So, anyway…

Laatst werd ik wakker, ik was nog in een soort van mijmertoestand waarin moeten ontbreekt en problemen ver weg zijn. Het een na het andere idee om meer klanten aan te trekken borrelde op. Opeens moest ik aan John Cleese denken, aan wat hij recent zei over creativiteit in het programma College Tour. ‘All creativity comes from the unconscious. It all boils down to getting in a playful and relaxed frame of mind. Nobody ever had a bright idea when they were attacking a machine-gun nest’. Dus zet je mobieltje uit, ruk je los van je pc en loop gewoon de deur uit.  Ga zitten op een bankje in het park en doe de eerste twintig minuten niks.

Beer

Foto Witold Riedel

Je leest het goed, helemaal niks. Natuurlijk komen er meteen allerlei gedachten in je op, van dingen die je moet doen of die je absoluut niet mag vergeten, wat een vriendin gisteren zei, een afspraak waar je als een berg tegen opziet… Laat het gewoon komen, schrijf het op en na een tijdje wordt de geest rustig net als bij meditatie. Dan ga je pas aan het onderwerp denken, niet geforceerd, maar op een speelse manier. Op het einde vat John Cleese het samen met de woorden ‘it’s being quiet enough to listen to the promptings of your unconscious’.
Daar dacht ik dus aan toen ik m’n ogen opendeed.
Marjelle

* So, Anyway… John Cleese

13 Reacties op “So, anyway…

 1. Als ik expres probeer aan niet te denken, gebeurt er ook niets. Ik krijg mijn geniale invallen soms als ik in bed lig. Of als ik de computer heb uitgezet en ik ineens weet hoe ik met een bepaalde tekst verder moet. Met nog de beste wensen!

  • Het gaat niet om expres (=geforceerd) aan niks denken. Juist niet. Want dan ben je al heel hard aan het denken en sluit je je geest af voor andere gedachten, ingevingen, etc. Het gaat erom een toestand van rust te bereiken, waarbij ontspanning en speels denken, zijn, doen centraal staan.
   Jij ook nogmaals! 🙂

 2. Kijk, zo komen mijn logjes grotendeels tot stand. Echt.

 3. Elke dag even de tijd nemen om vrijuit te mijmeren. Heerlijk.

 4. Dat klopt helemaal – meer mijmertijd betekent meer leuke ideeën, of in ieder geval een heerlijk rustmoment. John Cleese is behalve een groot komiek, ook een fantastische filosoof. Heb genoten van College Tour (meestal wel, maar nu helemaal).

 5. Bedankt voor je like, Blew.

 6. het is heel aannemelijk
  maar ook dat je het met hard of lang werken moet bereiken
  veel schrijvers zeggen dat
  iedere dag achter het bureau zitten
  vaak met vaste werktijden
  broeien, knoeien, snoeien enz.

  de diversiteit van inspiratie kun je niet reduceren tot een methode, denk ik

  • Ik vind het ook heel aannemelijk wat John Cleese erover zegt en als andere mensen andere manieren en/of ervaringen hebben dan is dat prima natuurlijk. 😉
   Ik denk niet dat John Cleese iets tot een methode wil reduceren, dit is gewoon wat hij zei over creativiteit bij College Tour en het spreekt me aan.

 7. Ik wens je veel van die momenten toe, en dus ook veel goede ideeën en nieuwe klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.