Cold as ice

Volgens de thermometer van de benedenbuurman is het nu na uren stoken 19 ºC, een unicum, normaliter blijft de temperatuur steken op zo’n 17-18 ºC. De ‘gevoelstemperatuur’ – een weermannenwoord net als spetters en spatje regen – ligt vandaag op 15 ºC. Met name m’n voeten hunkeren naar een extra paar sokken. De laatste weken loop ik nog net niet rond als een Michelinmannetje, hoewel je met twee laagjes T-shirt, een dikke trui met daaroverheen een vest ook niet echt slank oogt. De afgelopen maand was er één van kleumen, ziek worden, proberen te werken en kamperen in dit oude, tochtige huisje grotendeels zonder verwarming. Alleen in de living annex werkkamer hangen twee stroomvreters die hete lucht produceren als substituut voor echte warmte, iets waar ook m’n keel en slijmvliezen niet blij mee zijn. Recent is er een infrarood verwarmingspaneel bijgekomen, hij staat op wankele pootjes en moet nog opgehangen worden.


Momenteel sjouw ik het paneel
een paar keer per dag van de ene kamer naar de andere. ’s Avonds zit ik er pal naast, dan is één kant van m’n gezicht warm en de andere kant niet, maar een kniesoor die daar op let. Sinds ik in dit huis in Tilburg woon heb ik extreme kou en hitte meegemaakt. In de zomer transformeert de zolder in een oven, de zon brandt meedogenloos vanaf ’s ochtends vroeg ondanks het dichtgeplakte raam. In de winter waan je je in een vrieskist, maar dan kun je diep wegkruipen onder de combi dekbed1-deken-dekbed2. Als ik deze zomer nog hier woon – en die kans is groot –  dan zit er niets anders op dan een bed kopen en in de woonkamer gaan bivakkeren. Of verhuizen. Al is drie keer in anderhalf jaar ook voor mij haast een brug te ver. Bovendien wil geen enkele makelaar met me in zee. Als herstartende freelancer ben je vogelvrij*.
Marjelle

* Als ik een vaste baan had gehad was alle ellende van de afgelopen zeven jaar me bespaard gebleven

Foto Witold Riedel

12 Reacties op “Cold as ice

 1. Bedankt voor je like, Klaas Fidom.

 2. Jammer van die niet toereikende verwarming. En electrisch bijverwarmen zal vast dan ook weer wat onvoordeliger zijn dan verwarming via een cv, dus dat schiet niet op, hè…

  • Het zijn heteluchtkacheltjes voor in een caravan ofzo, zeker niet geschikt als hoofdverwarming, want ongezond en zeer energieonvriendelijk. Ja, cv is het beste en geeft ook echte warmte. Ik hoop dat met 2 infrarood panelen die ook op de juiste hoogte opgehangen worden de ruimte dan wel goed te verwarmen is. Afijn, bijna alles is beter dan die kacheltjes.

 3. Vervelend. Duimen dan maar dat het geen strenge winter wordt.

 4. Tot nu oe valt het nog mee met de kou. Las dat alleen februari een koude maand wordt, de eerste twee weken. Maar ja: weermannen en voorspellingen …

  • Kun je nagaan… en ook deze weken heb ik het vaak koud gehad. Daarom loop ik dus meestal rond met twee paar sokken, twee T-shirts plus trui en vest. ’s Ochtends is het ca. 10 graden in de living en dan duurt het een aantal uur voordat het een paar graden warmer geworden is. Geen doen.
   Sowieso erg ongezond om steeds van een relatief ‘warme’ kamer weer de ijskoude gang en keuken en douche in te moeten (geen verwarming). M’n immuunsysteem ligt al volkomen plat het afgelopen jaar. Wat dat betreft is dit echt een heel slechte leefomgeving. But well, mss gebeurt er ooit nog een wonder…

 5. Bedankt voor je like, Blew.

 6. Fuck, dat is voorwaar geen lachertje. Schaf je maar snel een degelijke fleecedeken aan. En een warmwaterkruik of een kersenpitkussentje; je voeten zullen je dankbaar zijn.

  • Klopt, Menck, het is afzien. Het ergste vind ik dat het m’n gezondheid steeds meer ondermijnt… en ik kan er niks aan veranderen. My hands are tied.
   Ik heb idd een kersenpitkussentje maar geen magnetron meer, die paste niet in de keuken.

 7. sterkte… klinkt alsof je elke like kunt gebruiken… bij gebrek aan like knopje dan: hierbij!!

  • Dank je! Ja, elke like, praktische hulp, alles is welkom. Ik verlang na alle huizenellende van de afgelopen jaren naar een “normaal huis” waar het lekker warm is, zonder schreeuwende buren, en waar je niet steeds ziek wordt door een ongezonde leefomgeving zoals nu al vanaf februari het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.