Martin uit Zuid

Allerlei namen buitelen in m’n hoofd terwijl ik een slablaadje in de mosterdsaus doop. Heerlijk romig, het smelt haast op m’n tong. Ook de ovenwarme ciabatta smaakt nog lekkerder dan anders, deze keer had ik echt honger. Ik kijk om me heen, hier op deze vertrouwde plek aan de Oude Haven waar ik vaker zit. Alleen jammer dat het zo hard waait, op dit soort momenten wil ik stekeltjeshaar. M’n oog valt op ‘alles van waarde is weerloos‘, het is voor het eerst dat ik vanaf dit punt deze dichtregel van Lucebert zie. Dat heb je ook met mensen, soms ontdek je opeens een bepaald trekje dat je al die tijd niet eerder opgemerkt hebt.


Straks tijdens de laatste les nog even een paar uur Frans praten bij evenveel glazen wijn en dan bedenken hoe ik het kan blijven oefenen. Misschien spring ik nu wΓ©l op de TGV naar Parijs en dan spreek ik onderweg elke Parijzenaar aan die ik tegenkom. ‘Sst, eerst doen’, denk ik erachteraan. Vanmiddag kwamen opeens wat muziekflarden bovendrijven, ‘Voulez-vous coucher avec moi?’ en ‘Je t’aime… moi non plus’. Wat je er verder ook van mag vinden, Frans is het in ieder geval wel.

Als het morgen echt zo’n mooi weer wordt, dan pak ik m’n fiets en race door het groene hart van Rotterdam naar dat leuke parkje toe, het kleine zusje van Het Park. Aangezien ik een mooiweerdoener ben is dat in 25 graden een stuk aangenamer dan met een camera in je verkleumde vingers. Soms denk ik weleens dat ik in het verkeerde land geboren ben en dat heeft niet alleen met temperatuur te maken. De namen aan het begin dwarrelen weer terug, R. deed me heel even aan m’n eerste liefde denken, Martin uit Zuid. Hoe zou het met hem gaan?
Marjelle

Circle Edie Brickell & New Bohemians

19 Reacties op “Martin uit Zuid

 1. "Alles van waarde is weerloos", die staat ook op de zuidkant van het stadhuis aan de Coolsingel.
  Of hebben ze hem er daar afgepoetst? De naam van de bedenker staat/stond er ook bij: Lucebert.
  Puur Calvinisme, daar in Rotjeknor. Want wat heeft er nou echt waarde in de grootste haven- en handelsstad van West-Europa?

 2. Mooi blog Marjelle.
  Ik dacht ook vaak dat ik in het verkeerde land ben geboren. Die gedachte heb ik nu weggestreept.
  ‘Alles van waarde heeft zelden rust’. Goed gezien.
  Ceesgegroetjes

 3. Het beloofd een mooie ("formidable") dag te worden, dus dat zit wel snor. Nu de rest nog.
  (alhowel: het blog had veel kuren de eerste uren van de dag, duimen dus..)
  In mijn volgend leven wil ik ook ergens anders geboren worden.. NU laat ik maar bij Nederland…

 4. Wil je dat echt nog weten dan?

 5. mooie foto’s!
  dat citaat van Lucebert komt meermaals voor, toch?
  herinner me vaag dat ik het ook op een foto heb, maar die is heel anders.
  zou hem op moeten zoeken . vlakbij de Bibliotheek, meen ik…

 6. hm… ik heb mijn foto gevonden, maar er stond heel iets anders op:
  Heel de aarde is je vaderland
  Erasmus

 7. *Waar hij ook staat, Kat, het blijft een mooie dichtregel en er is genoeg van waarde in Rotterdam alleen moet je dan wel met een open mind kijken, maar dat geldt voor ‘alles’. πŸ˜‰
  *Bedankt, Cees, en voor jou is het nu weggestreept idd. πŸ™‚ Ik had zelf al een combinatie in m’n hoofd met Rotterdam & zeldenrust… πŸ˜‰
  *Mooi, Aad, ‘c’est trés bien et tout de suite je vais prendre mon bicyclette et je vais pédaler et je veux sentir le soleil sur mon visage…’ (beetje krom maar even met de Franse slag ;)), mss toch maar gebruikmaken van jouw advertentieaanbod? πŸ˜‰
  Oké, ik duim even.
  Ik voor nu ook, waar wil je in een volgend leven terechtkomen?

 8. *Dat zou ik echt wel willen weten, Paco, ik zeg nooit iets zomaar, oké, bijna nooit. ;))
  M’n laatste ex heeft een aantal jaar geleden zelfs nog naar hem gegoogled, maar inmiddels blijkt het de verkeerde Martin te zijn (tijdje geleden heb ik eindelijk dat nummer gebeld).
  Het zou me niet verbazen als hij vijf keer getrouwd is en her en der kinderen verzameld heeft. πŸ˜‰
  *Bedankt, Maria-Dolores. πŸ™‚ Ja, dat zou best kunnen, dat drong gisteren niet helemaal door. πŸ˜‰
  Leuk dat je nog even bent gaan zoeken naar jouw foto, is weer een andere quote idd.
  Heb je nog een blog met jouw foto’s van Rotterdam?

