Sunny side of sex!

Opeens kom ik in een betoverende omgeving terecht, een gevoel van Fernweh overvalt me. Ik bevind me in het onmetelijke gebergte van de Himalaya en ontmoet de Mosuo, een volk met heel eigen opvattingen over liefde, trouwen en samenwonen. In de VPRO-documentaireserie ‘Sunny Side of Sex’ reist Sunny Bergman niet alleen naar China maar ook naar Cuba, Oeganda en India en praat ze met vrouwen over de manier waarop ze met seksualiteit omgaan. In deze aflevering hoor ik voor het eerst de term ‘wandelhuwelijk’ en word nieuwsgierig naar wat de Mosuo bezielt, hun leefwijze, gedachten en gevoelens.


Hier wordt niet getrouwd. Hier worden afstammelingen geboren uit een zogenoemd wandelhuwelijk. De kinderen behoren tot de familie van hun moeder. De man zoekt de vrouw ’s nachts op in haar flower room en vertrekt de volgende ochtend weer.’

Een bijzondere documentaire, ik voel meteen sympathie voor He Mei, de Chinese gids en tolk die in de stad woont maar nog altijd terugverlangt naar haar geboortedorp, met de schrijfster Yang Erche Namu heb ik minder affiniteit. Mooie beelden van Mosuo-vrouwen en -mannen die ergens ver weg leven op de grens tussen China en Tibet. Het valt me op dat de mannen meer op hun uiterlijk gericht lijken dan de doorsnee-Chinees. Als ik geen vliegangst had, zou ik beslist een retourtje nemen naar dit prachtige gebied en met m’n camera langs rivieren en deuren en niet te vergeten het Lugu-meer gaan.


‘De Mosuo wonen bij hun moeder en kiezen geen man vanwege zijn economische status. Mosuo kijken naar karakter, of er sprake is van liefde. Het Mosuo-huwelijk is geheel en al gebaseerd op gevoel.’
Marjelle

Deze aflevering kun je bekijken op ‘Uitzending gemist’
Vanavond ‘Sunny Side of Sex’ – Cuba Ned. 3 21.00 uur

Foto’s Internet

16 Reacties op “Sunny side of sex!

 1. Indrukwekkende documentaire! Nog veel te leren van nadere culturen.

 2. Correctie: “nadere” moet natuurlijk “andere” zijn..

 3. Prachtige foto’s.
  Als ik tijd heb ga ik de documentaire bekijken.

 4. Wist niet van het bestaan van de serie af. Als ik tijd had, zou ik wellicht kijken.

 5. Sex en emotie lijken de toverwoorden te zijn voor de hedendaagse TV programmering 🙁 Ik ga niet kijken Marjelle. Cultuur maar vooral natuur spreken wel tot m’n verbeelding 🙂 Misschien ga ik ooit nog eens mee met een foto excursie door de binnenlanden van China, er worden reizen georganiseerd speciaal voor fotografen naar dit soort bestemmingen. Ga je mee ? 🙂

  • Vind het in dit geval wel een goede titel zonder dat het teveel een beroep doet op emotie, etc., het gaat over de beleving van seksualiteit in de verschillende culturen / landen en dan vind ik het heel logisch om dat ook in de titel te laten terugkomen. 🙂 Verder een goede documentaire.
   Klinkt goed zo’n reis, heel interessant, maar ja dat vliegen, he. 😉

 6. Nee, niet gezien. Ik kende Sunny Bergman nog wel van een documentaire die ze maakte over, meen ik, het nastreven van schoonheidsidealen, en plastische chirurgie.

 7. O ja, ‘Beperkt houdbaar’, zo heette het dus, was een goed gekozen titel vond ik nog…
  Ik had, deze keer, niet echt zin in een hele serie, als het één aflevering geweest was had ik misschien wel gekeken. Je maakt zo wel eens je afwegingen hè… 🙂

  • Idd. 😉
   Tuurlijk, iedereen moet zelf weten of hij zin heeft om te kijken, ‘niks moet’. Ik hou er ook helemaal niet van als mensen praten in termen van ‘die film moet je gezien hebben!’ Huh, dat bepaal ik altijd nog zelf. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.