Waar is m’n harde schijf?

Vreemde klanken zoemen rond in m’n oor, de buurvrouw naast me heeft beslist een andere smaak dan ik. Slaperig doe ik één oog open, hoe laat zou het zijn? De display knippert 08:30. Zaterdagochtend, de enige dag dat ik niet door een schreeuwende buurjongen gewekt word, ook nu komt er van uitslapen niks terecht. Ik probeer me niet op te winden, maar dat lukt maar half. Uiteindelijk verman ik me en zing in arren moede met het nummer mee. ‘I love you sóóó much’. Ze zal het niet expres doen, houd ik mezelf voor. Sommige mensen die hier wonen zijn zo gewend aan hun eigen lawaai dat ze het niet meer horen lijkt het wel. Zoiets zei ook de andere buurvrouw die ik laatst tegenkwam. Nee, niet het hysterische mens wat me bijna aanvloog. Een aardigere variant. Ik draai me weer om, dekbed tot ver over m’n oren getrokken en begin te woelen in bed. Hoe harder ik heen en weer rol hoe minder ik hoor. Sinds ik hier woon heb ik al diverse woelrecords gebroken, 4 uur bijna non-stop is het langste.

Foto gemaakt in de Bibliotheek Rotterdam

Het doordringende geroep van de buurjongen overstemt plotseling de muziek, ik voel meteen de adrenaline stijgen. De ontelbare keren dat ik de afgelopen paar maanden urenlang naar zijn geschreeuwde monologen heb moeten luisteren hebben hun sporen achtergelaten. M’n lichaam verkrampt. Met een grote knal wordt even later de buitendeur dichtgesmeten. Gelukkig, ze zijn weg. Ik denk aan het huis wat ik gisteren bekeken heb in het Nieuwe Westen. Beneden was een slager net hardhandig het vlees aan het bewerken. De man die er woonde vertelde dat hij er haast vegetariër door geworden was. Het slagersgeweld was voor hem dan ook de reden om te verhuizen. Ik begreep precies wat hij bedoelde. Later kwam de beheerder langs, eerlijk zonder franje. Het tegenovergestelde van de Woonvisie-makelaar die me in juli dit huis ingelogen heeft. Er zouden geen benedenburen zijn, de nieuwe plafonds zouden er inzitten… Ik moet nog steeds die 605 euro aan ‘bemiddelingskosten’ zien terug te krijgen.

De verhuurder vertelde mij recent dat ook hij deze kosten moest betalen. Over van twee walletjes eten gesproken. Ik schud alle gedachten van me af en besluit me op m’n werk te concentreren. De puzzelposter die ik een tijd geleden gemaakt heb was leuk, mijmer ik. Het bestand staat op m’n externe harde schijf die ik na de verhuizing niet meer heb gezien. Het volgende kwartier vlieg ik door alle kasten en laatjes, steeds koortsachtiger, want er staan belangrijke scripts op. Geen harde schijf te vinden, waar kan dat ding nou gebleven zijn? Als laatste kijk ik in m’n laptoptas en jawel hoor, daar is-ie. De vreugde blijkt echter van korte duur, na een uur komt er een eng virus binnen wat AVG niet kan verwijderen. Ik heb nog nooit zo snel een externe schijf uit de pc getrokken. Morgen ga ik op zoek naar een handige M/V virusbestrijder. Als ik me even later bij de cv wil gaan opwarmen voelt die ijskoud aan. Ik pak de telefoon en bel de storingsdienst— een paar uur later spuit het water over m’n nieuwe laminaatvloer en klettert er 40 liter naar beneden bij de buren.
Marjelle

26 Reacties op “Waar is m’n harde schijf?

 1. Het is niet waar, het moet een vloek zijn, hoeveel plagen kan een mens verdragen, je leven wordt er wel erg Oud-Testamentisch van 😉
  Je sereniteit ondergaat een heksenproef, anders jij zelf wel.
  Wat een pech heb jij toch en ik heb geen kaarsje meer over om voor te branden.

  • Idd. 😉 Ik dacht dat er na 7 slechte jaren dan 7 mooie kwamen, maar volgens mij is de kalender in de war.
   Klopt, ik word danig op de proef gesteld. Je zult mij dan ook niet horen over een gebroken nagel, rood stoplicht, bad hair day of andere flauwekul waar mensen vaak oeverloos over lopen te zeiken.
   Gelukkig ben ik m’n gevoel voor humor nog steeds niet verloren, ik vond deze uitspraak van Ollie B. Bommel er wel goed bij passen. 😉
   Bedankt, ik denk het kaarsje er wel bij, het gaat om de warme intentie. Altijd en overal.

