Afscheid

Terugblik
“Bezweet rijd ik ’s middags naar huis, het is volop lente in Rotterdam. Ik kom net terug van een weekend bij I. met dansen, eten, praten, wijn en veel Lisa Gerrard. Voor het eerst in tijden werd ik weer eens echt in de watten gelegd.

‘’s Avonds worden er aardappeltjes uit de oven met geroerbakte spinazie, kaasbestoven broccoli en een glas heerlijke witte wijn voor me klaargezet terwijl we over alles praten wat ons bezighoudt. Als ik de volgende ochtend fris gedoucht naar beneden loop, liggen er op de zonnige terrastafel al een vers belegd broodje, roombotercroissant en een zachtgekookt eitje op me te wachten. De zachte muziek, diepblauwe lucht en felgroene bomen op de achtergrond complêteren het geheel.
Ik voel me welkom.’Er is nog net genoeg tijd om boodschappen bij AH te halen en een boterham te eten voordat ik weer op de fiets spring naar station Noord. In een opwelling heb ik me opgegeven voor een klankhealing concert. Een beetje healing kan zeker geen kwaad. Op het laatste nippertje kom ik binnenstuiven, de meeste mensen liggen al op een matras. Ik zet m’n verstand op oneindig en ga ertussen liggen.

Vanaf de eerste klanken van trommels en zang word ik meegevoerd door de muziek. M’n lippen beginnen te tintelen, de trillingen gaan door m’n hele lijf. Het is heerlijk om het samenspel van verschillende instrumenten te horen, het opzwepende geluid van de drum met daardoorheen een ijle vrouwenstem en mistige rainstick-geluiden, afgewisseld met de zwaardere klanken van de didgeridoo’s en het getinkel van klankschalen. Ik laat me meeslepen en denk ‘ga door, ik wil meer’. Het is een bijzondere ervaring, bijna lekkerder dan seks.”
Marjelle

Vaarwel
En al die tijd lag daar
Dat heel gewone stukje papier;

Niemand wist
Dat er zo’n vreselijke afscheidsbrief
Op zou worden geschreven.

Rudy Kousbroek

15 Reacties op “Afscheid

 1. Fijne ervaringen, die dag, maar…op de achtergrond de afscheidbrief, die er toen al aan zat te komen?

 2. zelfstandig_journalist

  Een beetje verwarrend blog. Ik neem aan dat die klankhealing van meer recent is?

 3. antoinette duijsters

  Voor mij is het ook niet goed te volgen, alleen zie ik dat op jou lente is.

 4. Bedankt voor julle reacties, Bart, ZJ en Antoinette!
  Oke, even een toelichting, het was niet de bedoeling om jullie te verwarren, ik dacht dat het duidelijk was. 😉
  Het is een terugblik, als je over dat woord met de muis glijdt zie je staan ‘Niet eerder gepubliceerd blog – de vriendschap is recent beeindigd’.
  Dat blog is in de lente geschreven (staat er ook bij), bewust heb ik de hele tekst tussen aanhalingstekens en in grijs weergegeven om extra te benadrukken dat het iets uit het verleden is (toen geschreven, nooit gepubliceerd).
  Inmiddels is er recent een einde aan de vriendschap gekomen en dat op een bizarre, bijzonder vervelende manier. Op die zonnige weekenddag was er nog geen vuiltje aan de lucht (letterlijk en figuurlijk) en gisteren heb ik dit blog als ‘afscheidsblog’ gepubliceerd nadat ik er nog een gedicht van Rudy Kousbroek aan toegevoegd heb. Hopelijk is het nu helemaal duidelijk geworden voorzover het dat nog niet was.

 5. Ah, ik had de tag onder ‘terugblik’ gemist, vanmorgen, zie ik nu 🙂
  Maar je uitleg sluit wel mooi aan bij wat ik al vermoedde, en dacht begrepen te hebben, ja.
  En ook dat gevoel van ‘geen vuiltje aan de lucht’, niet wetende dat later…enz…..
  Het mooie gedicht van Kousbroek past zo ook precies erbij, ja…

 6. Geeft niet, Bart, het was nog vroeg, neem ik aan (zeker voor mijn begrippen!). 😉
  Ja, dan had je het idd goed begrepen en helaas ook, soms gaan dingen op zo’n krankzinnige manier dat je denkt in een volstrekt geflopte/geflipte B-film te zijn beland (een gevoel wat ik de afgelopen jaren te vaak gehad heb).
  Niet wetende idd…
  In dit gedicht hoef je alleen maar het woord ‘papier’ door ‘mail’ te vervangen (al klopt dat qua Nederlands niet, maar een muggenzifter and all that…).

 7. zelfstandig_journalist

  Aha, ik ben zo iemand die allereerst leest en niet met zijn muis constant aan het schuiven is :-). Hopelijk ben je er ondertussen al enigszins overheen.

 8. Ha ha, nou constant schuiven hoeft nou ook weer niet, hoor, ZJ, maar sommige woordjes hebben wel net even dat extra beetje aandacht nodig, het zijn net mensen. 😉
  Enigszins wel, hoewel de manier waarop nog nadendert.

 9. zelfstandig_journalist

  Herkenbaar gevoel …

 10. Mooi blog, prachtige foto ook…ben ook benieuwd of die healing-sessies positief bijdragen, ben daar altijd wat sceptisch over *-*!

 11. *Mensen doen soms de vreemdste dingen, ZJ, zelfs degenen waarvan je het niet verwacht.
  *Thanks, Annelies. Dat klankhealingconcert was toen in dat lenteweekend, ik was benieuwd hoe het zou zijn en had er verder geen verwachtingen bij. Gewoon voor de lol. Bleek het een heel lekkere ervaring te zijn, dat alleen al werkt positief. 😉

 12. Het is altijd triest als een relatie eindigt, zo’n gerafeld draadje in het weefsel van je leven, een onttakeld relation-schip.

 13. Klopt helemaal, Paul.

 14. Deze had ik nog niet gezien, Marjelle…..Inderdaad een mooi blog! Heerlijke muzieklinks er in verwerkt. (Vooral Shaman en Lisa….Sanvean is een schitterend nummer!! ) Ik kan me voorstellen dat je zo meegevoerd wordt in die aparte muziekwereld als je daar op je matrasje ligt…..(In schril contrast dan met het voor jou minder fijne afscheid.)
  Liefs.

 15. Thanks, Geroma! Het was idd een heel aparte ervaring dat concert…
  Liefs terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.