Daar ga ik het niet over hebben

Vier volgeschreven pagina’s met doorhalingen en pijlen liggen voor me, of deze tekst ooit in getypte versie verschijnt is de vraag. Soms wil je het over teveel tegelijk hebben en komt er geen enkel punt echt uit de verf. Of je neemt een heikel onderwerp bij de hand en aan het eind van je betoog denk je ‘wil ik dit wel? Straks krijg ik een verhitte discussie onder m’n blog en moet ik die reacties allemaal ook nog eens gaan beantwoorden’. Het is al warm genoeg zonder dat.


Over wel of niet aan- en afbevelen ga ik het dus niet hebben, ook niet over wel of geen favorieten en wel of niet meekijken bij je favorieten of… moet ik ze vijanden noemen? Er is wat begripsverwarring af en toe, zag ik.
Eén ding zeg ik wel, hartgrondig zelfs, weg met die afbevelingsknop! Het is een wangedrocht en gooit alleen maar meer olie op het vuur. Dat was nu net wat het VK-blog niet nodig had, netzomin als ik overigens.
‘Wie heeft die knop eigenlijk bedacht’, vraag ik me af.

Marjelle

Muziek: Eimear Quinn
Ook een lekker nummer om mee te zingen, maar dit geheel en al terzijde


in plaats van wolven en schapen had ik alleen nog maar een geitje in de aanbieding

22 Reacties op “Daar ga ik het niet over hebben

 1. JAAAA, AANBEVOLEN !!!

 2. Zeg, waarom sta ik niet bij je favorieten?

 3. Jaja, Ate, lachen met jou! Maar je hebt net de essentie gemist blijkbaar. 😉
  Ik neem aan dat dit dus ook geen serieuze vraag is, toch wil ik hem best beantwoorden, hoor, reden 1 is omdat ik niemand uit mezelf toevoeg. Reden 2 is omdat ik niemand uit … 🙂

 4. Zegguuhh , je gaat van mij toch geen serieuze vragen verwachten?

 5. Nee, verhitte discussie, begin er maar niet aan, Marjelle!
  Zelfs over zoiets als die afbevelingsknop zijn, bleek tot mijn stomme verbazing, de meningen verdeeld.
  Er zijn er die het wel ‘vet, cool’ vinden, en niet aarzelen om die te gebruiken. Het gebeurde onlangs nog openlijk onder mijn eigen blogbijdrage, een soort ‘publieke afstraffing’, haha, wat moest ik lachen maar-niet-heus….ik vond het werkelijk te gênant en kinderachtig voor woorden….
  Het geitje is lief, mooie foto! 🙂
  Daar zal in ieder geval geen discussie over ontstaan, ben ik van overtuigd… :))
  PS toen ik voor het eerst las over de afbeveelfunctie, dacht ik werkelijk (natuurlijk, vind ik!) aan een heel flauwe grap. Wie schetst mijn verbazing toen bleek…..nou ja, je kent het vervolg.
  Enfin, toen ik gisteren me in mijn eigen bijdrage nog eens uitsprak tegen dit wangedrocht, werd ik al snel door iemand min of meer op de vingers getikt, nee hoor, ik zag dat verkeerd, het was juist prima. O……ik heb het er maar bij gelaten….ik had even geen zin in een eindeloze discussie.
  Groetjes, Bart (blog nu weer over nijlgansjes en meerkoetjes…)…….. :-))

 6. Die aanbevelingsknop. . . de vorige vond ik beter. Das was zichtbaarder. Uit pure luiheid vergeet ik bij een reactie weleens een aanbeveling, dat was vroeger ondenkbaar.

 7. *Waarom niet, Ate, zijn die te moeilijk voor je? 😉 Hm, als ik naar je avatar kijk moet ik dat idee mss wel idd helemaal van me afschudden. 🙂
  *We zijn het hier helemaal over eens, Bart. 🙂
  Op één dingetje na, ik denk dat mensen altijd wel wat te zeiken vinden als ze dat willen. 😉 Dus het zou me nog niet eens verbazen als ook het geitje de zondebok wordt. 😉
  Kom zo even naar nijlgansjes kijken, werkt altijd rustgevend.
  *Eerlijk gezegd, kan ik me de vorige al niet eens meer herinneren, René. 😉 Maar goed, in dit geval vind ik dus de rode pijl een onding waar ik i.i.g. geen enkel positief effect in zie.

