Brief aan m’n ex

Hoi xxx, even een paar dingen op een rij. Het afgelopen half jaar heb ik voornamelijk gewacht op een reactie van jou zodat ik verder kon gaan met de herstart als freelancer (dat de tijd drong en ik nu echt aan de slag moest had ik duidelijk gemaakt). Mailtjes werden soms niet beantwoord, in vijf maanden tijd kreeg ik alleen dit ene zinnetje terug als reactie, ‘Ik begrijp dat je de nieuwe versie van de software hebt en kunt gebruiken?‘. Voorstellen tot bellen werden vanaf het begin af aan vrijwel steeds genegeerd, alles moest via mail. In al die maanden dat we contact hadden over een nieuwe site hebben we tweemaal telefonisch overleg gehad. Daarbij kwam dat je de afgesproken projectprijs tussentijds opeens verhoogde met bijna 1000 € (waar later weer een groot deel van afging na een reactie van mij). Al weet ik dat je dat niet expres deed, er op dat moment maar een gooi naar deed omdat je afgeleid was door andere dingen, toch was het niet echt bevorderlijk voor mijn vertrouwen in de goede afloop zoals je je wellicht kunt voorstellen.

Verder verbaasde het me dat ik het nieuws dat er beveiligingsproblemen bleken te zijn rond Java-applets, wat vrij essentiële informatie is als je bezig bent met een nieuwe site die daar juist op gebaseerd is, te horen kreeg van de softwaremaker in plaats van van jou, de programmeur. Toen ik ernaar vroeg wuifde je het in eerste instantie een beetje weg, maar toen ik doorvroeg of je iemand zou aanraden om nu een nieuwe website te beginnen op basis van Java-applets zei je nee. Op m’n laatste mails met de info waar je om gevraagd had en een simpele vraag over welke spullen je nog van mij hebt (ik geloof dat het de derde keer was dat ik daarnaar vroeg), heb ik nog geen reactie gekregen, maar tijdens ons recente telefoongesprek werd al duidelijk dat je het eigenlijk veel te druk had en zei je ook dat ik misschien beter iemand anders kon zoeken omdat ik gezien de exportmogelijkheid van applets (naar alternatieven voor een puzzelscript  had ik je al in een veel eerder stadium gevraagd) niet per se een programmeur meer nodig had. Dat hoorde ik nu voor het eerst.

Eerlijk gezegd ben ik ondanks alles met goede moed hieraan begonnen, al heb ik me daarbij wel eerst over een aantal nare dingen uit het verleden heen moeten zetten. Met name de manier waarop de zakelijke afwikkeling gegaan is nadat we uit elkaar waren, verdient geen schoonheidsprijs. Ondanks dat we vof-partners waren heb je toen je verantwoordelijkheid niet genomen en dat heeft grote consequenties gehad voor mij. Doordat er geen goede overdracht was werd het werken steeds lastiger omdat ik stuitte op allerlei dingen die ik niet begreep of niet kon weten. Toen op een gegeven moment ook nog de webshop en het script van de ene dag op de andere niet meer werkten, ik kreeg de vreemdste foutmeldingen op m’n scherm, op vrijwel hetzelfde moment de buttons op de site plotseling kruisjes werden en de site er niet meer uitzag laat staan voor adverteerders, moest ik noodgedwongen stoppen.

