Kleine wasjes, grote wasjes

Een week geleden hoorde ik opeens een kletterend geluid uit de douche komen. Het klonk alsof er een duel werd uitgevochten, bij nadere inspectie bleek het zich in de wasmachine af te spelen. Nu maakt die normaal gezien veel lawaai, maar dit was uitzonderlijk. Gelukkig kon het apparaat zonder zichtbare kleer-scheuren z’n centrifugebeurt afmaken. De trommel maakte nog steeds een hels kabaal als je er aan draaide, dus ik besloot een wasstop in te lassen. Ook de handige buurman van beneden hield het de volgende dag na een kwartier voor gezien. ‘Direct trek ik dat schuifje nog kapot’, zei hij, en vond het heel verstandig dat ik inmiddels een monteur had gebeld. Ondertussen stapelden de kleine wasjes zich op tot een grote was. Af en toe deed ik wat shirtjes en broekjes op de hand en bedacht hoe vroeger – en nog steeds in bepaalde landen – mensen elke dag zelf zaten te schrobben op grote lappen stof. Vaak besef je pas hoe blij je met iets bent als het kapot of weg is, in dit geval gaat dat niet helemaal op. Zelfs na al die jaren heb ik nog steeds een tevreden gevoel als de was weer lekker fris uit de machine rolt en een uurtje later kastdroog en robijnzacht op de plank ligt.

Gisteren kwam de monteur langs, aardige man, die geruststellend zei dat hij niet per minuut rekende en me een seintje zou geven als het te duur werd om het apparaat te redden. Al snel viste hij een bh-beugel achter de trommel van-daan. Eigen schuld, ik had die in een apart waszakje moeten stoppen, nu was het wel een heel dure bh geworden. Helaas was er meer achter verdwenen en om dat ook boven water te krijgen zou rond de 500 € kosten, begrootte hij. ‘Dan wordt het een nieuwe’, zei ik, ‘wat vind je van deze?’ Gezamenlijk keken we op m’n beeldscherm naar de aanbiedingen van bol.com. ‘Voor 18.00 uur besteld, morgen al in huis’, las ik hardop. ‘Denk er wel aan dat de standaardbezorging tot de drempel is, dus als je hem wilt laten installeren dan moet je bijbetalen’, waar-schuwde hij me nog bij het afscheid. In de daaropvolgende minuut had ik m’n nieuwe wasmaatje besteld én betaald, de ochtend erna had ik hem al in huis. Met dank aan de razendsnelle jongens van Extra@Home die hem nog even aanzetten voor een proefrondje voordat ze de deur achter zich dichttrokken.
Marjelle

De waslijn

17 Reacties op “Kleine wasjes, grote wasjes

 1. zelfstandigjournalistantwerpen

  Mijn wasmachine lijkt ook kuren te gaan krijgen, maar ik wil het nog uitzingen tot mijn terugkeer naar Nederland. Overigens waste ik mijn kleren in Nederland altijd met de hand. Veel energiezuiniger. Dat kon ik daar doen, omdat ik een grote tuin en later balkon had. Dat mis ik hier in Antwerpen. Nu gaan ze dus al zeven jaar mee de was in. Blijf het energieverspilling vnden …

  • Dat is zeker veel energiezuiniger. Ik gebruikte op de vorige machine vrijwel altijd het verkorte programma, dat was meer dan lang genoeg.
   Daarstraks verbaasde ik me ook erover hoe lang een simpel standaard programma duurt… echt veel te lang. Mijn kleren gaan bijna schoon de was in dus.. 🙂 Afijn, helaas is het op deze wasmachine ingewikkelder, je kunt die Kleinewas-knop niet icm alle programma’s gebruiken, maar ik verzin wel wat.

