecht, fladderbeesten, ophemelen, iets gezíen moeten hebben, wandelen, kilte, formeel, herfst, mantel der liefde, wachten, fanatisme, slap geouwehoer, botheid, projectie, ongelijkheid, religie, clowns, ongeduld, machtswellust, kaviaar, zuigen, ‘holier-than-thou’, op tijd naar bed gaan, asociaal, uiensoep, voor de lieve vrede, mensen die leuk proberen te zijn, snobisme, koningshuis, onbeschoftheid, kou, dingen inslikken, …. dit soort lijstjes. 
Marjelle

Slaap lekker
Diggy Dex & Eva de Roovere

26 Reacties op “Bah!

 1. Ingekankerde hekel zelfs, nou nou Groene woordenboek… That’s the spirit. Leuk associatie lijstje Marjelle. Daar gaan een aantal mensen zich wel aan spiegelen, denk ik. Zat Hekel afgelopen zondag op gepersonifieerde wijze op een schouder van Isis? Ze heeft er een leuk boekje over geschreven en die vervolgens ook opengedaan op haar Volkskrantblog. Aldaar gaf ik ook mijn korte commentaar op die term, dat verschijnsel, dat wezentje: "Het begin van Hekel":http://www.vkblog.nl/bericht/268775/HET_BEGIN_VAN_HEKEL
  Die zomerhemel komt mooi uit op je foto (Erasmusbrug als ik het wel heb) en wel achter een schijnbaar nabij zwevend wolkendek of is dat wat anders? En mooi rood is ook in mijn ogen nooit lelijk. Luchtig en melodieus muzieknummer; goede slaapwens.

 2. Ja, zo’n (soort) lijstje kan ik ook maken, maar dan staan er vast weer heel andere dingen tussen… ;))
  Het tegenhanger-lijstje, met allemaal dingen waar ik wél van hou, is trouwens leuker om te maken, denk ik – maar ik spreek nu natuurlijk even voor mezelf….

 3. *Ik verbaasde me ook een beetje over de heftigheid van het Groene woordenboek, John. 😉
  Was ook best leuk om even op te schrijven. Eerlijk gezegd heb ik niets gezien van Isis’ Hekel.Zoef, ben er langsgeweest en heb net even gereageerd. 🙂
  Klopt de Erasmusbrug met wolkjes erboven.
  Dat nummer heeft iets liefs en een Vlaams accent vind ik nog steeds leuk.
  *Ik ben ook benieuwd naar jouw lijstje, Bart, vooral de andere dingen. 😉
  Het grappige is dat er een zin ontbreekt uit het oorspronkelijke stuk (is overgetypt), zie ik, en dat ging over die tegenhanger. Beide vind ik leuk om te doen, houdt elkaar min of meer in balans (hoewel ;)).

 4. Misschien waag ik me wel aan zo’n lijstje, Marjelle, maar nu…eerst naar bed – ik hou namelijk niet van te laat naar bed gaan… ;-))
  Dus wat mij betreft nu…welterusten, alvast! 🙂

 5. Ja, dat is een essentieel verschil idd, Bart. ;))
  Bedankt en slaap lekker!

 6. @Marjelle: Uiensoep? Waarop een krokant beschuitje drijft met daar weer gesnipperde kaas op?
  Overigens ben ik afgelopen zondag in Den Bosch (excusez le gras du lettres ;-)))) twee keer op de hekellaan terechtgekomen. What’s in a name?
  ;-)))
  Groet,
  Kokopelli

 7. Maar die uien, Kokopelli, die ik telkens door m’n keel moest wurgen, de rest was er trouwens niet bij. 😉
  Ha ha, dat was een voorbode, et oui, je t’excuse en ce cas (bargoens Frans, maar ja, ik heb ook geen bal geleerd van die cursus laatst). Deux fois!? ;))

 8. Gooi het er maar uit, Marjelle.
  Dat ontstopt je kransslagaderen en ruimt de longen.
  (Ik ben ervaringsdeskundig.)
  Ceesgegroetjes

 9. Goh Marjelle, lust u echt gen zuurkool? Maar dank voor het delen van deze innerlijke zieleroerselen 😉

 10. Daar zou ik nog politiek aan toe willen voegen

 11. Een fraai lijstje. Heel wat om bij te houden op een gemiddelde dag.
  Het kon zo maar een serie worden: ergeren, op de zenuwen werken, etc..

