Brrr…

Nadat ik met turbopower zestig verhuisdozen in anderhalve dag heb uitgepakt en van plan ben om op m’n gemak m’n nieuwe stad Tilburg te verkennen slaat de griep toe. Een paar afspraken met onbekenden – ik dacht laat ik meteen met inburgeren beginnen – moeten afgezegd worden en voordat ik het weet lig ik in de lappenmand naar een donkerpaarse muur te staren. Ondertussen is er ook gedoe rond de oplevering van m’n oude flat. Na alles wat daarmee de afgelopen zes maanden is misgegaan heb ik de verhuurder voorgesteld om tapijt en varia te laten liggen, never mind the rules, zodat we er allebei een dikke streep onder kunnen zetten. Ook geen terechte claims meer van mijn kant. Een twee man sterke delegatie kwam dinsdag in alle vroegte langs om de sleutels op te halen.

beersneeuw


Wat erg tegenvalt
in het nieuwe huis is dat het slechts verwarmd wordt door twee simpele elektrische kacheltjes. Ik loop nu standaard in een dikke trui en vest en verlang naar de echte warmte van een gaskachel of cv. Zeker nu ik ziek ben mis ik dat nog meer. Dit is vooral een lente- en zomerhuis. Ook de douche is een verhaal apart, negen van de tien keer sta ik na een paar minuten al onder een koud straaltje. M’n grieperige lijf vindt het vreselijk en sputtert steeds meer tegen. Zo’n douche die op een keukengeiser werkt heb ik ooit lang geleden gehad, maar dat het straaltje zo miezerig is en zo snel afkoelt is nieuw. Ik hoop dat er iets aan gedaan kan worden, want normaal kunnen douchen vind ik  wel een basisvoorwaarde. De griep weet van geen wijken, inmiddels heb ik er een blafhoest bij en werd ik vanochtend wakker met hevige rugpijn. Ik strompel nu een beetje door het huis en had me de eerste weken in Brabant iets anders voorgesteld.
Marjelle

Foto Witold Riedel

25 Reacties op “Brrr…

 1. Bedankt voor je like, Blew.

 2. Je blijft in een strijd verwikkeld, niet? Nauwelijks verwarming, een douche die niet meewerkt. En dan nu ook nog eens griep. Hopelijk raak je hier snel uit.
  O ja: een keukengeiser volstaat niet om te douchen. Een badgeiser wel, wegens de veel grotere capaciteit. Je zult de verhuurder de oren moeten wassen, vrees ik.

  • Dat krijg je als freelancer die niet in een standaardhokje past, dan kom je voor de betere flats niet in aanmerking. En dat is dus de vicieuze cirkel van de afgelopen jaren. Omdat ik met de rug tegen de muur stond door alle geluidsoverlast en ellende in de vorige flat moest er iets gebeuren en heb ik de gok genomen om naar Tilburg en naar dit huis te verhuizen.
   De verhuurder is tevens benedenbuurman en hij heeft geen geld, is wel van goede wil. Maar dat ik niet normaal kan douchen gaat mij wel te ver eigenlijk.

 3. In België heb je de Huurdersbond die opkomt voor de belangen van de huurder en tevens helpt bemiddelen met de verhuurder. Er bestaat wellicht ook zoiets in Nederland waarop je beroep kan doen (om bijvoorbeeld de normale douche, waar eenieder die huurt recht op heeft, af te dwingen).

  • Het klopt wat je zegt, het probleem alleen is dat de verhuurder hier tevens benedenbuurman is en ik daar geen problemen mee wil. Ik heb de afgelopen jaren al zoveel ellende meegemaakt op het vlak van buren en overlast, het wordt tijd dat daar een einde aan komt.
   Ik ga eens googlen op tweedehands badgeisers.

 4. Jammer nou van die ontoereikende verwarming en warmwatervoorziening.
  Beterschap voor nu, en hopelijk komt er struktureel verbetering in de vorm van een wel toereikende boiler of geyser…

  • Je hebt geen idee hoe het precies zit, maar komt wel weer met zo’n rare reactie (een contradictio in terminis overigens). Dat dit een gok was en de situatie in vorige flat onhoudbaar, was vanaf het begin duidelijk.

 5. Elektrische verwarming is peperduur! Je hebt mazzel dat het nu een zachte winter is en bijna voorbij. Voor volgend jaar toch maar iets anders regelen qua verwarming.

  • Ik heb me niet gerealiseerd dat het elektrische verwarming was. Het ging allemaal snel, ik zat omhoog, geluidsoverlast was het belangrijkste.en ik heb van dat soort dingen ook geen verstand. Dus ja, ik weet ook even niet hoe dat moet komende winter… Welk betaalbaar alternatief is er dan?

 6. Heb je eigen meters of huur je “all in” met een voorschot energie? Er bestaan huurgeisers volgens mij. Succes!

  • Qua elektriciteit is er een eigen meter, voor de rest niet. Ik betaal een voorschot per maand o.a. voor GWL, en die bedragen waren redelijk, vandaar dat ik er verder ook niet over nagedacht heb.
   Klopt huurgeisers bestaan, ik zit nu te dubben (moet nog met eigenaar praten maar wil het niet alleen van hem laten afhangen) wat het beste en goedkoopste alternatief is, bv. een (tweedehands) badgeiser of een huurgeiser? De keukengeiser die er nu hangt (Fasto) is volgens mij erg oud, doordat ik door m’n rug ben gegaan kan ik niet zien wat voor een type het is.

