Immuniteit?

Met de trein naar Amsterdam-Zuid. Als ik het station uitloop word ik vrijwel meteen omringd door hoge gebouwen. Volgens de krabbels op m’n papiertje moet ik vanaf ABN AMRO in zuidelijke richting naar het Gelderland-plein lopen. Het is donker miezerig weer, de kantoorreuzen kijken sikkeneurig op me neer. Ik heb geen idee wat zuidwaarts is en besluit gewoon maar weer de weg te vragen. Na een stuk of zes uiterst behulpzame voorbijgangers, waaronder eentje met TomTom, kom ik ten slotte net op tijd op mijn bestemming aan. Mooie ontvangsthal, ik zoef met de lift naar boven waar Ralph Moorman al op me staat te wachten. Sympathiek gezicht, ik herken hem meteen van de foto op de achterflap van zijn boek ‘Het hormoonbalansdieet’. In verband met de problemen met m’n schildklier die de laatste maanden onder invloed van stress nog groter zijn geworden heeft m’n triggerpoint-therapeut hem getipt.

De afgelopen periode word ik geplaagd door wortelontstekingen, infecties, spierpijn en stemproblemen, daarnaast loop ik rond met een ondertemperatuur van 35,5-36,00 °C en soms ijshanden. In plaats van meteen hormonen te gaan slikken zoals m’n huisarts heeft voorgesteld wil ik eerst meer weten over wat er precies aan de hand is en over mogelijke alternatieven om m’n schildklier weer op het rechte pad te krijgen. Bij een beker thee doe ik m’n verhaal, beantwoord de uitgebreide vragenlijst en luister naar zijn ideeën erover. Essentieel is volgens hem om niet alleen op TSH en T4 te prikken, maar ook de T3- en anti-TPO-waarden te laten meten, zodat duidelijk wordt of ik de auto-imuunvorm van de ziekte van Hashimoto onder de leden heb of dat er andere oorzaken voor mijn schildklierproblemen zijn. Sowieso staat een goede en uitgebalanceerde voeding aan de basis van alles, daarover zijn we het eens.

Het is een prettig gesprek wat me tegelijk ook een stimulans geeft om een aantal dingen aan te pakken. Eerst ga ik zijn boek lezen, daarna opnieuw bloed laten prikken en een begin maken met in-balans-eten en nieuwe recepten uitpro-beren. Vandaag heb ik al even kennisgemaakt met zeekraal, wat wel heel zoutig is. Ik denk dat ik het meeste moeite zal hebben met het voorlopige afscheid van een aantal favoriete voedingsmiddelen zoals romige Goudse kaas, knapperige pistoletjes, Fanta Light, melkchocola en koekjes. Al is er voor die laatste drie misschien nog wel een onbespoten variant. Zo min mogelijk stress is een andere basisvoorwaarde, maar dat heb ik zelf niet in de hand met burenoverlast en een verhuizing die op het laatste nippertje niet doorging door de fout van Havenste-der. De enige manier om uit die stresscirkel te komen is als de woningbouw zich aan z’n belofte houdt en mij alsnog een gelijkwaardige woning aanbiedt, dus niet vier hoog zonder lift terwijl dat door gezondheidsproblemen niet kan.
Marjelle

17 Reacties op “Immuniteit?

 1. Succes met het dieet en het snel vinden van een andere woning. Allemaal niet eenvoudig, maar niet opgeven!

 2. Dat maakt het er nog minder eenvoudig op.

 3. Maar weer hopen dat dat je schildklier goed gaat doen.
  == Ze informeerde tot hoever ik kon gaan qua huur. == Opvallend. Lijkt toch in tegenspraak met de uitspraak dat ze niets voor je konden doen. Misschien toch een opening van ze..

 4. Goed zuiver eten helpt, maakt je sterker en je hebt ook het idee of krijgt het idee/gevoel dat je ook lichamelijk sterker wordt….

  Sinds het voorjaar heb ik fibro of fybromyalgie, liep als Lucille Werner en nu na elke week fysio (na drie maanden dus) loop ik als een kievit, bovendien kan ik erg lachen met hem….Maar de pijn is niet weg….moet ermee leren omgaan…
  De oorzaak zou stress zijn……

  Lieve groet Annet

  • Goede voeding is de basis, ik heb een lange periode heel gezond geleefd en ook regelmatig gesport en dan voel je je niet alleen fitter je hebt ook veel meer weerstand opgebouwd.
   Goed dat je inmiddels veel beter loopt weer, (chronische) pijn is slopend weet ik ook uit ervaring. Sterkte ermee!

 5. Wat vervelend! Ik hoop dat er snel licht aan het einde van de tunnel voor je komt. Zeekraal is lekker, maar niet zo lekker als jonge Goudse. Sterkte!

  • Thanks! Word zo moe (lett. ziek dus) van de stress door jarenlange burenoverlast, dan kun je nog zo goed gaan eten en andere dingen doen en natuurlijk hoop ik dat dat verschil gaat maken, maar als je geen rust krijgt in je eigen huis en o.a. elke dag wakker gebonkt (soms ook gedrumd) wordt dan moet daar m.n. ook iets aan gebeuren. Een ander huis vinden lukt tot nu toe niet vanwege te korte inschrijfduur, geen baan maar bezig met herstart als freelancer, woningruil is ook bijna onmogelijk door buren en gehorig huis, en makelaars zeggen meteen nee. Dus ‘Tom Poes, verzin een list…’

 6. Stoppen met eten van jou favoriete lekkernijen zou mij geen enkele moeite kosten 🙂 Zeekraal ? … nooit van gehoord. Ik wens je natuurlijk veel succes met je behandeling en het aanpassen van je voedingspatroon

 7. Bedankt voor je like, Atelier c157.

 8. Sterkte en succes Marjelle.

  Groet Luuk

 9. Ik vroeg me af hoe, nu je terugkijkt, het is gelukt met het behandelen van je schildklier problemen zonder medicijnen te gebruiken? Ik wil zoiets zelf ook proberen maar zie door de bomen het bos niet meer. Ik kan me ook niet veroorloven om iets te proberen wat zeker niet gaat werken.

  • Hallo Freda, het is me tot nu toe gelukt om geen medicijnen te gebruiken ivm schildklierproblemen. Ik heb nog een paar keer bloed laten prikken en er kwam min of meer hetzelfde uit, waardes die op een punt lagen van ‘wel of niet doen’. Ik heb dus voor het laatste gekozen, maar kan niemand daarin adviseren omdat het voor iedereen anders is. De last die ik ervan ondervind is wisselend, stress (door slechte huisvesting) werkt wel nadelig. Ik wens je veel sterkte en succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.