Het verlangen naar een sigaret

Klik op de foto voor meer duin

Ken je het verlangen naar een sigaret,
naar die gelukkige tijd dat je nog rookte?

Niemand begrijpt dit verlangen behalve ik.

Ik herinner mij iemand die altijd
als ik iets zei dat ze niet begreep
antwoordde: op zich is dit heel intrigerend.

En ik herinner mij ook dat ik dan
die uitspraak een aantal malen
in mijn hoofd moest herhalen:
op zich is dit heel intrigerend
totdat de betekenis verdampt was.

God kan ondoorgrondelijke dingen met ons doen
dankzij het feit dat hij niet bestaat

en zo kunnen ook ondoorgrondelijke dingen
worden beweerd dankzij het feit
dat ze nergens over gaan.

Sinds ik dit bedacht begrijp ik veel meer.

Het verlangen naar een sigaret is
het verlangen zelf.
Rutger Kopland

To let myself go Ane Brun

35 Reacties op “Het verlangen naar een sigaret

 1. Hmmmm mooi en die foto is ook hmmmmm…….

  misschien spreekt dit je meer aan dan die ochtendgedachte…..;)

  http://annettelemaire.wordpress.com/2012/08/23/onzichtbaar/

  • Ik kom net bij je vandaan en zo’n dag zou ik wel graag willen… of maak er maar een week van. Ben ik wel aan toe nu, maar eerst moet ik het nog zien vol te houden tot dinsdag met wortelontsteking die ik sinds een week heb.

 2. Mooie uitwaaifoto…
  Maandagochtend mag ik ook naar de tandarts, ook tekenen van een wortelontsteking…brrrrr…, maar we hopen dat het meevalt, en bij het grondig vervangen van een heel oude vulling kan blijven! 🙂
  Sterkte!

  • Ik ben over duinen heen geklauterd, ver weg van de mensen die steeds kleinere stipjes werden, en het was mooi om over de duinen heen de zee te ontwaren, van het ene duin naar het andere te kijken. Al die dappere grassen, plantjes, struiken die zich staande en in leven houden in het zand.

   Bij mij zijn het helaas geen tekenen meer, al hoopte ik dat de eerste dagen wel. Ik voel nu al dagen pijn boven en beneden, wat uitstraalt naar m’n oor, varierend van een zeurende pijn tot een gevoel alsof er gloeiende naalden ingestoken worden. Hopelijk kunnen ze me dinsdag van de pijn afhelpen!
   Ik hoop voor jou dat het meevalt en vals alarm blijkt, sterkte maandag iig!

 3. Sterkte bij de tandarts dinsdag! Heb nooit gerookt, dus nee: dat verlangen ken ik niet.

 4. Allereerst mijn complimenten voor je weblog. Mooie foto’s, goede verhalen en gedichten. Dank voor Ane Brun. Ik kende haar niet. Ze doet me denken aan Mathilde Santing.

  Je maakt niet je leukste tijd mee begrijp ik uit je laatste blogjes. Welnu, “Alleen hij/zij die alles verloren heeft is oneindig veel groter dan zijn/haar verlies.” Mijn grootvader zou daaraan toevoegen: “als de nood het ’t hoogst is, is de redding nabij.” Tot mijn eigen verbazing is dat inderdaad vaak het geval.

  Het afgelopen jaar ben ik twee maal door een diep dal gegaan en dacht alles kwijt te zijn. Beide keren kwam de hulp uit onverwachte hoek. Ik zou een foto van je moeten zien om een goede voorspelling te kunnen doen maar mijn “gevoel” zegt dat Marjelle binnen korte tijd weer kan lachen en niet enkel omdat die rotte tand of kies getrokken is.

  Tot slot, mijn opa was Mohammed Reza Pahlavi Sjah van Perzië. Ik ben een vrij gezellige man, draag witte sokken en mijn lijfspreuk is een dag niet geleefd…. Kortom, de prins op het zwarte paard waar jij al jaaaaren naar op zoek bent.

  Ik neem nog een Corenwijn en steek een sigaar op. Fijne zondag Marjelle en sterkte bij de tandarts.