 2. Soms ben je helemaal niet verbaasd als het plafond naar beneden dondert.
  Elke keer als ik je verhalen lees, prijs ik me gelukkig met mijn flat vol oude mensen en dikke muren. OK, de bovenbuurvrouw heeft een piano en ze kan niet spelen, maar ach.

  • Klopt, op een gegeven moment kijk je nergens meer van op. Al schrok ik gisteravond wel even toen ik sissende geluiden uit de keuken hoorde komen en water zag bruisen bij de cv terwijl de monteur boven in het ‘dakhok’ stond met zaklantaarn.
   Precies, een flat vol oude mensen en dikke muren lijkt me geen slecht idee.

 3. Bah, die cv lekkage, dat kun je er nog wel bij hebben…
  Wat die virusbestrijding betreft, kan ikzelf Avira van harte aanbevelen.
  Het is gratis, en ik gebruik het inmiddels al zo’n 3 tot 4 jaar, naar grote tevredenheid. Veel beter en effectiever dan de dure Norton en MacAfee die ik daarvoor had (en dus jaarlijks tegen de 100 euro kostten).
  Pas had ik iets vergelijkbaars, qua virussen.
  Mijn Office 2010 pakket(je) was verlopen. Het was een uitgeklede versie, die gratis werd bijgeleverd bij mijn nieuwe notebook, anderhalf jaar terug.
  Enfin, ik dus proberen of er een ‘free version’ was, misschien, het gaat me eigenlijk voornamelijk om Word, de rest gebruik ik nooit (zelden).
  Ik heb dat geweten: de pop-ups vlogen me om de oren, en mijn browserinstellingen en taakbalk werden compleet overgenomen door hondsbrutale malware. Ik had meteen spijt.
  Ik ben een hele middag zoet geweest om de schade te herstellen, en besloot daarop voor deze keer maar eens braaf een reguliere, betaalde versie van Office aan te schaffen.
  Zonder virussen en aanverwante ellende…. 😉

  • Ik heb zelf dus AVG wat ook gratis is en tot nu goed bevalt.
   Alleen kon AVG dit virus op de externe harde schijf (Freecom) niet verwijderen, ik zag in een flits iets met ‘golden’ langskomen.
   Durf nu de schijf niet meer in de pc te stoppen, maar heb ‘m wel nodig. Ben zondag niet meer op zoek gegaan.
   Weet jij wat ik het beste kan doen om dat virus eraf te krijgen?

   Met McAfee heb ik slechte ervaringen.
   Vervelend dat gedoe met die free version, kan me voorstellen dat je dan veel liever de reguliere versie koopt.
   Is dat duur trouwens? Ik behelp me hier met Microsoft Word Starters 2010.

 4. Tja, goede raad blijft duur met virussen. Ik geloof dat ik (even voor mezelf sprekend) het altijd wel aandurf om het virus te lijf te gaan met m’n anti-virus programma.
  Maar dat is natuurlijk toch aan jezelf om te besluiten…of je de externe schijf daartoe weer aan je computer durft te hangen.

  Het hele Office pakket kostte me 139 euro, het is dan wel een eenmalige uitgave, geen jaarlijks abonnement. Ik heb de zgn. ‘versie voor Student en thuis’, de goedkoopste.
  En als je alleen Word 2013 neemt, ben je rond de 80 euro kwijt. Ook weer eenmalig, die uitgave.
  Nadeel is dan wel, dat je niks kunt met bv. ontvangen Excel en Powerpoint dingen. Dus voor die paar tientjes meer heb ik toch maar heel Office gekozen…

  • Het punt is dat terwijl m’n externe harde schijf in de pc zat AVG met die waarschuwing kwam en de melding dat hij het virus niet kon verwijderen. Dat vond ik niet goed klinken en dus daarom durf ik de schijf er niet weer in te stoppen.
   Het rare is trouwens dat ik al eerder problemen met deze schijf heb gehad. Toen ben ik naar een computerwinkel gegaan en die hebben hem vervolgens gescand en 2 virussen verwijderd, maar ik begrijp niet hoe er dan weer een virus op kan komen?? De schijf heeft alleen in m’n gewone pc gezeten.

