‘Wat de fok!’

De Turkse muziek zwelt aan, voeten stampen in de maat, geschreeuw, gelach, een drumsolo die door merg en plafond gaat… ik zit thuis achter de pc en probeer me kalm te houden, ‘think zen‘, door het lawaai heen te denken, een gouden strand te visualiseren, en vooral de moed niet op te geven. Afgelopen jaar staat onder andere in het teken van geluidsoverlast, zes mensen onder, vier boven, en ik daar als een saucijsje tussenin geklemd in een flat die qua gehorigheid beslist in de top-10 van Rotterdam thuishoort. Gefeliciteerd met deze bouwprestatie en dat voor ‘slechts’ 484 euro excl.


Als ik dit geweten had – de woningruilheer die geen heer bleek te zijn benadrukte dat het hier heel rustig was – dan had ik op een beter aanbod gewacht. Niet alleen peertjes en plafondlampen sneuvelden dit jaar – dacht ik eerst nog dat het aan AH lag, inmiddels weet ik dat als je maar lang en hard genoeg doordendert je alles kapot krijgt – ook m’n slaapritme liep schade op. Werd ik vroeger een paar keer per nacht wakker om vervolgens weer lekker door te slapen, gaandeweg werd dit vaker en kon ik nadat Buur 1 hoestend om 06:00 uur was opgestaan, Buur 2 met deuren begon te smijten om 07:00 uur en Buur 3 z’n stampende kroost losliet om 08:05 uur de slaap vaak niet meer vatten.

Met m’n ene oor tegen m’n kussen
aangedrukt en m’n andere oor diep onder het dekbed weggestopt probeer ik ’s ochtends de boze wereld buiten te sluiten. Nog nooit heb ik zo vaak gedagdroomd van een overwintervakantie op Lanzarote of La Palma als de afgelopen maanden. Even dat vliegfobietje overwinnen lijkt op zulke momenten een steeds haalbaardere optie, dat ik dan ook meteen m’n fladderangst het hoofd moet bieden zien we even door de vingers. Hopelijk is er ergens in Rotterdam nog een rustige flat/etage die een lief baasje nodig heeft of staat er een pand tijdelijk leeg door vertrek naar het buitenland, planten & kat geen bezwaar. Huismail is welkom.
Marjelle

Free Fallin’ John Mayer

Foto Beer Witold Riedel

34 Reacties op “‘Wat de fok!’

 1. oordoppen misschien???

 2. Troost je: waar ik ook heb gewoond in Rotterdam, overal had ik burenoverlast. Delfshaven, Crooswijk. In Antwerpen is het ook een a twee keer per week raak. Het is een doffe ellende. Een boerderij in de polder, dat zou de oplossing kunnen zijn.

  • Dat vind ik niet zo’n troostrijke gedachte eerlijk gezegd. 😉 Heb zelf ook op diverse plekken gewoond en ik had er op een paar plaatsen (bijna) geen last van. Ik heb wat dat betreft heel goede herinneringen aan de Schiedamsedijk – moest je wel vijf trappen op en af, dat dan weer wel.
   Een hutje aan zee… lijkt me ook wel wat.

 3. Ja, het komt zo vaak voor…en praten helpt dan ook nooit, is ook mijn eigen ervaring. Nou ja, zelden in ieder geval.
  Oordopjes, ondingen zijn het. Het zit warm, irriteert….en bovendien vind ik dat je je dan extreem aan het aanpassen bent aan een ander zijn aso overlast…..en het ene ongemak voor het andere inruilt.

  Mooi, Free fallin’ van John Mayer.
  Ik dacht meteen: maar dat kén ik toch?!
  Maar meteen hoorde ik ook al Tom Petty’s versie in mijn achterhoofd meezingen, ook niet verkeerd! :-))

  • Ik ga het (een poging doen tot praten) toch een kans geven voordat ik met de woningbouw in gesprek ga. De buren die ook last hebben willen wel meetekenen, maar de inititiatiefnemer zal ik toch moeten zijn zo blijkt, sommige mensen zijn ook een beetje bang.
   Irri-dingen zijn het idd.

   Mooi, beide versies! 🙂

 4. Succes met je poging, Marjelle, ikzelf ben trouwens niet zo’n held hoor, met dit soort dingen aankaarten.

  Ik las wat reacties bij de YouTubes van John Mayer én Tom Petty.
  Achterlijke gladiolen die alles en iedereen liepen uit te schelden (in de trant van: Tom Petty is gek, nee, John Mayer is gek, nee je bent zelf gek!), haha, wat een schorem heb je toch. In plaats van dat ze nou gewoon genieten van de mooie muziek (van beiden) hè… 🙂

  • Bedankt, zelf ben ik ook geen enorme held, hoor, maar ik heb ook geen zin om bang in een hoekje te gaan zitten en ik kan niet tegen onrecht. Aangezien ik van openheid en duidelijkheid hou, zal ik ze moeten aanspreken op hun gedrag. Ik zie er zeker ook tegen op, m.n. omdat ik ze helemaal niet ken, niet weet of taalbarriere en/of cultuurverschillen een rol spelen, als vrouw alleen ben je sowieso kwetsbaarder t.o. een hele familie.

