Friet met mayonaise

Best mooi weer vandaag. Nog geen nieuwe opdracht (hopelijk komt dat snel!). Dus alle tijd om te fietsen. Ik dacht: ik ga naar de Regte Heide en zie wel óf en hóé ik er kom. Ik hou niet van alles strak plannen of dingen in een doosje stoppen, inpakken en een strik eromheen. Soms is juist het onverwachte leuker, van A naar B gaan via C, D en E. Of daar nooit aankomen. Ook goed.

Ik had wat krabbels op een blaadje gezet. Kaarten en ik zijn geen goede combi. Dus ik toog naar Riel, werd onderweg nog op het ‘rechte pad’ gezet door een Frans stel, dat ik anderhalf uur later ook weer tegenkwam (maar dat wist ik toen niet). Ik fietste door de Dorpstraat met aan weerszijden slaperige huizen waar een van de bewoners op een stoeltje zat naast zijn huis. Buiten gebeurt meer dan binnen…

Via Riel kwam ik in Goirle terecht. De straat die op mijn papiertje stond aangegeven, zag er niet bepaald hondproof uit, dus ik nam bewust een verkeerde afslag. Voor wie het niet weet, ik hou veel van dieren, maar ben bang voor de meeste honden. Misschien zit het in de genen, ik herinner me nog dat mijn oma vroeger een straatje om ging als ze een hond tegenkwam. Maar ik dwaal af.

Klik op de foto voor een groter formaat.

In Goirle belandde ik op een gegeven moment bij een bedrijvenpark. Doodstil. Geen werknemer te zien achter de donkere, spiegelende ramen. Aan mijn rechterkant zag ik opeens water en veel groen… Soms gaan lelijk & mooi hand in hand.

Ik sprak een vrouw aan en vertelde dat ik ‘een beetje verdwaald’ was. ‘Ik ook’, zei ze. We lachten. ‘Ach, het is mooi weer en ik heb geen haast’, zei ik.

Even later − zij kon wel kaartlezen − reed ik weer terug in de richting van Riel en kwam langs de Commanderie. Het terras was leeg, de deuren stonden wijdopen. Ik liep door de lege bar en eetzaal op zoek naar een levend wezen. Kwam toen bij de keuken terecht waar een kok routineus gekookte eieren aan het snijden was en mij nieuwsgierig aankeek. ‘Kan ik op het terras wat drinken? Het is zo stil.’ ‘Nee, we zijn alleen open voor bruiloften en partijen’, antwoordde de man vriendelijk.

Ik besloot door te rijden naar Riel (het idee om naar de Regte Heide te gaan, zat nog vaag ergens in mijn hoofd), kwam weer langs ’t Luikske − een soort veredelde snackbar waar ik normaal nooit kom − en vond het terras er ditmaal aantrekkelijker uitzien. Dorst en honger veranderen soms je kijk op dingen. Toen ik even later met een tonic en lekkere bak friet met mayo (een ‘kleine friet’ bleek een superportie) zat uit te rusten op het terras keek ik met plezier terug op m’n fietstocht. En de Regte Heide… ach, dat komt een andere keer wel weer.
Marjelle

12 Reacties op “Friet met mayonaise

 1. Soms kan een eenvoudige maaltijd al veel voldoening geven :-).

 2. Ik eet ook bijna nooit friet, maar soms kan het ineens gebeuren :-).

 3. Het onverwacht is soms het leukste, al is een pak friet met mayo nu niet echt iets onverxwachts.

  • Het ging ook niet zozeer om de frietjes, Bentenge. 😉 Al was het voor mij wel een klein beetje bijzonder/onverwacht, omdat ik ze vrijwel nooit eet en ook niet in een snackbar kom. Het ging meer om het onderweg zijn van A naar B, ergens anders terechtkomen dan in eerste instantie de bedoeling was en uiteindelijk nooit in B aankomen.

 4. Ha…lekker…..maar…ik had wel een foto van dat bakje friet verwacht. 🙂

 5. Ha, leuk, ook hier dus een gevoel van tractatie, grappig dat ik dat dus nu pas lees… 🙂
  Ik hou wel van een vast fietsritje, meestal begin van de avond – ’s winters uiteraard vroeger, op het minst koude deel van de dag.
  Dat doe ik vrnl. voor mijn conditie, en dan vind ik de vaste route geen bezwaar. Bovendien weet ik dan goed waar de ‘taaie’ punten liggen (twee lange hoge bruggen, harde wind tegen in de polder)…
  Maar als ik buiten dat op stap, of op fietsen ga, doe ik het ook het liefst intuïtief, dan vind ik het fijn om helemaal zonder vooropgezet plan mezelf te laten verrassen met de dingen die komen gaan… 🙂

  • Ja, dat had ik ook. 😉
   Precies, iedereen moet dat op zijn/haar manier doen. Regelmatig fiets ik ook een rondje Moerenburg, maar hoe relaxed het daar ook is, ik krijg steeds meer behoefte aan variatie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.