 8. Hoe kan je dat dan zien, die aan- en afbevelingen?
  (serieuze vraag)

 9. O ja, Marjelle, ik krijg/kreeg er ook wel van langs, om mijn ‘onbenullige, makkelijk gemaakte matige dierenfoto’s’, in deze woorden of die er op lijken…..
  Dat zal de kift wel zijn, of zoiets, denk ik dan maar……trouwens altijd wel leuk om te zien dat degene die het zegt dan zelf geen fatsoenlijke foto kan produceren, maar wel lekker even denigrerend doen.
  Gelukkig heb ik inmiddels een olifantenhuid daarvoor gekweekt. Het zijn zielige reacties….

 10. Ha ha, nu moet ik lachen om jouw tussenhaakjes, Ate, waardoor ik de vraag niet meer kan beantwoorden. 😉 Ik begrijp de context van je vraag ook even niet, want het gaat in m’n blog alleen over de afbevelingsknop waar ik tegen ben. :~

 11. Onze reacties kruisten, Bart. Eerlijk gezegd, mensen die dat soort denigrerende opmerkingen maken tegen en over anderen laten daarmee alleen zien hoe uitermate onzeker ze zelf zijn, maar dan wel op een zeer negatieve manier. Ik heb er op zich geen moeite mee als mensen onzeker zijn, integendeel, ben dat zelf ook op bepaalde punten, maar daarvoor hoef je nog niet anderen naar beneden te halen, dat vind ik sowieso laf. Mensen die het dus wel nodig vinden om om zich heen te trappen denken wrs dat ze er daardoor zelf gunstiger uitkomen, het absolute tegendeel is waar.
  Die olifantenhuid is wel weer erg toepasselijk in deze ‘dierlijke context’. 😉

 12. Degene die de afbeveelknop heeft bedacht, heeft vast heel veel naar Big Brother e.d gekeken. Om te zorgen dat de spanning en druk opliepen en daardoor het gedrag en de uitingen van de bewoners van het Big Brotherhuis heftiger, bedachten de programmamakers ook allerlei ‘prikkelende’ regeltjes en momenten. Ik gebruik hem nooit.
  Hartelijke groet, Coby

 13. Waarschijnlijk heeft diegene dat idd iets teveel gedaan, Coby. 😉
  Ik gebruik ‘m ook n… zie blog van morgen. 😉

 14. Gewoon die afbevelingsknop weg; ik hoor heel veel stemmen dit zeggen.
  De knop heeft al immens veel afbevelingen gehad.

 15. In het begin van het VK-weblog was er ook een afbevelingsmogelijkheid. Die werkte alleen maar negatief -in alle opzichten. Bij de eerste veranderingen op het weblog is die mogelijkheid dan ook verdwenen. En dat bleef zo tijdens alle andere veranderingen, tot deze laatste…
  Overigens ben ik van mening dat ook de aanbevelingsknop moet verdwijnen.

 16. Als mensen bij mij binnenkomen op een feestje, dan krijgen ze eerst een kastje uitgereikt met een aan- en afbevelingsknop met gastenlijst. Bij elke opmerking van een gast kunnen ze dan daar even op drukken. Aan het eind van de avond krijgt degene met de meese aanbevelingen een leuke herdenkingsoorkonde en een automatische uitnodiging voor het volgende feest. Degene met de meeste minpunten mag niet meer komen de volgende keer.

 17. :-))
  misschien hangt het ook grotendeels samen met de wensen van de adverteerders, die willen dat de spanning er een beetje in blijft. zelfs een relletje hier op het VK-blog zorgt toch maar mooi voor pageviews, waar het (zakelijk gezien dus) in feite om begonnen is…
  ciao,
  Maria-Dolores

 18. Ik heb begrepen dat het rode pijltje de beheerders inzicht geeft in het gedrag van notoire wangedragers en het daardoor makkelijker wordt om ze aan te pakken.
  Er zal wel over nagedacht zijn?

 19. *We zijn het eens, Joostx. 😉
  *Dat laatste vind ik ook, Edu. Wat mij betreft verdwijnt het hele aan- en afbevelingssysteem en staat iedereen gewoon even lang / kort en zichtbaar op de voorpagina. 🙂 Uberhaupt het idee dat met dit soort systemen ‘kwaliteit’ (wat daar dan ook onder verstaan moge worden ;)) te meten zou zijn, is volgens mij een misvatting. Daarnaast is elk systeem manipuleerbaar, dus voor de duidelijkheid en rust in de tent (wat natuurlijk niet iedereen wil) zeg ik dan, ‘weg ermee’. ;))
  *Wat een vreemde feestjes geef jij, Aad, geen wonder dat ik niet uitgenodigd ben. 😉 Met zo’n systeem kunnen trouwens ook de grootste klootzakken overblijven, weer niet waterdicht. 😉 (Even tussen haakjes, ik weet ook wel dat jij het niet serieus meent, hoor.)