  Groet van Ko van Dijk.

  • Bedankt voor je uitgebreide en persoonlijke reactie, Ko, en je complimenten ook natuurlijk. 😉
   Mathilde Santing mooie stem idd.

   Soms als je denkt dat je nu echt op de bodem terecht bent gekomen (dat heb ik een aantal maal in m’n leven meegemaakt), dan val je erdoorheen en blijkt er nog een bodem te zitten en nog een, zo buitel je verder, krabbelt weer op, valt weer terug, enz. Hopelijk gaat het inmiddels weer goed met je. Ik hoop ook dat je gevoel uitkomt, de ‘voorspellingen’ van m’n ex-beste vriendin dit jaar waren op vrijwel elk vlak veelbelovend, bv. een onverwachte verhuizing, alleen op een heel andere manier dan we dachten.
   Eerst a.s. dinsdag afwachten (dat ligt veel gecompliceerder dan louter een wortelontsteking, daar draai ik m’n hand niet voor om (ik heb er al een stuk of tien gehad), maar dat verhaal wil ik niet op internet zetten). Jij ook een fijne zondag!

   • Alles dat we meemaken in dit leven blijkt achteraf een reden te hebben. Je kwam er tijdig achter dat het huis dat werd aangeboden een slechte optie was. Stel voor dat je dit pas had ontdekt als je al verhuisd was…

    Vorig jaar om deze tijd zou ik gaan samenwonen. Ons “proefhuwelijk” liep binnen 15 uur stuk. Ik was razend. Maar nu ik inmiddels iets meer weet over mijn “ex” dank ik de Kosmos dat het zo gelopen is. De ramp was niet te overzien geweest als ik alle schepen achter me had verbrand en bij haar was ingetrokken.

    Het feit dat je verhuizing niet doorgaat kan de voorbode zijn van een andere verhuizing die wel gunstig voor je is. Misschien krijg je plotseling een baan aangeboden met woonruimte in een andere stad of kom je een fijne vent tegen waarmee je gaat samenwonen.

    Die klachten met je gebit kunnen zeer vervelend en langdurig zijn zoals je al hebt aangegeven. Stress kan het proces negatief beïnvloeden. Zodra die stress minder wordt zul je zien dat ook je gebit geneest.

    • Ja, ik besefte meteen dat het nog erger was geweest als ik er al gewoond had en er dan pas achterkwam dat er een jaarlang naast me gebouwd zou worden.

     Goed dat jij er op tijd achtergekomen bent dat het niet de geschikte vrouw voor jou was en je nog wel je eigen huis had, etc.

     Ik ga ervan uit – ook omdat ik de hoop niet op wil geven en in de meeste gevallen van het positieve blijf uitgaan – dat er nu een beter huis komt, dat heb ik ook al in die aangetekende brief gezet. De consulente heeft mij inmiddels beloofd om verder te zoeken, maar als dat te lang duurt moet ik mss plan b in werking stellen (liever niet). Voorlopig wacht ik het nog even af. Nee, die baan zit er zeker niet in (daarvoor zou je ook meer moeten weten over de situatie). Ik ben bezig met een herstart als freelancer maar dat loopt het afgelopen jaar vertraging op door een aantal omstandigheden (ook weer een te lang (en te persoonlijk) verhaal om hier neer te zetten).

     Stress weet ik uit ervaring beinvloedt dat proces zeer negatief, denk bv. ook aan kaakklemmen en de gevolgen daar weer van. Genezing is niet echt van toepassing in dit geval, was het maar zo simpel. Maar minder stress is voor alles beter.

     • De beste schrijvers hebben meestal een flinke rugzak met narigheid. Ik kan er velen opnoemen die daarmee beroemd zijn geworden. Neemt niet weg dat een leven zonder tegenslagen de voorkeur geniet boven beroemdheid.

      Freelancers hebben het op dit moment verdomd moeilijk. Ik weet er alles van. Het beste kun je momenteel je geld verdienen met handel drijven.

