Dat doet de deur dicht

Ik wilde eigenlijk een buisje-, boompje-, beestje-blog schrijven totdat ik de zoveelste rare uitspraak tegenkwam in de Wilders-affaire. Nu wordt er door mensen, politici voorop, met de regelmaat van de klok grote onzin verteld, van eromheen draaien tot aperte leugens, maar sommige zinnetjes blijven hangen. Zoals columniste Ebru Umar gisteren in RTL Late Night met haar ‘deze man [Wilders] stelt een redelijke vraag, en deze man die zegt “wil je meer of minder?”‘ en ‘ik woon in Bos en Lommer en heb het heel erg naar mijn zin’, even later gevolgd door ‘ik weet tegelijkertijd ook dat niemand het prettig vindt om in Bos en Lommer te wonen’. Of de tweet van Thijs Rõmer ‘Volkert, waar ben je als je land je nodig heeft…’, die hij na alle commotie die ontstond nuanceerde met de woorden dat het cynisch was bedoeld.


Mark Rutte liet
op het allerlaatste moment weten niet meer met de PVV te willen samenwerken, pas nadat veel mensen verontwaardigd hadden gereageerd op de oproep van Wilders en achterban om minder Marokkanen in Nederland, en zijn partijgenoot Halbe Zijlstra reageerde met de volgende oneliner ‘De deur zat al dicht en is nu nog dichter komen te zitten’. Maar hoe je het ook draait of keert, een deur is dicht of hij is open, op een kier kan ook nog, maar dichter dan dicht is gewoon onmogelijk. Net zoals duizend procent ergens voor gaan ook niet kan, honderd is toch echt de max. Die overdrijvende trap doet me denken aan de spierballentaal die politici vaak uitslaan als ze duidelijk willen maken dat zíj de criminaliteit keihard, snoeihard… kortom hárder dan hárd aan zullen pakken. Holle woorden, waar je in de praktijk niks aan hebt, want daar staan gelukkig wetten in de weg en praktische bezwaren. In hun ijver om de kiezer te geven wat zijn onderbuik schreeuwt buitelen ze over elkaar heen.
Marjelle

‘Marokkaanse criminelen bestaan niet’ Chris Klomp 22-03-2014
‘Het is verboden dit artikel te lezen zonder een ID of een redelijk doel’ Folkert Jensma 16-11-2013

25 Reacties op “Dat doet de deur dicht

 1. Voetbaltrainers zijn er ook goed in.
  Hun ‘jongens’ hebben zich voor de volle 120 procent gegeven, of zelfs ‘voor 200 procent’…..
  Of je hoort over ‘het meest optimaal’, terwijl ‘optimaal’ alleen toch echt wel het hoogst haalbare is……. 🙂

 2. Idd Marjelle het overreageren is niet van de lucht. Dat de media, politici en BN’ers zich zo laten opnaaien, zegt mij dat ze er zelf nog niet uit zijn. De politie en het OM zelf ook niet. Etniciteit en criminaliteit worden in de praktijk al snel met elkaar in verband gebracht. Een verwijsindex om criminele Antillianen gemakkelijker op te pakken is zelfs toegestaan: vorige.nrc.nl/binnenland/article1970764.ece

  • Veel politici gaan voor makkelijk scoren, ze willen niet onderdoen voor Wilders en co en proberen uit alle macht hun kiezers te houden.
   Mijn idee is blijf altijd trouw aan jezelf, aan wat je zelf echt vindt, praat niemand naar de mond maar wees eerlijk en realistisch, ook (juist) als politicus. Maar als je dat doet in die wereld kom je wrs niet ver. Een van de redenen waarom ik nooit actief geworden ben.

 3. Iedereen buitelt nu over elkaar heen, maar hoe het uiteindelijk gaat aflopen …?

 4. Rutte liet pas na de Europese top weten dat hij niet meer met Wilders wil samenwerken. Dat suggereert dat hem door Angela Merkel en anderen werd ingefluisterd dat hij nu toch echt stelling moet nemen.

 5. Ik ben de laatste (nou ja, dat is ook weer zo’n zegswijze) die het voor criminele Marokkanen op wil nemen maar in aanraking komen met politie kan ook zijn dat je (weer) wordt aangehouden omdat je eruit ziet als een onderdeel van een groep. De bewuste groep doet dit expres om zo identificatie te bemoeilijken maar helaas doet ook een (over)groot meelopers dit en die beschadigen zo hun aller imago, d.w.z. de groep die niet crimineel is. Zij hebben denk ik geen enkel benul of willen dit ook niet hebben van de angst die zij zo mensen die al eens zijn overvallen aanjagen, en ook mensen die dit weer van horen zeggen hebben (denk maar aan de Volendammers die massaal op de PVV stemmen zonder in hun dorp enige overlast te hebben). Doe ik nu ook weer mee aan het geven van de meningenindustrie van 1 cent per tweet/post/blog…

  • Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt. Als bepaalde jongeren alleen tot een bepaalde groep behoren maar zelf geen crimineel gedrag vertonen, waardoor jagen ze anderen dan angst aan? Dat de kans groot is dat ze dan eerder worden aangehouden ben ik met je eens.
   Dat zie je vaak dat xenofobie juist het grootst is in dorpen / gemeenten die overwegend blank zijn. De angst voor ‘vreemdelingen’, o.a. gevoed door Wilders en Telegraaf. Ik heb zelf tot voor kort heel lang in Rotterdam gewoond waar veel nationaliteiten naast elkaar leven.

