Open azc

Vandaag is de eerste landelijke open dag van azc’s, een initiatief van COA en VluchtelingenWerk. Het plan is om naar het dichtstbijzijnde centrum in Oisterwijk te gaan, maar daar blijkt geen bus te komen en je kunt ook geen fiets huren op het station. Na wat heen en weer gegoogle wordt duidelijk dat het 15 km fietsen is van deur tot deur. Ruim 30 km op en neer, een afstand die ik zelden fietsend overbrug. Uiteindelijk besluit ik het er toch maar op te wagen. In het ergste geval zet ik mezelf en fiets in Oisterwijk op de trein terug, al zou ik die € 8,60 extra graag willen besparen. Na een fietstocht van vijf kwartier en de aanwijzingen van drie behulpzame Oisterwijkers en één Japanse zie ik ten slotte een bordje met azc verschijnen waaronder een eenzame ballon bungelt. Een deprimerend gezicht.

Bij de ingang moet je je eerst melden en legitimeren. Een vrouw in uniform met stropdas schrijft de bezoekers in, erg veel zin heeft ze er niet in zo te zien. Er hangt een enigszins beklemmende sfeer van regels en in de pas lopen. Niet echt iets voor mij. Ik wil altijd weten waarom dingen gebeuren, waarom dingen niet mogen. De bedoeling is vervolgens dat je met een groep rondloopt onder leiding van een gids. De twee mensen voor me die de verkeerde kant uit lopen worden teruggefloten, ‘waar denken die dat ze naartoe gaan’. ‘Kunnen we hier niet gewoon zelf eerst rondkijken en -lopen?’ vraag ik verwonderd. Als ik ergens niet van hou is het wel in groepsverband dociel achter iemand aan hobbelen. Mijn rebelse kant komt altijd wat meer naar boven in dit soort omgevingen. Toch plak ik braaf de Bezoeker-sticker op m’n bloes.

Oisterwijkse bossen en vennen

Ik sluit me aan bij een trosje mensen vlakbij en vraag vriendelijk, ‘wachten jullie op iemand?’ In spreekkoor klinkt het: ‘op de gids.’ Een aardige man ziet de uitdrukking op mijn gezicht en zegt dat ik ook naar punt F kan gaan. Ik loop verder en voel de verbaasde blikken in m’n rug prikken. Onderweg kijk ik om me heen, het is groot hier, uitgestrekt; het lijkt wel een dorp, diep verscholen in de Oisterwijkse bossen, ver weg van winkels en station, zonder OV-verbinding. Ik maak een paar foto’s van de huizen, loop de recreatieruimte en keuken binnen en begroet passerende kinderen en volwassenen. De zon schijnt, kinderen spelen op het veldje voor me, flarden muziek komen uit een van de openstaande ramen. Bij een kraampje les ik m’n dorst met een bekertje jus d’orange wat ik van een behulpzame jongen krijg. Vreemd, denk ik, terwijl ik daar rondloop: aan de ene kant de nadruk op snelle integratie en zo gauw mogelijk de taal leren en vervolgens asielzoekers zo ver weg stoppen waardoor die eerste twee dingen juist veel lastiger worden in de praktijk…
Marjelle

Landelijke open dag azc’s

Het programma was verdeeld over twee locaties, helaas heb ik de andere locatie, het natuurtheater, waar het actieve programma plaatsvond niet meer kunnen bezoeken.

6 Reacties op “Open azc

 1. Dat wegstoppen zal ook te maken hebben met het feit dat veel stedelingen niet echt staan te trappelen asielzoekers in hun buurt te zien.

  • Dat weet ik, maar daarmee maak je de kans om snel te integreren wel veel kleiner.
   Een mooi voorbeeld van hoe het wél kan, is azc Onnen waar o.a. Chris Klomp over schrijft.

   In dit geval (Oisterwijk) ligt het azc erg afgelegen en vind ik het echt bizar dat er helemaal geen OV-verbinding is. Dus als je slecht ter been bent of niet kunt fietsen, of een moeder/vader met kleine kinderen, etc., dan kun je niet weg.

 2. Interessante uitstap!!!

 3. nee, dat snelle integreren is geen doelstelling voor asielzoekers hoor. Het heeft geen zin mensen te integreren die wachten op een verblijfsvergunning en hem niet krijgen. Dan doet de samenleving een inspanning die geen nut heeft. VAndaar. Je hebt toch iets niet begrepen, begrijp ik 😉

  • Ik begrijp het uitstekend en baseer me op feiten en niet op aannames. 😉 Integratie is sowieso een doel, in een deel van de gevallen wordt wel degelijk een verblijfsvergunning gegeven. Vorig jaar kregen in totaal 20.282 asielzoekers een verblijfsvergunning (artikel NRC).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.