      Voor alle lichamelijke ongemakken beveel ik je aan op consult te gaan bij Henk de Gier te Leidschendam. Hij rekent normale tarieven en ik hoor verbluffende resultaten. Hij is ook eerlijk en zegt onmiddellijk of hij wel of niet helpen kan.

 5. Ik ben behoorlijk onder de indruk van deze tekst. En inderdaad, ook iemand die het verlangen naar een sigaret niet kent, kan er wat mee.
  ‘k Was wel even teleurgesteld toen ik zag dat je hem niet zelf schreef, maar het is natuurlijk wel heel netjes om de auteur te vermelden.

 6. Bedankt voor je like, Fenny.

 7. Na 10 jaar niet roken heb ik dat verlangen naar die sigaret nog steeds..als ik iemand zwaar genietend een trek zie doen..als ik uit de bioscoop kom. Nu weet ik dat ik ff moet tellen..nu zelfs – en dat zijn veel meer tellen geweest- niet verder dan tot vijf..dan is dat dwangmatige trek hebben weer weg. Had ik dat toen maar geweten..toen al die jaren en keren dat ik om half acht ophield met roken en om acht uur een sigaret opstak!

  • Gelukkig heb ik dat verlangen naar nog maar af en toe, Joost. En heel soms overvalt het me intens. Inmiddels kan ik ook zelf niet meer zo goed tegen rook, krijg het benauwd ervan en dat voor een ex-kettingrookster, daar zie ik dan de humor ook wel weer van in.

   • Tja, de ex-rokers zijn de ergste tegenstanders van de rokers…. zucht…

    • Nee, daar zit je in dit geval helemaal naast, ik ben zeer tolerant naar rokers en had me sowieso al voorgenomen om nooit zo’n fanatieke doorgeslagen ex-roker te worden. Ik beschrijf hier louter dat ik er lichamelijk niet meer goed tegen kan en het op m’n longen slaat, dat is heel wat anders en ook daar zie ik nog de humor van in zoals er ook bijstaat.

     • Gelukkig ben jij dus niet zo’n fanatieke rokershaatster geworden en zie je de humor van je gedragsverandering in.

      Lang voordat de hetze tegen ons rokers losbarstte hield ik al rekening met mensen die niet tegen rook kunnen. Ik kan dus best een avondje zonder mijn sigaartjes. Maar zodra ik dan weer in de auto zit of thuiskom, haal ik het gemis onmiddellijk in. Roken, we lossen het samen op, was en is dan ook mijn slogan.

 8. Ik vindt dat iedereen die rookt gewoon moet blijven roken. De staatskas moet toch gespekt worden, en als het geld niet van sigaretten accijns komt moet de staatskas met brandstof accijns worden gevuld en moet ik eraan mee betalen 🙂 Je duinfoto is mooi met de meeuwen en de lucht die aan de horizon bijna naadloos overgaat in zee

  • Zit wat in. 😉 Maar idd, ik hou ook niet van teveel betutteling, wel van rekening houden met elkaar, en zeker niet als politici aan de ene kant staan te roepen hoe slecht roken wel niet is en aan de andere kant er wel geld aan verdienen. Plus dat ze heel belangrijke factoren die een negatief effect hebben op de gezondheid zoals luchtvervuiling bagatelliseren en er niets of weinig aan doen. Sowieso is de auto een heilige koe (ik rij niet). Ik heb ooit gelezen dat als je alle kosten en baten tegen elkaar wegstreept, rokers toch nog steeds geld opleveren.
   Dank, ik was er ook tevreden over.

 9. Gelukkig niet, Ko. Het is geen gedragsverandering, het heeft een lichamelijke oorzaak, nl. benauwdheid (sinds ik weer in Rotterdam woon heb ik daar soms last van, o.a. door fijnstof).

  Idd, samen oplossen dat soort dingen.

  Bedankt voor je tip, ik heb op Henk de Gier gegoogled en het klinkt goed.

  • Rotterdam is geen gezonde omgeving om te wonen vrees ik. Jij zou beter functioneren in een landelijke omgeving.

   Van Henk heb ik zijn gegevens maar die zet ik niet online. Daarvoor moet je me maar even een mail sturen.

