Wat doen Mo en Amal?

Vrijdag werd bekend dat de Nederlands-Iraakse schrijver Rodaan Al Galidi was gezakt voor z’n Korte Vrijstellingstoets1 terwijl hij diverse Nederlandse boeken en prijzen op z’n naam heeft staan, meermaals een zwartepietenpak heeft aangetrokken en zich op de fiets als een vis in het water voelt, kortom hij is meer ingeburgerd dan de gemiddelde Nederlander. Die eerste twee dingen doe ik hem dan ook niet na en ik werd nieuwsgierig naar míjn inburgeringsscore, de filmpjes van Mo en Amal en andere rare toetsvragen zoals ‘wanneer wordt een vrouw ongesteld na een miskraam?’2 Helaas kon ik geen spoor van beide laatste ontdekken, wel kwam ik Jan en Hanna tegen in de enige twee oefenvragen op de site. Bij gebrek aan beter besloot ik dan maar m’n Kennis van de Nederlandse Samenleving te testen, één van de drie onderdelen van de algemene inburgeringstoets. Meteen kwam er een vraag voorbij waarop ik het antwoord schuldig moest blijven: ‘welk land ligt oostelijk van Nederland?’ Sommige dingen veranderen nooit, m’n leraar aardrijkskunde dreef ik vroeger al haast tot waanzin getuige ook de drie op m’n rapport.


Er zaten ook zwartwitvragen
bij als ‘u gaat op bezoek, maakt u dan een afspraak of loopt u gewoon binnen?’ en ‘waar zijn Nederlanders vaak … binnen of buiten?’ Daarnaast waren er opendeurvragen zoals ‘moet u snel Nederlands leren?’, ‘welke taal leert u in de taalles?’ en vragen waarbij het mij onduidelijk was wat er precies bedoeld werd. Bij ‘Nederland betekent … ?’ gingen m’n wenkbrauwen dan ook omhoog*. Pas toen ik het juiste antwoord zag begreep ik dat je het woord ‘Nederland’ let-ter-lijk moest nemen, ‘laag land’ was het correcte antwoord. Wat verder het nut is om te weten of de koning van Spanje nu katholiek was of protestant of welke kolonie onafhankelijk werd na de Tweede Wereldoorlog ontgaat mij. Bij het schilderij van Rembrandt was ik even in de war met een andere kunstenaar, kortom er moet nog heel wat ingeburgerd worden door ondergetekende.
Marjelle

*Van de irritant-zeurende stem van de vragenstelster ging m’n haar recht overeind staan

1 Schrijver Rodaan is gezakt: half Nederland zou zich schamen voor inburgeringstoets Volkskrant 18-11-2011
2 Wie bedenkt die rare vragen van inburgeringsexamens? Volkskrant 18-11-2011

Foto Internet

21 Reacties op “Wat doen Mo en Amal?

 1. Duitsland! Dat je als nieuwe Nederlander iets moet weten van de Nederlandse geschiedenis lijkt me praktisch, maar geen eerste noodzaak. De taal kunnen spreken, begrijpen en toepassen: dat is het belangrijkst.

 2. Reeds vaak meegemaakt met werknemers/collega’s van allochtone afkomst die uiteindelijk weggestuurd werden om problemen met de communicatie.

  Ook mee eens dus. Leer de taal van het land waarin je woont.
  Ennuhhhhhh …. de taal der liefde is mooi meegenomen maar niet genoeg 🙂

  • De taal leren is zeker belangrijk, daarom vind ik dit voorbeeld deels ook zo bizar, niet alleen beheerst de schrijver Rodaan Al Galidi het Nederlands een stuk beter dan de gemiddelde Nederlandse boerenlul… 😉 Daarnaast hebben vragen als ‘wanneer wordt een vrouw ongesteld na een miskraam?’ niets maar dan ook niets met al dan niet ingeburgerd zijn te maken. Vind ik triest zulke dingen, ik heb ook diverse malen gelezen dat de tijd voor deze toets veel te kort zou zijn.
   Een nieuwe Korte Vrijstellingstoets maken en laten evalueren / beoordelen door mensen van buiten (ik wil wel) is mijn advies. 😉

 3. Wat een rare vragen, en wat een willekeur.
  Geen wonder als je niet voor de test slaagt…

  • De vragen van de korte vrijstellingstoets kon ik dus op twee oefenvragen na nergens vinden, maar als er tien alleen over typische vrouwendingen gaan dan moeten die er sowieso uit. Essentieel met dit soort dingen vind ik dat je ook werkelijk meet wat je wilt weten, nl. mate van inburgering, en nu lijkt het tegenovergestelde het geval.

 4. 70 punten had Al Galidi, ipv 74. Absurd;die vragen

 5. De test is opgesteld als een stevige drempel om mensen binnen te laten dat mag wel duidelijk zijn. Hoeveel Nederlanders zouden die test wel halen?
  Niet makkelijk inderdaad om een volledige inburgeringstest te vinden op internet.