 20. *Dat zou best kunnen, Maria-Dolores, waarom ze het dan niet de hele periode zijn blijven doen (ik lees net bij Edu dat een afbevelingsmogelijkheid er in het begin ook een tijdje is geweest) is dan wel onduidelijk. Verder blijf ik er faliekant tegen, het is volstrekte willekeur waarom mensen erop klikken, de een heeft een hekel aan X, de volgende dag aan Y en klikt erop, de ander is het gewoon met iemand oneens, de volgende verveelt zich dood, enz. Zelf schrijf ik nogal enthousiast over Rotterdam en ook dat alleen al zou een boel niet-Rotterdamliefhebbers (ook van buiten het blog) nog weleens in het verkeerde keelgat kunnen schieten en zo zijn er zat "redenen" waarom mensen eens lekker anoniem & veilig op die rode pijl rammen. ;))
  *Hai Vroems, ik dacht nog aan je daarstraks (believe it or not ;)). Ik weet niet of dat zo is, en zo ja, dan is dat volgens mij niet de manier om er daadwerkelijk achter te komen. Verder zegt het loutere feit dat iemand op een rode pijl klikt nog niets over de onderliggende motivatie, al begrijp ik ook wel dat mensen die het halve VK-blog consequent blijven afbevelen daarmee wel de verdenking op zich laden van ‘enige vooringenomenheid’, to put it mildly. ;)) Daarnaast is het olie op het vuur gooien (ik zei het al) en maakt het de blogsfeer er niet leuker op (understatement), en zijn er veel(?) bloggers die van die anonieme afbevelers last hebben en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn, of juist wel?
  Of er over nagedacht is weet ik niet, hoop ik wel, maar vraag ik me af, wat ik wel weet is dat dat lang niet alles zegt. 😉

 21. @Marjelle,
  met die afbeveelknop had ik de illusie dat ‘de leiding’ dan een beetje na zou gaan of er misbruik van wordt gemaakt.
  aan de andere kant werkt het in het echte leven ook zo: als mensen eenmaal raar over je beginnen te praten, terecht of onterecht, maakt eigenlijk niet zo veel uit, dan lijd je daar als mens meestal onder…
  denk dat je als blogger, als je toevallig stukjes schrijft waar òòk sommige mensen verschrikkelijk kwaad om worden, dan nog actiever moet worden om ook fans te vinden die je steunen, zodat je weer op een positief saldo komt… niet dat ik daar een voorstander van ben, maar in de praktijk werkt het natuurlijk wel zo…
  straks wordt bloggen misschien wel net zo iets als show-business of politiek: alleen geschikt voor mensen met stalen zenuwen, weinig scrupules en een ijzeren wil om iets te bereiken…. ik denk dat ik vast maar eens na begin te denken over nog een àndere hobby…
  ciao,
  fijne zondag nog,
  Maria-Dolores

 22. Hoi Maria-Dolores, en dan ga ik daarna écht wat doen. 😉 Weet je, het vervelende van dat soort dingen vind ik altijd dat een grote(re) groep last heeft van de eventuele paar vervelende klieren die er dan zouden worden uitgepikt. Volgens mij kun je dat sowieso al zien zonder het rodepijlenverhaal. ;)) Daarbij zegt het nog niet alles (niets zegt alles ;)), persoon A kan volledig ter goeder trouw (ik ben het er dan wel niet mee eens, maar de motivatie kan oprecht zijn) veelvuldig afbevelen en persoon B die er even vaak gebruik van maakt kan het louter doen om te zieken, dat verschil meet het systeem niet.
  Verder heeft elk systeemonderdeel altijd een aantal gevolgen / bijwerkingen, en in dit geval vind ik het middel erger dan de kwaal. Dat betekent overigens niet dat ik ervan wakker lig, maar wel dat ik het tijd vond worden om die knop eens aan te kaarten. Ik zou dan ook (nogmaals) graag willen weten wie dit bedacht heeft, wat zijn / haar argumenten voor en tegen zijn, etc.
  Dat actief gaan werven, daar heb ik ook geen zin idd, ik was voor vertegenwoordiger ook al nooit in de wieg gelegd, want ik heb juist de neiging om te zeggen wat ook de nadelen van iets zijn. 😉
  Ik weet het niet, hoor, ik zie het nog niet zo somber in, zolang ik het nog leuk genoeg vind blijf ik hier bloggen, ik geef toe dat een beetje olifantenhuid wel steeds onontbeerlijker wordt daarbij. 😉
  ’t Kan nooit kwaad, nadenken over andere dingen, maar schrijven en sinds kort foto’s maken vind ik gewoon erg leuk. 🙂
  Jij ook een fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.