   Idd, gewoon genieten van muziek en andere mooie dingen en andere mensen niet lastigvallen met frustraties en projecties. Zonde van de tijd!

 5. Het ziet er wel zonnig uit, maar jammer genoeg heb ik niets voor je.
  Groet Luuk

 6. gewone oordopjes zijn idd ondingen. Ik heb otoplastieken voor op het werk, zonder de greepjes, die dus echt in je oor gaan en kan er ook perfect mee slapen in bijzondere omstandigheden. Blij dat ik 2 onder 1 kap woon met rustige buren.

  Sterkte Marjelle

 7. Er komt iets anders en beters voor je, ik weet het zeker! Mooie foto!

 8. Zover moet het toch niet komen, Marjelle. Valt dit niet onder burengerucht of geluidshinder?

  • Op zich heb ik er geen probleem mee om een tijdje melatonine te nemen, alleen echt helpen doet het nog niet. Het valt onder beide, alleen is het in dit geval een beetje lastig aan te tonen, maar ik ga i.i.g. een poging wagen.

 9. Zou toch eens naar de huisbaas of de politie stappen.

  • Eerst praten met die familie, dan woningbouw benaderen -of- eerst woningbouw om advies vragen hoe je dat in dit geval het beste aan kunt pakken en dan praten. Pas in laatste instantie politie wat mij betreft, bovendien kunnen die ook heel weinig doen in dit soort gevallen, vermoed ik. In dit soort wijken is geluidsoverlast schering en inslag.

 10. en denk erom: geluidloos protest wordt niet gehoord;-))

 11. Waardeloos allemaal. Alle energie (die je nog over hebt) inzetten voor een andere woonstek?

  • Klopt! Is lastig dat laatste, aangezien ik qua financien niet in het plaatje pas en (nog) geen werk heb, maar vooral ook omdat er nog iets anders aan de hand is waardoor m’n inschrijfduur van bijna drie jaar inmiddels tot vrijwel nul(!) is gereduceerd. 🙁 Dat moet ik ook gaan aanvechten bij de woningbouw maar daarvoor had ik te weinig energie. Je moet hierbij denken aan een bureaucratisch regeltje waarvan ik niet wist dat het bestond, laat staan dat het zo’n impact zou hebben. Needless to say dat ik het er mordicus mee oneens ben.

 12. Tja, zonder voldoende jaren inschrijving kun je een betaalbare huurwoning in R’dam wel op je buik schrijven. En in de vrije sector betaal je al snel rond de 700 euro/maand.

  • Ik heb drie jaar inschrijving, want ik ben in okt. 2008 verhuisd, door een achterlijk internetregeltje waar niemand mij iets van verteld heeft werd dat zomaar ongedaan gemaakt door de woningbouw. Dat is bizar en als ik genoeg energie heb om (ook) dit aan te gaan, dan zal ik dat doen zelfs al moet ik uiteindelijk bij Aboutaleb aankloppen.

 13. Mooi beschreven en zeer geslaagde foto Marjelle.
  Het is hier ook vaak herrie al leef ik alleen.

 14. Ik begrijp niet helemaal wat jullie zeggen over het woonbeleid, maar ik weet wel dat ik geluidsoverlast een van de meest hinderlijke dingen vind.

  • Kan me voorstellen dat het onduidelijk is, in het kort: ik ben drie jaar geleden verhuisd en een aantal maanden geleden bleek dat je toentertijd meteen je gegevens moest actualiseren op de website Woonnet Rijnmond, maar dat had niemand mij verteld. Ik kreeg alleen af en toe een mail waarin stond dat je je gegevens 1x in de drie jaar moest updaten, aangezien die drie jaar nog niet om waren was ik dus ruim op tijd dacht ik toen ik een aantal maanden geleden m’n gegevens actualiseerde. Op dat moment kreeg ik dus te horen dat mijn inschrijfduur van bijna drie jaar teruggebracht werd tot nul(!)… Dat is te bizar voor woorden en moet ik dus nog aankaarten, alleen had ik daar door een aantal factoren te weinig energie voor.

 15. Zullen we huizenruil doen (voor een weekendje) volgende zomer?

 16. Ik woon in een rustige groene omgeving. Heb nog één kamer vrij. Indien je ook nog kunt poetsen/wassen/strijken/eten koken en als er dan nog tijd over is, de tuin onderhouden, dan kun je die kamer huren voor, laten we zeggen, een prikje. Wat dacht je van 400euro? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.