Twee maanden later…

Inmiddels woon ik sinds februari in Tilburg maar nog steeds kan ik de balans niet opmaken. Het grootste deel van de tijd lag ik in de lappenmand of was bezig me eruit te worstelen. De griep, de meest hardnekkige die ik ooit heb gehad, heeft z’n sporen achtergelaten. Zelfs nu, twee maanden later, ben ik nog steeds verkouden, heb af en toe keelpijn en ben abnormaal moe. Maar dat alles is peanuts vergeleken met het oorsuizen en de hyperacusis waar ik sindsdien last van heb gekregen. Niet alleen suizen m’n oren voortdurend, ook de gewone geluiden klinken veel harder. Een deur die normaal dichtgaat klinkt als een slaande deur, een huis-, tuin- en keukenauto die langsrijdt lijkt het aantal decibellen van een racewagen te produceren. Vooral lage tonen krijgen een extra dreun-, zoem- of bromdimensie. In het begin, toen ik nog niet wist wat er aan de hand was, viel het me op dat mijn wasmachine na de verhuizing opeens extreem veel lawaai maakte. Was er toch iets misgegaan onderweg?

beerdonzigvoorbeeldengelen

Het apparaat maakte zo’n kabaal dat ik ‘m eigenhandig in bedwang moest houden. Inmiddels is duidelijk dat het lawaai – alsof er een helikopter opstijgt – niet uit de machine zelf komt. Na bezoeken aan de huisarts, uitgebreid bloedonderzoek waar onder andere een groot vitamine d-tekort uit kwam en heel veel lezen erover weet ik dat het een aandoening is die vaak voorkomt. Het kan veel verschillende oorzaken hebben en is afhankelijk daarvan erg lastig of niet te behandelen volgens de medische wereld, die er zoals ik uit eigen ervaring weet wel vaker finaal naast zit. Recent heb ik contact gehad met de fytoloog die ik al heel lang ken en waar ik veel vertrouwen in heb. Hij zei een aantal zinnige dingen, gaf een paar adviezen en vertelde dat het een nasleep was van de hardnekkige griep en dat het goed zou komen. Daar hou ik me nu maar aan vast en dat geeft me weer een beetje moed. Ik ben vanmiddag zelfs nog naar een schrijversborrel geweest, al was dat een flitsbezoek, veel te rumoerig. ‘Ik heb het in ieder geval geprobeerd’, dacht ik toen ik terugliep over de Heuvelrug.
Marjelle

Belgen verlossen Utrechtse dj na jaren van slopend oorsuizen AD/Utrechts Nieuwsblad 14-03-2014

Foto Witold Riedel

10 Reacties op “Twee maanden later…

 1. Sterkte. Zit toch niet veel anders op dan afwachten en rustig aan blijven doen, als ik het zo lees.

 2. Hoe je goed Marjelle ! En veel beterschap.

 3. Hopelijk herstelt je binnenoor zich snel, het lijkt me erg vervelend – en vermoeiend, als de geluiden ook nog eens harder binnenkomen.
  Rust, én de natuur in, lijkt me altijd goed, in ieder geval! 🙂

  • Als de buis van Eustachius opzwelt kan er te veel vocht in het middenoor komen, dat veroorzaakt o.a. druk op het binnenoor, etc. Het is heel erg naar, en die woorden dekken de lading niet. Ik heb me ook bewust op de vlakte gehouden in dit blog en de laatste twee maanden er helemaal niks over geschreven, omdat het zo’n beladen onderwerp was en nog steeds is. Ik heb van alles meegemaakt in m’n leven, ook veel chronische pijn gehad, maar dit gaat verder dan dat… Dus ik hou me vast aan wat de fytoloog zei en spreek mezelf elke dag weer moed in.
   Te rustig is ook niet goed want dan hoor je het suizen beter, maar in de natuur zijn geeft wel afleiding.

 4. Misschien toch maar eens een bezoek aan het revalidatiecentrum voor gehoorstoornissen in Gent overwegen? Oorsuizen kan je behoorlijk gek maken.

  • Heb je er zelf ook mee te maken gehad? Behalve de afspraak met de fytoloog (pas in juni) en de KNO-arts ben ik aan het denken wat ik nu het beste kan doen. Mijn voorkeur ging ook al uit naar Gent, omdat ze daar volgens mij op dit gebied een stuk verder zijn dan in Nederland. Alleen wordt dat wel zo’n 7 uur reizen op en neer van deur tot deur.
   Gisteren moest ik voor het eerst een halve machine op de hand wassen, door hyperacusis kan ik niet meer tegen dat extreme kabaal van de wasmachine. Vandaag moest ik aan m’n bezoek vragen om zachter te praten. Ik denk dat ik je niet hoef te vertellen dat ik me grote zorgen maak…

 5. Meisje toch…, het is niet te hopen dat die bovenburen destijds helemaal niet zoveel lawaai maakten, maar dat het de voorboden waren…. (vast niet hoor..!) Beterschap.

  • Bedankt. Nee, die bovenburen hebben de afgelopen vijf jaar lawaai gemaakt, daar zijn ook allerlei mensen getuige van geweest. Het oorsuizen en de hyperacusis is na de laatste griep en verkoudheid begonnen, toen woonde ik dus inmiddels in Tilburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.