Ik wil een sigaret!

De afgelopen weken heb ik in fasen m’n huis opgeruimd, niet dat het nu zo’n zootje was, maar een flinke beurt kon geen kwaad. Er moest gezogen worden, gestoft, vergeten hoekjes vroegen aandacht en lege flessen wilden getrakteerd worden op een rondje glasbak. Ook de ramen zagen er hier en daar wat mistig uit. Gewapend met stofzuiger, spons, duizenddingendoekje en schoonmaakmiddelen ging ik aan de slag. Algauw blonken de vensterbanken me tegemoet, met plezier keek ik ernaar elke keer als ik langsliep. De verlepte tulpen op de beukenhouten eettafel maakten plaats voor gele theeroosjes en de verse jasmijn geurde naar lente…

Door het raam
zag je m’n nieuwste aanwinst, een pot witte margrieten, op de balkontafel staan. Nadat ik vanmiddag nog een plantje op de boerenkist had neergezet, wilde ik op m’n gemak door het huis wandelen om m’n eigen harde werken te bewonderen en kreeg toen opeens ontzettende behoefte aan een sigaret. Voor het eerst in tijden kwam dat gevoel weer omhoog. Ik rook al een jaar of acht niet meer, ben zelfs vergeten welk merk, al herinner ik me wel dat Roxy en ik lange tijd onafscheidelijk waren. Nog steeds vind ik het lekker om even een sigaret in m’n hand te houden en dan de geur van pure tabak op te snuiven.
Marjelle

A long flight Wintersleep

25 Reacties op “Ik wil een sigaret!

 1. De voorjaarsschoonmaak – dat heb ik nu nooit begrepen. Niet roken is ook een beetje de longen schoonhouden…

 2. Ik ook niet, Ramirezi. πŸ˜‰ Daar heb ik me dan ook nog nooit mee beziggehouden, dat het nu lente is is louter toeval. Gewoon een moment dat ik weer wat energie had om een aantal dingen te doen, als het in de winter was geweest had ik precies hetzelfde gedaan.

  Ik snap wel wat je bedoelt, maar eerlijk gezegd, als ik had geweten wat er allemaal voor ellendige dingen zouden gebeuren na het stoppen met roken (die (in)direct verband daarmee hielden), dan was ik niet gestopt (een veel te lang verhaal om hier te typen).

 3. met het duizenddingendoekje misschien ook je geheugen opgefrist

 4. je maakt me wel nieuwsgierig naar die ellendige dingen, verbandhoudend met het stoppen met roken. Niet omdat ik gek ben op ellende maar omdat ik zelf alleen maar positieve gevolgen heb ondervonden toen ik stopte met roken.

  • Kan ik me wel voorstellen, Jan, maar om dat verhaal goed te vertellen (en dat is iets waar ik altijd zoveel mogelijk naar streef) heb ik minstens zo’n 10 a 15 A4’tjes nodig… dus vandaar. Wat ik er in een notendop over kan zeggen (maar dan wel zonder dat het verhaal recht wordt gedaan) is dat een kaakchirurg me eerst de stuipen op het lijf heeft gejaagd, ik uit angst (voor het doemscenario van die specialist*, waarmee hij later ongelijk kreeg), van de ene dag op de andere ben gestopt (iets wat ik zelf nooit wilde). Dat zwaar tegen m’n zin stoppen heeft toen letterlijk al m’n energie opgeslokt, kort daarna kreeg ik steeds grotere stem- en slikproblemen, waarvan pas na een jaar duidelijk werd (na tig therapeuten en o.a. een maandlang niet kunnen praten) hoe dat kwam en wat er event. aan te doen was, de rest sla ik nu even over.

   *(Nadat hij me door een foute diagnose en behandeling o.a. een abces had bezorgd met alle zeer pijnlijke consequenties vandien.)

 5. Neem liever een wortel. Een stuk gezonder!

 6. Opgeruimd staat netjes, fijn dat je weer wat energie hebt πŸ˜‰

  • ‘Idd, opgeruimd geeft ook weer energie’, en toen keek ze naar de adminstapel*op haar bureau… 😎

   *Er zijn weinig dingen waar ik zo’n hekel aan heb als administratie, heeft veel te maken met het feit dat ik een archiveerchaoot ben. I.i.g. een mooi woord voor bedacht. πŸ˜‰

   • Adminstapel vind je vaak bij mensen die een hekel aan administaternie hebben πŸ˜‰
    Mooi woord overigens, laat je weekend er niet door bederven!