Uiteindelijk kwam ik er achter dat dat geen toeval kon zijn, maar dat er een verband was met jou. Kennelijk stonden er in mijn door jou geschreven scripts nog steeds links naar jouw website, onder andere naar het button-script. Als je me dat toentertijd bij de overdracht had verteld of me gewaarschuwd had voordat je je eigen site na een aantal jaar verwijderde, dan had me dat veel ellende en geld gescheeld. Het zou me niet verbazen als ik dan nog aan het werk was geweest. Waarom ik dit nu vertel? Ik merkte dat dit allemaal weer naar boven kwam door hoe het het laatste half jaar is gegaan, ik kreeg een gevoel van ‘l’histoire se répète’ en vond dat je dit moest weten. Misschien heb je nooit beseft hoeveel consequenties die gebrekkige overdracht toen heeft gehad of interes-seerde het je niet, wie zal het zeggen. Inmiddels heb ik besloten om iemand anders te zoeken.
Groeten,
Marjelle

48 Reacties op “Brief aan m’n ex

 1. zelfstandigjournalistantwerpen

  Dat je snel een nieuwe programmeur mag vinden. Sorry, voor puzzelen, heb ik nu even geen tijd :-).

 2. Ik zou niets meer obv Java doen. Wellicht kan Knutselsmurf je helpen?

  • Het lastige is dat ik feitelijk geen keus* heb nu, m’n puzzelsoftwareprogramma is gebaseerd op Java-applets. De maker gaat het programma wel naar JavaScript omzetten, maar dat duurt nog zeker een jaar en ik moet zsm aan de slag, heb al te veel tijd verloren.
   Op zich kan ik nu allerlei soorten puzzels maken en op diverse manieren aanleveren, maar ik heb de website o.a. nodig als visitekaartje vandaar dat ’t toch de basis vormt voor een herstart.
   Ik heb geen idee of Knutselsmurf me kan helpen en daar tijd voor zou hebben(?).

   *We hebben ooit geinformeerd naar de mogelijkheden van Flash-puzzels, maar dat werd toen te duur. Geen idee hoe dat nu is.

 3. Ook Flash gaat eruit. Op Tablets is dit vaak al een feit….

  • ’t zit je niet mee. Denk aan een bestendige oplossing, en conversie. Knutselsmurf zal zeker bereid zijn tot eea. Maar overleg met hem. Ik kan slechts adviseren in eea.

   • Op zich als ik de keus en de tijd had zou ik ook nu kiezen voor een oplossing op lange termijn.
    Maar in dit geval zie ik het zo: ik probeer voor niet al te veel geld iemand te vinden die een nieuwe site* opzet in bv. Joomla! Het maakt me niet uit welk CMS als het maar gebruikersvriendelijk is, want ik moet de site zelf kunnen onderhouden, nieuwe puzzels toevoegen, etc.
    Als ik daar dan ongeveer 1 jaar nut van heb in de zin van visitekaartje en Google ads kan ik naderhand bekijken of mijn puzzelsoftware inmiddels in JavaScript is, vervolgens kan dan de site worden aangepast. Een soort van tussenoplossing. En bedankt alvast voor het meedenken.

  • M.b.t. Flash: oke, dan is dat sowieso geen optie.
   Een goed en veilig alternatief voor Java-applets zou HMTL5 en JavaScript zijn, zo is mij verteld.

 4. Ervaring is… alle fouten al een keer gemaakt hebben.

  • Beetje cryptisch. Goed, even wat achtergrondinfo. 😉 Ik had nl. een specifieke reden om hem te benaderen, normaal had ik dat ook nooit gedaan gezien mijn ervaringen in het verleden. Maar in dit geval heb ik besloten mijn engelenaureool op te zetten (is zelden af) 🙂 en overal overheen te stappen, omdat hij de enige programmeur was die ik kende die ervaring had met puzzelscripts en waarvan ik wist dat hij goed was en creatief. Uiteindelijk blijkt nu (het puzzelsoftwareprogramma is uitgebreid en verbeterd inmiddels) dat ik (zegt hij) niet specifiek een programmeur nodig heb voor deze klus, maar dat hoorde ik dus pas een paar dagen geleden voor het eerst.