 12. Nou, vooruit, van alles wat, dan….
  Ik hou niet (zo) van: dagen dik boven de twintig graden, vervelende etters onder de bloggers, luchtverpesters (vuurkorven, buiten-rokers en barbeknoeiers), pubers op die k*tscootertjes, de commerciële tv-zenders, mannen die eindeloos lullen over de nieuwste snelle auto’s, dierenmishandeling, zakkenvullers, te laat naar bed (haha,!), drammerige hardrijders in het verkeer, kant-en-klaar maaltijden, racisme, denigrerend doen, Paul de Leeuw, ijzige februari-kou, Philip Freriks, internet uitval (inclusief telefoon, grmpf…), geluidsoverlast, voordringen, altijd het hoogste woord, keiharde adembenemende parfums en aftershaves, betweters, wachten/files, reclame, egoïstisch, Mart Smeets, egocentrisch, lage rugpijn…
  En wel hou ik van: natuur, dieren, muziek, bloggen, fietsen, wandelen, lezen, eerlijk, empathisch, film, koelte, rust, stilte, humor, lente, Sandy Denny en Fairport Convention, nazomer (indian summer, wow….), verjaardag, vriendschap, voorkomend, vriendelijk & aardig, schrijven, engelstalige literatuur, cryptogrammen, intelligent tegenspel, John Cleese, wielrennen, de polder, mijn kater Knorretje, de zwerfkatjes – alle 63, knutselen, de tuin, patat mét uit een puntzak, goed slapen, Schotland, uitgerust zijn, de zee, JJ Cale, zuurkool met worst, espresso met een glas ijskoud water….., fotograferen – natuurlijk, popmuziek uit de jaren 60 en 70, Engelse humoristische series, zoals Monty Python, gitaren – vooral de Fender Telecaster en Stratocaster, …

 13. Zoals een Hollander betaamt: 1. geen ongenode gasten! Opzij!
  In dit nieuwsartikel een sterk staaltje: "Schorpioen, slang en spin liften mee terug":http://www.telegraaf.nl/binnenland/4500552/__Schorpioen__slang_en_spin_liften_mee_terug__.html?p=9,1
  Overigens wel weer een beetje een sensatieverhaal van de Telegraaf, maar toch leuk.
  2. Inentingen. Zo min mogelijk. Geen ‘troep’ in mijn lijf. Maar ja, zal er kennelijk aan moeten gaan geloven met die komende pandemie (Mexicaanse griep.)

 14. Is het lijstje met zaken waar je wel van houd korter? 🙂

 15. En waar je wel van houdt, daarvoor heb of maak je nauwelijks tijd. Zo lijkt of is het ‘soms’.
  Opzij, opzij, opzij: http://www.youtube.com/watch?v=0FiuDrfu2D8

 16. *’Het moet eruit!’ Cees. ;))
  Is trouwens ook een bijzonder boek van Marie Cardinal.
  *Zuurkool is bah, M.O. ;))) Graag gedaan!
  *Vaak wel, Paco, en dan komen toch weer allerlei dingen uit m’n hekellijstje naar boven waardoor ik dat gevoel heb. Als ze niet zouden liegen, niet hypocriet waren, niet ongeinteresseerd, niet populistisch, etc., dan… was het een heel ander verhaal. ;))
  *Zo’n serie moet je wel afwisselen met leuke, rare en houvandingen, Aad, anders wordt het wel een erg irritante reeks. 😉 Ik ben ooit aan een miniserietje begonnen over ideale (blog)mannen bestaan niet, de derde ging over de ideale plek die wél bestond, maar zover ben ik nooit gekomen. 🙂
  Ben nog steeds benieuwd waarom je ergens verrast was dat ik naar die blogborrel ben gegaan? 😉

 17. @ Nou, d’r blijft weinig over waar je geen hekel aan hebt.
  Mijn ervaring is dat dit soort lijstjes behoorlijk aan verandering onderhevig is.
  Prachtig nummer trouwens.

