IJskoude warmetruiendag

Warmetruiendag, het klinkt wel gezellig, lekker wegkruipen in zo’n dikke donzige wintertrui. Ook het idee erachter spreekt me aan. ‘Zet de verwarming een paar graden lager, trek een warme trui aan en bespaar 6% energie per graad en dus 6% CO2’. Toch kijk ik er dit jaar met heel andere ogen naar. Sinds ik door omstandigheden in een ongeïsoleerd oud huis met enkele ramen ben beland, met alleen in de zit-/werkkamer een soort van bijverwarming, is het voor mij elke dag warmetruiendag. Sterker nog, een warme trui is niet genoeg, tel daar ook een vest bij op, een extra paar sokken en een deken om de kou die van de vloer optrekt tegen te gaan. Op zo’n ijskoude dag als vandaag verwelkomt de thermometer me ’s ochtends breed grijnzend met 10,5 ºC als ik rillend van m’n diepvrieszolderkamer naar beneden kom.

Beer in Helsinki
Foto Witold Riedel

De afgelopen maand had ik de thermostaat op 15 °C staan, maar inmiddels weet ik dat dat energie vreet in dit huis, ik zie dan ook de eindafrekening deze maand met angst en beven tegemoet en heb de thermostaat uitgezet.
Vervolgens duurt het uren om de temperatuur van 10,5 °C omhoog te krijgen naar een redelijke 19 °C. Zelfs dan is die deken de rest van de dag onontbeerlijk, al is een echt berenpak misschien nog wel een beter idee denk ik soms in mijn wanhoop. Misschien moet ik mij vermommen als Disney-beer zodat iedereen mij komt knuffelen en warme dekens brengen. Kortom, de slogan ‘kan het een graadje minder?’ is dit jaar totaal niet aan mij besteed. Ik heb een heel andere vraag: mag het een paar graden meer, in een normaal huis met grotemensenverwarming? Dan beloof ik met de hand op m’n hart dat ik in dat nieuwe huis 6 februari een echte warmetruiendag hou en de verwarming een paar graden lager zet.
Marjelle

21 Reacties op “IJskoude warmetruiendag

 1. Ik leef met je mee …

 2. Bedankt voor je like, Astria John.

 3. Ik hoop dat het nu heel gauw voorjaar wordt, nog even volhouden….

 4. Ik duim ook voor je dat de lente heeeeel snel de temperatuur omhoog zal gooien. *warme knuffel*

 5. My goodness. Ik zit hier met afgrijzen te lezen. Laat de lente maar komen, op naar een constante 20°C.

 6. Bedankt voor jullie likes, Klaas Fidom en Leo.

 7. Oproep
  Gevraagd: betaalbaar warm huisje/flat.
  Aangeboden: rustige, sociale ♀ huurder.

 8. Klinkt allemaal niet best. Sterkte. Warme Truiendag op school stelt ook steeds minder voor. Leerkrachten en leerlingen lopen er niet echt warm voor. 😉

 9. Da’s toch écht niet leuk. Kijk je niet uit naar een andere woonst? Of kan dat niet? Sterkte…

  • Ik zou het liefste hier zo snel mogelijk weg willen, terug naar Rotterdam, want ook in de zomer is het hier niet te doen, dan verandert de diepvrieszolderkamer in een oven (ik woon er nu net een jaar), dus zal ik moeten kamperen in de living. Probleem is dat ik als freelancer geen normaal huis / bonafide makelaar kan vinden die met mij in zee wil, vandaar de vicieuze cirkel van burenoverlast en b-huizen waarin ik de afgelopen jaren terechtgekomen ben.

   • Heb je al eens geprobeerd via een sociale woningsite of via OCMW? Klinkt niet leuk, maar dat lijkt het nu ook niet….

    • Ik heb zo’n beetje alles al geprobeerd, bij sociale woningbouwsites moet je jaren ingeschreven staan voordat je kans maakt op een woning. In Rotterdam had ik na vier, vijf jaar nog een rij kandidaten voor me, in Tilburg woon ik pas een jaar.
     OCMW heb ik even opgezocht, dat is een Belgische instantie. Wat Nederland betreft, weet ik dat zelfs een urgentiebriefje van de huisarts ivm langdurige burenoverlast niet hielp. De woningbouw wilde er niet eens naar kijken. Je moet echt eerst bv. bedreigd, mishandeld worden etc. voordat je urgent bent zeiden ze.

     • Dat is gruwelijk. Ik vind het zo erg voor jou. Mocht ik kamers verhuren en in Nederland wonen…Maar ja, zelf hebben we geen extra ruimte meer vrij, en in Nederland woon ik ook niet. Ik wens je gauw een super opdracht en een ander huis dat wel leefbaar is….Sterkte

      • Lief iig dat je meeleeft. Het grappige is dat ik mijn jeugd in België heb doorgebracht, dus m’n roots liggen ergens in de buurt van Brussel. 😉
       Bedankt, ik hoop ook dat het tij op werk- en financieel gebied keert zodat ik een betaalbaar warm huisje kan huren en de negatieve effecten op m’n gezondheid ongedaan worden gemaakt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.