Torenhoge boetes!

Nietsvermoedend zap ik gisteren langs een aantal programma’s en blijf hangen bij een uitzending van De monitor. Deze keer worden de misstanden bij de sociale dienst in Enschede onder de loep genomen en er komen een paar schrijnende gevallen ter sprake. Als je als uitkeringsgerechtigde een bijstandsuitkering ontvangt dien je je aan een wirwar van regels te houden. Uit een onderzoek van De monitor onder medewerkers van sociale diensten blijkt dat 50% van de ambtenaren zich kan voorstellen dat een aantal van die bijstandsregels mensen tot pure wanhoop drijven. Bijvoorbeeld Martin Bosch uit Enschede, oud-muzikant en bijstandsgerechtigde, die onder andere mantelzorger is van zijn oude, demente moeder. Na een anonieme tip dat hij geld zou  hebben verdiend met twee optredens tijdens Koninginnedag besluit de sociale dienst een diepgravend onderzoek te beginnen, niet alleen naar hem maar ook naar de mensen om hem heen.


Martin zelf verklaart
dat het om een onkostenvergoeding gaat. De sociale dienst eist vervolgens dat hij alle bankafschriften van de afgelopen drie jaar binnen een week inlevert. Als Martin duidelijk maakt dat hem dat niet gaat lukken volgen er meteen keiharde sancties. Zijn uitkering wordt stopgezet en hij moet € 46.000 – ja, je leest het goed – terugbetalen. En dat allemaal door een vage verdenking van een anonieme tipgever dat hij met die twee optredens € 500 verdiend zou hebben. Zijn advocate Petra Gerritsen zegt er onder andere dit over: ‘Je hebt geen enkele aanwijzing dat Martin Bosch met iets anders bezig is dan gewoon hobbymatig spelen.’ Later vertelt ze nog hoe ogenschijnlijk doodgewone dingen als onbetaald optreden, vrijwilligerswerk doen en zelfs oppassen tot grote problemen en torenhoge boetes kunnen leiden als je ze niet direct opgeeft aan de sociale dienst. Ook de schoonmoeder* van Lange Frans kan hierover meespreken inmiddels.
Marjelle

Vermeend delict € 500, sanctie € 46.000.
Reactie van Rob van Straaten, Hoofd Inkomen gemeente Enschede: ‘Dat klinkt inderdaad heel stevig.’
Nee, beste man, dat is ronduit krankzinnig.

* Ze heeft een boete gekregen omdat ze op haar kleinkinderen paste, aangezien het om op ‘geld waardeerbare arbeid’ zou gaan.

Enorme schuld voor schoonmoeder Lange Frans AD 27-02-2015

Foto Pixabay

19 Reacties op “Torenhoge boetes!

 1. Soms denk ik dat het hier in Vlaanderen een beetje te rechts is, maar dat slaat echt wel alles.

 2. Ik denk dat we in Vlaanderen voorlopig nog onze handen dicht mogen knijpen.

 3. Naast dit schrijnende geval – ik had echt zó met die man te doen, was er ook het systeem dus, dat ieders eerste aanvraag voor bijstand eerst minimaal een maand ‘gerekt’ werd, ‘om eerst zelf aan de slag te gaan met het vinden van werk’. Op de tegenwerping van de journalist, dat dit toch gewoon bedrog was, en misleiding van cliënten die zo wekenlang extra zonder inkomsten zaten, kwam als enige argument ‘dat dit de gemeenschap veel geld scheelde’. Ongelooflijk, ik zeg het al weer…

  • Klopt, ik wilde dit blog op leesbare lengte houden dus moest een keuze maken. Een van de problemen bij dit soort dingen is ook dat mensen vaak niet weten wat hun rechten zijn of niet durven opkomen ervoor, en in zo’n situatie dat je afhankelijk bent van, kan ik me daar wel iets bij voorstellen.
   We zijn het eens, het is schrijnend. Bovendien druk je mensen op deze manier dus de schulden in ipv ze te helpen. Je zou bijna de politiek ingaan. Ik zei bijna. 😉

 4. Met een stijgens gevoel van verontwaardiging gelezen. Ze zijn echt helemaal gek geworden in Nederland. Mensen worden met dit soort krankzinnighoge boetes moedwillig kapot gemaakt. Het is misdadig.

 5. Volkomen doorgeslagen natuurlijk. Schandalig.
  Ons rechtsstelsel kent het principe van “redelijkheid en billijkheid”. Daar hebben de gemeenten nog nooit van gehoord.

  • De gemeenten zijn voor een deel ook weer gebonden aan regels vanuit Den Haag, maar dan nog kun je op een veel menselijkere manier met dit soort dingen omgaan. Dit is idd schandalig.

 6. Het is bij de wilde spinnen af. Ik lees, hoor en zie dit soort misstanden met stijgende verbijstering. Sociaal? Nederland? Hoezo? Alles wat ooit sociaal was, is de afgelopen jaren met blote handen van onze regering afgebroken. Wij stevenen af op Amerikaanse toestanden.

 7. Wat een gruwel… Het is als een nachtmerrie, maar dan blijkbaar één waar je niet uit ontwaakt.

 8. Dankjewel voor het delen. Ik heb ook belachelijke ervaringen bij de sociale dienst Vlaardingen: http://www.youtube.com/playlist?list=PLb78DDZKU7LoVONkBO1iXtJ2GfhxUWj49

 9. Bedankt voor je reactie, Astrid, en succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.