De zoute zoen

In het visrestaurant vraag ik aan de vriendelijke serveerster of ze hier ook een ciabatta-met-kaas hebben. Ze kijkt me een beetje verbaasd aan en gaat het informeren bij de kok. Niet veel later komt ze breed glimlachend terug met het gevraagde broodje. Na m’n wekelijkse bezoek aan de triggerpoint-therapeut ga ik meestal lunchen in een van de restaurantjes vlakbij. Vandaag blaast er een harde, gure wind door Scheveningen-haven, ik twijfel of ik straks nog ga uitwaaien op het strand, al is wégwaaien in dit verband een beter woord. Terwijl ik een hap neem zie ik in het aquarium tegenover me een kreeft drijven, ik wend m’n blik af, dieren horen niet gevangen in glazen huisjes. Ondertussen zingt Rudolph the Red Nosed Reindeer de oren van m’n hoofd, ik heb een hekel aan kerst, dito liedjes en opgeklopte gezelligheid. Sowieso ben ik  niet iemand van tradities, regels, hokjes en lijstjes.


Thuis hadden we nooit een kerstboom
, m’n moeder vond het te veel gedoe, dus werd er traditiegetrouw elk jaar een stenen kerststalletje van de zolder gehaald en een kerstster op tafel gezet. Nooit begrepen wat daar de lol van was, net zomin als van de nationale aandrang om één keer per jaar naar de nachtmis te gaan of zoveel mogelijk sparren* uit de grond te rukken, ze vervolgens te versieren van piek tot voet en na de kerst weer bij het grof vuil te dumpen. De vrolijke lampjesregen vind ik wel weer een lichtpuntje in deze donkere kille dagen net als lekker eten, maar daar heb je geen kerst voor nodig. Misschien hou ik daarom ook niet van die weeslief!-dagen als moederdag en dierendag waarop mens en dier plotseling overladen worden met cadeaus en aandacht. Probeer gewoon elke dag een ander zo te behandelen als jij zelf behandeld wilt worden, dan zal de wereld er een stuk beter uitzien, denk ik.
Marjelle

* Gratis boom? Zaag een echte dennenboom

Sangin Hossein Eblis ft. Sadegh
  (mooie Perzische rap)

22 Reacties op “De zoute zoen

 1. “een kreeft drijven” kan nooit in de ‘verswinkel’ geweest zijn..
  De laatste zin is toch wel een aardige kerstgedachte 😉

  • Hij leefde nog dus was in die zin wel vers, maar ik zat ook te dubben over het woord ‘drijven’. Wat doet een kreeft in een aquarium: zwemmen, dobberen, deinen, zich voortbewegen… zijn er kreeftkenners onder m’n lezers? 😉
   (Klik op de link als je wilt weten hoe ik er verder tegenover sta.)
   Helemaal eens met je laatste zin -/- het woordje ‘kerst’. 😛

 2. Ik sluit mij aan. Bevrijd de kreeften!

 3. Hou er eigenlijk ook niet van…al die opgeklopte toestanden….Maar nu het er tóch is probeer ik er wat van te maken….en ik hou van flutsels…..versieren…..Ach ja het was altijd de verjaardag van mijn moeder, eerste kerstdag…..het gaat langs me heen……onderga het….haha….

  Ciabatta met kaas….benieuwd!

  En leuke popcornrap!

 4. Wat ’n leuke verhaaltjes steeds om te lezen. Dat op de eerste plaats. Echt leuk. En wat de dieren betreft……ik was net in de buurt van de Kerstmarkt in Maastricht,waar ik woon, even 3 kaarsjes opsteken om ***Ze Allemaal Hierboven*** te bedanken-dat ik op wonderbaarlijke wijze geen ontstekingen meer in mn darmen heb, en er stond ’n levende Kerststal voor de Onze Lieve Vrouwekerk. Mèt schapen ! Iedereen probeerde ze te aaien…..ik snapte er niks van, want lams en schapevlees is toch wat de klok slaat op de Kersttafel. Ik eet minimaal vlees, ’n mens heeft t toch nodig, alleen scharrelvlees dus natuurlijk. En zéker geen lammetjes en schapen ! En i.d.d. dat ganzelevergedoe is vreselijk, dat eten volgens mij alleen mensen die totaal geen medeleven en mededogen in hun XXX hebben, ook kreeft en kikkerbillen enz.gruwelijk, én de bio industrie. Nou, misschien Ik hoop dat 2012 het jaar van ’t groter bewustzijn wordt, de grote omkeer op aarde. Medeleven en mededogen. Ik wil ’t meemaken !

  • Leuk om te horen! Ik eet zelf ook heel weinig vlees (biologisch), draag ook leren schoenen, etc. Ik ben er niet tegen, dat moet verder iedereen zelf weten, mij gaat het er in essentie om dat dieren een goed leven hebben en vervolgens een zo pijnloos mogelijke dood. Ik hoop dat er een eind komt aan alle misstanden, maar heb wat dat betreft weinig of geen vertrouwen in de politiek en al helemaal niet in een figuur als Bleker.

 5. Voor mij is het ook elke dag kerstmis en met kerstmis het minst :*(
  Ik ben er wel met opgevoed, maar het slijt weg. te gekunsteld die dagen.

 6. Wat ik me vooral afvraag, wat staan die garnalen daar nu te doen?

  • Te staan. 😉 Dat is een foto die ik vlak bij het Scheveningse restaurant heb gemaakt, het neonbord stond op een van de gebouwen en paste wel bij de tekst waarin o.a. kreeften (en via de link naar de dierenbescherming ook garnalen) aan bod komen.

 7. Hier nog iemand die blij is dat het weer 2 januari is 🙂 maar wat maakt ’t uit ……….. voor jou alvast fijne kerstdagen en vreten op aarde 🙂

 8. Met instemming gelezen, maar voor wie is die zoute zoen? 😀

 9. Wij hadden vroeger altijd een kerstboom en ik heb lang vastgehouden aan die traditie, ging zelfs het bos in om er zelf eentje om te zagen (met permissie, hier in Finland, in Nederland heb je geen bos). Maar een aantal jaren geleden besloten we over te stappen op iets anders. Een nepboom vind ik niks dus nu hebben we een oude stepslee die we versieren.
  De allerbeste wensen voor de feestdagen en het nieuwe jaar van het Triumvieraat!

  • Klinkt wel stoer zelf een boom omhakken in een echt bos, Paul. 😉 Ken Finland niet, ben alleen ooit een keer in Zweden geweest, maar dat zal ongetwijfeld niet te vergelijken zijn. Zo’n stepslee is i.i.g. weer eens wat anders. 🙂
   Bedankt, en ik wens jullie een heel mooi jaar toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.