Otherwhere

Toen ik zondag om tien uur gewekt werd door Ingrid had ik me het liefst nog even omgedraaid. Ik vermande me, kroop onder het huidwarme dekbed vandaan en liep slaapdronken naar de douche. Het vooruitzicht van de Afrikaanse zangworkshop maakte veel goed, daar had ik wel een fietsritje, treinreis en wandeling voor over. Om half één rolde de trein Leiden binnen, met behulp van een A4’tje vol aanwijzingen en een paar voorbijgangers belandde ik twintig minuten later bij een gymzaal aan de Vondellaan. Op het verlaten plein hing een sfeer die me deed terugdenken aan m’n middelbareschooltijd. Op het moment dat ik Saskia, degene die het organiseerde begroette, besefte ik dat ik vergeten was 15,00 € te pinnen. Geen probleem, ze bood me onmiddellijk haar fiets aan zodat ik snel op en neer naar het station kon rijden voordat de workshop begon.

Even later slingerde ik op een veel te grote fiets met terugtraprem en bak-voorop over onbekende fietspaden. Gelukkig was ik net op tijd weer in het zaaltje, in de gang hoorde ik al het geroffel van een djembé en zag een paar Afrikaanse mannen staan omringd door een groep van overwegend vrouwen. De zangworkshop kon beginnen. Eerst nog wat onwennig probeerden we Raphaël na te zingen, een enthousiaste man met gevoel voor humor en mooie stem, totdat de dialoog steeds meer op gang kwam. Ik genoot van de samenzang, zo’n gymzaal is dan wel niet de meest inspirerende plek, maar de akoestiek was uitstekend. Na het zingen werd er een Afrikaanse dansworkshop gegeven waar ik door rugproblemen helaas niet aan mee kon doen. Voordat ik de trein terug nam, heb ik eerst nog een knapperig stokbroodje gegeten in een van de vele leuke eetcafeetjes die Leiden rijk is.
Marjelle

Lunatic Soul

17 Reacties op “Otherwhere

 1. ja, dat kan verdraaid mooi zijn. ik heb dat wel eens gehad met een zuid-afrikaans zoeloekoor.
  voelt goed.

 2. Mooi, Ton, en jij als koorleider weet er natuurlijk veel meer van dan ik. 🙂 Ik ben maar een leek die het leuk vind om te zingen en dat veel te weinig doe. (M’n virtuele zoektocht naar koren is weer gestrand, te laat, te ver, verkeerde muziek, maar wie weet komt er nog een keer iets anders met zang op m’n pad.)

 3. Ha, ja, je header ook weer terug, in volle glorie, mooi zo! 🙂
  Ik kom later vanavond nog wel terug om te lezen en te reageren, moet nu ‘vliegen’… 😉

 4. Idd, Bart, ik dacht als niemand metverstandvanzaken me helpt of het leest, dan stort ik me wel weer zelf op Instellingen enzo, en jawel, daar wassie weer. Succes met vliegen en tot later. 😉

 5. Ik zie je zo slingeren met die bakfiets 🙂
  Afrikaans, tja, dan zing je en je weet niet wat. :))

 6. Ja, ik mezelf dus ook, Kitty. 😉
  Nou dat viel reuze mee, want de teksten (weinig tekst trouwens ;)) werden in het Nederlands vertaald, nadat de docent in het Frans had verteld waar het over ging.

 7. zelfstandig_journalist

  Leiden is een leuke stad. Amsterdam in het klein. Nu vind ik Amsterdam helemaal niets. Leiden daarentegen …

 8. Leiden heeft wel iets idd, ZJ, leuke oude steegjes, grachten, enz., en is een half uurtje in de trein vanuit Rotterdam.

 9. Djembé’s in Leiden is eigenlijk net zoiets als haring, brood en hutspot (leidens ontzet) in Dakar. Leuk!

 10. Ja, Leiden is leuk, ik heb er nog eens 6 weken stage gelopen in de bibliotheek van het toenmalige Museum voor Volkenkunde – leuke herinneringen… 🙂
  Een welbestede zondag, zo te lezen, toch nog, ondanks de rugproblemen…

 11. Goeie herinneringen aan Leiden..
  Leuk blog.

 12. *Moet ik toch nog eens een keer naar Dakar gaan, Ghijsa. 😉
  *Jij stage en ik studie in Leiden, Bart, ik moet daarbij altijd meteen aan Rapenburg denken. 😉
  Het was leuk idd, alleen die rug is een stuk minder, sinds de behandeling bij de chiropractor de afgelopen weken is er van alles in werking gezet (wat ik wel begrijp dat het bepaalde gevolgen heeft, maar waar m’n rug niet blij mee is). Voorlopig ga ik ermee door, morgen weer trouwens.
  *Jij dus ook, Vogel-vrij. 🙂

 13. oef, niet groter maken dan het is, ik ben geen koorleider, maar gewoon lid

 14. Ja, Leiden is top

 15. *Ik dacht dat ik ergens gelezen had dat je dirigent was, Ton, vandaar dat ik dat zei. :-o)
  *Voor mij vooral in de lente en zomer, Paco. 😉
  Ben trouwens benieuwd wie er vanochtend 46 pagina’s heeft zitten lezen bij het ontbijt, maar dit geheel en al terzijde. 😉

 16. Leuk stukje en wat grappig dat je Saskia kent! Het beeld op de foto zie ik bijna dagelijks! Leiden is een topstad 😉

 17. Vond het ook grappig toen ik haar in jouw blog tegenkwam, ‘wat een bekend gezicht’, dacht ik, en ja, Leiden heeft zeker wel wat. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.