Ik kan geen boek meer zien!

Recent lag het boekje ‘Rotterdamse Bijnamen’ in m’n brievenbus, het leek me wel handig als naslagwerkje of als voer voor een blog en die zes euro is geen geld. Sinds ik na tien jaar afwezigheid weer terug ben in Rotterdam, stad waar ik me thuisvoel maar niet geboren ben, schrijf ik er regelmatig over, boeken daarentegen koop ik nog zelden. Vroeger verslond ik ze, maar daar kwam verandering in toen ik voor m’n studie veel Duits moest lezen, exemplaren met wervende titels als ‘Einführung in die theoretische Pädagogik’ bijvoorbeeld. Vanaf dat moment werd lezen een ware worsteling, na het behalen van m’n doctoraal kon ik dan ook geen boek meer zien. Feitelijk is dat nooit meer goedgekomen, al kan ik nog steeds wel genieten van m’n favoriete schrijfster Iris Murdoch, auteur van onder andere de prachtige roman ‘A Word Child’.


Nieuwsgierig blader ik door de bijnamenbundel, of het nu om straten, gebouwen, bruggen, kunstwerken of personen gaat, overal kleeft wel een bijnaam aan. Opvallende, gekke, mooie en rare namen komen voorbij, hieronder een korte impressie: Rotterdam ‘Koningin van de Maas’ en ‘Stad zonder Kapsones’, Straatweg ‘De Quotegoot’, Ommoord ‘Rollator City’, Rotterdam-Zuid ‘De Afvoerput’, Erasmusbrug behalve ‘De Zwaan’ ook ‘De Wipkip’, Station Blaak ‘De Vliegende Schotel’, Ahmed Aboutaleb ‘Appie’, Centrale Bibliotheek ‘De Buisbaby’, Wouter Bos ‘Wouter Boslim’, parkeergarage Museumpark ‘De Blunderput’, Regilio Tuur ‘Turbo Tuur’, nieuwe Centraal Station ‘De Patatzak’, Euromast ‘De Reus van Rotterdam’, Hofplein-fontein ‘De Flipspuit’… en nog veel meer vind je in ‘Rotterdamse Bijnamen’.
Marjelle

‘”Wat een dun boekie!” zal een Rotterdammer zeggen als hij dit boekje in handen krijgt. Want hij weet dat Rotterdammers gek zijn op bijnamen en dat die hier nooit allemaal in kunnen staan. Dat klopt.’
Uit: Voorwoord ‘Rotterdamse Bijnamen‘ Herco Kruik

Wij zijn meesters in bijnamen geven De Havenloods Noord 09-11-2011
Ode aan Rotterdam Jules Deelder (in Ode Magazine)
Wat zeggie? Azzie val dan leggie! Jan Oudenaarden (‘Mr. Zuid’)

Goddank Jules Deelder & Louis Gauthier (van de cd ‘Totaal Loss’)

28 Reacties op “Ik kan geen boek meer zien!

 1. Leuk, die bijnamen.
  Toen ik in Amsterdam woonde, enkele jaren, realiseerde ik me ook al die bijnamen die ze daar aan gebouwen en straten gaven.
  Een kerk met een speciale vorm werd ‘de kolenkit’, op het moment zijn verdere voorbeelden me even ontschoten – ik woon en werk er dan ook al jaren niet meer… 🙂

  Boeken lees ik nog altijd graag, de 850 pagina’s Stephen King gingen er ruim binnen een week door…

  • Leuk ook hoe die bijnamen een eigen leven gaan leiden, ‘koopgoot’ bv. is het eerste wat in me opkomt als ik aan de stad denk i.p.v. de offficiele naam. 😉

   Ja, ik herinner me dat je daar ook erg blij mee was toen hij eenmaal binnen was!

 2. De parel van de Jordaan, noemden ze de Westertoren.
  En hele wijken kregen een officieuze naam: de Pijp, de Jordaan…

 3. En…mooie foto!
  Recent nog gemaakt? 🙂

  • Thanks!
   Die heb ik gemaakt de dag nadat ik toen die rampzalig verlopen nacht in het Fletcher-hotel in Middelburg had (blog ‘Herrie in het hotel’), een aantal weken geleden inmiddels weer.

