Mauro, het kind van de rekening

Na alle media-aandacht en aan de vooravond van het tweede Kamerdebat heb ik besloten om toch over Mauro te schrijven. Vertel ik iets nieuws, zal het ook maar een greintje extra compassie opleveren aan CDA- en VVD-zijde of de stemming positief beïnvloeden? Die kans acht ik heel klein, maar het laat me niet los, deze Mauro Manuel die het symbool is geworden van alle Mauro’s, slechts 75 in totaal. Waarmee meteen de opmerking van minister Leers voor Immigratie en Asiel¹ over een aanzuigende werking ook naar het rijk der fabelen moet worden verwezen. Ik kan nu op gaan sommen wat er allemaal is gebeurd vanaf het moment dat de toen negenjarige Mauro in 2002 door zijn biologische ouders op het vliegtuig werd gezet, over de procedures die in gang zijn gezet, de rechterlijke uitspraken die zijn gedaan, in 2010 werd ondermeer de aanvraag voor een verblijfsvergunning gegrond verklaard, maar dat ga ik hier niet doen.


Ik wil het over menselijkheid
² hebben, één simpel woord, met grote gevolgen als er (geen) uiting aan gegeven wordt. Mauro, de jongen uit Oostrum met een Limburgse tongval die geen Portugees of Bantoe spreekt, nauwelijks contact heeft met z’n biologische moeder en sinds 2003 een liefdevolle band heeft opgebouwd met zijn pleegouders, Hans en Anita. Ook de rechter zag dat in en gaf hen de voogdij. Angola, het land wat zogenaamd veilig is volgens Leers, maar waarvoor het reisadvies ‘waakzaamheid betrachten’ geldt, in België worden zelfs ‘niet-essentiële reizen ontraden’. VluchtelingenWerk heeft het over ‘gewortelde kinderen’3 en dat geeft de essentie goed weer. ‘Regels zijn er om te worden nageleefd’, roepen ze anderzijds bij het CDA.

Dat is wel erg makkelijk gezegd, ten eerste zijn het de uitzonderingen die de regel bevestigen en kan Leers gebruikmaken van zijn discretionaire bevoegdheid4, maar dat wil hij níet. Ten tweede betreft het hier niet alleen een complexe zaak maar ook falende wetgeving5, over dat laatste zijn ze het ook in het CDA-kamp inmiddels eens. Al moet je dat niet te letterlijk nemen, een aantal partijleden is bedreven in woordverfraaien, zodat de betekenis die er gisteren aan gegeven werd vandaag opeens een andere kan zijn. Dat doet me denken aan de dissidenten Ferrier en Koppejan6, waarschijnlijk stemmen ze ook deze keer uiteindelijk toch mee met de rest van de fractie onder het alziend oog van een intimiderende Verhagen, geen wonder dat slechts 3% hem als partijleider wil. Als ze deze keer geen voet bij stuk houden wordt het ongeloofwaardig, of het Mauro überhaupt nog zal helpen is de vraag.

Toen ik een paar dagen geleden naar P&W keek waar Mauro en z’n pleegmoeder7 aanwezig waren, kwam er weer een andere CDA’er in beeld, Henk Bleker, iemand met veel woorden en weinig inhoud. Tot mijn verbijstering kreeg hij alle ruimte om de overbekende CDA-riedel af te steken en verviel daarbij steeds in herhalingen, zo bleef er voor de anderen nauwelijks tijd over om hun verhaal te vertellen. Toen ik later las dat hij Mauro nog snel een briefje8 had toegestopt met een uitnodiging voor een voetbalwedstrijd overviel me een gevoel van plaatsvervangende schaamte9. Het deed me indirect denken aan een uitspraak van Leers, volgens hem was dit geval wel schrijnend* maar waren er schrijnendere gevallen.