 7. Marjelle, ik denk dat je kalk in de leiding hebt zitten dat hier voor een miezerig koud straaltje zorgt. Een keukengeiser zou geen probleem moeten zijn met het verwarmen van het water. Dat hoort gewoon bij het onderhoud, dus de verhuurder. Sterkte.

  • Het vreemde is dat uit de keukenkraan wel gewoon een hete / warme straal komt. De knop staat op 5 (1-7). De douche is vlak bij de keuken.
   Nadat ik wat gegoogled had, bleek dat mijn negatieve ervaringen met een keukengeiser veel voorkomen. Als kalkaanslag een van de oorzaken is, hoe los je dat dan op? Ik zal het initiatief zelf moeten nemen, de eigenaar is aardig maar is nogal van de houtje-touwtje-oplossingen. Ik denk dat er ook geen onderhoudsabonnement op zit.

   • Wat je zelf al kan proberen is de douchekop ontkalken en ook de filters als die erin zitten. Als alles eraf is, komt er dan wel warm water?
    Ik heb gegoogeld maar voor de leiding is specialistische hulp nodig en daarbij is het niet zeker of het dat wel is. Maar uit een douche hoort warm water te komen en aardig of niet, zal de verhuurder met een betere oplossing moeten komen dan houtje touwtje. Ik snap dat je de verhouding goed wilt houden maar dit is geen doen.

    • De douchekop die erop zit is ook oud en deels verstopt. Ik wil sowieso een nieuwe. Het punt is dat er in eerste instantie wel warm/heet water uitkomt, maar al heel snel – vandaag een nieuw dieptepunt: na 1 minuut toen ik net m’n haren had ingezeept werd het water al kouder waardoor ik het later boven de gootsteen heb moeten uitspoelen (als je recent door je rug bent gegaan geen pretje).
     Dit is idd geen doen, dus er moet iets gebeuren. Ik ga dat morgen aankaarten, wil alleen nu al graag wat alternatieven want dat praat makkelijker. Op zich heb je het minste gedoe als je een huurgeiser neemt, bv. een Bosch vanaf ca. 14 euro p/m. Als hij dat bedrag op de huur in mindering brengt vind ik het prima. Gepruts en gesleep met tweedehands apparaten (en wie sluit dat dan aan?), zie ik ook niet zitten.

 8. Met een huurgeiser krijg je tenminste wel onderhoud. Leg je douchekop maar alvast een nacht in de azijn want de kalk daarin kan ook de boosdoener zijn met kouder water. Echt. Ik moet dat hier ook regelmatig doen om weer warm water te krijgen. Tilburg verschilt niet veel met de kalk hier.

  • Ik heb hem een nacht in azijn gelegd, er kwam vandaag iets meer water uit maar nog steeds werd-ie na ca. 1 minuut al kouder. Daarna nog wat lopen testen met de knop aan de zijkant, die ik op z’n hoogst heb gezet (7) en toen ben ik gaan douchen. Ook al was de straal klein, hij bleef gelukkig warm tot het einde. Hopelijk blijft dat voorlopig zo, dan sta ik iig niet meer te bibberen onder douche. De Fasto-geiser blijkt meer dan 50 jaar oud en een onderhoudsabonnement kun je daar niet meer op krijgen.

   • Misschien ook eens de slang van de kraan koppelen en kijken of er kalk bij de aansluiting zit. Hopelijk is het probleem helemaal opgelost met een nieuwe doucheaansluiting en kop. Dat hoeft niet duur te zijn. Blij dat je water warmer bleef. Koud douchen is zo akelig.

 9. Bovenstaande tips snijden hout! Aan het begin van de slang (?) zit soms ook een zeefje wat verstopt is met gruis uit oude leidingen. Daardoor kan de geiser zn water niet kwijt… Probeer maar eens zonder slang/douchekop.

 10. Los van een gewenste structurele verbetering qua boiler of geiser, is het inderdaad altijd heel zinvol om te beginnen met die douchekop een nacht in een bakje met azijn (die gewone ‘witte’ huishoudazijn is prima!) te leggen.
  Bij mij, zonder warmwaterproblemen, scheelde het ook direkt al een stuk: meer, en makkelijker, warm water, meteen!…

  • Over een structurele verbetering heb ik het vanavond met de eigenaar/benedenbuurman gehad. Hij staat open voor een event. andere geiser, zijn handige stiefvader komt over twee weken en dan gaan we kijken wat die voor advies heeft.

   PS Ik hoorde vanavond dat er eerst centrale verwarming(!) in de living en werkkamer heeft gezeten. Omg. Maar die hebben ze eruitgehaald, omdat ze de radiatoren lelijk vonden, en nu hangen daar dus twee elektrische kacheltjes… Iemand alternatieven? Mss is een gaskachel een optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.