Met vierkante ogen

Voor het eerst dit jaar ben ik in Trompenburg Arboretum, een prachtige botanische tuin in hartje Kralingen. Het zomert in Rotterdam, maar niet in mijn hoofd. Toen ik vandaag na een leuke dag gisteren opstond, had ik weer dat knagende gevoel in m’n maag. Ik mis niet alleen uitdagingen en een doel, nog meer mis ik een paar mensen, waaronder H.* De laatste tijd vraag ik me steeds meer af waar al die lieve, intelligente mannen zijn gebleven, die niet alleen een speelse kant hebben en enige zelfspot, maar ook op een eerlijke, directe manier kunnen communiceren. Ik mis een maatje dat mij met een half woord begrijpt, verbondenheid en tederheid.


In een poging die leegte te vullen, slenter ik door weelderige tuinen, loop over idyllische bruggetjes en hoor opgewonden gezoem en gekwetter om me heen. Ik laat de zomerwarmte binnen, adem heerlijke bloemengeuren in en probeer te genieten van de schoonheid die me omringt. Steeds vaker verlang ik vanaf éénhoog-Crooswijk naar de natuur, naar ongereptheid, naar hier en nu aards. Datzelfde spreekt me ook in mensen aan, iets onschuldigs en puurs. Ik denk aan het zonovergoten terrasje in de Oude Haven met I. gisteren en aan mijn wandeling erna door de stad op zoek naar een ander zomers luchtje. Eenmaal bij de kassa kon ik niet kiezen, de een verleidelijk zacht, de ander deed me aan zon en zee denken. Ten slotte heb ik mezelf getrakteerd op allebei, de mensen in de rij moesten glimlachen omdat ik zo stond te twijfelen.
Marjelle

Little garçon Born Ruffians
Met dank aan Oor 

 
*Ex-liefste vriend27 Reacties op “Met vierkante ogen

 1. De eerste foto. En zeewater ;-).

 2. OK, Blew, en daarom staat die ook vooraan. πŸ˜‰ Hm, zeewater moet je er even bijdenken, dat hadden ze daar niet… mss maandag m’n voetjes erin. πŸ™‚

 3. dag Marjelle
  ik genoot van de schoonheid die jouw gevoel van leegte met zich meebracht.
  een mooi weekend gewenst

 4. Dankjewel, Svara, mooi dat mijn gevoel van leegte overkomt en toch nog iets positiefs oplevert…
  Zonnig weekend terug, is in dit geval een zekerheid. πŸ˜‰

 5. Herkenbaar, meer dan.. wat je schrijft. Geef het tijd, dat heeft het nodig. Leegte heeft tijd nodig om te vullen. Langzaam, dat is verreweg het beste. Echt. Hoe moeilijk dat ook is.
  En tjee, die eerste foto, dat IS zomer. In alles!
  Geniet van de zon..

 6. Klopt, ik heb het tijd gegeven (het gaat hier niet alleen om H.) en geef het tijd, als ergens haast niet past is het met dit soort dingen, Flo. Maar af en toe grijpt die leegte je (me) zo bij de strot en dan -ook al moet het langzaam maar zeker gaan- zou je willen dat het hier en nu over is, opgevuld, en dan bedoel ik niet met oppervlakkige contacten & praatjes. Die kun je op elke hoek van de straat krijgen en laten je zelfs nog leger achter… Maar goed, dit even mijn losse overpeinzingen bij jouw reactie, niet schrikken, hoor. πŸ˜‰
  Mooi, ik zag, rook en proefde de zomer.
  Jij ook!

 7. Een prachtige plek!
  Vind het altijd zo wonderbaarlijk dat klaprozen zich zo kunnen sluiten dat je ze haast niet meer opmerkt. En bij zon zijn ze er opeens!

 8. Het is idd echt een heel mooie plek in Rotterdam, met ook nog een lief theehuis, K. πŸ™‚
  Als je wilt bijkomen, mijmeren, schrijven, denken, of gewoon niets doen, alleen maar een beetje rondkijken en lekker in de zon zitten, dan kan dat allemaal… Ik ga zeker nog een keer terug.

 9. Gôh Marjelle, zo’n bloemenpracht, midden in Rotterdam? Dat had ik nou nooit vermoed… ik moet mijn mening over de maasstad eens gaan bijstellen… dank zij jou!

 10. Wat mooi.
  Dat beeld ook.

 11. antoinette duijsters

  Heel mooi, een bloemen pracht en die leegte, ik weet wat je bedoeld, ondanks alle mensen om je heen mis je een echt maatje.

 12. zelfstandig_journalist

  Ik ben nooit in het arboretum geweest. Een gemis, zie ik nu. Tja, alleen een hoog in Crooswijk wonen, is vast niet altijd makkelijk. Gelukkig trek je er vaak genoeg op uit en zie je veel andere mensen. Dat is altijd goed.

 13. Woonde H.ij er nog? Geniet een beetje!

 14. Ik wil ook zo’n tuin!

 15. hoi Marjelle, wat een prachtig blog. De gevoelens die je omschrijft en de heerlijke foto’s daarbij. Als ik aan Rotterdam denk – toch heel lang mijn stad geweest – krijg ik andere beelden. Maar dat komt dan misschien weer omdat ik er nooit echt woonde (Poortugaal en Hoogvliet, woonde ik) maar er wel heel vaak kwam, om te winkelen of op bezoek. Ik mis ook heel erg het op de markt lopen. Nergens zo’n markt als in Rotterdam πŸ™‚
  Op dit moment zit ik voor mijn raam, zie het haventje en de dijk erachter. Weer een heel andere natuur maar ook zo schitterend.
  Sommige van je foto’s zou ik uitvergroot op de witte wand van de caravan van de buren willen hebben, die grenst aan mijn tuin πŸ™‚
  geniet van deze heerlijke dag!