   Een ander vraagje (alles is gammel hier, niet alleen het huis en inmiddels ik ook na alle ellende van de afgelopen maanden): m’n laptop had ik een hele tijd niet meer gebruikt, ik schat driekwart jaar.
   Toen ik hem laatst op wilde starten gebeurde er helemaal niets, ik heb nog wel de oplader erin gedaan maar dat hielp ook niet. Enig idee hoe ik hem weer werkend krijg? Hij is nooit veel gebruikt, dus het zou zonde zijn als hij nu al stuk is.

   Bedankt voor de info!

   • Wat laat weliswaar, toch even een reactie – ik las je vragen pas vanavond… 🙂
    Virussen en malware vinden vaak toch de weg naar je interne én externe harde schijf, is mijn ervaring, zelfs ondanks werkende firewalls en antivirusprogramma’s. Ik zie dat je van anderen inmiddels ook wel wat tips ter bestrijding hebt gekregen, inmiddels.
    Met je (nog) niet werkende laptop is het misschien toch een idee, deze eerst een tijdje (paar dagen) aktief aan de netvoeding te leggen. Of het sowieso later nog eens proberen, ik heb wel meegemaakt dat een oude laptop bij mij het ook ineens na een paar dagen weer ‘gewoon’ deed, na eerst dienst te hebben geweigerd.
    Hopelijk wordt het nog wat, met externe schijf én laptop, succes!

    • Oke, ik zal m’n zieltogende laptop een paar dagen aan het infuus leggen. Ik vraag me ook af of ik wel met de goede adaptor bezig ben, er liggen hier allerlei losse snoerdingen na de verhuizing waarvan ik niet weet wat / waarvoor het is. 🙁 Bedankt!

 5. Mag ik je een tip geven? Gebruik Avast. Een van de weinige gratis virusscanner die realtime bescherming biedt. Je moet je wel registreren.Voor je andere toestanden kan ik helaas geen oplossing bieden.

  • Dank voor de tip! Is dat programma beter dan AVG? Daar ben ik tot nu toe wel tevreden over, alleen heel vervelend dat AVG niet het virus op de externe harde schijf kon verwijderen. Ik durf die schijf nu dus niet meer in de pc te doen. Verspreidt een virus zich dan niet meteen?

   Je hebt niet toevallig een rustig huis / rustige flat in de aanbieding?

   • Malwarebites haalt hem er wel uit. Dit progje heeft mij ook een paar keer geholpen. Gratis te downloaden. Verder geeft Avast bescherming tijdens het surfen zodat je een virus er niet achteraf eruit moet halen. Proberen dus. Nee, ik weet helaas geen woonruimte voor je. Wens je wel succes.

    • Dan ga ik Malwarebytes i.i.g. downloaden. Ik koop dan ook een nieuwe externe harde schijf (tips?), zodat ik een backup kan maken (bij deze schijf krijg ik sinds een tijd foutmeldingen als ik dat wil doen) en dan even zien of ik het aandurf om de ‘oude’ schijf met virus in m’n pc te stoppen.
     Dank je.

 6. De problemen met je harde schijf lijken mij het makkelijkst op te lossen, maar vraag me niet hoe. Ben digibeet :-).

 7. Avast en Avira zijn de betere gratis AV-progs. Wanneer het slechts je externe schijf is, lijkt het op, deze dus installeren. Kan naast AVG.(ben ik niet zo’n fan van…). En 1 van deze als permanent houden. Los daarvan even Anti Malwarebytes downloaden en laten ‘lopen’. 99.9% succes verzekerd.

  • Het is de externe schijf. Mijn pc wordt regelmatig gescand. Ik heb begrepen (en ook ervaren met McAfee) dat het beter is om niet twee verschillende antivirusprogramma’s tegelijk te installeren. Ik wil de externe schijf niet weer in de pc doen, een te groot risico dat het meteen al misgaat voordat een antivirusprogramma het virus kan verwijderen.

 8. En ? Hoe is het nu ? Alles terug in orde met die externe schijf ? Ik gebruik geen virusscanner meer, maar dat lijkt me ook geen goede zaak.

  • Ben momenteel zo moe (burenoverlast, slaapproblemen) en daarnaast ook toch bezig met werven en puzzels dat ik hier nog geen energie voor had. De schijf moet helaas weer naar een computerwinkel, vorige keer kostte me dat 50 euro als ik me goed herinner. 🙁 Geen virusscanner is echt geen goed idee, ik zou zeker snel een gratis antivirusprogramma zoals Avast of AVG installeren.