    ———————————————————–
    Ik:
    Op de een of andere manier kan ik hier niet meer op reageren, ik kan alleen je reactie ‘bewerken’ en laat uiteraard de oorspronkelijke tekst staan. πŸ˜‰
    Daar heb ik dan een ernstige vorm van idd!
    Als ik daardoor m’n weekend zou laten bederven, dan waren er inmiddels al een boel weekendjes… πŸ˜‰

 7. Hulde! Mocht je nog zin hebben om die duizenddingen (met een doekje) elders te doen, blakend van energie, dan ken ik nog wel iemand waar dat hard nodig is πŸ˜‰

 8. Bellenblaas anders een alternatief :-)? Sorry, ben in een plagerige bui vandaag. Het is weekend, dus het mag allemaal wel wat losser.

  • Leuk plagerig is altijd goed, Johan, en bellenblazen wil ik wel weer een keer. πŸ˜‰ En daar dan vervolgens een mooie bubbelicious foto van maken…
   Door-de-weeks of in het weekend, van mij mag het altijd los, losser, lost.

 9. Ja, je kunt jezelf ook weer opgeruimd voelen hΓ¨, na zo’n schoonmaak- en opruimronde in fasen…
  Dat sigaretje lijkt me toch geen goed idee…om het echt te doen, natuurlijk.
  Verlangen kan altijd, en…is veel gezonder! πŸ™‚

  Ikzelf hik ook wel tegen administratieve en archiverings-zaakjes aan.
  Ook daarbij geldt, dat ik meestal opgelucht ben als het weer eens is uitgemest… πŸ™‚

  • Klopt, Bart. πŸ™‚
   Ik zou er momenteel niet eens meer tegen kunnen, want nu ik weer in Rotterdam woon heb ik het afgelopen jaar last gekregen van fijnstof en alle rotzooi die hier in de lucht hangt, dus zonder roken hijg ik nu een stuk meer dan vroeger. πŸ™
   Mmm, ik verlang naar de zee… schone lucht en spelen met de golfjes.

   Vorige keer was ik ook opgelucht idd en nam me voor om het niet meer zo (lang) te laten versloffen… Ehm, needless to say that it didn’t work out.
   Het punt is nog niet eens zozeer het louter dingen in een map stoppen, moet lukken. πŸ˜‰ Maar m.n. dat je met een boel dingen die je tegenk0mt iets ‘moet’, actie ondernemen in de een of andere vorm.

 10. dit was ook een hele lange nare winter….ik wa ook al lekker bezig met de binnenboel naar buiten te werken…..zoals Dora…….

  indringende muziek……

  fijn weekend;)

  • Jouw buiten is alleen een stuk groter dan het mijne, dacht ik, dus ik ben iets eerder klaar op m’n balkon. πŸ˜‰ Alleen nog even een emmer sop over de stoelen gooien.
   Euh, Dora?

   Leuk dat de muziek je opvalt, ik vind het zelf een van de ontdekkingen van de laatste jaren. πŸ™‚
   Jij ook!

 11. En heb je er een opgestoken? Hoop van niet want 1 sigaret bestaat niet. Ik rook nog steeds en ben stikjaloers op jou dat je al zo lang gestopt bent

 12. Marjelle, ik heb een eerlijk antwoord gekregen op mijn vraag en daarvoor dank. Bovendien archiveerchaoten hebben gewoon een goed geheugen waardoor dat archiveren tamelijk overbodig is. Toch was één van de zinvolle cursussen die ik in de baas zijn tijd heb gevolgd : timemanagement . Veel beter ben ik ze niet meer tegengekomen.

  Dagelijks heb ik nog plezier van deze cursus: komt je giro-afschrift binnen, stop hem meteen in de klapper waar ie hoort. Komt er een factuur binnen, betaal hem meteen ook al hoeft dat pas over veertien dagen. Zodoende kan je uren rustig op een terras zitten, zelfs veertien dagen als het weer meezit.

  • Graag gedaan, Jan. Ik heb idd wel een tamelijk goed geheugen, maar daarmee verdwijnen die stapels nog niet… πŸ˜‰
   Wat betreft je laatste alinea, je hebt helemaal gelijk. Het is dan ook de combi van uitstelgedrag en archiveerchaoot-zijn die dodelijk is… 😎

 13. Lekker opbeurend. Dat je na 8 jaar nog trek krijgt in een sigaret.
  Het beneemt mij de zin om te stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.