De lege beloftes van Obama

Zes jaar nadat Obama met veel aplomb en de hand op zijn hart had aangekondigd Guantánamo Bay¹ te sluiten kwam hij gisteren met de opmerking dat hij dat wellicht beter toen metéén had kunnen doen in plaats van het op de lange baan te schuiven. Vreemd dat hij dat nu vele jaren later pas toegeeft en bijzonder wrang voor degenen die ook na 2009 nog jarenlang zonder proces onschuldig hebben vastgezeten in barre omstandigheden. Zij krijgen die verloren jaren nooit meer terug en zullen de hel waarin ze buiten hun schuld beland zijn nooit vergeten. Een van hen is de Brit Shaker Aamer die inmiddels ruim dertien jaar vastzit ondanks het feit dat er al drie keer goedkeuring is gegeven voor zijn overdracht. Faris, zijn zoon heeft hij nog nooit gezien. Stel je eens voor dat het jóuw man, jóuw zoon, jóuw broer was die onschuldig vastgehouden werd door een natie die andere landen de les leest over mensenrechten maar ze zelf met de voeten treedt.


Wrede martelpraktijken als waterboarden, geheime gevangenissen, drones die onschuldige burgers vermoorden, geheel blanke jury’s die over het lot van zwarte Amerikanen beslissen in een land doordrenkt van racisme waar agenten iets te trigger-happy zijn als het zwarten in ‘verdachte’ omstandigheden betreft. Daarnaast zijn er bizarre en archaïsche wetten als felony murder waardoor mensen, vaak kinderen nog, tot levenslang veroordeeld kunnen worden voor een moord die ze niet gepleegd hebben. Toen ik het artikel las in HP/deTijd² kwamen meteen de namen in me op van Andy Worthington, een onderzoeksjournalist die al jaren vecht voor de sluiting van Guantánamo en Clive Stafford Smith, een bevlogen mensenrechtenadvocaat. Fijn dat er mensen zijn die onvermoeibaar doorgaan met de strijd tegen onrecht. Vandaag wil ik hen allebei bedanken voor alles wat ze gedaan hebben. Mensen zoals zij maken de wereld een beetje mooier.
Marjelle

‘Spijt of niet. Het lijken vooralsnog lege woorden van een president die zijn eigen belofte niet waar kon maken.

¹ Waarom ik geen aardling ben (part 2) Marjelle blogt 10-12-2012
² Spijtoptant Obama: ‘Ik had Guantanamo Bay liever meteen gesloten’ HP/deTijd 19-03-2015
USA: 12 Years of Guantánamo detentions, 12 years of double standards Amnesty International
Mijn brief aan Barack Obama Aad Verbaast 20-01-2009

Foto Pixabay

12 Reacties op “De lege beloftes van Obama

  1. Schandalig natuurlijk wat daar gebeurd is, en ook dat van die belofte niets is terecht gekomen.
    6 jaar geelden (net na de inauguratie) schreef ik dit: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/01/20/mijn-brief-aan-barack-obama-2/
    Niet s van terecht gekomen!

    • We zijn het eens, Aad. Ik kom ook even je blog van toen over Obama lezen.
      Ik heb er een link naar jouw blog bijgezet, goed overzicht van alle verdragen in 2009 (op de dag van Obama’s inauguratie) die zijn handtekening heel hard nodig hebben.

  2. Dank voor de link.
    Nooit een reactie van Obama (c.s) gekregen overigens.. Ook niet in de praktijk. Blijft actueel dus, jammer genoeg.

  3. Guantánamo is een erfenis die Obama kreeg van George W. Hij had inderdaad beter die belofte niet kunnen doen. De schuld voor het niet sluiten, ligt echter niet zozeer bij Obama. Hij wilde wel, maar waarheen met de gevangenen als de landen van herkomst hun onderdanen niet meer terug willen?

    • Niet alleen heeft Obama dat meermalen plechtig beloofd – niemand stond met een mes op zijn keel, hij hoefde dat niet te doen – hij is verantwoordelijk voor wat hij zegt en wist toen uiteraard ook allang dat er veel tegenstand was en nog meer zou komen. Een man een man, een woord een woord.
      De schuld ligt zeker bij Obama aangezien hij zich niet aan zijn beloftes heeft gehouden, niet in 2009 en ook niet al die keren erna. Verder klopt je verhaal niet en is het ook veel te kort door de bocht. Een land als Engeland bv. wil Shaker Aamer al een lange tijd terug, maar ondanks alle druk die is uitgeoefend en het feit dat hij al 3x ‘clearance for transfer’ gekregen heeft is hij nog steeds tot op de dag van vandaag niet overgedragen en dat komt louter door de VS.

  4. Jij zit er veel dieper in qua kennis dan ik, dus ik ga hier geen inhoudelijke discussie over voeren. Ja, Obama heeft boter op zijn hoofd, maar wie niet? Iedereen maakte van hem in zijn eerste jaar als president een soort heilige. Dat is hij niet gebleken. Je kunt integendeel veel terechte kritiek op hem hebben. Feit blijft dat hij moet handelen in verdraaid complexe omstandigheden. Thuis en in het buitenland. Dat in acht nemende, heeft hij nog steeds krediet bij mij. Ondanks zijn fouten.

    • Dat heeft ook geen zin idd. Het gaat hier om heel wat meer dan ‘Obama heeft boter op zijn hoofd’…! Het gaat hier om jarenlange structurele schendingen van de mensenrechten, rechteloosheid, wetteloosheid, martelingen, onschuldigen gevangen zetten in extreme omstandigheden, dat raakt aan het hart van de rechtsstaat. Verder, of anderen nu wel of niet ook ‘boter op hun hoofd hebben’ doet helemaal niet ter zake, dus als anderen er ook misdadige praktijken op na houden is het minder erg… Echt niet. De mensen die in Obama een heilige zagen heb ik nooit begrepen, de euforie rond zijn verkiezing heb ik nooit gedeeld.
      Complexe omstandigheden of niet, dat kan en mag nooit een argument zijn om schending van mensenrechten te vergoelijken.

  5. Dat is inderdaad ook bijzonder gruwelijk. Felony murder, daar had ik nog nooit van gehoord. Gelukkig idd dat er mensen zijn die blijven vechten, ook al lijkt het soms zinloos.

    • Ja, dat is het zeker, Myriam. Ik heb me toen nav een uitzending van Dr Phil in de zaak van de Elkhart 4 verdiept, toen hoorde ik zelf ook voor het eerst over ‘felony murder’. Het lijkt me ook heel moeilijk om dat al die jaren vol te houden en niet moedeloos te worden, ik heb veel respect voor mensen als Andy en Clive.

  6. Bedankt voor jullie like, Myriam en Ellen Denkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.