Waarom ik geen aardling ben (part 2)

Af en toe bekruipt me dus het gevoel1 dat ik in het verkeerde land ben geboren. De euforie rond Obama’s speech bijvoorbeeld toen hij 7 november werd herkozen vond ik onbegrijpelijk. Obama, de man die meermalen met de hand op het hart beloofde dat Guantánamo Bay2 gesloten zou worden. Nu inmiddels vier jaar later is het kamp nog steeds open. Amerika, land van zgnd. onbegrensde mogelijkheden met 12 miljoen werklozen, 3,5 miljoen daklozen <-> 18 miljoen lege huizen en een staatsschuld van meer dan 16 biljoen dollar. Ook hard werken biedt allang geen garantie meer tegen armoede al wil de president anders doen geloven. Wat betreft het aantal gevangenen staan de Verenigde Staten wel bovenaan, met 2,2 miljoen gedetineerden komen ze op de eerste plaats. Zelfs Pieter Hilhorst ging toen in die speecheuforie mee op Twitter, iemand die ik weleens verstandige dingen heb horen zeggen; hij was wel weer zo sportief om terug te tweeten dat ik een punt had met Guantánamo.

Foto Witold Riedel

Er zijn veel meer voorbeelden waarbij ik soms een andere emotie en afwijkende mening heb dan de meeste mensen. Zoals toen twee vliegtuigen de Twin Towers doorboorden nu alweer elf jaar geleden en iedereen zei dat hierna de wereld nooit meer hetzelfde zou zijn. Of de manier waarop bepaalde oorlogen en conflicten worden verslagen, sommige doden betreurd, duizenden andere vergeten. De momenten waarop ogenschijnlijk brave burgers het opeens volkomen normaal vinden om de ‘vijand’ zonder enige vorm van proces3 neer te schieten. Uitschakelen heet dat eufemistisch in journaaltermen. Of wat dacht je van het op hoog niveau onder het genot van een kop koffie een aantal martelmethoden zoals waterboarding4 de revue laten passeren en besluiten ze toe te passen, maar o wee als het om jóuw vrouw, jóuw kind, jóuw ouders gaat. Af en toe bekruipt me dus het gevoel dat ik op de verkeerde planeet ben geboren, maar dat enkeltje Mars5 is me net een brug te ver.
Marjelle

1 Waarom ik geen aardling ben (part 1)
2 Guantánamo: A decade of damage to human rights Amnesty Int. 11-01-2012
2 10 jaar Guantánamo: Amnesty voert wereldwijd actie Amnesty 09-01-2012
2 Gevangene 345 op Guantánamo Bay: 6-jaar lang gemarteld Volkskrant 11-09-2011
3 Geert-Jan Knoops: ‘In 2011 zijn juridische zekerheden op het spel gezet’ Volkskrant 30-12-2011
4 Waterboarding
5 Mars One Project

10 jaar een aanfluiting van de mensenrechten
Guantanamo Bay werd al snel bekend als de gevangenis waar de meest afschuwelijke schendingen van mensenrechten begaan werden: waterboarding (schijnverdrinking) en andere vormen van foltering en mishandeling, willekeurige opsluiting, geheime detentie, illegale CIA-vluchten en oneerlijke processen voor militaire commissies.

Bij zijn aantreden begin 2009 beloofde President Barack Obama de gevangenis binnen het jaar te zullen sluiten. Hij hield zijn belofte niet. Integendeel, na 10 jaar zitten nog steeds 171 mensen opgesloten op Guantanamo Bay. Twaalf van hen zitten er al sinds begin 2002. 1 van die 12 werd in 2008 door een militaire commissie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De andere 11 zijn nog steeds niet aangeklaagd of berecht.

Dit lot treft alle gevangenen op Guantanamo Bay. De meesten van hen zitten voor onbepaalde tijd vast, zonder proces of formele aanklacht. Wie wel is aangeklaagd, krijgt een oneerlijk proces voor een militaire commissie en riskeert de doodstraf. De Amerikaanse overheid zegt dat zelfs gevangenen die onschuldig bevonden worden in een proces toch nog voor onbepaalde tijd kunnen vastgehouden worden. Tot nu toe heeft niemand verantwoording moeten afleggen voor de vele mensenrechtenschendingen die op Guantanamo Bay begaan werden.

16 Reacties op “Waarom ik geen aardling ben (part 2)

 1. Volgens mij ben je net zo’n aardling als ik -:)

 2. zelfstandigjournalistantwerpen

  ‘Iedereen’ was ‘euforisch’ over de herverkiezing van Obama, omdat het alternatief niet veel beter was. Eufemistisch uitgedrukt. Wat Guantanamo betreft: hij wilde de tent sluiten, maar kon nergens naartoe met die gevangenen. Die situatie geldt nog steeds en ik zie daar geen verandering in komen. Kan niet alleen op Obama zijn bordje worden geschoven.

  • Men was euforisch over de speech van Obama omdat men dat zo’n geweldige speech vond, daar ging het om en dat had niets te maken met welk alternatief dan ook.
   M.b.t. Guantanamo Bay heb ik je al eerder uitgelegd dat die redenatie niet klopt. Het gaat er nl. niet om of Obama wel of niet dat kamp kon sluiten (ik weet ook wel dat het congres tegenstribbelde etc.), maar waar het wel om gaat is dat hij dat toen meermalen plechtig beloofd heeft (hij is verantwoordelijk voor wat hij zegt), daar een big issue van gemaakt heeft voor de verkiezingen toentertijd terwijl hij wist of op zijn minst had kunnen en moeten weten dat hij die sluiting niet waar kon maken, m.a.w. of hij stond te liegen of hij was uitermate dom. 😉

 3. Ik heb opgelet, het woord ‘ Guantánamo’ is tijdens de gehele campagne van Obama niet 1 keer gebruikt. Daar zitten dus al meer dan 10 jaar mensen al dan niet onschuldig, maar in ieder geval zonder enige vorm van proces gevangen onder erbarmelijke omstandigheden. Oops, wrong planet! (Utopia).