 6. Ik heb alle vertrouwen in onafhankelijke media verloren de afgelopen dagen..

  Nergens tijdens de 1000 herhalingen van het selectief gekozen knip en plakfragmentje hebben ze laten zien dat Wilders AL LANG had uitgelegd dat hij helemaal niet alle marokkanen wilt uitzetten.

  13 maart bij Frits Wester “Natuurlijk heb ik het over de criminele marokkanen”

  Tijdens het live verkiezingsdebat heeft IEDEREEN kunnen zien dat hij het wéér uitlegde
  – Wilders legt uit wat hij bedoelt met “minder marokkanen” –
  http://www.youtube.com/watch?v=LZrp90HqTJ8

  En na zijn uitspraken , maar vóór de ophef maakte hij het nogmaals overduidelijk:
  – Wilders : “Nogmaals , niet alle Marokkanen het land uit” –
  http://www.youtube.com/watch?v=8RFtj3kn9Zw

  Ik heb inmiddels bij diverse media hierover mijn beklag gedaan , maar verwacht geen reactie …helaas zit de wereld zo in elkaar.

  Ook het scanderen “minder,minder” was al lang aan de gang over andere onderwerpen , die sfeer ontstond niet over de marokkanen. Net als “dan gaan we dat regelen”.
  http://nos.nl/artikel/625563-pvv-scandeert-minder-marokkanen.html

  • Wat Wilders ook in het verleden of recent heeft gezegd, waar het om gaat is dat hij het hier heel duidelijk heeft over alle Marokkanen en niet over ‘criminele Marokkanen’. Vervolgens gaat hij het publiek ophitsen (waarbij het niet ter zake doet of hij dat ervoor ook al bij andere onderwerpen deed) en laat ze ‘minder minder!’ scanderen (die mensen zijn zelf natuurlijk medeverantwoordelijk voor het feit dat ze daaraan meedoen). Hij sluit daarmee een hele bevolkingsgroep uit, stigmatiseert en discrimineert, geen verspreking maar een bewuste keuze. Dan kun je verwachten dat iedereen over je heen valt, misschien waande hij zich net iets te onaantastbaar. Hij neemt er achteraf dan ook geen letter van terug.

 7. Ben ik niet helemaal met je eens..

  Als Wilders vlak voor zijn uitspraken op live tv met alle media / lijsttrekkers en miljoenenpubliek precies uitlegt wat hij met de zin “minder marokkanen” bedoeld is het toch bizar dat het de volgende dag anders uitgelegd wordt door al diegene die toen hebben zitten kijken ???

  Ook is weldegelijk van belang waar het scanderen van “minder,minder” is begonnen , namelijk al 2 onderwerpen ervoor en niet alleen om marokkanen.

  De media en anderen hebben Wilders woorden in de mond gelegd over wat hij zou bedoelen , terwijl hij al duidelijk was geweest (zie vorige post) , dan valt er niets terug te nemen.

  Voel jij je dan niet belazerd door de media die de uitleg van Wilders volkomen wegknipt , en zo juist onrust heeft veroorzaakt ?

  Of vind je het normaal dat de media een halve waarheid (en dus een leugen) 1000 keer herhaalt ? Dat kan toch niet waar zijn hoop ik ?

  • Er is maar een persoon die verantwoordelijk is voor de discriminerende uitspraken en dat is Wilders zelf. Dat heeft niets met de media te maken, hij zegt het letterlijk en doelbewust om te provoceren. Hij heeft zich alleen deze keer misrekend en niet verwacht dat ook in eigen gelederen protest zou ontstaan en de ene na de andere PVV-er de fractie zou verlaten.

 8. enjoy…(??/////>???)………………………, op de eerste rij :A.Speer (architect en etc ……………………………………………)…https://www.youtube.com/watch?v=pJUOu63KLpA

  • Nee, dat niet inderdaad. Vreselijk hoe het toen ging. Helaas hebben mensen weinig geleerd als je kijkt naar hoe het o.a. nu toegaat in Syrië, Guantánamo Bay waar nog steeds onschuldige mensen vastzitten onder erbarmelijke omstandigheden, geheime gevangenissen, racisme, extremisme, martelingen, vluchtelingenkinderen in de cel, hongersnood, burgerslachtoffers door drone-aanvallen, oorlogen, etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.