 16. *Op een kwartiertje fietsen bij mij vandaan, Wattman!
  Leuk dat jij ook je mening over ‘mijn stad’ (ben geen Rotterdammer, hoor) aan het bijstellen bent, Aad (Verbaast) was je voorgegaan, die werd ook steeds enthousiaster over R’dam na aanvankelijke scepsis. πŸ˜‰
  *Bedankt, Laila!
  *Een maatje idd, Antoinette, en dan liefst eentje in de buurt. πŸ™‚ Want dat begint me ook steeds meer op te breken, dat er bijna niemand (meer) in Rotterdam woont.

 17. *Dan heb je idd wat gemist, ZJ, en dat beaam ik niet gauw, want wie ben ik om dat te… πŸ˜‰
  Ook pure noodzaak, want als je op een eenhoog blijft zitten met (on)regelmatig stampende olifantjes boven je kop, dan krijg je soms uithetraamspringneigingen, dus ben ik vaak m’n eigen stok achter de deur en zeg tegen mezelf: ‘En route!’ Nu, maintenant, niet seffens, maar subiet. Al word ik daar soms doodmoe van, maar dit geheel en al terzijde.
  *Grappig dat je de enige bent die ernaar vraagt, Martin. πŸ˜‰ Ja, zijn naamplaatje hing er nog, maar of hij er vaak is weet ik niet, mss houdt hij dit nog een tijd aan. Wel gek om die vertrouwde naam op die vertrouwde plek, zo ver en ook zo dichtbij, weer te zien.
  Als er iemand is die dat ondanks alle omstandigheden waar mensen nog de helft niet van afweten probeert, ben ik het wel.

 18. *Niks mis met de jouwe, toch, Trek! πŸ˜‰
  Met die heerlijke houtkachel, een oase van rust… πŸ™‚
  Deze is wel een tikkie groter en bloemiger, dat dan weer wel.
  *Dank, Kookprinses! Als je er niet echt woonde, ligt en voelt dat idd anders kan ik me voorstellen.
  Als ik de volgende keer over de markt struin, zal ik eventjes aan je denken… πŸ™‚
  Je maakt me benieuwd naar je uitzicht, en waar je woont, heb ik mss gemist in je blog (maar als je het liever niet wil zeggen, ook prima, hoor).
  Van mij mag het, maar wrs denken je buren daar anders over!
  Succes met alles, ook met die van zeven. πŸ˜‰Edit: ben benieuwd wie er net als ik ook enthousiast is over de Born Ruffians?

 19. Heel mooie fotos. Ik ken het Trompenburg arboretum niet, daar moet hoog nodig verandering in komen.

 20. Een echte zomerse impressie. Mij is het inmiddels te warm en zonnig geworden.
  Alleen buiten met deze temperaturen als het echt moet.
  Zonne-allergie én appelflauwte bij de extreme warmte, ik wacht nu maar eventjes af tot het minder wordt… πŸ™‚
  Groetjes, vanachter de ventilator, Bart

 21. zelfstandig_journalist

  Last van burengerucht? Ook jaren last van gehad in Rotterdam. Waar ik ook woonde. Boven mijn kop in Delfshaven en lawaaige tuinfeestjes bij de benedenburen in Crooswijk :-(.

 22. *Bedankt, M.O.! Mss als je in juli toch een weekje in Nederland bent!? πŸ™‚
  *Op een boot heb je er het minste last van merkte ik daarstraks, Bart! Moet je (ik) nog wel steeds oppassen dat je niet ongemerkt in een kreeft verandert, dat dan weer wel. πŸ˜‰ Maar met zonne-allergie is dat idd geen optie.
  Een briesje voor jou vanuit R’dam!
  *Helaas wel, ZJ, heb er net als jij vroeger in Rotterdam ook vaker last van gehad, maar deze keer met woningruil vanuit Weesp leek het de goeie kant op te gaan, alleen was de vorige huurder daar niet eerlijk over, maar dat bleek pas toen ik er al woonde.
  Dus iedereen die nog iets leuks weet in R’dam zonder bovenburen, ik hou me aanbevolen!

 23. En meteen maar even een contactadvertentie geplaatst ? Je bent wel lekker op dreef. Tsja, waar zijn die leuke mannen. Niet tussen de bloemen vrees ik πŸ™‚

 24. zelfstandig_journalist

  Ik kan je helaas niet helpen. Succes met de zoektocht!

 25. Nou, daar had het niets mee te maken, Guzzler, als je met je muis over ‘mannen’ glijdt zie je dan ook niet voor niks iets anders staan. ;)) Wel met echte mensen die… (zie verder boven).
  Maar goed, tussen de bloemen zitten ze idd niet, alleen af en toe the occasional bumblebee.

 26. Onze reacties kruisten, ZJ. Bedankt i.i.g., wie weet gebeurt er een wonder en komt het naar me toe…

 27. – had ik weer dat knagende gevoel in m’n maag.-
  Dus toch…ik voelde het goed.
  O,ik snap nu wat de bedoeling is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.