 9. Mooie regel, van Lucebert, ja… πŸ™‚

 10. Zijn we allebei kort van stof vandaag, Bart. πŸ˜‰
  Ik kom net bezweet binnen van het fietsen en heb meteen een vraagje aan je, is het mogelijk dat je eigen instellingen op de camera opeens veranderen zonder dat je er iets aan gedaan hebt? :~~ Veel van m’n foto’s van vandaag (meer dan 100!) zijn onscherp, bizar, nog niet eerder meegemaakt. Vind ik echt vervelend, maar ja huilen helpt niet. πŸ˜‰

 11. Ja, ik zat even om woorden verlegen, Marjelle, soms heb je dat zomaar wel eens hè…:)
  Wat je camera betreft: toevallig was mijn ‘hoofdknop’ ook zomaar verdraaid, in mijn tas, vandaag, toen ik hem pakte stond hij dus ‘fout’.
  Kan dat bij jou misschien ook gebeurd zijn? Verder heb ik al gekke dingen meegemaakt, het blijven rare kleine computertjes eigenlijk die dingen, ze kunnen zomaar blijven hangen, van slag raken, of eventjes niet meer goed reageren op wat je wil.
  Misschien kun je ter geruststelling zometeen een paar proefopnamen maken, en kijken of bv. de scherpstelling (autofocus) het weer goed doet……
  En anders misschien een vraag voor een van de fotoclubs van maken, er is vast iemand die je daar dan verder mee kan helpen.
  Het heel felle zonlicht speelt overigens mij ook vaak parten, deze dagen, dan zitten er ook rare, mislukte foto’s bij, vreemd van belichting en scherpstelling. Het is niet het gunstigste licht, dit julilicht…….
  Groet, Bart (al heel wat langer van stof, gelukkig…..) πŸ˜‰

 12. Ja, snap ik helemaal, Bart, was niet als kritiek bedoeld hoor, gold voor mij ook andersom. πŸ˜‰
  De hoofdknop stond idd wel goed (op Automatisch). Het gekke was, het viel me tijdens het foto’s maken al op dat het allemaal meer wazig leek, afijn, dat bleek dus ook echt zo te zijn bij thuiskomst. Het is net alsof er tussen scherpstellen en klikken iets anders gebeurt.
  Dat felle licht speelt idd ook een rol. Verder zijn sommige foto’s weer wél scherp, dat maakt het eigenlijk nog vreemder of ik moet opeens trillende handen hebben gekregen, maar dat krijg je niet van de ene dag op de andere, al drink ik wel meer cola light. ;))
  Die instellingen heeft een vriendin voor me gedaan (die op vakantie is), dus geen idee welke opties aan, uit, etc., zouden moeten staan… Ik ga straks nog wat extra foto’s maken idd en dan kijken of-ie nog steeds zo raar doet. Gillen kan altijd nog. πŸ˜‰
  Bedankt voor je uitleg. πŸ™‚

 13. Mooi blog ! Rotterdam zegt mij niet zoveel, hoewel mijn moeder er geboren is (in Sjaarloois). Op 1 of andere manier lijken al je foto’s een beetje uit het lood te staan, maar dat kan ook aan mijn ogen liggen…;o)

 14. Prachtfoto’s. En wat past de muziek mooi bij je bijdrage.
  Ik dacht ooit dat ‘coucher’ ook gewoon slapen betekende. Wat heeft m’n juffrouw gelachen. (het rode-hoofd-gevoel)

 15. *Stripman, dank. πŸ™‚ Charlois ken ik verder niet, Martin uit zuid is ook heel lang geleden.
  Je bedoelt met alle deze drie? πŸ˜‰ Ik weet het niet, volgens mij valt het reuze mee, maar mss ligt dat weer aan mijn ogen. πŸ˜‰
  *Bedankt, Ron, en onbedoeld heb je me daardoor net even dat zetje gegeven wat ik vanavond nodig had. πŸ™‚
  Ja, dat gevoel ken ik als geen ander. πŸ˜‰

 16. Ja, deze 3. Er lijkt iets aan de hand met het perspectief. Misschien heb je ze onthoekt ? Normaal gesproken worden hoge gebouwen smaller, naar boven toe, ten gevolge van het hemelperspectief. Dat lijkt hier te ontbreken…;o)

 17. Ze zijn alledrie bijgesneden, Stripman, de tweede mss nog het duidelijkst ‘onthoekt’, als ik daar tenminste hetzelfde mee bedoel als jij. πŸ˜‰ Ik geef er ook graag mijn eigen perspectief aan, al heeft de camera af en toe een eigen willetje en dan gebeuren er soms dingen die ik niet had voorzien, mss vind je de volgende minder hoekig. :))

 18. @ Marjelle
  Mooi nummer van Edie Brickell. Ze heeft inderdaad een fijne (zang)stem en eerlijk gezegd vind ik haar ook leuk om te zien. Die spreuk van Lucebert krijgen Rotterdammers regelmatig ingeprent. (Visueel.) Is het ook waard om aan herinnerd te worden.

 19. Ja, dankzij jou was ik op haar gekomen, John. πŸ˜‰ Dat vond ik ook idd.
  Mss dat Rotterdammers daarom minder arrogant zijn dan Amsterdammers, grapje. πŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.