 18. *Bedankt voor je lijstje, Bart. :)) Zitten heel herkenbare dingen bij, zoals tegen dierenmishandeling, denigrerend doen, geluidsoverlast (die was er bij mij van schrik uitgevallen in de getypte versie) en etters everywhere. Vuurkorven vind ik ondanks dat toch wel iets hebben. 😉
  Ook je houvanlijst heeft overeenkomsten, zitten mooie dingen in, mss maak ik die ook nog zodat het niet alleen bij hekel(en) blijft. 😉 Bovendien leuk om te doen straks bv. als ik mezelf op de fiets gesleurd heb.
  *Gelukkig heb ik een hekel aan kamperen, John! 😉 Ben ook niet echt dol op dat soort beestjes.
  Bij inentingen heb ik ook gemengde gevoelens, maar deze keer zal het wrs wel moeten of ik moet tegen die tijd al bezweken zijn aan de Mexicaanse griep, heb erg weinig weerstand de afgelopen periode.
  Leuk nummer van Herman van Veen.
  *Daar kom ik vanmiddag wrs al achter, Trekmoment, hoewel ik het antwoord daarop natuurlijk eigenlijk al weet. ;))

 19. Onze reacties kruisten elkaar, Sjaal. 🙂
  In een hekellijstje zie je zelden houvandingen, mss bij mensen die in de war zijn. 😉
  Ben je een beetje ‘zwartwit’ vandaag… 😉
  Trust me, er blijft nog genoeg over, ook aan hekeldingen trouwens waarvan er overigens een boel niet aan verandering onderhevig zijn (als je een ‘positiever’ verhaal wilt (dit is natuurlijk wel met een smile geschreven), moet je een blogje terug ;)).
  Leuk, ik dacht al dat ik een van de weinigen was die dat een mooi nummer vond, af en toe ben ik een beetje onzeker. 😉

 20. @ Aii, zwartwit?
  zullen wel de hormonen zijn.
  Ik heb ‘mezelf’ ook wel eens in mijn lijstje gezet.
  Sinds ik eraf ben is de lijst weer een stuk langer.
  Heeft volgens mij met zelfvertrouwen te maken.
  Nee joh, ben je gek…of beter: ik kan het me niet voorstellen.

 21. Ach ja, hormonen, praat me er niet van, Sjaal. ;)))
  Dat heb ik nooit gedaan, ik sta altijd wel bij ‘houvan’ (onbegrijpelijk dat niet iedereen dat ook vindt ;)).
  Of je er zelf wel of niet in staat heeft idd o.a. met zelfvertrouwen te maken, de lengte van de lijst kan, maar hoeft daar niet mee te maken te hebben, eerlijkheid kan daarbij ook een rol spelen (je hebt mensen die bij hoog en bij laag volhouden dat ze nergens een hekel aan hebben, maar ondertussen komen de rookwolken uit hun hoofd, ik noem maar een dwarsstraat ;)).
  Je mag het allebei zeggen, hoor, klopt mss ook wel soms. 😉

 22. @Marjelle: 11:48
  ==== Ben nog steeds benieuwd waarom je ergens verrast was dat ik naar die blogborrel ben gegaan? 😉 ===
  Natuurlijk ben ik nieuwsgierig.. Je gaf op je vorige blog, waar ik die vraag stelde, nog geen antwoord op die vraag.. Slechts een wedervraag..
  Of staat een dergelijke vraag ook op het lijstje hierboven? 😉

 23. Hoi Aad, ik heb helemaal geen vraag gezien. 🙂 Ik ben nog even naar m’n vorige blog gegaan, maar daar staat alleen dit (door mij cursief gemaakte) stukje, vandaar mijn vraag aan jou waarom jij verrast was dat ik ging? 😉 ‘Ben nog steeds benieuwd waarom…’ slaat op mij, voordat we langs elkaar heen gaan praten. :))28-07-2009 22:50
  Het verrast me ergens dat jij op die blogborrel was.. Maar je hebt er wel weer inspiratie van gekregen. Da’s weer mooi natuurlijk.
  Die onderste foto vind ik echt helemaal een topper!!

 24. Er zit iets aan te komen, vind ik zo lelijk…..
  Wordt vaak gebruikt in het KNMI-praatje
  over het weer b.v.: er zit veel regen aan te komen….
  wieiiiiiiiih:(

 25. Ja natuurlijk gaat het praatje over het weer:) (bij het KNMI)

 26. ;))) Ik moest even lachen toen ik het las, Annet. Ik hoor het je bijna zeggen (anders ik wel). 😉
  Met lelijke woorden, uitdrukkingen kan ik wel een blogje vullen, denk ik, maar in m’n laatste blog laat ik weer wat ♥ zien. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.