‘Beste Gerd Leers, er bestaat helemaal geen overtreffende trap van dat woord. Weet je wat ik ook schrijnend vind, de transformatie van een ex-burgemeester met een hart naar een minister die zijn principes verloochent. Laten we wel wezen, het gaat in de kern helemaal niet om Mauro, je zou je eigen kind nóóit naar het “veilige” Angola sturen, laat staan dat je je kunt (wilt) voorstellen hoe het is om als kleine jongen10 moederziel alleen op een vliegtuig gezet te worden zonder enig idee van wat de toekomst voor je in petto heeft en óf je wel een toekomst hebt. Het gaat hier niet om principes, wel om starheid, ego’s en macht. Over het hoofd van Mauro worden politieke spelletjes11 uitgevochten of zoals ik een paar dagen geleden twitterde “men kan het niveau van beschaving van een land meten aan de manier waarop dat land met z’n gevluchte kinderen omgaat”.’
Marjelle

Laatste nieuws
Mauro heeft eindelijk zijn verblijfsvergunning Volkskrant 30-03-2013

Hoeveel Mauro’s zijn er? 1, 20, of 1000? Volkskrant 01-11-2011
Pieter Hilhorst: ‘Waarom wilde Leers per se in hoger beroep tegen Mauro?’ Volkskrant 01-11-2011
Weisglas: VVD, laat Mauro niet uitzetten Volkskrant 01-11-2011
Spannende dag: kansen Mauro niet verkeken Volkskrant 01-11-2011
Mauro maakt van kiezers mensen en van politici bureaucraten NRC 31-10-2011
Laatste emotionele oproep Mauro aan Kamer Volkskrant 31-10-2011
Uitzetting Mauro in  strijd met kinderverdrag Nu.nl 31-10-2011
Het CDA, een radeloze partij Volkskrant 31-10-2011

Petitie ‘Mauro moet blijven!’

*14 oktober 2009 De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) komt met het ‘rapport Kalverboer’: bij terugzending naar Angola zal Mauro voor een tweede maal worden gescheiden van zijn primaire verzorgers, wat onherroepelijk zal leiden tot een volledige breuk in zijn ontwikkeling. Dit is ‘een onacceptabel en onverantwoord risico’.

¹ Minister Leers Volkskrant 24-02-2011
² CDA brengt mensenoffer om Rutte-rechts te redden Volkskrant 29-10-2011
3 Uitzetting gewortelde kinderen ontoelaatbaar VluchtelingenWerk 28-10-2011
4 Als Leers zijn hart wil laten spreken dan kan dat prima Volkskrant 29-10-2011
5 Absurd debat over Mauro bewijst des te meer dat de regels zélf niet deugen Trouw 29-10-2011
6 Het verwarrende CDA-congres van minuut tot minuut Volkskrant 29-10-2011
7
Pauw & Witteman 26-10-2011
8 Mauro slaat uitnodiging Bleker af Nu.nl 29-10-2011

9 Schaamte NRC 29-10-2011
10 Tijdlijn Mauro Krapuul
11 Analyse: CDA moet gezicht zien te redden Volkskrant 31-10-2011

Een zee van witte paraplu’s… (Wereldvluchtelingendag) Marjelle 21-06-2011
Loesje
29-10-2011

Op Twitter o.a.
KroosSara Sara Kroos
En m’n vader (bijna 70) heeft z’n CDA lidmaatschap opgezegd vandaag.
#mauro
Remko_Iedema Remko Iedema
“Precedent” kan een xenofoob, hypocriet, onmenselijk woord zijn. Van mij mogen 100000 Mauro’s blijven #mauromagblijven
doekle_terpstra
Doekle Terpstra [CDA]
Ben ik op ander #CDA-congres geweest? Vlgs mij zegt 85% van deelnemers “genade voor recht”!En “Mauro moet blijven en los probleem groep op”.
WimKortenoeven Wim Kortenoeven [PVV]
Heb mijn vliegtuig gemist dankzij de linkse mafkezen die het hele kabinet gijzelen voor de individuele zaak van een illegale immigrant.
(Tweet werd later verwijderd)
TheQuoteToday The Quote Today
Man is a clever animal who behaves like an imbecile. Albert Schweitzer (1875-1965) #TQT

Foto’s Internet

26 Reacties op “Mauro, het kind van de rekening

 1. Niks aan toe te voegen, Marjelle, helemaal mee eens.
  Die CDA plucheklevers moesten zich diep schamen, inclusief die twee draaikonten die zich dissidenten durven noemen…

  • Bedankt voor je snelle reactie, Bart!
   Ik krijg ook plaatsvervangende schaamte bij mensen die woorden als barmhartigheid, compassie, medemenselijkheid en christelijkheid heel makkelijk in de mond nemen en tegelijkertijd voor uitzetting van Mauro zijn… en dit onmenselijke asielbeleid blijven steunen.