  • Ja, dat is bepaald geen onderwerp waarmee Obama punten kon scoren. Het is een heel trieste en bizarre situatie waarin rechteloosheid al jaren hoogtij viert en dan weten we ook nog heel veel niet, er schijnen verschillende geheime gevangenissen te zijn. Een aantal gevangenen op Guantanamo Bay is onschuldig jarenlang vastgehouden, uiteindelijk is een deel ervan ook vrijgekomen. Ik herinner me dat een van die ex-gevangenen toen ook een film of boek had gemaakt, ik zal het eens opzoeken. Yes, wrong planet sometimes.

 4. Ik voel me met name geen aardling, waar het stille tochten, een minuut stilte of voetballen-met-rouwbanden betreft.
  Dezelfde krokodillentranen huilende deelnemers slaan even later rustig, samen met een paar andere flinkerds weer iemand in elkaar, die ze niet genoeg ‘respect’ toont…..ik heb het te vaak gezien, zeker onder de zogenaamde voetbalsupporters, en onder uitgaanspubliek (waar ik ook al niet bij wil horen)…..

  • Ik heb er zelf ook een beetje dubbel gevoel bij. Aan de ene kant kan ik me voorstellen dat het voor de familie een hele steun is, ook voor de mensen die meelopen of op een andere manier daaraan meedoen kan dat zo werken. Aan de andere kant zie ik het absoluut niet als een oplossing, ik denk dat de mensen waar het om gaat zich echt niet aangesproken voelen door dit soort acties en dat je die dus daarmee helemaal niet bereikt. Daarbij denk ik ook dat je moet oppassen dat er niet een soort van heilige-boontje-sfeer wordt gecreeerd waarbij mensen het soms zo druk hebben met naar elkaar te wijzen en te roepen wie er allemaal wel niet in de spiegel zouden moeten kijken dat ze vergeten om het zelf ook te doen.

 5. Ja, Marjelle, de goeden niet te na gesproken…ik voel ook dat dubbele wel.
  Ik zie net als jij wel de steun en troost misschien voor de familie, en realiseer me dat ik al snel niet ontkom aan generaliseren, als ik er kritiek op heb.
  Die term ‘heilige boontjes’, daar dacht ik ook precies aan, voor heel veel geldt gewoon dat het hypocrisie ten top is, aandachttrekkerij en krokodillentranen dus, terwijl ze beter eens naar hun eigen aso gedrag en instelling zouden kunnen kijken…

 6. Terecht verhaal, goed verhaal ook. Ik heb veel over Amerika geschreven. Zeker niet omdat dat de enige plek is waar echt van alles mis is op deze aardkloot. Maar wel omdat ik me rot kan ergeren dat we er als Nederland nog steeds vrijwel kritiekloos achteraan lopen. Schandalig!

  • Ben ik met je eens dat Amerika zeker niet de enige plek is waar van alles mis is. Het vrijwel kritiekloos erachteraan lopen door bv. Nederland vind ik ook minder geslaagd. Daar komt nog bij – en dat doet me op een bepaalde manier dan weer aan Israel* denken – de arrogantie van de VS om andere landen de les te lezen bv. op het gebied van mensenrechten(!) terwijl zij ze zelf met voeten treden, hoe hypocriet ben je dan…

   *Israel eist dat andere landen zich aan afspraken en verdragen houden terwijl ze dat zelf soms niet doen als het niet goed uitkomt. Weigeren bv. ook uitsluitsel te geven of ze wel of niet over kernwapens beschikken en weigeren controle daarop, daarnaast willen ze ook niet het Non-profileratieverdrag ondertekenen. Verder gaat Israel door met de illegale bouw van nederzettingen in bezet Palestijns gebied, etc.

 7. Tjaaaa …. de beloftes van Obama 🙁
  Hoewel ? Wat is er hier eigenlijk terechtgekomen van bepaalde verkiezingsbeloftes ? hoort dat niet gewoon bij dit leugenachtige spelletje waar de brave burger x op x weer intrapt ?

  • Klopt dat er ook in Nederland en elders vaak verkiezingsbeloften worden gebroken, Wilders toen een keer zelfs een paar uur na de verkiezingsuitslag, en ook Rutte e.v.a. kunnen er wat van, wat dat betreft heeft Samsom het slimmer aangepakt door terecht geen garanties te geven. 😉
   In dit geval is het vele malen erger omdat het op Guantanamo Bay om een flagrante schending van mensenrechten gaat, martelingen waaronder waterboarding, rechteloosheid, het zonder proces opgesloten worden, sommige mensen zijn tien(!) jaar later nog steeds niet berecht.
   Twaalf van hen zitten er al sinds begin 2002. 1 van die 12 werd in 2008 door een militaire commissie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De andere 11 zijn nog steeds niet aangeklaagd of berecht.’
   Hoezo democratie? Hoezo mensenrechten? (Dit is niet tegen jou.)
   Kortom een schandalige zaak, en als je dan als president in spe meermalen plechtig belooft dat je Guantanamo Bay zeker definitief gaat sluiten, dan moet je ook woord houden anders ben je volstrekt ongeloofwaardig geworden. En dan kun je wel leuk grapjes maken over de hond van je kinderen, maar daar hebben die gevangenen in Gitmo helemaal niets aan.

 8. zelfstandigjournalistantwerpen

  Hij had het beter niet kunnen zeggen, klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.