 10. Huis in de stad met uitzicht op de koeien in de wei… Je wilt het misschien niet geloven maar zo ben ik opgevoed. Mijn ouders hadden een twee onder één kap woning aan de rand van de stad. Nu bestaat die wei niet meer want het is een woonwijk geworden.

  Aan de rand van Amsterdam heb je Durgerdam. Dat zou wel iets voor je zijn: http://www.janeverink.com/essays/durgerdam.htm

  • Leuk dat je dat vroeger thuis had.

   Ik had nog nooit van Durgerdam gehoord, ben even je link gaan bekijken en mooi idd die Durgerdammer Die.

   • Durgerdam heeft wel wat weg van Broek in Waterland maar dan aan de rand van Amsterdam. Toeristen kijken hun ogen uit want het ligt tegen de grote stad aan en ademt een totaal andere sfeer uit. Hetzelfde geldt voor Ouderkerk. Maar dat is verder weg. In beide gevallen zit je met de auto binnen een kwartier in het centrum van de stad.

    Rotterdam is mij te groot. Ik heb er helemaal niets mee. Wel is er op het gebied van de kunst veel meer te doen dan in Amsterdam. Wat ik ook duidelijk mis in Rotterdam is een oude binnenstad. Die heeft natuurlijk wel bestaan maar is platgegooid tijdens de oorlog. Dat lot is A’dam bespaard gebleven.

    Mijn voorkeur om te wonen gaat echter uit naar Haarlem. Die stad heeft alles en ligt dicht bij de duinen en de zee. Dit huisje staat op mijn wensenlijstje: http://monumentforsale.nl/

 11. Ik heb zelf dan weer niets met Amsterdam, voel me qua sfeer veel meer thuis in Rotterdam.
  Grappig dat je Haarlem noemt, dat is na Rotterdam de tweede stad waar ik mss zou kunnen wonen. Maar dat monumentale huisje is way over my budget. 😉

  • Ik zie dat je ook een nachtbraker bent. Mooi want dat zijn altijd aardige mensen 😉

   Haarlem hebben we dan in ieder geval met elkaar gemeen. Nu nog wat geld zien te verdienen om het huisje te kopen. Schrijf eens een boek over seks. E. L. James deed dat ook en verkocht meer dan 20 miljoen boeken…

   • Overal heb je wel sjaggerijnen tussen, ikke niet trouwens. 😉

    Kopen wil ik niet (zou financieel ook niet kunnen, maar ik wil niet vastzitten aan een huis). Haarlem kom ik niet eens in, daarvoor is mijn situatie te afwijkend, bovendien staat Rotterdam bij mij bovenaan. Wel leuk uitzicht daar (je link hieronder).
    Dat boek stel ik nog even uit, eerst verhuizen. 😉
    Maar allereerst moet ik straks naar Delft ivm wortelontsteking, een bezoek waar ik erg tegen opzie vanwege redenen waar ik hier niet op in kan gaan, hopelijk wordt het gewoon een standaardbehandeling…

    • Ga dan maar met me mee naar Spanje. We huren een grote villa met uitzicht over zee, een eigen zwembad plus drie badkamers en 5 slaapkamers. Ieder zijn eigen afdeling en toch gezelligheid. Voor minder dan 800 euro per maand is dat te realiseren. Samen gaan we boeken schrijven die daarna weer geld opleveren. Enige voorwaarde is dat je een jaar mee wilt anders komen met de prijs niet uit.

     Ik hoop dat je wortelbehandeling niet tegenvalt en wens je sterkte toe.

     • Ik had min of meer het plan om in het najaar mss naar Andalucia te gaan, tijdje uitrusten, fotograferen en schrijven in het appartement van een vriendin. 😉

      Bedankt voor je sterktewens, het is helaas uitgedraaid op datgene waar ik al bang voor was gezien eerdere ervaringen. Meer hierover staat in m’n laatste blog.

  • Kijk, ik heb wat gevonden voor je: Haarlem met uitzicht op de weilanden en ook nog betaalbaar (660 euro p.mnd) http://www.funda.nl/huur/haarlem/appartement-47699099-muiderslotweg-254/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.