Waarom ik geen aardling ben (part 1)

Af en toe bekruipt me het gevoel dat ik in het verkeerde land geboren ben. Dingen als de Elfstedenkoorts bijvoorbeeld gaan geheel aan mij voorbij. Toen ik die goedgemutste mannen vorig jaar met peilstokken in de weer zag en diepserieuze gezichten zag trekken bij P&W zapte ik heel snel weg. Ik word er niet warm of koud van. Onlangs las ik dat Kate, ja die van William, in verwachting is en hoorde op tv een aantal Britten euforisch praten over een nu onvergetelijke kerst, weer zo’n momentje van vervreemding. Het Engelse koningshuis of dat van Oranje, het doet me niets. Of ze nu al koekhappend en wc-pottengooiend op de foto staan of vanuit een koets de massa toewuiven, met verwende prins(ess)en heb ik niks en in sprookjes geloof ik niet. Ik hou vooral van wie níet in het sprookje past.*

Foto Witold Riedel

Voetbal, elf mensen die bloedfanatiek
achter een bal aanrennen waarbij de emoties soms zo hoog op kunnen lopen dat je het woord spel best kunt vervangen door oorl0g. Of een evenement als de Olympische Spelen waarbij half Nederland uitzinnig is bij de zoveelste gouden plak. De vreugde om die paar seconden sneller, het verschil tussen winnen en verliezen, het gaat volkomen langs me heen. Niet alleen dan krijg ik een gevoel van anderszijn, het komt veel vaker voor, bijvoorbeeld als ik op ‘social’ media lees hoe wildvreemden elkaar soms volkomen verrot schelden en de onderbuikgeluiden me om de oren vliegen. Af en toe bekruipt me het gevoel dat ik op de verkeerde planeet geboren ben. Misschien toch maar een enkeltje Mars nemen in 2023?
Marjelle

*Uit ‘Het moest maar eens gaan sneeuwen’ Tjitske Jansen

27 Reacties op “Waarom ik geen aardling ben (part 1)

 1. Oh, maar van jouw ‘soort’ zijn er veel meer, hoor. Je hoort ze alleen veel minder (soms helaas, zeg ik erbij), omdat ze vaak een zwijgende meerderheid zijn.

 2. Vroeger (hoor hem, haha) deed ik graag aan sport, en keek er ook met plezier naar.
  De uitwassen, de aanstellerij, spelverruwing, bedrog (wielrennen) en matennaaierij hebben me er inmiddels totaal van vervreemd, ik kijk geen enkele sport meer, vind het niet meer om aan te zien.

  En kou en koningshuis vind ik idd ook maar niks… 😉

  • Voor alle duidelijkheid, ik vind dat iedereen zelf moet weten wat ze wel of niet willen kijken en leuk vinden, ik probeer hier vooral mijn gevoel van vervreemding over te brengen wat ik in een aantal gevallen heb (er zijn veel meer voorbeelden van). 😉 Ik heb niet dat typisch Nederlandse mss, weinig of geen nationalistische gevoelens, geen kudd… euh groepsgevoel, etc., en het hele stuk ook met een knipoog natuurlijk, zie alleen al de titel. 🙂

 3. ik loop ook al niet warm voor de elfstedentocht/sport/koningshuis en mensen met onderbuikgevoelens wil ik het liefst tegenwoord geven.(wat ook fout is).
  misschien moest ik maar liever eens een trui gaan breien; dat is zinvol 🙂

  • Je mag wat mij betreft altijd weerwoord geven als het maar niet vervalt in zelf ook lullig doen (mijn mening). Wat je ook vaak ziet bij mensen die anderen juist op hun gedrag aanspreken op social media is dat als het erop aankomt zij zelf even laag-bij-de-gronds gaan doen als de ander, alleen soms met ‘mooiere’ woorden, feitelijk nog erger dus.
   Een lekkere dikke wollen trui met dit weer, ik zeg doen! 😉

 4. Het grappige aan deze foto vindt ik dat ik het scenario niet kan plaatsen, laat mij maar raden Marjelle 🙂

  Ik moet altijd weer lachen als heel friesland op z’n kop staat, het geknauwww op ieder TV zender te horen is, en iedere bewoner van Friesland het vaderlandse volkslied op iedere hoek van de straat staat te brallen ……….. en dat dan op het Moment Supréme de dooi invalt 🙂

  Sporten doe ikzelf verder individueel, en hoef ik ook niemand uit te schelden

  • Eerlijk gezegd weet ik niet waar hij de foto precies heeft gemaakt, maar raden kan altijd. Ik vond het wel iets alien hebben. 😉
   Leedvermaak heb ik dan weer niet, maar grote verbaasde ogen wel.