 9. Hoi Marjelle,

  Als je van plan bent een nieuwe externe HD aan te schaffen, kan ik Western Digital aanraden. Een goed alternatief voor MS Office zijn Open Office programma’s, zoals Libre Office. Dit programma biedt vrijwel alles wat MS Office ook heeft, maar is gratis. Ik gebruik het zelf al een tijd.
  Met een goed antivirusprogramma als Avast of AVG kun je virussen vermijden en verwijderen, maar dat is denk ik niet voldoende. Sinds ik Mozilla Firefox gebruik ipv Internet Explorer heb ik geen virus meer gehad. Daarnaast gebruik ik CCleaner (ook gratis) om mijn computer met regelmaat op te schonen.

  Je huisvestingsproblemen zijn lastiger…mijn broer heeft ooit via Ad Hoc enorm snel een andere woning kunnen krijgen met een bijzonder lage huur. Na 2 jaar moest hij weg, maar heeft via contacten bij dezelfde organisatie nu een permanente woning gekregen, ook weer met een lage huur en in een prachtige, rustige omgeving. Dus, wie weet….heel veel succes!

  • Hoi Ineke, bedankt voor je tips. Ik zat te twijfelen tussen Freecom en deze externe harde schijf van Western Digital: http://www.mediamarkt.nl/mcs/product/WESTERN-DIGITAL-Elements-Portable-500GB-Zwart,10259,482767,926542.html?langId=-11
   Op Libre Office ga ik zo even googlen, klinkt goed. Kan ik dan mijn huidige documenten uit Microsoft Word Starter 2010 overzetten naar Libre Office?
   Ja, ik heb zelf ook Mozilla Firefox en CCleaner. Het probleem met het virus zit op de externe harde schijf en ik durf nu dus die schijf niet meer in m’n pc te stoppen, omdat ik bang ben dat – voordat Malwarebytes (wat ik nog moet installeren) het virus ziet – het virus zich al verspreid heeft… Heb er geen verstand van zoals je weet. Sowieso wil ik eerst een andere externe harde schijf voor een goede backup, want dat lukt met m’n oude schijf ook niet meer (ik krijg steeds foutmeldingen). Daarnaast moet ik nog een poging doen om m’n Acer-laptop die ik ca. 3/4 jaar niet gebruikt heb te reanimeren.

   Ik heb even gekeken op de site van Ad Hoc, het gaat dus om anti-kraak of tijdelijk huren. Probleem is dat je dan nog vaker en soms op korte termijn (binnen drie maanden) moet verhuizen, wat niet alleen erg veel geld kost en je wrs niet kunt wegstrepen tegen de lagere huur, maar ook veel energie kost en onrust brengt. Aan de andere kant zit ik nu zodanig omhoog dat er op korte termijn echt iets moet gebeuren… Ik ga ze dus volgende week bellen en ben benieuwd of ze ook regelmatig panden in Rotterdam hebben. Fijn dat het zo goed gewerkt heeft voor je broer. En bedankt!

 10. Hoi Marjelle,

  Het is belangrijk om eerst je HD los te koppelen van je pc, als je dat nog niet gedaan hebt. Dat kan terwijl je computer uitstaat. Vervolgens een heel goede virusscanner op je computer installeren; als AVG niet volstaat, zou je Avast of Avira Antivir kunnen downloaden. Ik download zelf altijd via download.com. Zodra je dat antivirusprogramma hebt geïnstalleerd, kun je de externe HD weer aansluiten en direct de virusscanner aanzetten. De meeste antivirusprogjes geven wel de mogelijkheid om alleen een externe HD of alleen de interne HD (C.) te scannen.
  Mocht het dan nog steeds niet lukken, zou je ervoor kunnen kiezen de externe HD te formatteren. ( En voor de zekerheid daarna opnieuw te scannen.) Niet echt de meeste ideale oplossing, maar dan kun je je HD in ieder geval weer gebruiken.
  2 antivirusprogramma’s tegelijk levert inderdaad problemen op. Maar MacAfee vind ik zelf een vrij beroerd programma dat ook nog eens regelmatig ‘gekloot’ veroorzaakt op je computer.
  Gooi MacAfee er dus rustig af, als die er nog op staat.
  Kies bij het downloaden van een antivirusprogje altijd voor de handmatige installatie om te voorkomen dat er bijv. irritante toolbars worden geïnstalleerd, die weer een leventje op zich gaan leiden met alle gevolgen van dien…

  Voor een overzichtje van goede externe HD’s en de prijzen van die dingen, kun je hier eens kijken:

  http://tweakers.net/categorie/334/externe-harde-schijven/producten/

  Ik houd er zelf van om de reviews van andere gebruikers te lezen voordat ik tot een overkoop overga, dat voorkomt vaak een miskoop.