  Wel online is de “nationale inburgering test” Naar aanleiding van een avondje televisie. http://educatie.ntr.nl/nationaleinburgeringtest/
  Ik ben niet ingeburgerd zo bleek. Hoe nu verder 😉

  • Ik denk (heel) veel niet, Aad.
   Was op zoek naar de Korte Vrijstellingstoets van Rodaan, maar daar staan dus slechts twee oefenvragen van on-line.
   Toen ben ik dus de algemene inburgeringstoets gaan doen, op de site (link staat erbij) kun je wel het hele KNS-deel oefenen (nl. de voltallige 100 vragen).
   Bedankt voor je link! Ik ga hem ook doen. Mss maar samen ons verdriet verdrinken. 😉

 6. Zapnimf noteert in gedachten : hang kaart van Europa aan het prikbord als Marjelle een weekend langskomt. Antwperpen ligt ten zuiden van mijn woonplaats. 😉

  Belachelijke vragen. Ik weet zelf niet wanneer ik terug ongesteld werd na een zwangerschap. En ik had er vier.

  • Nee-neeh, ik ben kaartblind of kaartfobisch, hoe je het ook noemen wilt, ik wil helemaal niet weten waar alles ligt, ’t bevalt me prima zo. 😛
   Rare vragen idd, bedacht door mensen achter bureaus die weinig van het echte leven weten.

 7. heel die inburgeringsmores is het gevolg van de symboolpolitiek waar De Haag zich in bekwaamt. Men doet alsof men weet hoe mensen burgers worden, zoals men doet alsof men weet hoe we moeten samenleven als Nederlanders.

  Helaas, daar weten we niets van, want daar zijn geen objectieve, maar alleen politieke maatstaven voor. Iedere partij deed daar vroeger kadervorming voor. Het is per definitie vormingswerk en dat is per definitie een zaak van politieke kleuring van elkaars geest en gedrag.

  Wel weten we dat alfabetisering een veel groter, belangrijker en nijpender vraagstuk is dan dit door de schrik aangejaagd aanpakken van spoken. De planners en uivoerders van deze volwasseneneducatie weten al jaren dat al dat geld daar veel meer op zijn plaats is.

  Het beoogde effect op participatie van zowel allochtonen als autochtonen kan alleen via intensivering van die alfabetisering daadwerkelijk en zonder discriminatie bereikt kan worden.

  Ook weten zij, die de klus moeten doen, dat het leren van een tweede taal sowieso een kwestie van lange admen is en niet met stoomcursusjes lukt. Het schrijnende is dat dat al jaren door de ROC’s en de gemeenten gesignaleerd wordt, maar dat Den Haag nu een eenmaal geen dialogen voert met lokale overheden. Den Haag is in democratisch en maatschappelijk opzicht een ivoren toren.

  • Wel weten we dat alfabetisering een veel groter, belangrijker en nijpender vraagstuk is dan dit door de schrik aangejaagd aanpakken van spoken.”
   Ja! En bedankt voor je inhoudelijke reactie waar ik het mee eens ben.

 8. Ik heb ook nog nooit een miskraam gehad. Bovendien, is het waarschijnlijk van vrouw tot vrouw verschillend hoe het verder gaat met haar. Wat een KUT vraag.

  Ik heb ook geprobeerd om de toets te doen. Ik zie de vragen (meeste makkelijk) maar waar ik antwoord moet geven? En er zitten diverse ACHTERLIJKE vragen tussen. Gadver ik schaam me hiervoor.

  • Domme en niet-relevante vraag idd.
   Van die Korte Vrijstellingstoets van Rodaan staan er dus maar twee voorbeeldvragen op, onder de algemene inburgeringstoets valt o.a. deel 1 ‘Kennis van de Nederlandse Samenleving’, die vragen staan wel allemaal op de site. Als je de (korte) oefenexamens doet, dan kun je idd nergens een antwoord invullen (erg onhandig) en je kunt ook nergens klikken om de goede antwoorden te zien. Om die te bekijken moet je de optie ‘oefen alle 100 vragen’ kiezen en dan zie je wel de juiste antwoorden verschijnen, dat deel heb ik dan ook helemaal doorgespit voordat ik dit blog schreef. 😉

 9. Aad, ik heb net de nationale inburgeringtest gedaan en bevind me met een score van 5,1 op hetzelfde inburgeringsniveau als Susan Smit. 😉

 10. Wie maakt die vragen en wie keurt ze goed? Zou er iets aan gedaan worden na deze publiciteit? Ik wil wel een aantal nieuwe bedenken.

  • Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken werden de vragen van ‘de korte vrijstellingstoets samen met het bedrijf ICE ontwikkeld en die van het inburgeringsexamen door een consortium van ICE-CINOP-ITTA- en CITO. (…) Het ministerie heeft een aantal thema’s aangewezen en die bureaus hebben de vragen daarbij ontwikkeld’.
   Ik ook, en die worden een stuk beter dan deze durf ik hier en nu te stellen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.