Een van de eerste dingen die me opviel toen ik verhuisd was naar Tilburg was de dichte aanblik van veel huizen. In Rotterdam zie je alleen na sluitingstijd rolluiken voor winkelramen, maar hier worden op veel meer plaatsen de luiken neergelaten, sommige huizen ogen halfopen, andere zitten potdicht. Het geeft een enigszins onwerkelijk gevoel. Wat speelt zich allemaal af achter die hermetisch gesloten buitenkant, of is het juist doodstil binnen omdat de bewoners even boodschappen doen zijn bij Emté of vakantie aan het vieren zijn in verre oorden. Op een bepaalde manier heeft het voor mij ook iets vertrouwds, aangezien ik lang in België heb gewoond kende ik het fenomeen.
Klik op de foto voor meer
Heeft dit met bepaalde tradities te maken of meer met praktische redenen, vraag ik me af als ik door de stad slenter. Mocht het vooral bedoeld zijn om inbrekers tegen te houden – wat ik me bij rijtjeshuizen niet goed kan voorstellen, want inbrekers forceren zich toch meestal een weg via de voordeur naar binnen – dan zou je juist in grote steden als Rotterdam ook een luikeninvasie verwachten, maar dat is niet het geval. Ik ben benieuwd wat er schuilgaat achter die Brabantse gewoonte om je huis af te sluiten voor de buitenwereld. Van mij mogen de luiken omhoog met hier een daar een uitnodigend kijkje in de wereld van een ander. Zoals die ene vensterbank met kleurige bloemenvaas waarop in slordige letters staat ‘ik hou van bloemen en bloemen houden van mij’. Elke keer als ik langsloop kan ik een glimlach niet onderdrukken.
Marjelle
Lijkt me vanuit energieoogpunt niet handig. Meer de lamp aan ….
Erg ongezellig ook luiken dicht en lamp aan. Hoewel het wel isoleert natuurlijk. 😉
Scheelt ramen lappen.
De luiken zijn niet altijd dicht, dus dat werkt niet. 😉
Sinds de haag rondom de woning een respectabele hoogte heeft, doe ik de luiken niet meer dicht. Ik zie daar het nut niet van in. (Tenzij bij heel strenge vorst, dan isoleren luiken wat.)
Maar zaten jullie je dan continu overdag met de lampen aan toen de haag nog in een pril stadium verkeerde?
Nee hoor, de luiken gingen pas ’s avonds dicht toen de lampen aan moesten. Overdag kon iedereen vrijelijk een blik in de woonkamer werpen. Gelukkig staat onze woning niet vlak tegen de straat.
Ik begrijp het, maar hier in Tilburg zijn de luiken juist ook overdag vaak naar beneden.
Bedankt voor je like, Geert de Brabander.
Nee, nooit in een huis met luiken gewoond, ik zou er geloof ik ook een claustrofobisch gevoel aan overhouden.
In Zuid-Frankrijk kon ik me er wel wat bij voorstellen, in oude huizen met dikke muren, in de bloedhete zomer. Met luiken op het zuiden en westen hield je het daar heerlijk koel dan, in huis… 🙂
Klopt, in dat soort landen is het heerlijk als je de luiken overdag dicht kunt doen. 🙂
Ja, ik maakte dat op vakantie mee, met 35 graden, bij Montpellier.
Het was heerlijk, die betrekkelijke koelte, schaduw en rust… 🙂
Helemaal ‘passend’ dus daar, die luiken, inderdaad…
Ik wilde dat we hier nu luiken nodig hadden. 😉 Hoewel 35 graden ook weer niet hoeft, maar lekker zonnig en 25 graden, prima!
Waarom zijn de kasten niet ingebouwd in de hopelijk ge-isoleerde muur, die van binnenuit eenvoudiger, dus goedkoper, bereikbaar zijn voor reparaties? Op de bovenkant blijft water staan, dat de wind in de voegen en spouwen kan drijven.
Waar zie jij kasten?
Bovenaan de ramen. Daarin worden de opgehaalde lamellen opgerold.
Ah, die ‘kasten’. 😉 Dat zie je hier heel veel, ik heb zelf ook aan de achterkant dit soort luikenkasten.
Het isoleert prima, in de winter ’s nachts tegen de kou en zomers zijn ze als het warm is hier ook vaak dicht, het scheelt echt een paar graden.
Maar je hebt gelijk dat er veel huizen zijn waar ze bijna altijd dicht zijn.
Ja, dat kan ik me goed voorstellen. Alleen vraag ik me af waarom de luiken ook vaak overdag dicht zijn (ook als mensen niet op vakantie zijn).
Geweldig!! Heb er zelf nog niet zo bij stil gestaan, maar ja zoals jij het beschrijft kom ik ook in aanmerking. Ik woon in een redelijk oud huis (1926) met glas en lood en heb gekozen om dit redelijk intact te laten.
Maar ik werk ver buiten de stad en wil dat het boven goed doorlucht zonder dat het binnen regent, de ventilatie stand van rolluiken bied hierbij een fijne uitkomst, gewoon alle ramen boven open en de luiken op ventilatie, zelfs in de winter.
Bedankt voor je uitleg. Een heel duidelijk verhaal inderdaad.
Zijn er nog meer dingen waarvan je denkt dat doen “wij” anders?
Jazeker, ik heb er een aantal blogs over geschreven, o.a. ‘Enkele reis Rotterdam-Tilburg’ en ‘Houdoe!’ (zie link rechterkolom onder ‘Recente berichten’).
Ik woon hier nu drie maanden en af en toe valt me (weer) iets op en dan is het voer voor een nieuw blog over Tilburg. 😉
Leuk ik blijf het volgen Succes!!!
Leuk hoor, ik blijf het volgen.
Bedankt. En wie is ‘Anoniem’? 😉
Sorry iets fout gegaan denk ik, nu niet meer anoniem 😉
Oke, ik vroeg me al af of het een bekende was.
Ook als gastblog in het Brabants Dagblad:
http://www.bd.nl/regio/tilburg-en-omgeving/tilburg/kruikenstad-of-luikenstad-1.4356005