 5. Toch zijn er ‘van die dingen’, waar ik uren en uren gebiologeerd naar kan kijken en hoop transformeert in herinneringen. Het is niet alles en altijd platvloers ‘brood, vermaak en spelen’.
  Nochtans is er nog hoop. Naast Schnapp’s op de feeërieke Weihnachts markten, zijn boeken hier het meest gekochte Kerstgeschenk.

  • Het gaat mij niet om wel of niet platvloers, live and let live, iedereen houdt van verschillende dingen, prima, maar om een gevoel van vervreemding bij gr(o)ot(s)e evenementen waarbij het lijkt dat heel/half Nederland uitzinnig is van blijdschap of met tranen in de ogen staat van ontroering of anderzijds de ‘trend’ om mensen zonder enige vorm van bewijslast meteen al aan de hoogste boom te willen opknopen, het elkaar (politici voorop) klakkeloos napraten bv. in termen van ‘nog harder, nee, keihard straffen!’ zonder zich ooit te verdiepen in de effecten ervan, etc., etc. Ik heb niets met Kerst en lees vrijwel nooit meer boeken. 😉 Doet me denken aan een blog: http://marjelleblogt.wordpress.com/2011/11/25/ik-kan-geen-boek-meer-zien/

 6. Ik kan vaak genieten van mensen die op goedaardige wijze hun eigen gang gaan.

  Gr. Henk

  • Ik ook. 🙂 Alleen als daar een m.i. soort van massahysterie, sportverdwazing en/of nationalistische en onderbuikgevoelens bijkomen, dan haak ik af, dan is er een planeetkloof, zie ook de titel. 😉 Dit blog gaat over mij(n vervreemding), niet meer en niet minder.

 7. Enkeltje Mars? Daar komen toch al die mannen vandaan las ik ergens? 😉
  Maar ja, voorlopig zit dat er niet in en zul je het toch met deze aardkloot moeten doen. Wat vind je dan wel leuk?

  • Die boeken moet je niet geloven. 😉
   Dit zijn voorbeelden van vervreemding, je af en toe geen aardling voelen, het gaat niet sec om wat ik wel of niet leuk vind – ik hou van fotograferen en niet van breien bv. – dat is een heel ander onderwerp. Mss een volgend blog? 😉

 8. Bedankt voor je like, Geedebee.

 9. Zag net je reactie op m’n gesloten blog….dank….

  Ik kom ook ergens anders vandaan hoor…..
  Er zijn zoveel onontdekte gebieden op aarde, ook die onzichbare maar soms wel voelbare….

  We are one, verbonden in ons uniek zijn…..
  Hoewel ik het zelf ook niet kan rijmen…..:)

 10. zie de ‘like’ niet…..dit omdat ik m’n blog niet open krijg
  voor reacties maar wel voor likes…zucht…….

  • Ik heb de like-knop uitstaan, maar je blijkt toch nog wel te kunnen klikken op een ikoontje ergens bovenin.
   Je kunt de reacties wel lezen toch? Ik zag daarstraks er een paar online verschijnen in je blog. Mss is het weer opgelost.

 11. Mars biedt geen oplossing, ben ik bang. Het eerste dat ze daar zullen willen doen is voetbal.

  • Mss houden ze daar meer van basketbal. 😉 Ik moet er niet aan denken om een enkeltje te nemen and be stuck there for the rest of my life, uiteraard heb ik er ook het geld niet voor want in dat geval was ik allang verhuisd!! (op aarde).

 12. zelfstandigjournalistantwerpen

  Same with me. Schaatsen vind ik niks. Ben dus geen ‘echte’ Nederlander. Koersen (wielrennen): zie ik ook het nut en de lol niet van in. Ben dus ook geen goede Vlaming, want die is er wel dol op.Wat ben ik dan wel?

  • Het gaat mij niet om sport an sich, maar om (de sfeer met soms ingredienten van fanatisme, nationalisme, volkshysterie, kuddegedrag, vul zelf maar in … bij) een aantal evenementen / megafestaties waarbij ik een gevoel van vervreemding krijg, dat kan net zo goed iets zijn wat niks met sport te maken heeft, zoals het vb. van koningshuis en social media.

 13. zelfstandigjournalistantwerpen

  Vervreemding vindt al snel plaats, wanneer je niet met de massa meedoet. Hoe dan ook is dat ieders vrije keuze.

  • Toch hoef je niet per se niet met de massa mee te doen om dat gevoel te krijgen, er zijn genoeg massadingen/-denken waar ik niet aan meedoe zonder dat gevoel te hebben. Wel of geen vrije keuze is hierbij niet relevant.

 14. Herkenbaar, je staat niet alleen Marjelle!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.