  Wat voor problemen geeft je Acer laptop precies bij het opstarten? Start hij helemaal niet op, of geeft hij nog een bepaalde melding?
  Ja, je kunt Wordstarter documenten overzetten naar Libre, als Libre dat zelf nog niet doet. Maar ik geloof dat je die keuze vanzelf krijgt van Libre.
  De documenten van Libre zijn ook nog eens probleemloos uit te wisselen met gebruikers van MS Office.

  Het nadeel van AD Hoc is inderdaad dat het kan zijn dat je binnen afzienbare tijd weer moet verhuizen. Geen woningen aannemen dus waarbij het risico groot is dat dat binnen een half jaar kan gebeuren. Veel garanties kunnen ze daar niet geven, maar ze hebben vaak wel een beetje zicht op de duur van de termijn die je daar kunt verblijven, dacht ik.
  Ik zal eens informeren via welke organisatie hij zijn huidige woning heeft gekregen.

  Nogmaals heel veel succes!

  • Hoi Ineke, die HD heb ik toen meteen uit de pc getrokken na de virusmelding van AVG. Ik kreeg hierboven de tip om Malwarebytes te downloaden, vervelende is dat ik dan eerst AVG er weer af moet halen, etc. Geen idee of je dan meteen een menuutje krijgt waar je de keuze kunt maken om alleen de externe disk te laten scannen, waar het in dit geval om gaat. Formatteren kan niet omdat er belangrijke scripts op staan, de enige reden voor mij ook om deze Freecom-schijf te houden.
   McAfee heb ik er al een tijd geleden afgegooid, heb er ook slechte ervaringen mee.

   Bedankt voor de link. Ik had er een uitgezocht, vervolgens bleek de 500-GB-versie niet in voorraad bij Mediamarkt, alleen 1 TB, dus toen heb ik de Seagate externe harde schijf gekocht die in de aanbieding was. Hopelijk is dat een goede keuze geweest, i.i.g. 2 jaar garantie.

   M’n Acer-laptop doet helemaal niets, geen lampje, niks. Na de verhuizing lagen alle snoeren en kabels heel erg door elkaar, dus ik vraag me uberhaupt af of ik wel de juiste dingen erin plug (laatste keer is zo lang geleden dat ik het niet meer weet).
   Prima, ik had Libre Office al geinstalleerd en hij geeft verder geen melding maar dan zet ik de tekstdocumenten uit Wordstarter zelf wel over.

   Wat Ad Hoc betreft is er ook nog het punt dat er maar een beperkt aantal open inschrijvingsmogelijkheden zijn, het grootste deel gaat op voordracht van een andere Ad Hoc-gebruiker en ik voldoe ook niet aan hun eisen zag ik. Dus morgen even bellen.
   Thanks!

 11. Als ik me niet vergis mag een bemiddelaar slechts bij één zijde de bemiddelingskosten heffen, hij handelt of in opdracht van jouw of in opdracht van de verhuurde.Mischien de moeite waard om er achteraan te gaan (durf het niet zeker te zeggen, maar ik dacht dit ergens te hebben gelezen)

  • Klopt, dat heb ik ook gelezen, bij allebei de partijen geld opstrijken is sowieso fout.
   Er is ook jurisprudentie over mbt het punt of een makelaar wel in opdracht van de huurder heeft gehandeld als de huurder (ik) daar helemaal geen opdracht toe gegeven heeft, maar gewoon op bestaand aanbod op internet gereageerd heeft. Maar… en dat is vaak zo met dit soort zaken, op een gegeven moment ben je zelf zo moe door de voortdurende overlast dat je geen energie meer hebt om dit soort dingen aan te kaarten. Ik hik er dan ook erg tegen aan en heb mezelf voorgenomen om ze iig een mail te sturen waarin ik de bemiddelingskosten ad 605 euro terugvraag.
   De verhuurder Grouwels (door wiens toedoen ik in een onbewoond huis terechtkwam in augustus – een geval van grove nalatigheid) heeft ook een gesprek met Woonvisie (makelaar) gehad om ze te bewegen omlaag te gaan met de bemiddelingskosten, maar daar heeft Woonvisie nooit op gereageerd. Wel kreeg ik mail van ze dat ze foto’s van dit huis wilden maken voor hun dossier. Gezien hoe alles gegaan is, misleiding, leugens (er zouden geen buren wonen beneden), verborgen gebreken, etc., had ik geen enkele animo om daar op te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.