  • Dat was met een vraagteken, zonder bewijs…. Ik lever bewijs! De kortste weg even idd, maar kan het nog steeds. Uit de grijze brij poppen de standaard puzzlewoorden ook zo weer op… 😉

   • Onvolledig bewijs wordt niet geaccepteerd, nee hoor, ik vind het allemaal best. 😉 Ja, en het leuke van mijn puzzels is dat er ook veel niet-standaard puzzelwoorden bijzitten, tweetalige puzzels, etc., aangezien ik m’n eigen woordenboek(en) gemaakt heb, wat een monnikenwerk was trouwens.
    Ben benieuwd of Knutselsmurf dit blog nog leest.

 5. In het begin zei je eens dat je cryptogrammen of puzzeltjes voor muizen maakte…zoiets blijft je bij hè…in de trant van Youp waar ik net naar keek 🙂

  Sterkte ermee Marjelle….

 6. Ik sta open voor allerlei oplossingen, Grutte, dus als je concrete ideeen of tips hebt, just shoot! Paar vragen die in me opkomen, welk CMS zou jij aanraden, ken je nog meer mensen die zo’n klus voor niet al te veel geld eventueel zouden willen doen?

 7. Brief aan m’n ekster 😉

 8. zelfstandigjournalistantwerpen

  Ik ben een digibeet, maar er zijn toch genoeg CMS’ om uit te kiezen?

 9. Wat een gedoe. Maar, hoop doet leven.
  grH

 10. Wat jammer hè, dat het zo moeizaam gaat. Lijkt me ook een domper op je creativiteit, en het plezier van het ontwerpen…
  Hopelijk komt het toch goed van de grond…veel bruikbare adviezen heb ik jammer genoeg niet, ik ben zelf nogal een digibeet… 🙂

  • Klopt, Bart, dit soort dingen boven op structurele burenoverlast hebben een negatief effect daarop, bovendien is het lastig concentreren. Afijn, ik zit er nu even doorheen, heb een helse middag achter de rug met buren die deze keer echt aan het treiteren waren. Best eng. Ik ben een paar uurtjes weggevlucht.
   Bedankt, ik hoop het ook.

 11. Ja, dat ziet er wel overzichtelijk uit en geen Java-applets zo te zien. Geen idee op welke manier die puzzels getoond worden.

  • @Marjelle: Zo ver ik het kan nagaan werkt die met JavaScript. Het aardige is dat het ook een soort Zweeds kruiswoordraadsel is aangezien je de omschrijvingen ook in de puzzel zelf krijgt.

   Zelf heb ik wel eens met JavaScript gerommeld, zie hier
   http://ximaar.blogspot.nl/2011/12/test2.html
   Dat ding doet het ook op een Ipad, maar dan ontbreken de texten die je krijgt als je de muis er boven houdt. Idd welke muis. 🙂 Ik denk dat ze dat probleem bij die puzzelste hebben opgelost. Helaas kan ik dat niet testen, ik heb zelf geen Ipad.

   Dat je iets moet verzinnen wat ook op een Ipad, tablets en smartphone goed werken is overduidelijk. Men zal vooral met zo’n apparaat een kruiswoord in de trein willen doen en niet achter de grote PC op zolder.

   • Oke, dat is de taal waarnaar de maker van mijn puzzelsoftware dus overgaat, alleen duurt die conversie nog ongeveer een jaar.
    Het blijft wel gewoon een kruiswoord, alleen krijg je een soort van mouse-over waardoor je ter plekke ook de beschrijvingen erboven ziet zweven.
    Heb al een paar steden aangekruist waar ik geweest ben. 😉

    Ik ben het wel met je eens m.b.t. dat laatste, maar ik kan zelf niks veranderen aan m’n puzzelsoftwareprogramma of de manier waarop de puzzels getoond worden op de nieuwe site (met Java-applets dus).
    Vind dat zelf ook jammer, omdat veel gebruikers mss afhaken, al weet ik niet of er wellicht ook nog genoeg overblijven van al die miljoenen puzzelaars het komende jaar…

 12. Fingers crossed, Grutte (19.20u). 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.