 2. Fijn dat je zo snel de knoop kon doorhakken, en vervolgens snel de machine werkend in huis had.
  Ja, met wat inventiviteit en gezond verstand kun je zeker goed aangepaste korte programma’s draaien, míj duren de standaard programma’s ook veel te lang. Zo vuil is ook mijn was immers niet… 🙂
  Toen ik mijn oudje een tijdje terug moest inruilen voor een mooie nieuwe was ik in feite de koning te rijk, zoveel beter was de vervanger…

  • Ik had al gegoogled voordat de monteur kwam, ik wist dat als de reparatie (veel) meer dan 75 euro zou gaan kosten, het het dan niet waard was afgezet tegen een nieuwe voor zo’n 250 euro.
   Ja, alleen niet erg gebruikersvriendelijk lijkt het er nu op: ik moet eerst een programma kiezen wat ik niet wil, dan kan ik die korterewas-knop aanklikken, maar ik kan niet hoger centrifugeren dan 700 toeren want dat hoort weer bij dat programma wat ik niet wil, dus moet ik na het programma nog een apart centrifugeerprogramma aanzetten. Kortom, beetje bizar. 😛 Ze hadden ‘m mij moeten laten testen dan had ik gewoon een aparte autonome kortewas-knop aangeraden zonder combinaties. Goed dat je blij bent met je nieuwe.

   • Ja, hier, op mijn AEG Electrolux, is dat ook slecht geregeld. Dat kleine handige halfuurswasje op 30 graden staat ook niet het snel centrifugeren toe. Je zou dat zó willen kunnen overrulen, hè… 🙂
    Dus ga ik dan maar naar het reguliere ‘grote’ wasprogramma, waar ik gelukkig handmatig voor ‘kort’ en … ‘extra kort’ kan kiezen, én voor de gewenste volle centrifugeersnelheid.
    Tja… 😉

    • Ik kan met het grote katoen-programma (van 2 1/2 uur!) ook voor ‘extra kort’ kiezen, maar dan vraag ik me af hoe lang / kort dat dan duurt. Staat nergens in de handleiding. Normaal lees ik die dngen niet of half, maar deze keer heb ik er een studie van gemaakt. 😉 Ik ga ze wel bellen.

 3. O ja, Trafassi was dat, met Kleine wasjes…een leuk, vrolijk liedje! 🙂

 4. Tja, jammer. Weer een apparaat dat op de afvalberg terecht komt, omdat het arbeidsloon in NL zo absurd hoog is. Als ze net hun eigen naam kunnen schrijven, moeten ze al het tarief van een arts kosten.
  Ik repareer alles zelf. Hoe vaak ik niet gehoord heb dat “het niet meer te repareren is”. Vooral bij een auto is dat bijna de norm.
  Maar een Mercedes uit 1957 is dan wel weer prima te restaureren.
  Designed to fail is een latere uitvinding.
  Mijn wasmachine is uit 1990, maar ik maak me geen zorgen.

  • Jammer idd, maar op deze manier ga je niet een dure reparatie betalen voor een apparaat van ruim 7 jaar terwijl je voor relatief weinig geld een nieuwe hebt met 2 jaar garantie. Van mij mogen vakmensen, maar ook mensen met zware lichamelijke beroepen ook goed betaald worden, zeker als je bedenkt hoeveel afgestudeerde prutsers er bv. in de medische wereld, de politiek, de bankwereld, etc., rondlopen. 😉
   Als je zelf zo handig bent dan is het makkelijk idd.

 5. Bedankt voor je like, Klaas Fidom.

 6. Snelle actie. Tja, je kan niet zonder zo’n ding helaas.

  • Ik ben op zich wel snel met dat soort dingen, alleen met apparaten zoals computers ben ik zo huiverig om het verkeerde te kiezen (was ook een ex gewend die programmeur was) dat ik als leek soms een beetje lamgeslagen word van de (ook tegenstrijdige) adviezen. Klopt, is erg onhandig zonder wasmasjien.

 7. Nu ben ik helemaal niet zo’n milieufanaat, Bart, maar dit vind ik toch wel zonde van energie en water. Voor m’n doorsneewas heb ik een programmaatje nodig van hooguit een half uur. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.