 2. Ik hoorde Bleker’s holle geratel op de radio, zaterdagmorgen.
  Hij maakt een boel geluid, maar zegt niks zinnigs.

 3. Bij ons mag de minister over zulke individuele gevallen beslissen. Meestal buigt die dan onder invloed van de publieke opinie.

  • Ook hier kan de minister gebruikmaken van zijn discretionaire bevoegdheid zoals dat heet, maar hij verdomt het. Hij vindt de zaak ‘niet schrijnend genoeg’, lekker makkelijk praten vanuit je luie stoel…
   Wat hier meespeelt behalve politieke belangen is volgens mij ook dat het een man is die starheid verwart met principieel zijn, die denkt dat het ‘sterk’ is om niet op je besluit (dwaling) terug te komen terwijl het juist een teken van kracht is als je dat wel doet! Ego, status en macht staan menselijkheid in de weg.

 4. Goed onderbouwd blog!
  In al het geweld wordt de rol van de VVD en en PVV (en de SGP) nog wel eens ondergesneeuwd. Maar die labbekakken zijn gewoon unaniem tegen!
  Bij het CDA is nog iets van discussie. Die krijgen dan de meeste aandacht. Ook terecht. Wat hier gebeurt heeft niets meer met de C te maken. Verschuilen achter ‘de regels’ was niet iets wat hun herder voor op het netvlies had staan.
  Zijn ‘vader’ overigens wel: die kende maar één regel: de zijne.

  • Bedankt, Aad! Jij weet als geen ander hoeveel werk dat is om al die bronnen / achtergronden uit te zoeken en in te passen in het verhaal.

   Ben ik met je eens, de rol van VVD en PVV is zwaar onderbelicht, zoals ik ergens las ‘de VVD zwijgt’. De PVV krijgt al genoeg aandacht, denk ik erachteraan. Ik moest een afweging maken en heb toch maar voor het tenenkrommende gedoe binnen het CDA gekozen, temeer omdat Leers (CDA-)minister is voor Asiel en Immigratie. Maar ik had graag nog meer willen zeggen en belichten*, alleen moet het wel heel leesbaar blijven.

   *Bv. over het bizarre idee om via zuidchinese kanalen een studievisum te proberen te krijgen voor Mauro die daar helemaal niets mee kan en wil. Hij is een mbo-er die juist zsm wil gaan werken ipv nog verder te studeren en is ook geen studiehoofd heb ik uit zijn woorden begrepen. Dus dan hangt er ook nog de hele tijd de onzekerheid van ‘als ik het niet haal’ als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd… Tegelijkertijd is dat een optie die hem juist nog veel langer in onzekerheid zou houden terwijl door dezelfde mensen die dit soort ‘briljante plannen’ bedenken juist met de mond wordt beleden dat hij zo gauw mogelijk duidelijkheid en zekerheid moet krijgen! Over hypocrisie & politieke spelletjes gesproken! Maar goed, ik dwaal af.

   Eens! Het heeft niets meer met christelijk te maken, het zijn veel meer farizeeërs. Ik las vandaag een interessant artikel van Daniël Samkalden: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6199/Daniel-Samkalden/article/detail/3005261/2011/10/31/Daniel-Samkalden-CDA-congres-is-obscure-morele-witwaspraktijk.dhtml
   Alleen was ik het met het eind geheel oneens, al was dat mss humoristisch bedoeld. 😉

 5. Als Koppejan en Ferrier tegen durven stemmen, wordt het verschil opgevangen door SGP, dus zij (K & F) kunnen zich ‘dapper’ opstellen, ze ‘hebben echt alles gedaan om uitzetting te voorkomen’, maar het heeft niet geholpen, democratisch proces, bla bla. Schandalig gemarchandeer met zo’n kid, inzet van politieke spelletjes.