 4. Mooie foto Marjelle…
  Heeft Schiebroek nog een bijnaam?
  En het Oude Westen….ook al woonde ik bij de Nieuwe Binnenweg….
  Waarom bijnamen eigenlijk?
  Wat is de oorzaak ervan?

  Groet’n oet Drenthe

 5. Boeken zijn niet meer nodig Marjelle;
  je ogen en hart open is alles al.

 6. Waar zou je als Rotjeknor zonder ironie zijn
  als je nie blijf lache achter die skyline?

 7. De Zwaan ken ik natuurlijk. De afvoerput ook. Voor de rest zijn al die bijnamen nieuw voor mij en ik heb toch meer dan 36 jaar in Rotterdam gewoond …

 8. Het artikel over ‘ik kan geen boek meer zien’ verwijst onderaan naar Goddank, een track van de net verschenen cd van Jules Deelder en Louis Gauthier. De muziek van Gauthier zorgt voor een totaal vernieuwende Deelder. Luister de hele cd met speciale Rotterdam-tracks zoals SPARTA en ROTOWN MAGIC. Nog geen St. Nicolaaskado? Koop de hele cd TOTAAL LOSS en je beleeft tijdenlang luisterplezier, tenminste dat is wat ik ervaren heb.

  • Je eerste reactie was bijna gelijk aan deze, Leonie, dus die heb ik verwijderd, wel heb ik nog even de link eruit hiernaartoe gekopieerd. 🙂
   http://www.totaalloss.nl

   • Dat klopt Marjelle, de eerste keer ging het uploaden mis, tenminste dat dacht ik.
    Aardig dat je de website http://www.totaalloss.nl toch nog vermeldt. Het is de moeite waard om daarop even rond te kijken en te luisteren naar de song VOOR ARI.
    Al past dit stukje misschien niet helemaal bij ‘ik kan geen boek meer zien’ ik vond het leuk om in dit verband toch iets te zeggen over de rasechte Rotterdammer Jules Deelder die met Louis Gauthier wel in een heel ander daglicht komt te staan dan dat de meeste mensen hem kennen.
    Jules Deelder en Louis Gauthier vertellen in het interview op Nu.nl op een bijzondere manier over hun cd TOTAAL LOSS.

    • Geen punt, ik maak wel vaker reclame voor mensen of dingen die ik leuk, goed of interessant vind of om een andere reden in het zonnetje wil zetten en in het kader van Rotterdam(se bijnamen) mocht Jules Deelder niet ontbreken, voor mij ook een rasrotterdammer. 😉

 9. Jammer is dat als scholing een aversie voor het lezen van boeken in gang zet!
  Ik heb het jaren gehad na de boekenlijst van de middelbare school(Duits Engels en Nederlands).
  Pas 10 jaar later ging ik lezen voor eigen plezier en het is gelukkig niet meer verdwenen. 🙂

 10. Alleen handleidingen en sporadisch een tijdschrift wordt nog door mij gelezen. Vooral de handleiding van 180 pagina’s van m’n onlangs gekochte camera haat ik, maar voor voor mij toch verplichte kost.

 11. Je verwacht niet dat zo’n grote stad zo ‘dorps’ kan zijn. Voor mij zijn boeken nog steeds onmisbaar, maar ik heb dan ook nooit gestudeerd…

 12. ik kan geen boek meer zien, zo´n uitspraak lijkt voor mij op Frankrijk viel me tegen.

  dat kan natuurlijk gebeuren, maar het lijkt me dan dat je jezelf teveel serieus neemt

  • Ach Jan, als je de knipoog in de titel & het blog volkomen mist, dan is het erg lastig praten. Die laatste zin slaat dan ook als een tang op een varken of wellicht had je jezelf daarbij op het oog. 😉

 13. Leuk al die bijnamen. Die blijven je wel bij inderdaad.
  “geen boek meer zien”: zou me niet verbazen dat je meer leest sinds (op) internet vergeleken met de tijd dat je nog niet op internet ronddoolde. Is dat ook zo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.