  • Zoiets had ik ook gelezen, het is dan louter symboolpolitiek over de rug van Mauro heen, en erna nog even snel biechten en ze kunnen er weer fris tegenaan. Zie ook (de link naar) dat artikel van Samkalden hierboven. Alleen wil men (Verhagen en co) het (waan)idee hooghouden van een eensgezinde CDA-fractie en achterban en in die zin ‘moeten’ de gelederen gesloten worden, lees allemaal “netjes” voor stemmen…
   Politiek is vaak een smerig spelletje idd, m.n. de hypocrisie die er aan alle kanten afdruipt (kijk naar een Bleker, Verhagen, Leers, Sterk, etc.) daar heb ik grote moeite mee.

 6. De politiek lijkt bakzeil te halen, nu nog even uitvissen hoe men dat het best kan doen zonder gezichtsverlies te lijden 🙂

  • Ik hoop ook dat ze bakzeil halen, Henk, en dan op een manier die niet ten koste gaat van Mauro, zoals dat gehannes met een studievisum wat hij niet wil om maar geen gezichtsverlies te lijden. ‘Ego’s en macht’, ik zei het al.
   Zie ook noot 11: artikel over gezichtsverlies van CDA.

 7. Ja, ik hoorde om 18:00 uur dat het studentenvisum wel wordt gesteund door het CDA om zo tijd te kopen. Goed geschreven overigens. Ik zit te ver van Nederland vandaan om alle emoties te delen, maar heb er afgelopen vrijdag wel het een en ander over gezegd op mijn blog.

  • Dat studievisum vind ik een belachelijke constructie, typisch CDA: vlees noch vis. Wees eindelijk eens rechtvaardig in woord en daad, toon menselijkheid en los het op door gebruk te maken van de discretionaire bevoegdheid. Zorg vervolgens dat de wet aangepast wordt (wat allang had moeten gebeuren) – dat was toen met die gratis identiteitskaart geen probleem meen ik me te herinneren, dat kon opeens wel in een paar weken geregeld – en zo heb ik nog wel een paar adviezen. Dit is een halfhartige poging om een schijneensgezindheid uit te stralen, maar het lost niets op. Niet nu en ook niet voor volgende gevallen.

 8. Pingback: 10-11 | Beukmans

 9. het is een illegale abortus (http://nos.nl/audio/309051-unicef-mauro-kan-niet-worden-uitgezet.html), dat moet toch voor de SGP niet door de beugel kunnen 😉

  • Die Unicef-link had ik er idd ook bij staan, maar dan van nu.nl. Gisteren bij P&W een SGP’er gehoord, feitelijk zegt-ie dat er geen plaats in de herberg is. Van dat soort mensen moet je het vooral niet hebben, ze breien recht wat krom is en wuiven daar nog snel gods zegen overheen…

 10. CDA grossiert in duivelse dilemma’s.
  Om een studievisum aan te vragen moet je op het formulier invullen dat je belooft het land te verlaten als de studie is afgerond. Hoezo “oplossing” en “Mauro mag blijven”?
  Schandalig!

  • Inderdaad, ze weten dat het geen oplossing is, maar presenteren het wel als zodanig. Schandalig idd! Dit soort politici zouden hier niet mee weg moeten komen, hoogste tijd dat dit soort weerzinwekkend hypocriet gedrag en gedraai eindelijk eens consequenties heeft.

 11. Het ging net zoals ik al gedacht had, met die twee draaikonten die zich dissidenten durven noemen.
  En nog tevreden met zichzelf ook, walgelijk…

 12. En toch begrijp ik het niet. Simpel en kort uiteengezet: http://wp.me/p1zDUu-10R

  • Ik begrijp wat je bedoelt idd. Een combinatie van klassejustitie (Maxima na acht dagen), voor voetballers wordt natuurlijk(!) een uitzondering gemaakt (Douglas na een jaar), en dan is er nog een jongen die vanaf z’n negende alleen naar Nederland is gekomen, volledig is ingeburgerd, mbo-student en jarenlang bij hetzelfde pleeggezin heeft gewoond (Mauro* na negen jaar nul op rekest dankzij Leers, CDA en speciale dank aan het inmiddels volstrekt ongeloofwaardige ‘dissidenten’duo Koppejan en Ferrier, VVD, SGP en PVV).

   *Voorzover bekend tot nu toe de enige die zo jong Nederland binnenkwam en al zo lang bij hetzelfde pleeggezin woont. In die zin een uniek geval. Zie ook link in het artikel naar ‘Hoeveel Mauro’s zijn er?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.